Pompoen spaghetti met bloemkoolblad-salade ( vegan)

Inmiddels wel bekend, ik ben stapelgek op pompoen. Het maakt niets uit welke, ik eet ze met huid en haar op 😉 Wist je, dat je met pompoen ook spaghetti kunt vervangen? Dit lukt het beste met een originele spaghetti pompoen.

SAM_7641

Deze pompoenen zijn van binnen draderig. Als de pompoen wordt gekookt wordt het vruchtvlees zachter en kun je met een vork lange spaghetti-draden los trekken. Het is een gezond en heerlijk alternatief voor deegwaar. Bovendien heeft het een lekkere zoete milde smaak, wat absoluut ook bij kinderen in de smaak zal vallen!

Je kunt spaghetti-pompoen het beste in de oven garen. Dit is ook het meest eenvoudigste. Spaghetti pompoenen zijn helaas niet overal goed verkrijgbaar en zijn er voornamelijk in het pompoen-seizoen ( eind Augustus tot eind December) Ze zijn het beste te vinden in de biowinkel. Sommige toko’s verkopen ze ook. Hopelijk zullen supermarkten volgen. Spaghetti-pompoenen zijn in het seizoen lekker goedkoop, dus een mooie kans om het eens uit te proberen en/of in te slaan!

SAM_7646

Erg lekker bij spaghetti pompoen is een frisse salade. Wist je, dat juist in het blad van de bloemkool ontzettend veel calcium zit? Dit weten mensen niet, en gooien vaak de bladeren weg of voeren het aan hun knaagdieren. Zonde! Bloemkool bevat per 100 gram maar liefst 20 mg calcium, wat zich voornamelijk bevind in het blad. Probeer de bladeren rauw te houden, zo blijft het calcium meest hoog. Kook het niet langer dan 5 minuten, of nog beter, wok het licht aan.

Dit heerlijke recept is ideaal voor een door-de-weekse dag. Je kunt de gele linzen direct koken, deze linzen behoeven in principe geen weektijd vooraf. Wil je toch liever weken, doe dit dan een dag tevoren. ( gele) linzen zijn spotgoedkoop en super-gezond. Zelfs biologisch zijn ze erg betaalbaar.

dit heb je nodig:

( voor twee flinke borden)

  • een spaghetti pompoen
  • 400 gram gekookte gele linzen, afgegoten

Voor de salade:

het blad van een bloemkool, in zeer kleine stukjes gesneden

  • twee bosuitjes, fijngesneden
  • twee tomaten, in blikjes gesneden
  • biologische gefermenteerde sojasaus of tamarisaus
  • optioneel: zilveruitjes en plakjes augurk

Zo maak je het:

Snij de pompoen overdwars door midden, en verwijder de pitten. Laat wat pitten achterwege, dit geeft meer smaak. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier, en leg de twee helften op de plaat. Bak de pompoen in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten. Laat kort afkoelen. Trek met een vork lange slierten uit het vruchtvlees. Bak de slierten in een klein beetje kokosolie in de koekenpan knapperig.

SAM_7647

Verdeel de spaghetti over twee borden, en verdeel de linzen over de twee borden. Meng een flinke scheut sojasaus, de tomaten en bosui door de gesneden bloemkoolbladeren. Breng eventueel nog wat extra op smaak met olijfolie. Eet smakelijk!

 

 

2 Reacties op “Pompoen spaghetti met bloemkoolblad-salade ( vegan)

  1. Ziet er interessant uit! Ik wist inderdaad niet dat je bloemkoolbladeren gewoon kunt eten. Enne: die tomaten moeten zeker in plakjes gesneden worden 😉 ?
    Geweldige website heb je trouwens, ik geef hem graag aan anderen door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *