Het grote Curcuma-dossier

Kurkuma, of Curcuma is inmiddels niet meer weg te denken in de wereld van gezonde voeding. Afgelopen jaren kreeg het steeds meer bekendheid, en wordt er veel beweerd over de medicinale werking tegen kanker. In dit dossier alles over Curcuma. 

IMG_9427-1200x800

WAT IS CURCUMA?

Al sinds mensenheugenis wordt de “ Curcuma Longa” geteeld in India, Zuid-China en andere ( sub) tropische landen Vermoed wordt, dat de oorsprong ligt in India. Curcuma is nauw verwant aan de gemberwortel, ook lijken ze uiterlijk vrij veel op elkaar. De wortel wordt gemalen en onder de naam curcuma, koenjit of Indiase geelwortel gebruikt. Curcuma kan ongeveer een meter hoog worden. De goldenseal groeit het best in warme en vochtige gebieden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels, vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het droogproces krijgen de ondergrondse delen de welbekende gele kleur. Deze kenmerkende gele kleur is te danken aan curcumine ( er bestaan er feitelijk drie, daarover later meer) Curcumine wordt in de voedselindustrie ook veel gebruikt als kleurstof onder E nummer E100. Na het droogproces worden de wortels fijn  vermalen tot poeder, de poeders die we overal in de winkels kunnen kopen. Niet alle curcuma is “ curcuma”. Er zijn zo’n 75 verschillende soorten, er bestaat ook een witte curcuma, daar zit geen curcumine in, het percentage is feitelijk nihil. In Pakistan en India vinden we de beste en meest zuivere omstandigheden om de curcuma Longa plant te laten groeien. Curcuma wordt ook verbouwd in Zuid-Amerika en landen als Peru.
Er zijn verschillende variëteiten van curcuma. Naast de “ echte” curcuma LONGA, is er een curcuma XANTHORRHIZA ( ook wel Javaanse curcuma) en een curcuma ZEDOARLA ( ceder rood) Deze laatste is afkomstig uit de Himalaya, waar de bladeren van de plant wordt gebruikt als een salade.
IMG_1786

CURCUMA EN GEZONDHEID

In de Indiase keuken is curcuma niet alleen een zeer belangrijke smaakmaker, het wordt ook gebruikt als kleurstof, onderdeel van curry’s en wordt medicinaal toegepast. De licht bittere smaak bevordert de spijsvertering.  De Indiase bevolking verbruikt dagelijks twee tot 2,5 gram. In India wordt curcuma al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het wordt o.a gebruikt bij lever en galproblemen, geelzucht en algemene problemen met de spijsvertering. De plant wordt in de volksgeneeskunde gebruikt voor de anti-inflammatoire eigenschappen bij o.a artritis.
Alhoewel de essentiële oliën met mono- en sesquitterpenen absolute genezende effecten kent, zijn het vooral de drie eerder genoemde soorten curcuminoiden die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten die overal bejubelend worden uitgelicht.  Daaronder vallen curcumine, bisdemethoxy curcumine, en demethoxy curcumine. Er zijn inmiddels talloze supplementen verkrijgbaar, maar het meeste bestaat uit curcumine 1. Het gebruik van curcuma-extract met een zeer hoog curcumine gehalte (90-95%) heeft duidelijk een significant groter effect dan bij gebruik van onverwerkte curcuma (curcumine 2-9%).

Opneembaarheid

Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd en / of  geïsoleerd ) met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal)  is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.

Prasad en Anzari (2015) schreven een artikel over de biologische beschikbaarheid (opneembaarheid) van verschillende soorten curcuma voedingssupplementen. Zij onderzochten hoeveel curcumonoïden uiteindelijk worden opgenomen na inname van verschillende soorten curcuma producten.

Werking

In honderden in vitro en dierexperimentele studies zijn de helende eigenschappen van curcumine ontdekt; verschillende studies beschrijven de cellulaire, moleculaire en biochemische werkingsmechanismen van curcumine. In het kort komt het erop neer dat curcumine de volgende eigenschappen bezit: antioxidant, anti-inflammatoire, immunomodulerend, antimutageen, antikanker, wondgenezing, lipidereducerend, ontgiftend, levensreddend, neuroprotectief krampstillend, anti-angiogenese en antimicrobieel. Curcuma is verrassend veelzijdig. De actieve werkzame stoffen, de curcuminoïden, waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine zijn de belangrijkste ingrediënten van het kruid curcuma. Curcumine is een veelbelovende fytonutriënt voor de preventie en behandeling van diverse ziekten zoals atherosclerose, cataract, reuma, galstenen, maagzweer, inflammatoire darmziekten, kanker, depressie en dementie. Het aantal klinische proeven op mensen van curcumine is nog wel beperkt en er is meer onderzoek nodig om te zien of de geneeskrachtige eigenschappen van curcumine (waaronder anti-oxidant, anti-inflammatoire en anti-carcinogene werkzaamheid) na orale inname voldoende tot uiting komen en welke dosis nodig is voor het resultaat.

Toepassingen

Met betrekking tot het werkingsmechanisme van curcuma zijn in de afgelopen jaren wetenschappelijke studies verricht naar de medische toepassingen. De World Health Organization geeft in zijn monografie aan dat laxatitieve eigenschappen van curcuma worden toegeschreven aan de essentiële olie en de curcuminoïden curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine.Toepassingen van curcuma zijn:

 • verhoging galafscheiding;
 • het bevorderen van de doorstroming van gal naar de darm;
 • bescherming van de lever (hepatoprotectief);
 • bevorderen van het glutathiongehalte in de lever;
 • stimuleren van de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever;
 • het bevorderen van de detoxificatie van toxische of kankerverwekkende stoffen;
 • remmen van de aggregatie van bloedplaatjes;
 • beschikken over antibiotische eigenschappen;
 • vermindering van de hoeveelheid cholesterol;
 • antioxiderende eigenschappen;
 • een katabole en metabole effect op vetopname;
 • anti-inflammatoire eigenschappen;
 • een antischimmel effect, met name met betrekking tot Candida albicans.

Veel van de bovenstaande functies zullen in de toekomst nog meer in detail door meer wetenschappelijk onderzoek bevestigd moeten worden. Op de voorgrond staan anti-inflammatoire eigenschappen in het bijzonder de behandeling van reumatoïde artritis. Interessante effecten zijn ook de remming van bloedplaatjesaggregatie en de vermindering van het cholesterolgehalte (gebruik in cardiovasculaire ziekte), de hepatoprotectieve eigenschappen (toepassing in galaandoeningen en constipatie) en de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. De meest genoemde indicaties zijn galstenen, galblaas, lever parenchym schade, geelzucht en ontsteking van de galblaas en galwegen.

IMG_1789

SUPPLEMENTEN

Goed, we weten nu dat curcuma werkelijk bewezen gezonde effecten heeft. En dat het nogal genuanceerd ligt betreft de opneembaarheid. Er zijn inmiddels zoveel curcuma-supplementen op de markt, dat we door de bomen het bos niet meer kunnen vinden. Belangrijk is, dat je supplementen kiest die:
– de juiste  ( hoeveelheden) curcuminoiden bevatten
– zuiver zijn, en bijvoorbeeld geen metalen of andere ongewenste synthetische stoffen bevatten
– de bio-beschikbaarheid. De curcumine moet bijvoorbeeld zijn gewonnen uit de kurkuma-longe rhizome. Dit is geen wortel, maar een wortelstok.
Om wat beter te kunnen begrijpen, waarom het belangrijk is om op bepaalde punten te letten vertel ik eerst wat meer over de verschillen. Het lijkt dankzij alle positieve verhalen op internet een heel eenvoudig iets. We kopen gewoon een potje curcuma in de supermarkt, mixen dit met wat peper, en strooien het over alles heen. Waarom zou je dan dure supplementen kopen, als dit ook werkt? Wel, zo simpel ligt het niet.
IMG_1784
Om maar een klein voorbeeld te geven: curcuma mag niet te lang worden blootgesteld aan licht. De vele leuke glazen potjes die we in supermarkten kunnen kopen zijn daarom nooit een goed idee. Bovendien bevatten ze erg veel bestrijdingsmiddelen.  Hierboven heb je kunnen lezen, over de verschillende soorten, en dat vooral curcumine LONGA ( gewonnen uit de zuivere curcuma-longa plant) geneeskrachtige werkingen heeft. Als je denkt, dat alle curcuma poeders in de winkels bestaan uit zuivere curcumine, moet ik je uit de droom helpen. Dit is namelijk nergens los verkrijgbaar. Het is ongeschikt voor consumptie vanwege de heftige gele kleur. Het knalgele poeder is zo heftig dat het overal in kruipt en zich verspreidt zodra je een potje open zou maken. De rubberrand van de koelkast kleurt zelfs geel en je kan waarschijnlijk ook je keuken gaan oververven.Er zijn op internet vele aanbieders vindbaar die chemisch nagemaakte curcumine aanbieden. Pas daarvoor op.
IMG_1791
Curcuma is dus GEEN  curcumine en andersom. Curcumine is de meest werkzaamste STOF in curcuma. In een goede curcuma zit ongeveer 3/4% curcumine. Curcumine wordt vrijwel altijd geëxtraheerd, anders gezegd wordt de stof eruit gehaald Daarom is de kleur van curcumine ook anders dan curcuma. Als dit op een natuurlijke wijze is geëxtraheerd, dan houden we DRIE curcuminoiden over. En deze drie geven de curcumine geneeskrachtige eigenschappen. Curcumine is  EEN  deel van kurkuma. Je kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.  In chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat je door het eten van vele repen chocola uw bloeddruk verlaagt. Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de allrounder, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen behouden zijn gebleven.. Als we tenminste mogen spreken van een goede kwaliteit kurkuma.

CURCUMINE C3

Als het extraheren  op een natuurlijke manier wordt gedaan, dan houden we de drie eerder genoemde curcuminoiden over. Als deze ook in de juiste verhoudingen zijn behouden, spreken we van een goede variant. Er zijn meerdere curcuminoiden, die niet allemaal geneeskrachtig werken. Na het natuurlijke extract proces zijn de drie curcuminoiden in de juiste verhouding behouden gebleven. Dit wordt CURCUMINE C3 genoemd. Het natuurlijke mengsel dat geïsoleerd is uit curcuma-Longa. Goede C3 bevat geen chemische toevoegingen, en moet bestaan uit de drie belangrijkste componenten in de juiste verhouding. Om je geheugen op te frissen, dit zijn de C3 curcuminoiden:
Schermafbeelding 2018-02-25 om 03.10.42
DEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 34,2%)
– BISDEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 24,3%)
– ZUIVERE CURCUMINE LONGA ( zo’n 40,9 %)
Er zijn ook “ Superieur” varianten op de markt van C3. Dit wordt 500 x beter opgenomen. Goede C3 varianten bevatten niets meer dan de drie curcumineoiden, en een draagmiddel voor de opneembaarheid, in vrijwel alle gevallen gaat dit om een soort zwarte peper. Meest gebruikt is de BIOPERINE. Een juiste verhouding biopezine ligt op zo’n 5%.  Alles op een rij:
– als supplement kies je het beste voor Curcumine C3
– zorg voor een 100% natuurlijke variant. Deze bestaan alleen uit de drie curcuminoiden, en een draagmiddel in de vorm van bioperine.
– zorg voor de juiste verhoudingen ( zie hierboven) en de juiste verhouding bioperine ( 5% )
– hoe verleidelijk ook: mijd de goedkope varianten. Deze bestaan vaak uit maar één soort curcumine, en wordt gewonen met ethanol ( een chemisch proces) Daarnaast is er vrijwel altijd sprake van genetische manipulatie, en kan het zware metalen bevatten.
IMG_1787

VERSE GEELWORTEL ?

Veel mensen gebruiken de verse wortels als preventief middel. Helaas gaat die vlieger niet op. Je zou ontzettend veel geelworteltjes moeten eten in combinatie met zwarte peper, om aan een werkzaamheid te komen. Geelwortel bevat 2-5% curcuminoiden, terwijl voedingssupplementen op basis van kurkuma een veel hoger gehalte of zelfs een uitstekend curcumine/curcuminoiden bevatten. Dan maar geen verse wortel meer eten? Natuurlijk wel! Want het is sowieso een lekkere en zeer gezonde aanvulling op je voeding. Snij bijvoorbeeld de wortels in zeer kleine stukjes en verwerk ze door een salade. Of gooi een wortel door je smoothie. Kies wel voor biologische geelwortel. Deze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen.
 IMG_1784

POTJES UIT DE SUPERMARKT

Zoals eerder geschreven, is kurkuma iets heel anders dan de werkzame curcumine. De vele potjes die we super-goedkoop in de supermarkt kunnen kopen, wordt gemaakt van bespoten en genetisch gemanipuleerde geelwortel. De wortels worden in heet water gekookt, en gedroogd. Daarna tot poeder vermalen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, gebeurt het extraheren van curcumine op een geheel andere manier. Met deze poeder is het feitelijk hetzelfde verhaal als met verse geelwortel. Het heeft geen goede medicinale werkzaamheid en zonder peper geen opneembaarheid. Het curcumine gehalte ligt gemiddeld op zo’n 2,4%. Je zult dus flink wat potjes weg moeten eten om aan een werkzaamheid te komen. Ook hier geldt, dat kurkuma poeder een lekkere en gezonde aanvulling is op je voeding. Het is natuurlijk ook weer niet zo, dat zowel verse wortel als poeder totaal niets toevoegt aan de gezondheid. Maar verwacht geen medicinale werking. Kies ook hier altijd voor biologische kurkuma en…..niet onbelangrijk: kurkuma LONGA.  Je hebt eerder kunnen lezen dat de LONGA de meeste gezonde voordelen bezit.

SAM_7627-1200x800

KURKUMA HYPE

Kurkuma is hot, hip and happening. Een rondje google op internet geeft duizenden hits naar informatie, recepten en de meest hippe drankjes. Inmiddels kunnen we in de biowinkel al instant poeder kopen om zelf het populaire drankje GOLDEN MILK te maken. Ook kunnen we talloze producten kopen om bijvoorbeeld kurkuma latte te maken. Allemaal slimme marketing die perfect inspringen op de behoeften van de consument. Tenzij anders staat aangegeven op verpakkingen, gaat het gewoon om KURKUMA. En niet om curcumine. Laat je niet misleiden, want er worden voor deze producten enorme bedragen gevraagd. Je bent net zo gezond bezig met een zakje biologische kurkuma, waar je vervolgens zelf golden milk mee maakt, of lattes. KLIK HIER om naar het simpele recept te gaan voor Golden Milk.

Niet onschuldig

Zowel kurkuma als curcumine worden over het algemeen als veilig en zonder bijwerkingen beschouwd, Toch is er enige voorzichtigheid geboden, en kunnen mensen wel degelijk bijwerkingen ervaren bij een ( te grote) inname van supplementen.Ik noem enkele:

 • kurkuma bevat ongeveer 2% oxalaat, bij een hoge dosis kan dit bijdragen aan nierstenen bij voorbeschikte individuen,.
 • zoals eerder geschreven zijn niet alle commerciële supplementen zuiver. Sommigen zijn vervuild met goedkopere, toxische ingrediënten die nergens op het etiket worden vermeld. Studies hebben aangetoond, dat commerciële kurkumapoeders vulstoffen kunnen bevatten zoals cassavezetmeel, gerst, tarwe en/of roggemeel. Dit kan nadelig zijn voor mensen met een gluten allergie en/of intolerantie. Daarnaast kunnen veel kurkumapoeders twijfelachtige kleurstoffen bevatten. Als kurkumapoeder wordt verdund met bloem, worden deze kleurstoffen toegevoegd. De meest gebruikte kleurstof betreft metanil geel, ook wel ” zure gele 36″ genoemd. Dierproeven tonen aan dat metanil geel neurologische schade kan berokkenen wanneer het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd.
 • sommige kurkumapoeder bevatten veel lood. Dit zware metaal is toxisch voor het zenuwstelsel.
 • Sommige mensen kunnen overgevoelig reageren, en klachten als hoofdpijn en diaree ervaren.

Hoeveel is teveel?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor inname van kurkuma. Er is ook nog geen maximale toelaatbare inname niveau geïdentificeerd. Als algemene regel geldt echter dat je de dosering-aanbevelingen die op de verpakkingen staan aangegeven niet mag overschrijden. Anderzijds zijn er wel enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine. De Joint FAO/ WHO Expert Committee on Food Additives ( JECFA) stelt de ADH via de voeding op 1,4 mg per (3 mg/kg) lichaamsgewicht per dag Een man die 81 kilogram weegt zou dan zo’n 239 mg per dag mogen consumeren.

Hoe het beste in te nemen?

Er wordt veel geschreven over de opneembaarheid van curcumine. Vaak gaat het dan over fytosomale of liposomale varianten. Deze zouden dankzij een inkapseling in vetbolletjes één zelfde dubbele fosfolipidenlaag bezitten als de celembramen, waardoor de opneembaarheid vele malen beter is. Ik kon hier nauwelijks onderbouwing over terugvinden. Wel is het sowieso een zeer goed idee om een curcumine supplement in the nemen tijdens een maaltijd waar wat vetten in zijn verwerkt, bijvoorbeeld een klontje kokosolie.Gebruik kurkuma en/of curcumine ( supplementen) gerust, maar gebruik ze met gezond verstand.  Kies de juiste merken.

Mijn keuzes

Er valt anno 2021 nogal wat te kiezen uit curcuma-supplementen. Dat alles genuanceerder ligt dan ” even een potje kopen bij het Kruidvat” heb je in dit dossier uitgebreid kunnen lezen. Velen stellen mij de vraag welke supplementen ik gebruik. Om te beginnen wil ik je daarvoor door verwijzen naar DIT ARTIKEL. Het is belangrijk om dit even te lezen. Terugkomend op de CURCUM supplementen, heb ik persoonlijk drie voorkeuren. Ik heb deze alle drie uitgelicht :

ROYAL GREEN , klik hier

LIVING NUTRITION, klik hier

PUUR & FIT, klik hier

 

71 Reacties op “Het grote Curcuma-dossier

 1. Hey Monique, bedankt voor je uitzending. Je hebt er weer een hoop werk van gemaakt zeg. Top. Ik moet hem nog even helemaal goed doorlezen, ben er nu snel doorheen gescrold, maar klopt het dat ik in de gauwigheid gezien heb dat je niets zegt over fytosomale of liposomale kurkuma? Die is ingekapseld in vetbolletjes die dezelfde dubbele fosfolipidenlaag hebben als de celmembranen waardoor het veel beter opgenomen kan worden. Ik ben zelf ook fan an AOV maar dan de 831 Curcuma longa fytosomaal. Daar zit weer geen peperine in maar doordat het in vetoplosbaar is, schijnt dat niet nodig te zijn omdat de opname sowieso hoger is. Die komt rechtstreeks in de cellen. Vanmiddag met de voetjes op de bank en het hele artikel op de letter doorlezen. Dit was de eerste vraag die bij me opkwam. Bedankt voor al je kennis en enthousiasme!

  • Waarom nog zwarte peper zegt smeets engraas in vetbolletjes of olie zwarrte peper is slecht voor de lever.Wat is het beste.

   • Er wordt erg veel gezegd en beweerd, maar niets is echt onderbouwd. Dus een vaag vlak. Warme groet

   • Hoi Monique,
    Complimenten voor je artikel en website. Ik ben zelf een enthousiasteling over kurkuma en wilde je dezelfde vraag als Nettie stellen. Zou je mij ook het antwoord kunnen geven aub? Kort gezegd: wat is het verschil of wat is beter: liposomaal of bioperine (vwb de beste opname in het lichaam).
    Groet Michiel

 2. Hoeveel verse worteltjes moet je eten om de gezondheidsvoordelen te kunnen bereiken? Ik koop nl wel verse biologische kurkuma en rasp elke dag een klein worteltje en stuk gember en kook deze even met zwarte peper. Dit is de basis van mijn thee en drink deze bijna dagelijks helemaal op. Zou het jammer vinden als het niet zou werken. Verder rasp ik het door elke oven schotel lasagne rijst curry etc die ik maak

  • Dit zou onacceptabel veel wortel worden, zo’n zes kilo……Dat verdraag je niet. Wat ik eerder schreef in het artikel, kun je verse wortel gewoon lekker eten voor de smaak, en als fijne aanvulling op de gezondheid,.

   • Volgens mij maakt Monique hier RECLAME voor extreem dure AOV

    waar ze zelfs, beter van wordt.

    • ja natuuuurlijk joh! Ik woon inmiddels in een villa 😉 Gelukkig zijn er meer ECHTE mensen dan kortzichtige die achter een toetsenbordje hun leven wat proberen te verrijken. Kun je mij de bewijsstukken overleggen waaruit blijkt dat ik hieruit een eurocent verdien? Ik zie ze graag tegemoet,

     • Ik probeer het nu ook om wodnen te genezen die al jaren open zijn en psoriasiis. Ik ben zwaar hartpatiënt en ook dat is goed voor het hart. Ik ben je heel erg dankbaar voor het artikel. Nergens kun je zo’n uitgebreid verslag lezen en het was uitermate intressant. Moest mij onde genezen zou dat het eche bewijs zijn dat het ook in moeilijke gevallen kan werken, maar ik geloof er echt in. Ook is mijn bloeddruk naar beneden en dat is nog nooit gelukt met niets. Ja.. ik zou moeten 3x medicijnen nemen daarvoor en ik weiger want ik wil geen alzheimer of Parkinson. Je schrijft heel goed volledig en je bent goed geïnformeerd, dankuwel.

 3. Hoi Monique,
  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik heb even een vraagje over kurkuma en bloedverdunners. De reden hiervoor is dat ik van die kurkuma pastilles
  kreeg op gestuurd waarbij stond dit alleen in overleg met arts dit mocht gebruiken. Ivm bloedverdunners. Ik gebruik Pradaxa. Weet jij hier meer over te vertellen? Alvast bedankt.

  Penny Blankendaal

  • Dg Penny,
   Er zijn inderdaad gevallen bekend dat kurkuma in combinatie met bloedverdunners mogelijk niet goed werken. Uit voorzorg altijd dus even overleggen met je huisarts! Warme groet!

  • Nee, ik kan je niet meer vertellen dan dat je altijd, voordat je curcumine wilt gaan slikken, dit in overleg met je huisarts moet doen, zeker als je bloedverdunners slikt. Warme groet

   • Volgens mij heb je er weinig verstand van, van die uitwerking van die kurkuma enzo. Wel een aardig artikeltje, maar niet vanuit kennis. Maar vanuit het netjes ‘bij elkaar zoeken’ . Slechte boel !

    • Dag Kat,
     Jammer dat je mijn artikel slecht vind. Maar ik die wel degelijk goed mijn huiswerk en gebruik overigens zelf al jarenlang kurkuma, dus graag zou ik geen vooroordeel lezen over iets wat je niet eens bent nagelopen. Dit artikel is wel degelijk uit kennis en ervaringen geschreven en ik heb ook niet bij MacDonalds een jarenlange studie gevolgd. Warme groet

     • Goed en uitgebreid artikel.
      Maar pas op met het innemen van kurkuma wanneer je maagzuurremmers gebruikt.
      Kurkuma (of curcumine) kan de werking van deze protonpompremmers verminderen en een tegenovergesteld effect teweegbrengen.

     • Hoi Bas, je kan je maagzuur ook remmen met Hibiscus thee, neem wel biologische en daarbij kan je dan gewoon je kurkuma gebruiken!
      Groetjes Wietske

 4. Hoi Monique,

  Ten eerste ontzettend bedankt voor al je onderzoeken en inzichten. Voordat ik iets aanschaf raadpleeg ik zeer regelmatig jouw site voor de juiste informatie over een product.
  Ik heb me al eens eerder verdiept in het gebruik van Curcumine vanwege aanhoudende ontstekingsklachten na mijn bevalling, maar jouw artikel geeft een heel duidelijk inzicht in de werking! Mijn vraag dan ook of jij kunt inzien of de High Absorption Curcumin from Turmeric Root van Doctors Best een goede keuze is. Deze werd elders aangewezen als de beste. En ik stond op het punt om die aan te gaan schaffen. Benieuwd naar je mening!

 5. Beste Monique,
  Heel erg bedankt voor de ijver die je stopt in je artikelen.
  Vooral het artikel over magnesium was voor mij belangrijk.
  Blijk ik al jaren de verkeerde en goedkope magnesium te slikken.
  Ook met het artikel over kurkuma ben ik erg blij.
  Nogmaals bedankt.
  m.vr.gr. Helma Teunissen.

  Ps. een korte vraag. Wij zijn met twee personen.
  Welke Montana airfryer zou je zelf kopen?.
  Weet je toevallig of de kleinere ook een goede binnen bekleding heeft?
  Nogmaals bedankt voor alle moeite die je in al je artikelen stopt.

  • Dank je voor je complimenten en…absoluut de XL! 😉 Warme groet1

 6. Hallo Monique,
  Hartelijk dank voor je uitgebreid schrijven over curcuma,
  zeer interessant !
  Groet, Ell

 7. Dag Monique, Bedankt voor je uitgebreide uitleg inzake de curcuma.
  Ik bestel mijn curcuma capsules, in combinatie met groenlip capsules, bij de curcumaspecialist. Ik slik deze capsules tegen de slijtagepijn in mijn gewrichten en ik ervaar minder pijn. Heb jij de curcuma van deze site ook onderzocht?
  hartelijke groet,
  Liesbeth

 8. Beste Monique,

  Van mij krijg je ook weer alle lof voor je bevlogen artikelen. Ik lees en leer graag van jou.
  En tot heden heb ik dus maar wat aangerommeld met curcuma. Ik heb de biologische curcuma en die heb ik gemengd (1 theelepel)met 1 eetlepel olijfolie en zwarte peper. Mengen met olijfolie werd aangeraden omdat het dan beter op zou nemen . Ik lees in jou artikel niets over innemen met olijfolie, is dat weer achterhaald?
  Veel succes en hartelijke groet,
  Peter

 9. Dag Monique bedankt voor je info.over kurkuma,heb als ik het goed begrijp de verkeerde capsules genomen,nu gaat mij een lichtje branden waarom ik nog steeds geen verbetering zie ik moet eigenlijk dus een van de drie hierboven capsules gebruiken .had ook een vraag heb van een kennis begrepen dat je geen kurkuma mag gebruiken bij bloedverdunners klopt dat laat mij aub.weten.alvast mijn harte
  dank voor je info. .
  Met vriendelijke groet milly

  • Dag Milly,
   Er zijn inderdaad gevallen bekend dat kurkuma in combinatie met bloedverdunners beter niet geslikt kan worden. Daarom altijd even overleggen met de huisarts. Warme groet!

 10. Hoi Monique, lees je artikelen altijd graag, fijne en zo objectief mogelijke info over voeding, daar waar er zoveel geroeptoeterd wordt. Dank voor je inspanningen! Wel een vraag. Vond het artikel over curcuma best ingewikkeld. Ik probeer elke dag een glas heet water met één flinke theelepel curcuma (curcuma longa van het Blauwe Huis) erin opgelost op te drinken. Begrijp ik nu goed dat dat eigenlijk helemaal niets doet voor mijn gestel (bijv. ontstekingsremmend)? Vast bedankt voor je reactie! groetjes

  • Totaal niets is ook een groot woord, maar het heeft geen geneeskrachtie werking. Dit heb je in bovenstaand artikel kunnen lezen. Succes en warme groet!

  • ik merk zelf wel een geneeskrachtige werking ,ik maak altijd bio kurkuma pasta en daarmee dagelijks golden milk. Als ik het achterwege laat merk ik echt verschil mbt de spijsvertering. (gelukkig ,want al die dure supplementen kan ik niet betalen )

 11. Hallo Monique,

  Ik gebruik de gedroogde wortel curcuma (Curcuma longa). Is de werking van de gedroogde variant te vergelijken met de verse?

  Ik lees graag.
  Hartelijk groet, Erna Bouwhuis yogadocent

  • Dag Erna,
   Ja, ook de gedroogde wortel heeft een curcumine gehalte tussen de 2-5`%. Warme groet

 12. Lieve Monique, wat zo enorm jammer is met supplementen dat capsules gemaakt worden van gelatine, wat dierlijk is en voor mij als vegetariër niets is, of van de zogenaamde vegetarische variant uit cellulose, de E-464, een afvalproduct van de houtindustrie. Capsules zijn echter wel open te breken en weg te gooien. Maar als deze cellulose ook als vulmiddel is gebruikt dan schieten we daar niets mee op.
  En als we supplementen in tabletvorm tot ons nemen dan kunnen we zelfs daarop ook deze cellulose als glansmiddel terugvinden, wat zo onzinnig is. En in deze tabletten vinden we ook zeer vaak allerlei vormen van zoetmiddelen die we liever niet tot ons nemen.
  Ik weet dat jij hier niets aan kunt doen. Maar daarom neem ik het liefst pure middelen en zo min mogelijk door de industrie geproduceerde supplementen. Dat betekent zoeken en veel etiketten lezen voordat ik een supplement tot mij neem. Dank je wel voor dit verhelderende artikel.

 13. Hallo!

  Beveel je dus deze drie supplementen aan? Het Beste van het beste? Ik heb ze nl beide dus wilde even weten of ik de juiste heb! Heb die van Solgar en Aov ????
  Alvast bedankt, mvg

  • Hai,
   ik heb voor dit artikel gezocht naar drie opties. Ik heb zelf de ROYAL GREEN curcumine. Ik heb de andere opties echter niet getest, maar gekozen op product-informatie. Warme groet

 14. heel interessant maar ik lees toch al heel lang dat zwarte peper de opname juist verstoort???
  ik hoop op een antwoord want ik zie hierboven toch heel wat onbeantwoorde vragen.

  • Ik heb alle bovenstaande vragen netjes beantwoord. Ook jouw vraag moet ik beantwoorden met;” er zijn erg veel beweringen en verhalen, maar er is weinig tot niets onderbouwd. Over het verstoren van de opname dankzij pepers is overigens niets bekend in de wetenschap. Warme groet

  • Ik bekijk het vanuit de Chinese geneeskunde ,daar is men wat meer bekend met uitwerkingen,en zwarte peper is goed voor de spijsvertering. Wel altijd heel spaarzaam en matig gebruiken want het kan leverenergie ook teveel opjagen,en als je bv in de menopauze bent is dat niet zo prettig ,dan krijg je meer opvliegers en zweten etc. Dus het is ,zoals met veel ,goed voor de opname, mits spaarzaam gebruikt.

 15. Hoi monique ik heb die tabletten van aov 811 600mg 2 maal daags maar ik krijg die capsules niet doorgeslikt nu haal ik het kopje van de capsule eraf en doe de inhoud in een laagje warm water en drink het dan op is dit ool goed? Kwa opneembaarheid groeten manja

 16. Hoi monique
  Ik gebruikt ook curcuma vloeibaar en ik gebruikt ook bloedverdunners acytelsylzuur (kinderasperine ). Tot nu toe heb ik er geen last van.

 17. Beste,
  Ik lees hier veelvuldig, over welke doseringen kurkuma een juiste werking zouden kunnen hebben. Lees in dit verband, onderstaand.

  Het LUMC in Leiden gaat als eerste ziekenhuis informatie uit het dna-profiel van patiënten in het elektronische voorschrijfsysteem zetten, om de werking van medicijnen te verbeteren. Geneesmiddelen worden in de lever afgebroken door enzymen en de snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van dna-variaties. De ene patiënt heeft van een bepaald middel meer nodig dan de ander, of kan gebaat zijn bij een heel ander medicijn.

  Met vriendelijke groet,
  Remi

 18. Goed artikel, bedankt voor alle uitleg. Ik heb nog wel een vraag: Klopt het dat curcuma beter wordt opgenomen in combinatie met bioperine i.p.v. met gewone zwarte peper?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Dedmer

 19. Beste Dedmer,
  Een recente publicatie spreekt over Piperine een zwarte peper bestanddeel.
  Turmeric, a spice that has long been recognized for its medicinal properties, has received interest from both the medical/scientific world and from culinary enthusiasts, as it is the major source of the polyphenol curcumin. It aids in the management of oxidative and inflammatory conditions, metabolic syndrome, arthritis, anxiety, and hyperlipidemia. It may also help in the management of exercise-induced inflammation and muscle soreness, thus enhancing recovery and performance in active people. In addition, a relatively low dose of the complex can provide health benefits for people that do not have diagnosed health conditions. Most of these benefits can be attributed to its antioxidant and anti-inflammatory effects. Ingesting curcumin by itself does not lead to the associated health benefits due to its poor bioavailability, which appears to be primarily due to poor absorption, rapid metabolism, and rapid elimination. There are several components that can increase bioavailability. For example, piperine is the major active component of black pepper and, when combined in a complex with curcumin, has been shown to increase bioavailability by 2000%. Curcumin combined with enhancing agents provides multiple health benefits. The purpose of this review is to provide a brief overview of the plethora of research regarding the health benefits of curcumin.
  Met vriendelijke groet,
  Remi

 20. Beste Dedmer,
  Ik heb nog even gezocht naar BioPerine vs Perine. Vooralsnog zie ik geen noemenswaardige verschillen.

  Mvg.
  Remi

  Curcumin
  A clinical study done at St. John’s Medical College, Bangalore, India and published in Planta Medica journal in 1997 provided clinical evidence of piperine’s role in increasing the bioavailability of Curcumin, and has become one of the most downloaded papers of that journal.

  BioPerine® significantly improved the uptake of Curcumin – the healthful extract from turmeric roots with clinically – validated efficacy in a wide range of health conditions ranging from inflammation to cancer.

  Bioavailability of Curcumin (2000 mg) when co – administered with BioPerine® (20 mg) was enhanced by 20 – fold or 2000% compared to bioavailability of curcumin alone at doses that were devoid of adverse side effects.

  The medicinal properties of curcumin obtained from Curcuma longa L. cannot be utilised because of poor bioavailability due to its rapid metabolism in the liver and intestinal wall. In this study, the effect of combining piperine, a known inhibitor of hepatic and intestinal glucuronidation, was evaluated on the bioavailability of curcumin in rats and healthy human volunteers. When curcumin was given alone, in the dose 2 g/kg to rats, moderate serum concentrations were achieved over a period of 4 h. Concomitant administration of piperine 20 mg/kg increased the serum concentration of curcumin for a short period of 1-2 h post drug. Time to maximum was significantly increased (P < 0.02) while elimination half life and clearance significantly decreased (P < 0.02), and the bioavailability was increased by 154%. On the other hand in humans after a dose of 2 g curcumin alone, serum levels were either undetectable or very low. Concomitant administration of piperine 20 mg produced much higher concentrations from 0.25 to 1 h post drug (P < 0.01 at 0.25 and 0.5 h; P < 0.001 at 1 h), the increase in bioavailability was 2000%. The study shows that in the dosages used, piperine enhances the serum concentration, extent of absorption and bioavailability of curcumin in both rats and humans with no adverse effects.

 21. Hallo Monique,

  Sinds kort op ‘het spoor’ van jouw erg interessante blogs etc !! Ook het curcuma-dossier met veel belangstelling gelezen en veel van opgestoken. Met name de opneembaarheid en hoeveelheden van werkzame stof is van groot belang lijkt me. Dat komt meteen op mijn vraag:
  Heb in een onbewaakt ogenblik een potje kurkuma pillen bij het kruidvat gekocht. Daarná pas je artikel gelezen en vervolgens het etiket bestudeerd…. kan geen enkele aanwijzing vinden voor opname-hulpstoffen (geen peper, geen vetkoppeling oid)…. in het kader van “gooi nooit iets weg” denk ik nu dit potje leeg te eten met telkens een lepeltje pure olijfolie erbij om opneembaarheid van curcumine te ondersteunen. Gaat dat werken voor zover jij weet ?….. daarna ga ik zsm over op de Royal Green curcuma turmeric complex.
  Dank voor je reactie
  mvrgr

  • Hai!
   Ik denk van niet. Ik weet ook niet goed wat er precies in deze capsules zitten. Mijn advies: geef het potje weg en schaf idd de royal green aan …Succes en warme groet!

 22. Ik lees allerlei medische claims hier die niet zijn onderbouwd. Verder veel advertenties. Ik krijg de sterke indruk dat deze blog bedoeld is als inkomen en niet als informatiebron. Ik af iseer: lees Wikipedia. Die verdienen er niets aan en hebben geen belang bij ongefundeerde
  medische claims.

 23. De discussies zijn hevig onderling tussen de wetenschappers, omtrent de diverse stofjes. Bijgaand stukje, in een discussie van begin dit jaar spreekt voor zich. Zelf volg ik prof. van Eijck al heel lang, het is jammer dat hij niet toegelaten is voor nader onderzoek o.a. behandeling (alvleesklierkanker) met kurkuma.

  “Met dit artikel pleit Timmerman ervoor om een wereldwijd veel gebruikt plantenextract als kurkuma uit het wetenschappelijk onderzoek te halen, omdat hij er zelf geen heil meer inziet. Het is maar goed dat Timmerman zelf geen wetenschappelijk onderzoek meer doet, want zijn artikel bewijst dat hij niet meer goed kan onderscheiden waaraan een wetenschappelijke studie moet voldoen.
  In het artikel gebruikt Timmerman het kruid kurkuma en het stofje curcumine een aantal keren bewust door elkaar heen, zoals onder de titel: “Curcumine kan geen geneesmiddel zijn” schrijft hij “DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN KURKUMA IS NON EXISTENT” alsof curcumine en kurkuma hetzelfde zouden zijn.
  Weet een emeritus hoogleraar farmachemie niet dat curcumine een geïsoleerde stof is uit kurkuma? En dat onderzoek naar het geïsoleerd stofje curcumine niets zegt over de effectiviteit van het hele kruid kurkuma ?
  Ja het lijkt lastig om het stofje curcumine te onderzoeken (ref. 1.) maar het is niet onmogelijk. Dat oncoloog van Eyck in de Volkskrant wel positief was over kurkuma komt wellicht omdat deze op de hoogte is van de fase II studie (ref. 2. ) bij zwaar voorbehandelde patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker, waarin curcumine tegenover placebo veelbelovende resultaten liet zien. Zonder de gebruikelijke bijwerkingen van chemo.
  Wie zoekt in pubmed komt al snel op een aantal interessante studies met curcumine en kurkuma / turmeric. Die Timmerman niet kon vinden? Naast de genoemde studie bij alvleesklierkanker patiënten vond ik ook een gerandomiseerde placebo gecontroleerde studie bij patiënten met ernstige depressie (ref 7 en 8), bij atritis (ref 9), bij kanker in het algemeen (ref 3 en 4) en bij prostaatkanker (ref 5) en longkanker (ref 6) in het bijzonder.
  Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar het stofje curcumine en naar kurkuma / turmeric. Soms met succes, soms niet, maar is dat niet altijd de kern van wetenschappelijk onderzoek?”

 24. Ik gebruik altijd de Kurkuma van Kurkumix.nl, dan weet ik zeker dat er een goede dosis in zit.

 25. Hallo,

  Ben je bekend met of heb je ervaring met cureit full spectrum extract?
  Dit zou relatief nieuw zijn en wordt “gemaakt” mbv PNS techniek.

  Hierbij zouden naast alle aanwezige curcuminoïden, ook alle overige actieve bestanddelen in 3 stappen geëxtraheerd worden. Daardoor zou deze (vloeibare) variant goed opneembaar zijn.

 26. Hoi, ik ken het niet. De wetenschap geeft de voorkeur aan Piperine voor een aanvaardbare opname bij mensen, bij Lab. knaagdieren ligt dat weer anders volgens dit onderzoek.
  Naast deze natuurlijke verbindingen zijn ook gebruikt om de biologische beschikbaarheid van curcumine te verhogen. Eén daarvan is piperine, een belangrijk onderdeel van zwarte peper, bekend als remmer van hepatische en intestinale glucuronidering en het wordt ook aangetoond dat het de biobeschikbaarheid van curcumine verhoogt. Dit effect van piperine op de farmacokinetiek van curcumine is bij mensen veel groter dan bij ratten. Bij de mens was de biologische beschikbaarheid van curcumine verhoogd met 2.000% na 45 minuten toediening van curcumine oraal met piperine, terwijl bij ratten werd geconstateerd dat gelijktijdige toediening van piperine 20 mg / kg met curcumine 2 g / kg de serumconcentratie van curcumine met 154% gedurende een korte periode van 1-2 uur na het gebruik van het geneesmiddel. De studie toont aan dat piperine in de gebruikte doseringen de serumconcentratie verhoogt,95 ].

  Een andere studie toonde ook aan dat piperine (20 mg / kg oraal) bij toediening met curcumine (2 g / kg oraal) de biobeschikbaarheid van de laatste tot 20-voudig hoger verhoogt bij epileptische ratten [ 111 ]. Verbeterde biologische beschikbaarheid van curcumine werd ook bewezen door andere onderzoekers toen curcumine oraal gelijktijdig met piperine werd toegediend. Intestinale absorptie van curcumine werd ook relatief hoger gevonden bij gelijktijdige toediening met piperine en het bleef significant langer in de lichaamsweefsels [ 112 ]. Met het oog op deze bevindingen zijn curcumine-piperine (Cu-Pi) nanodeeltjes volgens verschillende methoden bereid [ 113 ]. De biobeschikbaarheid, cellulaire opname en biologische effecten van deze nanodeeltjes worden getest.

 27. Thank You Monique!
  For all your time in putting such a indepth explanation on Curcuma.

  Indeed the black pepper aids absorption.
  Yet to increase absorption even more, consume curcuma with foods containing Quercetin (citrus apple..) and Silibini (milk thistle).

  Information from an highly reputable site and also extremely useful.
  https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Curcuma-Cid387

  This is seconded as well by Anthony William medical medium.

  Thanks Again For

  CARING&SHARING

  ps please excuse for writing in English as my written Dutch is limited

 28. Science Daily / Ter informatie:
  De studie, die verscheen in het tijdschrift Trends in Pharmacological Sciences , op 13 november 2018, werd uitgevoerd in samenwerking met Salk Senior Staff Scientist Pamela Maher, wiens lab op de Cellular Neurobiology-afdeling staat en de oudste auteur van het onderzoek is.

  Het team startte met twee chemicaliën gevonden in planten die geneeskrachtige eigenschappen hebben aangetoond: fisetin, een natuurlijk product afgeleid van fruit en groenten, en curcumine, van de curry-specerij-kurkuma. Hieruit synthetiseerde het team drie AD-kandidaat-geneesmiddelen op basis van hun vermogen om neuronen te beschermen tegen meerdere toxiciteiten geassocieerd met de ouder wordende hersenen. Het lab toonde aan dat deze drie synthetische kandidaten (bekend als CMS121, CAD31 en J147), evenals fisetin en curcumine, de moleculaire markers van veroudering, evenals dementie, verminderden en de mediane levensduur van muizen of vliegen verlengden.

  Belangrijk is dat de groep aantoonde dat de moleculaire routes die door deze AD-kandidaat-geneesmiddelen worden gebruikt dezelfde zijn als twee andere goed onderzochte synthetische verbindingen waarvan bekend is dat ze de levensduur van veel dieren verlengen. Om deze reden, en op basis van de resultaten van hun eerdere studies, zegt het team dat fisetin, curcumine en de drie AD-geneesmiddelkandidaten allemaal voldoen aan de definitie van geroneuroprotectors.

 29. Dag Monique,

  Bedankt voor je mooie artikel en je behulpzame blog! Ik hoor zoveel over kurkuma capsules, dat ik razend enthousiast word. Nu heb ik weken delen reuma en artrose. Ik zit de gehele dag met onzettend veel pijn en hoop echt dat kurkuma capsules wat voor me kunnen betekenen.

  Ik heb heel het internet afgezocht naar goede kurkuma capsules, maar de prijzen zijn vaak gewoon te hoog voor mij. Nu heb ik eindelijk na veel zoeken een goede kwaliteit kurkuma tabletten gezien, maar durf niet te zeggen of het goede kwaliteit is. Ik zou het fijn vinden als jij je mening hier over gaf. Zou je dat voor mij willen doen?

  https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/10/14/de-beste-kurkuma-capsules-review/

  Alvast bedankt.

  Lieve groet,

  Chanti

 30. Hoi, hoi,

  Ik wil ook beginnen met Curcuma-peper tabletten maar weet niet of dit verantwoord is met mijn betablokker Nebovolol. Ik hoop dat je hier een atwoord op hebt.
  Goed en duidelijk artikeln overigens.
  Hartelijke groet van Kitty

  • “Tot nu toe is curcumine echter wat we in de farmaceutische wetenschap noemen een ‘valse voorsprong’ – het is therapeutisch, maar het volledige effect kan niet worden benut omdat het slecht oplosbaar is in water, ‘merkte Dipanjan Pan op, universitair hoofddocent van biotechnologie aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, die het laboratorium voor materialen in de geneeskunde leidt.

   “Wanneer u een medicijn probeert af te geven, heeft het oplosbaarheid in water nodig, anders stroomt het niet door de bloedbaan”, voegde Santosh Misra toe, een post-doc onderzoeker die bij Pan werkte.

  • Hi Remi,
   Ik heb een aantal weken rauwe curcuma wortel door mijn sap gedronken. Gelukkig werd ik geattendeerd op het feit dat HET ETEN VAN RAUWE CURCUMA ZEER GIFTIG IS!
   Helaas publiceren mensen die te weinig kennis van zaken hebben hier niks over, hetzelfde geld voor het stuk van Monique hierboven helaas. Ik ben gestopt met de rauwe curcuma, maar heb nu tot overmaat van ramp een maagzweer. Heb jij nog tips?

 31. Beste Monique,

  Wat een mooie overzichtelijke website en veel handige informatie. Dank je daarvoor!

  Ik begin gelijk maar met een vraag, ook voor mensen die ook reuma en artrose hebben.

  Ik ben nu dus 47 jaar en ben nu 10 jaar gediagnostiseerd met reuma (weken-delen reuma) en Artose. De therapien werken niet zoals ik wil en eigenlijk ga ik alleen maar achteruit.

  Nu weet ik dat reuma vooral een ontstekingsziekte is, maar de medicatie lost dat niet voor mij op helaas. Nu ben ik dus gaan zoeken op het internet wat ontstekingen tegen gaat.

  Eigenlijk de meest effectieve medicijn tegen ontstekingen is kurkuma. Nu heb ik zelf een voorliefde voor de natuur en wil dat best eens gaan proberen. Nu verwacht ik niet dat alles oplost als sneeuw voor de zon, maar al zou het maar 10% verbeteren dan zou ik al blij zijn.

  Ik heb veel gezocht op het internet naar ervaringen met kurkuma en kwam https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/10/14/de-beste-kurkuma-capsules-review/
  Natuurlijk blijf ik ook sceptisch, maar wat denken jij? In die post staat dat de onstekingswaarde met de helft gedaalt is na controle bij de reumatoloog. Hier word ik toch wel enthousiast van. Niet geschoten is altijd mis toch?

  Wat denk jij, is dit een goede vorm van Kurkuma. Ik ben nog een leek hierin. Ga door met het mooie werk dat je doet!

  Hoor graag van je.

  Liefs,

  Chantal

 32. Dag Monique,
  Je zegt in je artikel: “Snij bijvoorbeeld de wortels in zeer kleine stukjes en verwerk ze door een salade. Of gooi een wortel door je smoothie”. Ik heb dit een tijdje gedaan, worteltjes door mn sap, maar mijn moeder (natuurgeneeskundige) attendeerde mij gelukkig op het feit dat dit absoluut niet de bedoeling is, want HET ETEN VAN RAUWE CURCUMA WORTEL IS ZEER GIFTIG!!!!! Je kunt alleen een verwerkte variant gebruiken om te eten.! Ik hoop dus ten zeerste niet dat ik hier blijvende schade van heb opgelopen…

 33. beste monique
  ik gebruik ook curcuma in n suplement met boswelia van vitortho.
  krijg overal vreselijke jeuk.of t is van de magnesium zeggen ze waar ik behandeld wordt

 34. Hai Monique, ik gebruik nu c.a half jaar curcuma in poedervorm 3 theelepels en 10 scheuten zwarte peper erbij, dus niks tabletten e.d. gewoon puur en neem het in met water, of karne/melk. En vaak ook in combi van gember, maar dat doe ik dan door het eten. Nu hoor ik, dat je het niet kan gebruiken met bloedverdunners, maar lees, dat meesten “zware” pillen hebben. Ik gebruik lichtere, dus in poedervorm. Geldt het dan ook voor mij, dus niet gebruiken…?

 35. Misschien moeten wij ipv de hype volgens gewoon de wetenschap volgen anno 2019. De wetenschap ( goed opgezette, wetenschappelijke onderzoeken waar naar empirisch bewijs gezocht wordt in dubbelblind onderzoeken) Die zijn er ten aanzien van curcumin bijna niet. De zeer beperkte echte wetenschappelijke onderzoeken laten in ieder geval allemaal hetzelfde zien , namelijk: Curcumin is in vitro een veel belovende stof met anti ontstekings eigenschappen. Een heleboel andere claims zoals (sterke antioxidant, anti tumor werking, etc.) zijn nooit aangetoond. Maar wat echt belangrijk is dat curcumin niet toepasbaar is als therapeuticum vanwege de extreem lage en instabiele bioavailability (beschikbaarheid werkzame stof in het bloedserum) Buiten dat die heel instabiel is bestaat deze ongeveer 5 minuten voordat deze geheel gemetaboliseerd is. Piperine, lyposomaal, etc veranderd daar nagenoeg niets aan, eenmaal in het bloed blijft de beschikbaarheid van de werkzame stof te laag, veel te laag voor het gewenste therapeutisch effect. In lekentaal opgeschreven is dat wat de huidige wetenschap over curcumin zegt. Niets meer en niets minder. Wellicht een teleurstelling voor velen maar wel de naakte waarheid. Er is dus veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een vorm te vinden die de toepassing van curcumin meer effectief kan maken en wellicht is dat niet mogelijk. Ik ben een voorstander om mensen geen valse beloftes te doen en mensen juist wijzen op de bijwerkingen van Kurkuma bij het innemen van doseringen die hoger zijn dan 1 gr. pd.

 36. Kurkuma is niet geschikt om rauw te eten, er zit een stof in die giftig is.

 37. Ik heb een vraagje, als ik naar de ingredienten van royal green kijk (welke jij adviseert) staat er curcuma longa op als hoofdbestandmiddel. Dat is dan toch ook geen curcumide extract? Maar de gewone curcuma? Of snap ik het nu niet meer?

 38. Ik heb t nog niet gehoord of gelezen maar ik reageer allergisch op de curcuma. Opgezwollen gezicht en beklemmend gevoel in de keel.

  • Ik krijg ook een allergische reactie op kurkuma, ik krijg huiduitslag en mega darmklachten. Ik moet daar echt mega lang van bijkomen. Die reacties zijn wel te googelen. Ik kwam dit artikel ook tegen vanwege dat ik er meer informatie over wilde vinden. Maar ik zie niets over allergische reacties. Het is wel goed om ook het gevaar van dit spul aan te geven, niet alleen bij “hele grote hoeveelheden”.

 39. Black Turmeric (Curcuma Is de beste en krachtigste moeilijk te krijgen en heel duur zelf telen is een optie maar wat monique al vertelde om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen moet je kilo,s eten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *