Review Puur & Fit Curcumine + biologische LONGA kurkuma poeder, hoge kwaliteit voor een redelijke prijs

Curcuma….

Het is inmiddels niet meer weg te denken, in ieder keukenkastje komen we het wel tegen en steeds meer Nederlanders slikken curcuma-supplementen. De markt in curcuma suppletie is afgelopen jaren explosief gestegen. Er worden veel gezonde eigenschappen toegeschreven aan curcuma. KLIK HIER om alles te lezen. 

In mijn curcuma dossier vertel ik over supplementen, en waarop je moet letten. Zo is de opneembaarheid bijvoorbeeld een er significant detail om op te letten. Er zijn inmiddels zoveel curcuma-supplementen op de markt, dat we door de bomen het bos niet meer kunnen vinden. Belangrijk is, dat je supplementen kiest die:
– de juiste  ( hoeveelheden) curcuminoiden bevatten
– zuiver zijn, en bijvoorbeeld geen metalen of andere ongewenste synthetische stoffen bevatten
– de bio-beschikbaarheid. De curcumine moet bijvoorbeeld zijn gewonnen uit de kurkuma-longe rhizome. Dit is geen wortel, maar een wortelstok.
Om wat beter te kunnen begrijpen, waarom het belangrijk is om op bepaalde punten te letten vertel ik eerst wat meer over de verschillen. Het lijkt dankzij alle positieve verhalen op internet een heel eenvoudig iets. We kopen gewoon een potje curcuma in de supermarkt, mixen dit met wat peper, en strooien het over alles heen. Waarom zou je dan dure supplementen kopen, als dit ook werkt? Wel, zo simpel ligt het niet. Om maar een klein voorbeeld te geven: curcuma mag niet te lang worden blootgesteld aan licht. De vele leuke glazen potjes die we in supermarkten kunnen kopen zijn daarom nooit een goed idee. Bovendien bevatten ze erg veel bestrijdingsmiddelen.  In mijn dossier heb je kunnen lezen, over de verschillende soorten, en dat vooral curcumine LONGA ( gewonnen uit de zuivere curcuma-longa plant) geneeskrachtige werkingen heeft. Als je denkt, dat alle curcuma poeders in de winkels bestaan uit zuivere curcumine, moet ik je uit de droom helpen. Dit is namelijk nergens los verkrijgbaar. Het is ongeschikt voor consumptie vanwege de heftige gele kleur. Het knalgele poeder is zo heftig dat het overal in kruipt en zich verspreidt zodra je een potje open zou maken. De rubberrand van de koelkast kleurt zelfs geel en je kan waarschijnlijk ook je keuken gaan oververven.Er zijn op internet vele aanbieders vindbaar die chemisch nagemaakte curcumine aanbieden. Pas daarvoor op.Curcuma is dus GEEN  curcumine en andersom. Curcumine is de meest werkzaamste STOF in curcuma. In een goede curcuma zit ongeveer 3/4% curcumine. Curcumine wordt vrijwel altijd geëxtraheerd, anders gezegd wordt de stof eruit gehaald Daarom is de kleur van curcumine ook anders dan curcuma. Als dit op een natuurlijke wijze is geëxtraheerd, dan houden we DRIE curcuminoiden over. En deze drie geven de curcumine geneeskrachtige eigenschappen. Curcumine is  EEN  deel van kurkuma. Je kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.  In chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat je door het eten van vele repen chocola je bloeddruk verlaagt. Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de allrounder, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen behouden zijn gebleven.. Als we tenminste mogen spreken van een goede kwaliteit kurkuma.

CURCUMINE C3

Als het extraheren  op een natuurlijke manier wordt gedaan, dan houden we de drie eerder genoemde curcuminoiden over. Als deze ook in de juiste verhoudingen zijn behouden, spreken we van een goede variant. Er zijn meerdere curcuminoiden, die niet allemaal geneeskrachtig werken. Na het natuurlijke extract proces zijn de drie curcuminoiden in de juiste verhouding behouden gebleven. Dit wordt CURCUMINE C3 genoemd. Het natuurlijke mengsel dat geïsoleerd is uit curcuma-Longa. Goede C3 bevat geen chemische toevoegingen, en moet bestaan uit de drie belangrijkste componenten in de juiste verhouding. Dit zijn de C3 curcuminoiden:
– DEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 34,2%)
– BISDEMETHOXY CURCUMINE ( zo’n 24,3%)
– ZUIVERE CURCUMINE LONGA ( zo’n 40,9 %)
Er zijn ook “ Superieur” varianten op de markt van C3. Dit wordt 500 x beter opgenomen. Goede C3 varianten bevatten niets meer dan de drie curcumineoiden, en een draagmiddel voor de opneembaarheid, in vrijwel alle gevallen gaat dit om een soort zwarte peper. Meest gebruikt is de BIOPERINE. Een juiste verhouding bioperine ligt op zo’n 5%.  Alles op een rij:
– als supplement kies je het beste voor Curcumine C3
– zorg voor een 100% natuurlijke variant. Deze bestaan alleen uit de drie curcuminoiden, en een draagmiddel in de vorm van bioperine.
– zorg voor de juiste verhoudingen ( zie hierboven) en de juiste verhouding bioperine ( 5% )
– hoe verleidelijk ook: mijd de goedkope varianten. Deze bestaan vaak uit maar één soort curcumine, en wordt gewonen met ethanol ( een chemisch proces) Daarnaast is er vrijwel altijd sprake van genetische manipulatie, en kan het zware metalen bevatten.
Er zijn geen officiële aanbevelingen voor inname van kurkuma. Er is ook nog geen maximale toelaatbare inname niveau geïdentificeerd. Als algemene regel geldt echter dat je de dosering-aanbevelingen die op de verpakkingen staan aangegeven niet mag overschrijden. Anderzijds zijn er wel enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine. De Joint FAO/ WHO Expert Committee on Food Additives ( JECFA) stelt deADH via de voeding op 1,4 mg per (3 mg/kg) lichaamsgewicht per dag Een man die 81 kilogram weegt zou dan zo’n 239 mg per dag mogen consumeren.Er wordt veel geschreven over de opneembaarheid van curcumine. Vaak gaat het dan over fytosomale of liposomale varianten. Deze zouden dankzij een inkapseling in vetbolletjes één zelfde dubbele fosfolipidenlaag bezitten als de celembramen, waardoor de opneembaarheid vele malen beter is. Ik kon hier nauwelijks onderbouwing over terugvinden. Wel is het sowieso een zeer goed idee om een curcumine supplement in te nemen tijdens een maaltijd waar wat vetten in zijn verwerkt, bijvoorbeeld een klontje kokosolie. Gebruik kurkuma en/of curcumine ( supplementen) gerust, maar gebruik ze met gezond verstand.  Kies de juiste merken.

PUUR & FIT CURCUMA LONGA CAPSULES

Een goed supplement kiezen is dus best even een opdracht. Je zult merken, dat je in regel méér betaalt voor een goed supplement dan voor de vele “ wildgroei” producten. Toch is een verkoopprijs niet altijd een richtlijn. Merken durven ook best wat te vragen terwijl het inhoudelijk op hetzelfde neer kan komen dan een goedkopere variant. Waar je goed op moet letten zijn de samenstellingen. Ook in de hogere prijsklassen kunnen deze sterk uiteen lopen. De meeste supplementen worden geïsoleerd. Dit zorgt immers voor de allerbeste opname. Zij kiezen bijvoorbeeld niet voor isoleren, maar werken met de gehele geelwortel ( extract)  Het verschilt dus nogal. De geïsoleerde varianten hebben als groot voordeel, dat ze zijn gestandaardiseerd. Als dit goed gebeurt, wordt dit gedaan op tenminste 95% curcuminoïden. Dit levert in de meeste gevallen 500 mg extract per capsule op. Wil je echt gericht curcuma gaan slikken voor bepaalde klachten, dan zijn de gestandaardiseerde varianten wellicht de beste keuze. Ze geven afgepaste doseringen.
Kies je liever voor geïsoleerde varianten, dan moet je goed opletten. Omdat er heel veel op de markt verkrijgbaar is, zijn er heel veel verschillende soorten die ieder anders zijn samengesteld en anders worden geproduceerd. Het grootste gros ( ook bekendere merken! ) gebruiken synthetische componenten als conserveermiddelen, kleur / geur/ smaakstoffen en diverse allergenen. Ook kunnen de capsules ongeschikt zijn voor veganisten, of geen bioperine  ( zwarte peper extract ) bevatten.
Zorg er dus voor, dat je verzekerd bent van een supplement wat het gewenste aantal mg bevat, het gegarandeerde percentage curcuminoïden bevat, bioperine bevat en verder geen synthetische componenten bevat. Deze varianten vind je meest in biowinkels en de betere webwinkels. Laat je altijd goed adviseren.
Een echt goed geïsoleerd supplement kost geen € 3-5 euro, daar mag je zeker van uitgaan. Alhoewel de verkoopprijs niet altijd iets zegt over de werkelijke inhoud, kun je je wel vasthouden aan een gemiddelde prijs vanaf € 15 euro ( afhankelijk van dosering en hoeveelheid )
Bij Puur & Fit hebben wij veel producten die we onder onze eigen label uitgeven. Waarom? Wel, producties vragen heel veel, veel meer dan jij wellicht denkt. Het is niet alleen een fabriek en transport, veel producten moeten uit het buitenland komen of vragen zeer dure en / of bijzondere basisgrondstoffen, die niet in Nederland en zelfs Europa kunnen worden geproduceerd. Iedereen wil hier aan verdienen. De boer, maar ook de transportatie, de arbeiders, de tussenkomende stations, de fabriek, en de leverancier zelf. Ook verpakkingen kunnen qua kosten de pan uit rijzen, wat een verpakking in de meeste gevallen nog duurder maakt dan de inhoud.
Als er maar twee of drie van deze tussen-fases worden overgeslagen, dan kan dit bakken vol geld schelen. Een leverancier kan dan rechtstreeks van een bulk-groothandel de ingrediënten inkopen, en zijn eigen verpakkingen regelen die veel goedkoper kunnen worden gehouden en daarmee ook de uiteindelijke verkoopprijs. Het blijft dan exact hetzelfde, dezelfde kwaliteit, maar het omzeilt veel extra handelingen wat enorm in de prijs drukt. Steeds meer webwinkels kiezen ervoor om onder eigen label producten uit te brengen, om zo een goedkopere variant aan hun klanten aan te kunnen bieden. In supermarkten gebeurt dit overigens ook. De vele B merken zijn bijvoorbeeld exact hetzelfde als het A merk. Een verpakking is vaak dan nét even wat luxer. En dit wordt door berekend in een uiteindelijke verkoopprijs.
Puur & Fit heeft een geïsoleerde pure curcuma longa supplement onder eigen label uitgebracht. Deze capsules bestaan uit een curcuma-extract wat is gestandaardiseerd op 95% curcuminoïden. Daarnaast bevat het zwarte peper-extract wat ook is gestandaardiseerd op 95% piperine. Elke capsule bevat 500 mg curcuma longa-extract. De capsules zijn gemaakt van het plantaardige HPMC, wat de capsules geschikt maakt voor veganisten.
Omdat we onder eigen label werken, kunnen we de verkoopprijs relatief lager houden. Je betaalt voor 90 capsules € 29,50. We houden regelmatig kortingsacties, wat ook erg veel geld kan schelen. KLIK HIER om te bestellen.

PUUR & FIT BIOLOGISCHE KURKUMA POEDER

Eerder vertelde ik al over kurkuma poeder. Veel mensen denken, dat dit hetzelfde is als in de capsules ( supplementen) maar zoals je hebt kunnen lezen is dit echt heel wat anders. Kurkuma poeder moet je meer beschouwen als een specerij / smaakmaker. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd en / of  geïsoleerd ) met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het mogelijk voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal)  is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.
Een kurkuma poeder wordt gemaakt van gedroogde kurkuma-geelwortel. Dit heeft een lagere werkzaamheid dan een geïsoleerde formule. Je zou wel heel erg veel kurkuma poeder en / of wortel moeten consumeren om tot één zelfde werkzaamheid te bekomen. Kurkuma poeder is echter wel een gezonde aanvulling, net als andere kruiden en specerijen. Het geeft je gerechten kleur, geur en smaak, maar om echt van de werkzame stoffen gebruik te willen maken, heeft dit niet heel erg veel zin, tenzij je er kilo’s tegelijk van weg eet, gecombineerd met zwarte peper, wat ik niemand zie doen en ook niet erg verstandig is.
Hou het onderscheid dus, dat kurkuma poeder een lekkere en gezonde specerij + smaakmaker betreft, maar je voor echte werkzaamheid  voor supplementen moet kiezen. Het is uiteraard niet zo, dat het totaal NIETS toedraagt, want het kan in het meest gunstigste geval ( biologisch en LONGA ) toch nog zo’n 2,4% aan werkzame stoffen opleveren. Maar gebruik het poeder niet, als je graag om diverse ( gezondheid gerelativeerde ) redenen kurkuma wilt gaan gebruiken. En…combineer het altijd met wat zwarte peper.
Het is ook belangrijk, dat je een BIOLOGISCHE kurkuma poeder kiest en deze is gemaakt uit KURKUMA LONGA. Biologische kurkuma geeft de volledige garantie vrij te zijn van bestrijdingsmiddelen. Puur & Fit koopt de kurkuma biologisch in vanuit India. Voor 250 gram betaal je € 8,50. KLIK HIER om te bestellen.

WAT VOOR WIE?

Ik kan mij zo voorstellen dat het je wat duizelt. Er is erg veel informatie, en wat is dan voor jou de beste optie?
Allereerst moet je zelf goed nadenken waarvoor en waarom je kurkuma ( supplementen ) wilt gaan gebruiken. Is het, omdat je oprecht benieuwd bent of het wat kan doen bij jouw gezondheidsproblemen? Of wil je het meer gaan slikken omdat iedereen klaarblijkelijk kurkuma supplementen slikt? Dan komt het tweede vraagstuk: hoeveel wil je dagelijks doseren? Wil je echt gericht een gezondheidsklacht gaan aanpakken, dan zijn hogere doseringen gewenst. Maar wil je kurkuma voornamelijk bijslikken omdat het zoveel gezonde voordelen heeft, dan kun je met één laag gedoseerde capsule per dag prima volstaan.
Wat ontzettend belangrijk is om te onthouden, is dat je nooit op de bonnefooi in het wilde weg moet gaan slikken. Voor alle supplementen geldt, dat dit niet ongevaarlijk is. Ook voor curcuma geldt dit. Wil je gericht aan een gezondheidsprobleem werken, roep dan de hulp in van een deskundige. Hij of zij kan je dan ook gerichter doseringen adviseren. Hou sowieso altijd de aanbevolen doseringen aan op een verpakking. Dit geldt overigens ook voor kurkuma poeder.
Ga er verstandig mee om.

2 Reacties op “Review Puur & Fit Curcumine + biologische LONGA kurkuma poeder, hoge kwaliteit voor een redelijke prijs

  1. Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. En dan springt gezondheid daar wel uit. Maar daar hebben we jou voor. Ik ben erg geïnteresseerd in jouw mening over Curcumin. Zelf gebruik ik al jaren de Curcumin van Solgar. Die is gewikkeld in waterbolletjes om hem 185 x beter opneembaar te maken zonder zwarte peper. Ik ben fan maar in Nederland is het niet de fabrikant die het duur maakt maar die ontzettend aardige mensen in het torentje. Het is hier alleen in de duurste (kleinste) hoeveelheid verkrijgbaar. Is echt absoluut belachelijk. Zodoende koop ik het niet in Nederland maar ik had nu dus een probleem. Dus een ander merk bij een kortingsactie gekocht. Gebruik het nog niet zo lang dus heb nog geen mening. Wel zou ik heel graag jouw mening over Solgar curcumine 185 x beter opneembaar willen weten. Bij voorbaat dank Ingrid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *