Golden milk…het gouden drankje van nu!

Ik ben al heel wat jaartjes een groot fan van kurkuma. Ik ben zo’n “ die hard” die iedere morgen een glas kurkuma met wat peper in water mengt en in één keer achterover slaat. Dit doe ik trouw iedere morgen, ik sla geen dag over, en dit inmiddels al zeker 6 jaar. De grootste reden waarom ik dit doe, is dat het knetter-gezond is. Ik vind kurkuma ook niet vies. Ik gebruik het vrij regelmatig door mijn voeding. 

Over de medicinale werking van kurkuma wordt inmiddels steeds meer bekend. Nog steeds vinden er talloze wetenschappelijke onderzoeken plaats, om de claims die we inmiddels allemaal wel kennen, te onderbouwen. Er zijn al een tiental gezonde voordelen wetenschappelijk bewezen:

1) De bioactieve stoffen van kurkuma zijn geneeskrachtig.

De bioactieve stoffen in kurkuma vinden we voornamelijk terug in de stof curcumine. De bioactieve stoffen hebben een gunstig effect op weefsels en cellen.

2) Het kan helpen kanker te bestrijden/af te remmen

Curcumine heeft op moleculair niveau een negatief effect op de groei, ontwikkeling en verspreiding van kankercellen. Het kan mogelijk een grote rol spelen in het voorkomen van kankersoorten , die voornamelijk voorkomen in ons verteringsstelsel. 

3) Curcumine kan mogelijk Alzheimer verminderen of voorkomen.

Curcumine kan de bloed-brein barrière oversteken en heeft meerdere lichamelijke verbeteringen laten zien met betrekking tot het voorkomen en het ziekteverloop van Alzheimer.

4) Curcumine werkt ontstekingsremmend.

Het geeft een bewezen positief effect op de chronische ontstekingsziekte artritis, een aandoening die erg veel voorkomt in de Westerse wereld. Curcumine kan door zijn krachtige ontstekingsremmende werking tot vermindering van symptomen leiden. 

5) Curcumine kan veroudering tegengaan.

Curcumine kan helpen in het bestrijden van talloze ouderdomsziekten als kanker, hart en vaatziekten en Alzheimer. Dit betekent dat curcumine een positief effect kan hebben op de levensduur. Het wordt dan ook erg veel toegepast in “ anti-aging” producten in cosmetica. Mogelijk helpt curcumine mee in de strijd tegen ouderdomskwalen en andere leeftijdgerelateerde aandoeningen.

6) Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Curcumine kan mogelijk werken als een natuurlijk antibiotica. Het kan tevens een gunstig effect hebben op tal van andere chronische ontstekingen in ons lichaam.

7) Curcumine maakt ons toegankelijker voor antioxidanten.

Curcumine heeft een zeer krachtige antioxidanten werking. Het neutraliseert vrije radicalen en stimuleert onze lichaamseigen antioxidanterende mechanismen. 

8) Curcumine helpt mogelijk bij het onderhoud van ons brein.

Curcumine heeft een gunstig effect op het BDNF, het Breingerelateerde Neurotrofe Factor gehalte, waardoor de aanmaak van nieuwe neuronen verhoogd wordt. Het kan hierdoor een belangrijke rol spelen in het bevechten van degeneratieve bruinaandoeningen , zoals bijvoorbeeld Alzheimer. 

9) Curcumine vermindert de kans op hart en vaatziekten.

Curcumine kan een belangrijke rol spelen in de bescherming tegen hart en vaatziekten. Het verbetert de functie van het endotheel en is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmer.

10) Curcumine heeft mogelijk een positief effect op depressie.

Curcumine is mogelijk net zo effectief als een antidepressivum, en geeft je BDNF gehalte een boost, wat voor verlichting van diverse symptomen kan leiden. 

Alhoewel wetenschappelijk bewezen, zijn er nog erg veel onderzoeken nodig om deze daadwerkelijk te kunnen onderbouwen. Vooral op gebied van kankerpreventie wordt er op dit moment erg veel onderzoek gedaan. 

Het Nationaal Fonds tegen kanker heeft reeds twee onderzoeken gesubsidieerd met kurkuma. Dit gebeurde in het AMC. De onderzoeken waren gericht op:

– onderzoek naar de werkzame stof curcumine in de behandeling bij kanker, o.l.v Michal Heger

– onderzoek naar de behandeling van slokdarmkankerpatiënten met kurkuma en dendritische celtherapie ( een eveneens weinig belastende therapie voor kankerpatiënten)  Daaruit kwamen veelbelovende resultaten, maar zoals eerder gezegd, is er nog erg veel onderzoek nodig.

OPNEEMBAARHEID

Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal), is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.

IMG_9436

WELKE KURKUMA?

Er zijn wel meer dan 70 soorten kurkuma, waaronder zelfs een witte kurkumawortel. Daar zit vrijwel geen curcumine in en is deze soort dan ook vrij zinloos, om preventief te gebruiken om medische redenen. Als je kurkuma koopt, let dan op, dat de kurkuma is gemaakt van de kurkuma ” longa” wortel. Deze kun je nauwelijks terugvinden in supermarkten. De longa geelwortel bevat de meeste gezonde voordelen van alle kurkuma soorten. Als je de kurkuma longa ook nog eens biologisch koopt, heb je de variant die 2,4% werkzame stoffen bevat. Andere soorten bevatten vrijwel nauwelijks werkzame stoffen, en zijn in het ergste geval extra bewerkt, waardoor het geen voedingswaarde meer heeft.

IMG_9437

biologische Kurkuma longa. 

 

GOLDEN MILK

We zien het plots steeds vaker: golden milk. Een geel drankje van kurkuma. Golden milk is in de Ayurvedische wereld al jarenlang een begrip. Het is een Indiaas drankje van oorsprong, ooit bedacht door een yoga instructeur. Het wordt al eeuwen in de geneeskunde gebruikt, en dat blijkt terecht, bewijzen steeds meer onderzoeken.

IMG_9427

Golden milk wordt traditioneel gemaakt met honing, ( amandel) melk, kurkuma ( wortel), water, kaneel en gember ( wortel), maar er zijn inmiddels vele andere varianten.Er wordt ook vaak peper toegevoegd om de opneembaarheid van de kurkuma te bevorderen. Je kunt ook gemalen gedroogde biologische kurkumapoeder gebruiken. Dit wordt in de Westerse landen veel meer gebruikt.  Kurkuma wortel geeft een enorme gele kleur af, bij het snijden/malen. Hou hier rekening mee als je verse kurkumawortel wilt gebruiken. Het is ook niet aan te raden om de kurkumawortel in de keukenmachine fijn te malen. Je mengkom zal nog maanden geel zien…. Gebruik huishoudhandschoenen als je de kurkumawortel aansnijdt. 

SAM_7624

Ik bedacht een gezonde variant op de traditionele golden milk. Ik heb gebruik gemaakt van biologische kurkumapoeder. Wil je verse wortel gebruiken, gebruik dan ongeveer een duimdik stukje en snij deze zeer goed fijn. Dit geldt ook voor de gemberwortel, als je ervoor kiest deze te gebruiken in plaats van gemberpoeder. Zeef de melk na het koken. 

Voor de opneemnaarheid is een klein beetje vet nodig. In amandel en havermelk ( met name in amandelmelk, en in havermelk met name als je deze zelf maakt) zit voldoende om de opneemnaarheid te vertegenwoordigen. Je kunt ook een beetje kokosolie gebruiken. Pas op, als je bloedverdunners gebruikt, of last hebt van gal-problematiek ( galstenen enz) en vrij gevoelig bent op de maag , te veel kurkuma kan dan averecht werken.

Dit heb je nodig:

( voor 500 ml melk)

 • 500 ml haver of amandelmelk
 • 10 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze, ik heb amandel gebruikt)
 • een afgestreken eetlepel kurkuma ( kies liefst de biologische variant)
 • een halve theelepel biologische gemberpoeder
 • een halve theelepel ceylon kaneelpoeder
 • een flinke snuf zwarte peper of cayennepeper
 • Optioneel: een theelepel zuivere kokosolie ( Royal Green )

Zo maak je het:

Meng in een blender alle ingrediënten kort door elkaar en schenk over in een ( liefst gietijzeren) pan. Breng de melk al roerend aan de kook. Giet de warme melk over in een glazen fles en laat afkoelen.

SAM_7627

Het beste is, om de melk direct op te drinken. Je kunt het bewaren in de koelkast, maar de werking zal dan wat achteruit gaan. In de koelkast kun je het maximaal een week bewaren.

sam_8077

 Je kunt Golden Milk ook maken met een ” starter” in de vorm van een kurkuma pasta. Dit is net zo eenvoiudig, en het voordeel is, dat je deze pasta op voorraad kunt maken, omdat het wekenlang houdbaar is in de koelkast. Je maakt de pasta, door 200 ml water samen met 4 eetlepels kurkuma longa + een eetlepel zwarte peper in een steelpan op het vuur te zetten, en al roerend aan de kook te brengen. Zodra de massa kookt, het vuur laag draaien, en alles ongeveer 5/8 minuten door laten koken. Schenk de pasta over in een glazen pot, en laat afkoelen. Bewaren in de koelkast.

sam_8081

Om golden milk te maken: roer een eetlepel kurkumapasta, 200 ml haver of andere melkvervanging, een eetlepel kokosolie, en enkele druppels stevia ( karamelsmaak is aan te raden!) in een steelpan op hoog vuur goed door elkaar, en laat koken. Meteen lekker heet uitdrinken is het lekkerst!

41 Reacties op “Golden milk…het gouden drankje van nu!

 1. Monique, als ik het begin echter goed begrijp, maak jij geen melk, maar drink je elke dag een glas water met kurkuma. Wat zijn hier de verhoudingen en welke kurkuma gebruik je hiervoor?

  • klopt. Ik neem een flinke schep ( grote eetlepel) kurkuma ( biologisch, merk ” het blaauwe huis, grote groene stazak) en dit meng ik met een flinke snuf zwarte peper, Dit roer ik met water tot een drankje en sla het in 1 x achterover. Ben je niet zo’n held, dan zou ik dit niet doen, want het is echt ” even wennen” 😉 Daarna eet ik iets met vetten erin, bijvoorbeeld een glaasje havermelk ( homemade) of ik eet bonenpuree met een beetje ” de witte parel” kjokosolie. Warme groet!

 2. Maak sinds een paar weken de gouden melk s avonds. Nu vroeg ik mij af of ik de kurkumapoeder gemberpoeder zwarte peper en kaneel vast kan mengen met de kokosolie en die in een potje (in de koelkast) bewaren om een lepel op te lossen in een beker warme amandelmelk? Maar lees overal dat men evt de kurkuma mengt met water en de rest van de ingrediënten toch “los” toevoegt maar kan me de reden daarvan niet bedenken. Ik vind de goudenmelk super lekker. Kan ik meerdere mensen een potje geven met, sorry, een pak amandelmelk om deze ontdekking te delen.

 3. Heel mooi verhaal en gebruiksaanwijzing, ik mis een heel belangrijk onderwerp, gebruik geelwortel in combinatie met medicijnen, ik weet dat je geen of weinig geelwortel mag gebruiken in combinatie met antistolling en/of bloedverdunners

 4. Monique jij loopt beetje achter. Dit is al lang bekend. Zelfs IK heb soortelijke artikel op mijn fb geplaatst maar een jaar geleden.

  • ik ben dan ook niet uit op een primeur. Ik weet zelf al jaren dat dit bestaat, en ik gebruik het zelf ook al jaren. Het is gewoon een ARTIKEL OVER golden milk omdat er veel interesse voor is. Vandaar 😉

 5. Ik lees overal dat je de melk moet zeven als je het bereid hebt, waarom is dit. Het is toch juist goed als je stukjes gember en kurkuma binnen krijgt?

  • Sommige mensen, ik vermoed zelfs veel, houden niet van stukjes vast voedsel in een drank.

 6. Maandag ga ik aan de slag!!
  Moet ik dan afgestreken eetlepels gebruiken of volle eetlepels?

 7. schitterende drank die gouden melk, smaakt echt lekker.. ikzelf heb een curcumasoort in Cambodia gevonden die 12% curcumine heeft .. wat heel veel is .. nu één paar details (als ik mag) .. zonder vet wordt curcumine quasi niet opgenomen door het lichaam .. dus water mét poeder .. werkt gewoon niet .. en wat de melk en pasta betreft .. pasta is handig om te maken mét peper inderdaad en bewaard goed, maar de melk en pasta zeker NIET koken .. enkel opwarmen tot de olie smelt en het aangenaam is om te drinken .. anders gaan veel werkzame stoffen verloren en honing bv, wordt toxisch.

 8. Hallo Monique, ik kan helaas niet goed tegen peper en cayennepeper. Heb je misschien nog een tip ter vervanging?

  • nee niet direct….het spijt me…is een klein beetje geen optie?

   • Ik drink de gouden melk al een tijdje maar gebruik wel bloedverdunners. Wat kan er gebeuren? Doe ook wat komijn bij de melk, is dat verkeerd?
    Groet!!!

 9. Gouden melk maken gelijk als liposomale vitamine C ?
  Alle ingrediënten blenderen met lecithine. Moet kunnen denk ik.

 10. Hallo,ik neem het wondermiddel Nitric Oxide ( ga maar lezen ) maar daardoor verdunt mijn bloed dus ik neem aan dat ik niet de golden milk moet nemen ?

 11. Ik heb de pasta gemaakt en die is verschillende weken houdbaar in de frigo in een afgedekt potje. Doch na 2 weken stond er de schimmel al op. Wat ik heel jammer vond. Ik drink elke avond voor het slapen gaan een tas gouden melk. Maar deze pasta krijg ik niet verwerkt op enkele weken als ik maar 1 tas melk drink per dag. Of mag je meerdere tassen drinken op een dag. Alvast hartelijk dank voor je advies.

 12. Hoi Monique,

  Ik ben erachter dat ik behoorlijk allergisch voor sulfiet ben, en dit zit van nature in zwarte pepers door de fermentatie. Nu dronk ik inderdaad altijd kurkuma met zwarte peper voor de goede opname. Maar werkt Cayenne peper net zo goed?

  Groetjes,
  Anouk

 13. Hoi Monica,

  Ik heb al je artikelen gelezen van/over curcuma. Mijn complimenten, je hebt het gronding aangepakt en je uitleg is heel goed! Blij mee!
  Op de foto van dit artikel staat curcuma poeder van Het Blauwe Huis, is dit het poeder wat jij zelf ook gebruikt?

  Dank je wel voor alles!

  Hartelijke groet,

  Koen

 14. Excuses Monique, in mijn vorige bericht schrijf ik je naam verkeerd (of taalcorrectie, geen idee).

 15. Hoi Monique,

  Ik vraag mij af waarom de melk tot koken moet komen?? Is daar een wetenschappelijke verklaring voor? Alsin is het zo dat dan bepaalde stoffen beter hun werk kunnen doen? Want wat ik mij meen te herinneren is dat koken ook nutrienten kapot maakt.

  Groet Anna

 16. Tijlus,
  Waar / hoe haal je de curcuma dan via internet? Kun je het adres geven? Bedankt alvast

 17. Ik maak verse golden milk 1 ananas,2 citroenen uitpersen,
  Verse gember (bio); verse kurkuma, 2 liter water koken, even door laten koken met gember en kurkuma erin en af gieten vocht bewaren natuurlijk, deze vocht meng je samen met de ananas en citroen, en klaar.

  Dit doet wonderen, en goede energie bron s’morgens 1 kop eventueel met scheutje warme
  Amandel melk klein beetje peper en roeren eventueel afwerken met
  Beetje kaneel. (Dat is een latte maken)
  Misschien even wennen maar ik drink het iedere ochtend.
  Succes

  • dat lijkt mij wel, alleen weet ik niet hoe het eruit komt, ik doe datnooit. Succes!

 18. In het begin dat ik kurkumapasta maakte was het dik okee…maar nu is er altijd schimmel op binnen de paar dagen…Ikvolg een ander recept
  ..met water kurkuma zwarte peper en kokosolie…wat doe ik verkeerd

 19. Wat een top artikel, ik ga dit morgen gelijk maken. Ik slik wel bloeddrukverlagers mag dit dan wel?

  Vriendelijke groet,
  Linda

  • hai,
   Dit zou ik eerst even met je huisarts overleggen. Warme groet!

 20. Hoi, ik maak ook sinds enige tijd de gouden pasta en vind het heerlijk. Helaas krijg ik de laatste twee keer er al binnen enkele dagen schimmel op. Meer of minder water gebruiken heeft dus niets geholpen. En na opliepen gaat het afgesloten de koelkast in. Iemand een idee hoe dit kan?
  Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *