Het grote Curcuma-dossier

IMG_1787

Kurkuma, of Curcuma is inmiddels niet meer weg te denken in de wereld van gezonde voeding. Afgelopen jaren kreeg het steeds meer bekendheid, en wordt er veel beweerd over de medicinale werking tegen kanker. In dit dossier alles over Curcuma. 

IMG_9427-1200x800

WAT IS CURCUMA?

Al sinds mensenheugenis wordt de “ Curcuma Longa” geteeld in India, Zuid-China en andere ( sub) tropische landen Vermoed wordt, dat de oorsprong ligt in India. Curcuma is nauw verwant aan de gemberwortel, ook lijken ze uiterlijk vrij veel op elkaar. De wortel wordt gemalen en onder de naam curcuma, koenjit of Indiase geelwortel gebruikt. Curcuma kan ongeveer een meter hoog worden. De goldenseal groeit het best in warme en vochtige gebieden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels, vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het droogproces krijgen de ondergrondse delen de welbekende gele kleur. Deze kenmerkende gele kleur is te danken aan curcumine ( er bestaan er feitelijk drie, daarover later meer) Curcumine wordt in de voedselindustrie ook veel gebruikt als kleurstof onder E nummer E100. Na het droogproces worden de wortels fijn  vermalen tot poeder, de poeders die we overal in de winkels kunnen kopen. Niet alle curcuma is “ curcuma”. Er zijn zo’n 75 verschillende soorten, er bestaat ook een witte curcuma, daar zit geen curcumine in, het percentage is feitelijk nihil. In Pakistan en India vinden we de beste en meest zuivere omstandigheden om de curcuma Longa plant te laten groeien. Curcuma wordt ook verbouwd in Zuid-Amerika en landen als Peru.
Er zijn verschillende variëteiten van curcuma. Naast de “ echte” curcuma LONGA, is er een curcuma XANTHORRHIZA ( ook wel Javaanse curcuma) en een curcuma ZEDOARLA ( ceder rood) Deze laatste is afkomstig uit de Himalaya, waar de bladeren van de plant wordt gebruikt als een salade.
IMG_1786

CURCUMA EN GEZONDHEID

In de Indiase keuken is curcuma niet alleen een zeer belangrijke smaakmaker, het wordt ook gebruikt als kleurstof, onderdeel van curry’s en wordt medicinaal toegepast. De licht bittere smaak bevordert de spijsvertering.  De Indiase bevolking verbruikt dagelijks twee tot 2,5 gram. In Inia wordt curcuma al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het wordt o.a gebruikt bij lever en galproblemen, geelzucht en algemene problemen met de spijsvertering. De plant wordt in de volksgeneeskunde gebruikt voor de anti-inflammatoire eigenschappen bij o.a artritis.
Alhoewel de essentiële oliën met mono- en sesquitterpenen absolute genezende effecten kent, zijn het vooral de drie eerder genoemde soorten curcuminoiden die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten die overal bejubelend worden uitgelicht.  Daaronder vallen curcumine, bisdemethoxy curcumine, en demethoxy curcumine. Er zijn inmiddels talloze supplementen verkrijgbaar, maar het meeste bestaat uit curcumine 1. Het gebruik van curcuma-extract met een zeer hoog curcumine gehalte (90-95%) heeft duidelijk een significant groter effect dan bij gebruik van onverwerkte curcuma (curcumine 2-9%).

Opneembaarheid

Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal), is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.

Prasad en Anzari (2015) schreven een artikel over de biologische beschikbaarheid (opneembaarheid) van verschillende soorten curcuma voedingssupplementen. Zij onderzochten hoeveel curcumonoïden uiteindelijk worden opgenomen na inname van verschillende soorten curcuma producten.

Werking

In honderden in vitro en dierexperimentele studies zijn de helende eigenschappen van curcumine ontdekt; verschillende studies beschrijven de cellulaire, moleculaire en biochemische werkingsmechanismen van curcumine. In het kort komt het erop neer dat curcumine de volgende eigenschappen bezit: antioxidant, anti-inflammatoire, immunomodulerend, antimutageen, antikanker, wondgenezing, lipidereducerend, ontgiftend, levensreddend, neuroprotectief krampstillend, anti-angiogenese en antimicrobieel. Curcuma is verrassend veelzijdig. De actieve werkzame stoffen, de curcuminoïden, waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine zijn de belangrijkste ingrediënten van het kruid curcuma. Curcumine is een veelbelovende fytonutriënt voor de preventie en behandeling van diverse ziekten zoals atherosclerose, cataract, reuma, galstenen, maagzweer, inflammatoire darmziekten, kanker, depressie en dementie. Het aantal klinische proeven op mensen van curcumine is nog wel beperkt en er is meer onderzoek nodig om te zien of de geneeskrachtige eigenschappen van curcumine (waaronder anti-oxidant, anti-inflammatoire en anti-carcinogene werkzaamheid) na orale inname voldoende tot uiting komen en welke dosis nodig is voor het resultaat.

Toepassingen

Met betrekking tot het werkingsmechanisme van curcuma zijn in de afgelopen jaren wetenschappelijke studies verricht naar de medische toepassingen. De World Health Organization geeft in zijn monografie aan dat laxatitieve eigenschappen van curcuma worden toegeschreven aan de essentiële olie en de curcuminoïden curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine.Toepassingen van curcuma zijn:

 • verhoging galafscheiding;
 • het bevorderen van de doorstroming van gal naar de darm;
 • bescherming van de lever (hepatoprotectief);
 • bevorderen van het glutathiongehalte in de lever;
 • stimuleren van de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever;
 • het bevorderen van de detoxificatie van toxische of kankerverwekkende stoffen;
 • remmen van de aggregatie van bloedplaatjes;
 • beschikken over antibiotische eigenschappen;
 • vermindering van de hoeveelheid cholesterol;
 • antioxiderende eigenschappen;
 • een katabole en metabole effect op vetopname;
 • anti-inflammatoire eigenschappen;
 • een antischimmel effect, met name met betrekking tot Candida albicans.

Veel van de bovenstaande functies zullen in de toekomst nog meer in detail door meer wetenschappelijk onderzoek bevestigd moeten worden. Op de voorgrond staan anti-inflammatoire eigenschappen in het bijzonder de behandeling van reumatoïde artritis. Interessante effecten zijn ook de remming van bloedplaatjesaggregatie en de vermindering van het cholesterolgehalte (gebruik in cardiovasculaire ziekte), de hepatoprotectieve eigenschappen (toepassing in galaandoeningen en constipatie) en de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. De meest genoemde indicaties zijn galstenen, galblaas, lever parenchym schade, geelzucht en ontsteking van de galblaas en galwegen.

IMG_1789

SUPPLEMENTEN

Goed, we weten nu dat curcuma werkelijk bewezen gezonde effecten heeft. En dat het nogal genuanceerd ligt betreft de opneembaarheid. Er zijn inmiddels zoveel curcuma-supplementen op de markt, dat we door de bomen het bos niet meer kunnen vinden. Belangrijk is, dat je supplementen kiest die:
– de juiste  ( hoeveelheden) curcuminoiden bevatten
– zuiver zijn, en bijvoorbeeld geen metalen of andere ongewenste synthetische stoffen bevatten
– de bio-beschikbaarheid. De curcumine moet bijvoorbeeld zijn gewonnen uit de kurkuma-longe rhizome. Dit is geen wortel, maar een wortelstok.
Om wat beter te kunnen begrijpen, waarom het belangrijk is om op bepaalde punten te letten vertel ik eerst wat meer over de verschillen. Het lijkt dankzij alle positieve verhalen op internet een heel eenvoudig iets. We kopen gewoon een potje curcuma in de supermarkt, mixen dit met wat peper, en strooien het over alles heen. Waarom zou je dan dure supplementen kopen, als dit ook werkt? Wel, zo simpel ligt het niet.
IMG_1784
Om maar een klein voorbeeld te geven: curcuma mag niet te lang worden blootgesteld aan licht. De vele leuke glazen potjes die we in supermarkten kunnen kopen zijn daarom nooit een goed idee. Bovendien bevatten ze erg veel bestrijdingsmiddelen.  Hierboven heb je kunnen lezen, over de verschillende soorten, en dat vooral curcumine LONGA ( gewonnen uit de zuivere curcuma-longa plant) geneeskrachtige werkingen heeft. Als je denkt, dat alle curcuma poeders in de winkels bestaan uit zuivere curcumine, moet ik je uit de droom helpen. Dit is namelijk nergens los verkrijgbaar. Het is ongeschikt voor consumptie vanwege de heftige gele kleur. Het knalgele poeder is zo heftig dat het overal in kruipt en zich verspreidt zodra je een potje open zou maken. De rubberrand van de koelkast kleurt zelfs geel en je kan waarschijnlijk ook je keuken gaan oververven.Er zijn op internet vele aanbieders vindbaar die chemisch nagemaakte curcumine aanbieden. Pas daarvoor op.
IMG_1791
Curcuma is dus GEEN  curcumine en andersom. Curcumine is de meest werkzaamste STOF in curcuma. In een goede curcuma zit ongeveer 3/4% curcumine. Curcumine wordt vrijwel altijd geëxtraheerd, anders gezegd wordt de stof eruit gehaald Daarom is de kleur van curcumine ook anders dan curcuma. Als dit op een natuurlijke wijze is geëxtraheerd, dan houden we DRIE curcuminoiden over. En deze drie geven de curcumine geneeskrachtige eigenschappen. Curcumine is  EEN  deel van kurkuma. Je kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.  In chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat je door het eten van vele repen chocola uw bloeddruk verlaagt. Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de allrounder, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen behouden zijn gebleven.. Als we tenminste mogen spreken van een goede kwaliteit kurkuma.
IMG_1790

CURCUMINE C3

Als het extraheren  op een natuurlijke manier wordt gedaan, dan houden we de drie eerder genoemde curcuminoiden over. Als deze ook in de juiste verhoudingen zijn behouden, spreken we van een goede variant. Er zijn meerdere curcuminoiden, die niet allemaal geneeskrachtig werken. Na het natuurlijke extract proces zijn de drie curcuminoiden in de juiste verhouding behouden gebleven. Dit wordt CURCUMINE C3 genoemd. Het natuurlijke mengsel dat geïsoleerd is uit curcuma-Longa. Goede C3 bevat geen chemische toevoegingen, en moet bestaan uit de drie belangrijkste componenten in de juiste verhouding. Om je geheugen op te frissen, dit zijn de C3 curcuminoiden:
Schermafbeelding 2018-02-25 om 03.10.42
DEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 34,2%)
– BISDEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 24,3%)
– ZUIVERE CURCUMINE LONGA ( zo’n 40,9 %)
Er zijn ook “ Superieur” varianten op de markt van C3. Dit wordt 500 x beter opgenomen. Goede C3 varianten bevatten niets meer dan de drie curcumineoiden, en een draagmiddel voor de opneembaarheid, in vrijwel alle gevallen gaat dit om een soort zwarte peper. Meest gebruikt is de BIOPERINE. Een juiste verhouding biopezine ligt op zo’n 5%.  Alles op een rij:
– als supplement kies je het beste voor Curcumine C3
– zorg voor een 100% natuurlijke variant. Deze bestaan alleen uit de drie curcuminoiden, en een draagmiddel in de vorm van bioperine.
– zorg voor de juiste verhoudingen ( zie hierboven) en de juiste verhouding bioperine ( 5% )
– hoe verleidelijk ook: mijd de goedkope varianten. Deze bestaan vaak uit maar één soort curcumine, en wordt gewonen met ethanol ( een chemisch proces) Daarnaast is er vrijwel altijd sprake van genetische manipulatie, en kan het zware metalen bevatten.
IMG_1787

VERSE GEELWORTEL ?

Veel mensen gebruiken de verse wortels als preventief middel. Helaas gaat die vlieger niet op. Je zou ontzettend veel geelworteltjes moeten eten in combinatie met zwarte peper, om aan een werkzaamheid te komen. Geelwortel bevat 2-5% curcuminoiden, terwijl voedingssupplementen op basis van kurkuma een veel hoger gehalte of zelfs een uitstekend curcumine/curcuminoiden bevatten. Dan maar geen verse wortel meer eten? Natuurlijk wel! Want het is sowieso een lekkere en zeer gezonde aanvulling op je voeding. Snij bijvoorbeeld de wortels in zeer kleine stukjes en verwerk ze door een salade. Of gooi een wortel door je smoothie. Kies wel voor biologische geelwortel. Deze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen.
 IMG_1784

POTJES UIT DE SUPERMARKT

Zoals eerder geschreven, is kurkuma iets heel anders dan de werkzame curcumine. De vele potjes die we super-goedkoop in de supermarkt kunnen kopen, wordt gemaakt van bespoten en genetisch gemanipuleerde geelwortel. De wortels worden in heet water gekookt, en gedroogd. Daarna tot poeder vermalen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, gebeurt het extraheren van curcumine op een geheel andere manier. Met deze poeder is het feitelijk hetzelfde verhaal als met verse geelwortel. Het heeft geen goede medicinale werkzaamheid en zonder peper geen opneembaarheid. Het curcumine gehalte ligt gemiddeld op zo’n 2,4%. Je zult dus flink wat potjes weg moeten eten om aan een werkzaamheid te komen. Ook hier geldt, dat kurkuma poeder een lekkere en gezonde aanvulling is op je voeding. Het is natuurlijk ook weer niet zo, dat zowel verse wortel als poeder totaal niets toevoegt aan de gezondheid. Maar verwacht geen medicinale werking. Kies ook hier altijd voor biologische kurkuma en…..niet onbelangrijk: kurkuma LONGA.  Je hebt eerder kunnen lezen dat de LONGA de meeste gezonde voordelen bezit.

SAM_7627-1200x800

KURKUMA HYPE

Kurkuma is hot, hip and happening. Een rondje google op internet geeft duizenden hits naar informatie, recepten en de meest hippe drankjes. Inmiddels kunnen we in de biowinkel al instant poeder kopen om zelf het populaire drankje GOLDEN MILK te maken. Ook kunnen we talloze producten kopen om bijvoorbeeld kurkuma latte te maken. Allemaal slimme marketing die perfect inspringen op de behoeften van de consument. Tenzij anders staat aangegeven op verpakkingen, gaat het gewoon om KURKUMA. En niet om curcumine. Laat je niet misleiden, want er worden voor deze producten enorme bedragen gevraagd. Je bent net zo gezond bezig met een zakje biologische kurkuma, waar je vervolgens zelf golden milk mee maakt, of lattes. KLIK HIER om naar het simpele recept te gaan voor Golden Milk.

Niet onschuldig

Zowel kurkuma als curcumine worden over het algemeen als veilig en zonder bijwerkingen beschouwd, Toch is er enige voorzichtigheid geboden, en kunnen mensen wel degelijk bijwerkingen ervaren bij een ( te grote) inname van supplementen.Ik noem enkele:

 • kurkuma bevat ongeveer 2% oxalaat, bij een hoge dosis kan dit bijdragen aan nierstenen bij voorbeschikte individuen,.
 • zoals eerder geschreven zijn niet alle commerciële supplementen zuiver. Sommigen zijn vervuild met goedkopere, toxische ingrediënten die nergens op het etiket worden vermeld. Studies hebben aangetoond, dat commerciële kurkumapoeders vulstoffen kunnen bevatten zoals cassavezetmeel, gerst, tarwe en/of roggemeel. Dit kan nadelig zijn voor mensen met een gluten allergie en/of intolerantie. Daarnaast kunnen veel kurkumapoeders twijfelachtige kleurstoffen bevatten. Als kurkumapoeder wordt verdund met bloem, worden deze kleurstoffen toegevoegd. De meest gebruikte kleurstof betreft metanil geel, ook wel ” zure gele 36″ genoemd. Dierproeven tonen aan dat metanil geel neurologische schade kan berokkenen wanneer het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd.
 • sommige kurkumapoeder bevatten veel lood. Dit zware metaal is toxisch voor het zenuwstelsel.
 • Sommige mensen kunnen overgevoelig reageren, en klachten als hoofdpijn en diaree ervaren.

Hoeveel is teveel?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor inname van kurkuma. Er is ook nog geen maximale toelaatbare inname niveau geïdentificeerd. Als algemene regel geldt echter dat je de dosering-aanbevelingen die op de verpakkingen staan aangegeven niet mag overschrijden. Anderzijds zijn er wel enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine. De Joint FAO/ WHO Expert Committee on Food Additives ( JECFA) stelt de ADH via de voeding op 1,4 mg per (3 mg/kg) lichaamsgewicht per dag Een man die 81 kilogram weegt zou dan zo’n 239 mg per dag mogen consumeren.

Hoe het beste in te nemen?

Er wordt veel geschreven over de opneembaarheid van curcumine. Vaak gaat het dan over fytosomale of liposomale varianten. Deze zouden dankzij een inkapseling in vetbolletjes één zelfde dubbele fosfolipidenlaag bezitten als de celembramen, waardoor de opneembaarheid vele malen beter is. Ik kon hier nauwelijks onderbouwing over terugvinden. Wel is het sowieso een zeer goed idee om een curcumine supplement in the nemen tijdens een maaltijd waar wat vetten in zijn verwerkt, bijvoorbeeld een klontje kokosolie.

Gebruik kurkuma en/of curcumine ( supplementen) gerust, maar gebruik ze met gezond verstand.  Kies de juiste merken.

IMG_1790

Deze drie varianten zijn goede alternatieven. Let vooral op de behoeften . En laat je goed adviseren. Wil je meer lezen over mijn favoriet? KLIK HIER

 

34 Reacties op “Het grote Curcuma-dossier

 1. Hey Monique, bedankt voor je uitzending. Je hebt er weer een hoop werk van gemaakt zeg. Top. Ik moet hem nog even helemaal goed doorlezen, ben er nu snel doorheen gescrold, maar klopt het dat ik in de gauwigheid gezien heb dat je niets zegt over fytosomale of liposomale kurkuma? Die is ingekapseld in vetbolletjes die dezelfde dubbele fosfolipidenlaag hebben als de celmembranen waardoor het veel beter opgenomen kan worden. Ik ben zelf ook fan an AOV maar dan de 831 Curcuma longa fytosomaal. Daar zit weer geen peperine in maar doordat het in vetoplosbaar is, schijnt dat niet nodig te zijn omdat de opname sowieso hoger is. Die komt rechtstreeks in de cellen. Vanmiddag met de voetjes op de bank en het hele artikel op de letter doorlezen. Dit was de eerste vraag die bij me opkwam. Bedankt voor al je kennis en enthousiasme!

  • Waarom nog zwarte peper zegt smeets engraas in vetbolletjes of olie zwarrte peper is slecht voor de lever.Wat is het beste.

   • Er wordt erg veel gezegd en beweerd, maar niets is echt onderbouwd. Dus een vaag vlak. Warme groet

 2. Hoeveel verse worteltjes moet je eten om de gezondheidsvoordelen te kunnen bereiken? Ik koop nl wel verse biologische kurkuma en rasp elke dag een klein worteltje en stuk gember en kook deze even met zwarte peper. Dit is de basis van mijn thee en drink deze bijna dagelijks helemaal op. Zou het jammer vinden als het niet zou werken. Verder rasp ik het door elke oven schotel lasagne rijst curry etc die ik maak

  • Dit zou onacceptabel veel wortel worden, zo’n zes kilo……Dat verdraag je niet. Wat ik eerder schreef in het artikel, kun je verse wortel gewoon lekker eten voor de smaak, en als fijne aanvulling op de gezondheid,.

 3. Hoi Monique,
  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik heb even een vraagje over kurkuma en bloedverdunners. De reden hiervoor is dat ik van die kurkuma pastilles
  kreeg op gestuurd waarbij stond dit alleen in overleg met arts dit mocht gebruiken. Ivm bloedverdunners. Ik gebruik Pradaxa. Weet jij hier meer over te vertellen? Alvast bedankt.

  Penny Blankendaal

  • Dg Penny,
   Er zijn inderdaad gevallen bekend dat kurkuma in combinatie met bloedverdunners mogelijk niet goed werken. Uit voorzorg altijd dus even overleggen met je huisarts! Warme groet!

  • Nee, ik kan je niet meer vertellen dan dat je altijd, voordat je curcumine wilt gaan slikken, dit in overleg met je huisarts moet doen, zeker als je bloedverdunners slikt. Warme groet

   • Volgens mij heb je er weinig verstand van, van die uitwerking van die kurkuma enzo. Wel een aardig artikeltje, maar niet vanuit kennis. Maar vanuit het netjes ‘bij elkaar zoeken’ . Slechte boel !

    • Dag Kat,
     Jammer dat je mijn artikel slecht vind. Maar ik die wel degelijk goed mijn huiswerk en gebruik overigens zelf al jarenlang kurkuma, dus graag zou ik geen vooroordeel lezen over iets wat je niet eens bent nagelopen. Dit artikel is wel degelijk uit kennis en ervaringen geschreven en ik heb ook niet bij MacDonalds een jarenlange studie gevolgd. Warme groet

 4. Hoi Monique,

  Ten eerste ontzettend bedankt voor al je onderzoeken en inzichten. Voordat ik iets aanschaf raadpleeg ik zeer regelmatig jouw site voor de juiste informatie over een product.
  Ik heb me al eens eerder verdiept in het gebruik van Curcumine vanwege aanhoudende ontstekingsklachten na mijn bevalling, maar jouw artikel geeft een heel duidelijk inzicht in de werking! Mijn vraag dan ook of jij kunt inzien of de High Absorption Curcumin from Turmeric Root van Doctors Best een goede keuze is. Deze werd elders aangewezen als de beste. En ik stond op het punt om die aan te gaan schaffen. Benieuwd naar je mening!

 5. Beste Monique,
  Heel erg bedankt voor de ijver die je stopt in je artikelen.
  Vooral het artikel over magnesium was voor mij belangrijk.
  Blijk ik al jaren de verkeerde en goedkope magnesium te slikken.
  Ook met het artikel over kurkuma ben ik erg blij.
  Nogmaals bedankt.
  m.vr.gr. Helma Teunissen.

  Ps. een korte vraag. Wij zijn met twee personen.
  Welke Montana airfryer zou je zelf kopen?.
  Weet je toevallig of de kleinere ook een goede binnen bekleding heeft?
  Nogmaals bedankt voor alle moeite die je in al je artikelen stopt.

  • Dank je voor je complimenten en…absoluut de XL! 😉 Warme groet1

 6. Hallo Monique,
  Hartelijk dank voor je uitgebreid schrijven over curcuma,
  zeer interessant !
  Groet, Ell

 7. Dag Monique, Bedankt voor je uitgebreide uitleg inzake de curcuma.
  Ik bestel mijn curcuma capsules, in combinatie met groenlip capsules, bij de curcumaspecialist. Ik slik deze capsules tegen de slijtagepijn in mijn gewrichten en ik ervaar minder pijn. Heb jij de curcuma van deze site ook onderzocht?
  hartelijke groet,
  Liesbeth

 8. Beste Monique,

  Van mij krijg je ook weer alle lof voor je bevlogen artikelen. Ik lees en leer graag van jou.
  En tot heden heb ik dus maar wat aangerommeld met curcuma. Ik heb de biologische curcuma en die heb ik gemengd (1 theelepel)met 1 eetlepel olijfolie en zwarte peper. Mengen met olijfolie werd aangeraden omdat het dan beter op zou nemen . Ik lees in jou artikel niets over innemen met olijfolie, is dat weer achterhaald?
  Veel succes en hartelijke groet,
  Peter

 9. Dag Monique bedankt voor je info.over kurkuma,heb als ik het goed begrijp de verkeerde capsules genomen,nu gaat mij een lichtje branden waarom ik nog steeds geen verbetering zie ik moet eigenlijk dus een van de drie hierboven capsules gebruiken .had ook een vraag heb van een kennis begrepen dat je geen kurkuma mag gebruiken bij bloedverdunners klopt dat laat mij aub.weten.alvast mijn harte
  dank voor je info. .
  Met vriendelijke groet milly

  • Dag Milly,
   Er zijn inderdaad gevallen bekend dat kurkuma in combinatie met bloedverdunners beter niet geslikt kan worden. Daarom altijd even overleggen met de huisarts. Warme groet!

 10. Hoi Monique, lees je artikelen altijd graag, fijne en zo objectief mogelijke info over voeding, daar waar er zoveel geroeptoeterd wordt. Dank voor je inspanningen! Wel een vraag. Vond het artikel over curcuma best ingewikkeld. Ik probeer elke dag een glas heet water met één flinke theelepel curcuma (curcuma longa van het Blauwe Huis) erin opgelost op te drinken. Begrijp ik nu goed dat dat eigenlijk helemaal niets doet voor mijn gestel (bijv. ontstekingsremmend)? Vast bedankt voor je reactie! groetjes

  • Totaal niets is ook een groot woord, maar het heeft geen geneeskrachtie werking. Dit heb je in bovenstaand artikel kunnen lezen. Succes en warme groet!

 11. Hallo Monique,

  Ik gebruik de gedroogde wortel curcuma (Curcuma longa). Is de werking van de gedroogde variant te vergelijken met de verse?

  Ik lees graag.
  Hartelijk groet, Erna Bouwhuis yogadocent

  • Dag Erna,
   Ja, ook de gedroogde wortel heeft een curcumine gehalte tussen de 2-5`%. Warme groet

 12. Lieve Monique, wat zo enorm jammer is met supplementen dat capsules gemaakt worden van gelatine, wat dierlijk is en voor mij als vegetariër niets is, of van de zogenaamde vegetarische variant uit cellulose, de E-464, een afvalproduct van de houtindustrie. Capsules zijn echter wel open te breken en weg te gooien. Maar als deze cellulose ook als vulmiddel is gebruikt dan schieten we daar niets mee op.
  En als we supplementen in tabletvorm tot ons nemen dan kunnen we zelfs daarop ook deze cellulose als glansmiddel terugvinden, wat zo onzinnig is. En in deze tabletten vinden we ook zeer vaak allerlei vormen van zoetmiddelen die we liever niet tot ons nemen.
  Ik weet dat jij hier niets aan kunt doen. Maar daarom neem ik het liefst pure middelen en zo min mogelijk door de industrie geproduceerde supplementen. Dat betekent zoeken en veel etiketten lezen voordat ik een supplement tot mij neem. Dank je wel voor dit verhelderende artikel.

 13. Hallo!

  Beveel je dus deze drie supplementen aan? Het Beste van het beste? Ik heb ze nl beide dus wilde even weten of ik de juiste heb! Heb die van Solgar en Aov 😉
  Alvast bedankt, mvg

  • Hai,
   ik heb voor dit artikel gezocht naar drie opties. Ik heb zelf de ROYAL GREEN curcumine. Ik heb de andere opties echter niet getest, maar gekozen op product-informatie. Warme groet

 14. heel interessant maar ik lees toch al heel lang dat zwarte peper de opname juist verstoort???
  ik hoop op een antwoord want ik zie hierboven toch heel wat onbeantwoorde vragen.

  • Ik heb alle bovenstaande vragen netjes beantwoord. Ook jouw vraag moet ik beantwoorden met;” er zijn erg veel beweringen en verhalen, maar er is weinig tot niets onderbouwd. Over het verstoren van de opname dankzij pepers is overigens niets bekend in de wetenschap. Warme groet

 15. Hoi monique ik heb die tabletten van aov 811 600mg 2 maal daags maar ik krijg die capsules niet doorgeslikt nu haal ik het kopje van de capsule eraf en doe de inhoud in een laagje warm water en drink het dan op is dit ool goed? Kwa opneembaarheid groeten manja

 16. Hoi monique
  Ik gebruikt ook curcuma vloeibaar en ik gebruikt ook bloedverdunners acytelsylzuur (kinderasperine ). Tot nu toe heb ik er geen last van.

 17. Beste,
  Ik lees hier veelvuldig, over welke doseringen kurkuma een juiste werking zouden kunnen hebben. Lees in dit verband, onderstaand.

  Het LUMC in Leiden gaat als eerste ziekenhuis informatie uit het dna-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem zetten, om de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van dna-variaties. De ene patiënt heeft van een bepaald middel meer nodig dan de ander, of kan gebaat zijn bij een heel ander medicijn.

  Met vriendelijke groet,
  Remi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *