Eindelijk een zalf wat ECHT werkt voor kapotte / gebarsten/ schrale / droge lippen!

De ene seizoenswisseling heb ik er een beetje last van, de andere niet…….pijnlijke, gesprongen lippen, kapotte mondhoeken, door de plotselinge guurheid / kou. 🙁 Ik had er jaren eigenlijk weinig last meer van, maar sinds de mondkapjesplicht😷 is het drama. Ik vermoed zelf, dat het dragen van een mondkapje er iets mee te maken heeft al kan ik mij er niet hard voor maken. Mijn eigen theorie is dat het iets te maken heeft met de ademhaling, hoe dan ook, ik heb er enorme last van gekregen. ( ook mijn oren doen vaak zeer van die rottige elastiekjes..😕) en ik ben meteen na de eerste klachten gestart met smeren. Ik begon met mijn eigen lippenbalsem ( KLIK HIER ) maar dat was gewoon niet genoeg. Daarna stapte ik over op de vele verzorgende / herstellende  meukvrije lippen-balsems ( KLIK HIER ) maar helaas-pindakaas, ook deze deden niets. 😩 Ik ben gaan nadenken, wat bij mij nu het beste helpt als ik last heb van een zeer gehavende huid. Ik kwam toen op kamille en….calendula. Ik was aanvankelijk van plan, om zelf iets te gaan brouwen, maar in mijn biowinkel zag ik een calendula zalf liggen van WELEDA. Ik besloot hiervoor te gaan, ondanks dat het niet veganistisch is. Ik wilde maar één ding: zo snel mogelijk van die pijnlijke lippen af komen. Heb jij wel eens wat gegeten terwijl je lippen/ mondhoeken open lagen? 😳 Niet te harden, die pijn. Zoiets als zout-in-de-wond-strooien, dat gevoel. Dan wil je maar één ding, zo snel mogelijk worden verlost van die vervelende pijn. Not to mention de irritatie. 😖

WELEDA

Ik vertrouwde volledig op het merk, regelmatig gebruik ik producten van Weleda. Sterker, momenteel gebruik ik de douche gel en tandpasta.  Weleda is een van origine Zwitserse onderneming die zich inmiddels heeft uitgevloeid in ruim 50 landen. Voor Nederland opereert Weleda in Zoetermeer. Speerpunten van Weleda zijn o.a biologische teelt, eerlijke ( fair trade) handel en milieuvriendelijke productiemethoden. Het fijne van dit merk is wel dat het vrij goed verkrijgbaar is. Zo verkopen drogisterij ketens als ETOS ook aardig wat producten.
Weleda werkt niet persé veganistisch. Er wordt vrij veel gebruik gemaakt van wolvet en bijenwas. Voor veganisten is het dus wel even goed opletten, en goed kijken naar de ingrediënten.
Als je, zoals ik, niet volledig 100% vol gaat voor veganisme ( KLIK HIER ) zijn de producten van Weleda super. Er is eigenlijk echt weinig tot niets, wat mij tot nu toe is tegen gevallen, vandaar ik vol vertrouwen het tubetje Calendula zalf voor € 7,99 aanschafte. Het ingrediënten lijstje vond ik fijn kort gehouden ( zeven ingrediënten ) waar ik op zich dan al meteen blij van kan worden.
De zalf is op basis van 20% calendula extract, en wordt gedragen door biologische koud geperste sesam olie. Daarnaast zien we water, bijenwas, wolvet en wolvet-alcoholen, en vitamine E. De zalf wordt dus niet gedragen door water, wat het op zich al een beter alternatief maakt dan andere zalven.
Zoals je kunt lezen, is er wolvet en “ wolvet-alcoholen” toegevoegd. Wat is dat nu precies, apart van het feit dat het ongeschikt is voor veganisten? Zoals de naam het zo’n beetje verklapt, wordt wolvet gemaakt van schapenwol. Het is een talg, wat ervoor zorgt dat schapenwol water-afstotend is, waardoor het wol functioneel en in de juiste conditie blijft. Zodra de schapen van hun dikke wollen jas worden ontdaan, wordt het wolvet van het wol gescheiden. Wolvet bestaat uit verschillende stoffen, die variëren per schaap, de leefomgeving van de dieren, en het soort voeding die de schapen gevoerd krijgen. De stoffen bestaan uit een mix van wol-alcoholen ( kom ik later op terug ) water, vrije vetzuren, was,  en esters van cholesterolen.
Wolvet wordt veel toegepast in ( medicinale ) zalven / crèmes en balsems, maar ook in de reguliere uiterlijke verzorging wordt het industrieel erg veel toegepast. We komen het ook tegen in vitamine D voedingssupplementen.
Het wolvet heeft een zeer gunstige werking op de menselijke huid. Het verzorgt, herstelt en houdt de huid zacht en soepel.  Net als het schaap zijn mensen zoogdieren. Onze huid wordt natuurlijk beschermd en verzorgd door natuurlijker huidvetten ( talg ) Bj schapen gebeurt hetzelfde, via het wolvet. De samenstelling lijkt sterk op de huidvetten van het menselijk lichaam. Onze huid neemt wolvet zeer makkelijk op, waardoor de opperhuid wordt gevoed met essentiële vetten waardoor de huid ook kan herstellen.  Wolvet wordt in de ingrediënten lijsten verschillend vermeld. Meestal lees je “ wolvet”, maar er zijn verschillende soorten wolvet, daarnaast kunnen er bijvoorbeeld ook maar zeer kleine fracties zijn gebruikt in een product. Een andere benaming die we veel tegenkomen is LANOLINE.
Ondanks dat het percentage ligt op slechts 1%, zijn een aantal mensen allergisch voor wolvet, en wol-alcoholen.  Wol-alcoholen ( vaak omschreven als lanoline / lanoline-alchohol ) is de was-achtige substantie die door de talgklieren van schapen worden uitgescheiden.
Juist deze wol-alcoholen kunnen mogelijk een allergische reactie uitlokken waardoor er een vorm van contact-eczeem kan ontstaan. Dit type uit zich meestal in jeukende uitslag / bultjes, blaasjes, schilfers en ook kan het eczeem nattig worden. Het ontpopt zich op de plekken, waar je een product met wol-alcohol hebt gebruikt. De meesten die een contact-eczeem via wol-alcoholen oploopt, zijn ook overgevoelig tot extreem overgevoelig voor andere stoffen. Het komt gelukkig dus niet zo heel erg veel / vaak voor. Ik heb zelf een extreem overgevoelige, kwetsbare, lichte en rijpere huid, maar gelukkig kan ik prima tegen wolvet en wolvet-alcoholen.
Wolvet is 100% natuurlijk. Het is alleen niet geschikt voor de 100% veganisten 🐑
Ik steek niet onder stoelen of banken, dat ik groot fan ben van Calendula ( goudsbloem ) KLIK HIER om er alles over te lezen. Ik heb altijd wel iets van Calendula in huis, meestal een olie. Het is voor mijn huid een echte luxe. Mijn huid wordt er altijd ontzettend blij van. Daarom twijfelde ik geen moment om de Calendula zalf van Weleda te gaan uitproberen.
De zalf is bedoeld voor de gehavende, kapotte huid. Denk aan kloofjes, gesprongen, ruwe en gebarsten huid. De zalf ondersteunt het herstellend vermogen van de huid, dankzij de calendula en wolvet. De zalf is zelfs geschikt voor tepelkloven.
Ik ben direct begonnen met smeren.
De zalf is prettig qua structuur. Het komt niet als een malle de tube uit. Ik heb de zalf op mijn lippen in “ geklopt” en wat uit gesmeerd. Al meteen merkte ik verlichting in pijn! 😀 Ik heb de zalf ongeveer om de drie/ vier uur opnieuw opgesmeerd, en dit twee dagen gedaan.
Resultaat? VERBLUFFEND! 😄 ja, hier wordt ik echt blij van. Al na dag één kon ik weer een beetje pijnvrij eten en drinken, wat een opluchting! Mijn lippen blijf ik deze periode ( + mondkapjes-periode) dagelijks smeren. Want inmiddels heb ik geen last meer van kapot gebarsten lippen! Geloof me, je kunt dan echt BLIJ zijn. Ik heb de zalf overigens ook voor mijn droge kuiten gebruikt en ook daar werkt het supergoed. Ik ga snel een tube op voorraad inkopen. Dit is een standaard product geworden in mijn EMHBO ( Eerste Meukvrije Hulp Bij Ongelukjes ) kastje !
Ik deelde mijn ervaring meteen met Rosa en vroeg haar deze zalf in te kopen voor Puur & Fit. Je kunt deze zalf dus gewoon lekker bij ons bestellen!
KLIK HIER om direct naar de bestelpagina te gaan.
De zalf kost € 7,99 en bevat 25 gram. Wat mij betreft een LIFE SAVER ! 

3 Reacties op “Eindelijk een zalf wat ECHT werkt voor kapotte / gebarsten/ schrale / droge lippen!

 1. Exact dezelfde zalf is bij Vitatheek.nl altijd voor 7.15 euro, Dames en heren

 2. Na het lezen van dit artikel heb ik zelf de zalf aangeschaft. Het geeft direct verlichting bij gesprongen lippen en kapotte mondhoeken. Heel blij mee. Aanrader.

 3. Hallo Monique,
  Is er ook een dergelijke zalf waar geen wolvet in zit?
  Ik ben nl allergisch voor lanoline.
  Je schrijft dat het ook helpt voor tepelkloofjes, toen ik daar iets met wolvet voor gebruikte, werd het alleen maar erger.
  De vit. De druppels voor de kleine hielpen daar wel heel goed tegen.

  Heb je misschien ook een tip voor een jeukende litteken.
  Bijna alles wat daarvoor aanbevolen wordt, bevat siliconen en dat wil je nu ook weer niet.

  Ik lees altijd met veel interesse je artikelen en bestel af en toe wat.
  Bedankt.
  Groet Marga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *