Lippen balsems anno 2020….hoe staat het er nu voor? Plus natuurlijke lippenbalsems getest!

In 2017 schreef ik een artikel over lippen balsems. Daarin schreef ik o.a dat er twee vrij schadelijke stoffen werden aangetroffen in de meeste lippen balsems ( MOAH’S + MOSH ) en dat er op dat moment veel onderzoeken werden gedaan naar de schadelijke effecten. Hoe staat het er anno 2020 voor? Daarnaast ga ik een paar natuurlijke lippenbalsems testen.

HOE ZAT HET OOK ALWEER?

Om te begrijpen waar het over gaat, adviseer ik je om mijn artikel uit 2017 te lezen. KLIK HIER 
In 2017 testte de Duitse en Belgische consumentenbond een aantal lippenbalsems. Bij de bekendere merken als Labello, Blistex en Vaseline werden mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen. Het gaat specifiek om de stoffen MOSH ( Mineral Oil Saturated Hydrocarbons ) en MOAH ( Mineral Oil Aromatic Hydrocarbon)  Met name MOSH  is zorgwekkend, deze stof kan zich mogelijk ophopen in de organen, waar er gezwellen kunnen vormen in de lymfeklieren, milt en de lever. Het EFSA ziet deze stoffen voornamelijk als schadelijk, als deze in ons voedsel voorkomen, in cosmetische producten zien ze wat minder gevaar, echter blijven ze het wel zorgwekkend vinden. OP de huid / uitwendig gebruik wordt anders gezegd als minder gevaarlijk beschouwd als inwendig. Zowel MOAH als MOSH zitten niet alleen in cosmetische producten als crèmes, deodorants enzovoort, maar wordt ook verwerkt in bepaalde voedselverpakkingen. Het komt meest voor in kartonnen verpakkingen.
Anno 2020 zijn er nog steeds maar weinig onderzoeksresultaten bekend. Er is nog altijd te weinig bewijs dat deze stoffen daadwerkelijk schadelijk zijn, maar  het wordt ook niet ontkracht. Onze Consumentenbond verklaarde vorig jaar ( 2019) dat er geen ACUUT gevaar dreigt, maar adviseren wel de lippenbalsems met minerale oliën te mijden tot er meer onderzoek is gedaan naar de schadelijkheid van MOSH en MOAH. Of dat er een Europese veiligheidsmarge is vastgesteld voor deze minerale oliën. Zij redeneren, dat deze stoffen OP de huid niet erg veel kwaad kunnen, maar het zeker een risico geeft als we het op onze lippen smeren, en daardoor altijd wat van binnen krijgen . Zeker kinderen kunnen via deze weg vrij veel binnen krijgen omdat de meeste lippen balsems voor kinderen een lekker smaakje hebben.
De NCV ( de Nederlandse Cosmetica Vereniging) ontkracht deze stellingen van de Consumentenbond ten zeerste. Het NCV zijn stellig van mening dat lippen balsems 100% veilig zijn om te gebruiken, de Consumentenbond gaat daar dwars tegenin door te vertellen dat er beter een ander ( natuurlijk ) alternatief gekozen moet worden, tot er meer duidelijkheid is over de mogelijke schadelijkheid. Daar kan ik persoonlijk het alleen maar mee eens zijn. Voor mijn gevoel praat het NCV hun straatje schoon, terwijl er echt serieuze aanwijzingen zijn gevonden.

NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Ik maak al jaren zelf mijn lippen balsems. Ik gebruik steeds weer verschillende samenstellingen. Maar soms ben ik ook wel eens “ lui” en koop ik een “ kant en klaar” stick. Uiteraard natuurlijk, en goed oplettend op de gebruikte ingrediënten. Het is me meer dan één keer voorgekomen, dat ik in zogenaamde natuurlijk verklaarde natuurlijke alternatieven MOAH tegenkwam. Het blijft dus echt even goed opletten.
Je bent het beste af, als je het zelf maakt. Dat is geen rocket-science, internet staat inmiddels bomvol met talloze recepten om het zeer eenvoudig zelf te maken. Ook ik heb een erg simpele formule op mijn website staan, KLIK HIER.
Ik heb vrij veel last van droge, gesprongen en gebarsten lippen. Het maakt niet uit in welk seizoen we leven, ik heb er standaard last van. Vooral s’nachts kan dit zeer storend zijn. Ik kan dus niet buiten een goede lippen balsem. S’nachts kan ik er zelfs wakker van worden. En kan het aan alle kanten “ kraken” als ik mijn lippen weer beweeg. Ik heb standaard in huis overal wel iets van lippenbalsem liggen of staan. Ook in mijn jaszakken en tassen vind je standaard sticks. Voor mij is lippenbalsem een soort van noodzaak.
Er zijn werkelijk honderden en honderden natuurlijke lippenbalsems verkrijgbaar. Het is voor mij dan ook onbegonnen werk om deze allemaal te controleren en te testen. Ik heb daarom een selectie gemaakt van een aantal natuurlijke lippenbalsems waarbij ik een korte uitleg geef over de voorkomende ingrediënten en waar je op moet letten. Vooraf een paar nuttige tips:
* Kies lippen balsems met een zo kort mogelijk gehouden ingrediënten lijstje
* Kies alleen lippen balsems van een goed en betrouwbaar merk. Echter wil ik de kanttekening zetten om GOED de ingrediënten te blijven controleren omdat een goed en hoog kwalitatief aangeschreven merk nooit iets zegt over de werkelijke ingrediënten. 
* Gebruik lippenbalsems verstandig. Dus alleen als het echt NODIG is. 
* Kies liever niet voor lippenbalsems met een leuk kleurtje, een lekker geurtje en een lekker smaakje.  Naturel varianten zijn meest meukvrij.
* Gebruik een lippen balsem nooit langer dan op de verpakking staat aangegeven na opening. 

CHI TEA TREE LIPPENBALSEM

De eerste lippenbalsem die ik ga bespreken is de “ lip repair” variant van CHI. Ik ontving deze recentelijk via CHI in een pers-pakketje om vrijblijvend uit te proberen. De stick kost € 4,95. We vinden in de ingrediënten veel oliën in de basis, maar ook andere stoffen als Alumina, en titanium dioxide. Laten we met de eerste, aluminia, beginnen. Ik raadpleeg voor research graag het EWG, een non-profit organisatie uit Amerika. Dit is een soort data bank voor achtergrond informatie over alle gebruikte stoffen in verzorging en cosmetica. Zij verklaren alumina als veilig, maar dan wel gebruikt in bepaalde producten. Zij troffen de stof aan in 41 lippen balsems. Met name in deodorants wordt deze stof afgeraden, maar in lippenbalsems blijft het wat vaag. Het gaat om een natuurlijk mineraal. Ik vond verder geen erg schokkende dingen en denk dan ook dat het relatief gaat om een veilige stof.
Titanium dioxide is toegevoegd om de lippenbalsem waarschijnlijk een wat beschermende factor te geven. Titaniumdioxide zijn zeer kleine deeltjes die de opname van UV licht afremmen. Deze deeltjes zijn heel gemakkelijk binnen te dringen in ons lichaam. Omdat ons lichaam niet is ingesteld om microscopisch kleine nanodeeltjes af te voeren / te verwerken kunnen deze “ blijven hangen” Er wordt onderzocht in hoeverre deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om alles wat verwarrender te maken, worden deze minerale zonnefilters in natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt. Volgens de EWG :
* …bieden deze een zeer goede bescherming tegen de zon, zonder de gezondheid te schaden
* ….biedt zinkoxide de beste bescherming teven UV stralen. Het legt het bekende laagje op je huid. Titanium dioxide beschermt ook, maar in mindere mate dan dioxide. 
* … wordt zowel titanium dioxide als zinkdioxide niet afgebroken door de zon.
Sommige fabrikanten garanderen hun natuurlijke zonnebrandmiddelen 100% nanodeeltjes-vrij.  Ik vond een zeer goed onderbouwde tabel bij het  EWG waar  zichtbaar is, in welke mate zinkoxide en titanium dioxide van invloed zijn op de huid en de gezondheid t.o.v chemische zonnefilters. In deze tabel staat dat zowel zinkoxide als titanium dioxide zeer laag scoren op gebied van huidpenetraties, er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijke hormoonverstoringen en het levert geen huidallergiëh. De natuurlijke zonnebrandmiddelen die 100% gegarandeerd vrij worden verklaard van chemicaliën bevatten dus wel zinkoxide en / of natriumdioxide, maar het gaat hier om een natuurlijke minerale vorm.
Echter is het wat betreft lippenbalsems vrij onduidelijk, in hoeverre titanium dioxide inwendig schadelijk kan zijn. Daarin ga ik mee met de Consumentenbond: zolang er nog geen fundamentele bewijzen zijn, zou ik het zeer verstandig en met mate gebruiken.
Verder zie ik in de ingrediënten van deze CHI stick geen verontrustende ingrediënten. Wel vind ik de ingrediënten lijst wat lang. De stick werkt overigens perfect. Mijn droge lippen zijn zeer snel soepel nadat ik het opbreng. Het droogt niet vervelend op zodat er velletjes of vervelende droge hoekjes op je lippen verschijnen. De geur is prettig, de kleur groen. Geen onaardige stick, al zeg ik met alle eerlijkheid dat ik deze stick niet zou kiezen en kopen omdat er betere formules verkrijgbaar zijn zonder alumina.

ECO COSMETICS VEGAN STICK MET JOBOBA EN GRANAATAPPEL

De eerste stick die ik van ECO COSMETICS test, is een VEGAN stick op basis van joboba olie en granaatappel extract. Eco Cosmetica is één van mijn favoriete merken. Ik ontdekte dit merk via een styling gel die ik in mijn biowinkel kocht. Sindsdien ben ik “ hooked”. Ze hebben waanzinnig mooie producten die zowel van binnen als buiten kloppen, dat geldt zeker ook voor deze VEGAN stick. Om te beginnen valt hij onder de goedkopere alternatieven ( € 3,95 ) en bestaat het uit een heerlijk kort gehouden ingrediënten lijstje. Deze stick is net als de stick van human + kind op basis van olijfolie, maar draagt het ECOCERT keurmerk. Naast olijfolie bestaat de stick uit cacaoboter, zonnebloem olie, sheabutter en is er bessen was gebruikt ter vervanging voor bijenwas. Er zit in deze stick GEEN PARFUMS. Ook geen andere conserveringsmiddelen om de stick geur , kleur en smaak te geven. Deze stick is een erg goed voorbeeld van hoe het ook kan.
De stick heb ik nu een paar dagen in gebruik, en het bevalt mij meer dan uitstekend. Mijn lippen zijn erg goed gehydrateerd, en zeker tijdens de recente hittegolf, waar ik zowat zat vastgekleefd aan mijn ventilatoren, werkte het “ like-a-charm”. De geur vind ik erg lekker, heerlijk zoet terwijl er geen spoortje geurstof in zit. Zo ruikt de natuur dus! 😊 Ik vind deze stick tot nu toe mijn absolute topper.
Van het zelfde merk is er ook een zonne-stick, met een SPF 30. Deze is wel flink wat duurder ( € 5,95) . Er is gebruik gemaakt van de natuurlijke variant titanium dioxide voor de SPF . De stick is op basis van gongamia glabra olie, een olie wat wordt gemaakt van de millettia pinnota plant. Door het EWG als zeer veilig beschouwd. Naast deze ingrediënten vinden we ook in deze stick veel van dezelfde oliën, extracten en was als de VEGAN stick, maar ook een paar andere ( gelukkig natuurlijke ) hulpstoffen als polyglyceryl-3 polyricinoleate ( een plantaardige emulgator ) en een heel klein beetje gesmolten alumina. Omdat deze op zowat de laatste plek staat in dit ingrediënten lijstje kunnen we het aandeel eigenlijk verwaarlozen, maar goed…het zit er wel in wat ik jammer vind.
De kleur is geel, waarschijnlijk van de vele verschillende Butters. Het heeft geen specifieke geur. De werking is perfect. Ik heb de stick gebruikt in de volle zon op mijn gezicht. Mijn lippen bleven goed gehydrateerd en gelukkig geen witte waas. Je kunt deze stick overigens ook meenemen op wintersport vakantie. Ik ben zeker niet ontevreden, zelfs wel te spreken. Toch blijf ik dat alumina-dingetje wat storend vinden. Zou leuk zijn, als EC deze er alsnog uit zou halen, al gaat het om een spoor en zal het geen kwaad doen.

HUMAN + KIND FRAMBOOS STICK

De stick van HUMAN + KIND is een erg fijne samenstelling. Het is op basis van olijfolie, waaraan andere oliën, plantaardige wassen en extracten zijn toegevoegd als bessenwas, candelilla was, cacaoboter, sheabutter, joboba olie, en zonnebloem olie. Er zit ook een parfum in, die van pure essentiële oliën is gemaakt. Hier zit dus verder geen rare en vreemde stoffen in. De stick is gehikt voor veganisten. Ik heb deze stick al een poosje in gebruik met grote tevredenheid. Het maakt mijn droge lippen direct zacht en soepel. Superfijne stick voor dagelijks gebruik Het is wel behoorlijk prijzig te noemen met gemiddeld € 5,49 per stick.

DR HAUSCKA LIPPEN VERZORGING STIFT

Dan de verzorgende stick van DR HAUSKA. Dit merk heeft een behoorlijk goede reputatie. Ik heb zo nu en dan ook wat producten  gebruikt. Deze stick kreeg ik ooit toegestuurd. Ik schrok destijds al vreselijk van de prijs: € 9,95. Dat vind ik ronduit BELACHELIJK om voor een simpele lippenbalsem neer te tellen. Om te beginnen stellen de ingrediënten niet zoveel voor, om deze terug te zetten in de verkoopprijs. Ook hier zien we in basis een olijfolie, aangevuld met een aantal oliën, extracten en….lanoline ( wolvet )  en Cera Alba ( bijenwas ) geen plantaardige was dus en daarom ook NIET geschikt voor vegans. Daarnaast vinden we een ( cetyl, dat dan weer wel ) alcohol in de lijst.
De stick beviel mij vanaf het begin niet. Het geeft ( waarschijnlijk door het wolvet + bijenwas ) een vervelende droge laag op je lippen die erg vervelend kan gaan opdrogen  waardoor je irritante velletjes krijgt en erg lelijke mond hoekjes waar je glad voor paal mee staat. Ik heb de stick dan ook nooit verder gebruikt en het verdween in een diepe rommel lade, met de gedachte er iemand een plezier mee te kunnen doen. Ik was het helemaal vergeten tot ik met dit artikel begon 😆 Ik gebruik deze stick dan ook nooit en zal het ZEKER nooit kopen. Ook al zou het werken, ik vind de prijs BELACHELIJK hoog.

Santé granaatappel family stick

Dan over naar een merk die we erg veel in fysieke winkels tegenkomen: SANTE. Deze granaatappel variant is de goedkoopste uit mijn test : € 3,59. Ook hier zien we niet veel kwaads in de ingrediënten. Het is op basis van Castor olie. Wel vinden we hier een parfum in terug op basis van etherische oliën. De stick is geschikt voor veganisten. Het is in mijn ogen een zeer fijn stickje voor een top prijs. Geen toeters en bellen, maar erg simpel met mooie ingrediënten.
Ik gebruik deze stick enkele maanden. Ik kocht deze in mijn biowinkel. Er zijn naar ik mij herinner verschillende varianten verkrijgbaar. Deze stick vind ik nu een perfecte natuurlijke vervanging voor de bekende Labello sticks. Gewoontjes, geschikt voor het hele gezin ( het heet daarom ook FAMILY ) en voor iedere dag.
Ik vind het geen super-werking geven , als je echt wat droge lippen hebt, maar voor normale verzorging is deze stick ideaal. Het werkt aardig hydraterend en geeft geen vervelende velletjes .

Burt bees bijenwas sticks

En dan hebben we nog lippenbalsems  van het merk BURT BEES die niet zo geschikt zijn voor veganisten, maar wel een zeer fijne werking bieden als je last hebt van droge, schrale , gesprongen en kapotte lippen. Ze zijn op basis van bijenwas en honing Er zijn verschillende varianten: een naturel, een honing, een mango en een granaatappel. Ze kosten € 3.99 per stuk. Allen zijn ze op basis van bijenwas. Daaraan wordt kokosolie, zonnebloem olie en verschillende andere oliën toegevoegd als pepermunt olie en rozemarijn extracten. Er worden geen andere rare stoffen toegevoegd. De ingrediënten lijstjes zijn fijn kort gehouden. Het is uiteraard geen match voor de fanatieke veganist, maar als je wat flexibeler bent zoals ik , dan zijn het fantastische sticks voor de “ probleem-lippen”. Ze werken vooral HELEND en verzachtend. Ze geven gelukkig geen vervelende velletjes. Ze geuren heerlijk naar bijenwas. Ik gebruik deze sticks voornamelijk in de herfst ren wintermaanden. Dan kraken en springen mijn lippen zeer snel door de temperatuurverschillen en hebben ze acute EHB-gesprongen ellende nodig. Superfijne sticks, maar…dus niet geschikt voor de veganisten onder ons.

Als ik een top 7 zou moeten maken, dan zou deze er als volgt uitzien:

1) ECO COSMETICS VEGAN STICK
De ab-so-lute topper voor mij. Het werkt subliem, heeft een redelijk prijsje en ik vind het enorm fijn in gebruik. Dit is een blijvertje! Bestellen? KLIK HIER 
2) SANTE FAMILY STICK
Het ” labellootje:” op de natuurlijke wijze. En zeer fijn geprijsd. Als je geen droge lippen hebt is dit een prima stick! Bestellen? KLIK HIER
3) BURT BEES STICKS
Ik vind ze alle vier geweldig in werking. Het zijn echte toppers voor mensen die veel last hebben van hun lippen. Niet geschikt voor veganisten. Bestellen? KLIK HIER 
4) CHI TEA TREE LIPPEN BALSEM
Ondanks de alumina werkt deze stick echt heel goed tegen droge lippen. Jammer van de vervelende stofjes. Bestellen? KLIK HIER
5) HUMAN + KIND FRAMBOOS STICK
Erg fijne en simpel gehouden stick. Wel duur als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Santé die in mijn beleving er niet minder voor werkt.
6) ECO COSMETICS SPF 30 STICK
Erg fijne stick voor in de zon. Fijne textuur, laat geen waas achter. Top stick, wel jammer van dat spoortje alumina. Bestellen? KLIK HIER 
7) DR HAUSCHKA VERZORGENDE LIP STIFT
Waarschijnlijk geen verrassing, ik zou deze zelfs liever niet eens meer in dit rijtje benoemen, ik vind het echt NIETS. Zeker niet als je naar de belachelijk hoge prijs kijkt. Dat is de inhoud absoluut niet waard.

Kleurtjes? Smaakjes?

Eerder gaf ik in mijn tips aan, dat je beter NIET kunt kiezen voor lippenbalsems met een kleurtje / tintje en / of smaakje. Waarom eigenlijk niet? Wel, zoals je wellicht zelf logisch kunt denken, bevatten deze varianten al-tijd méér ingrediënten dan nodig is. Zeker conventionele lippenbalsems kunnen behoorlijk veel kleur/ geur en smaakstoffen bevatten omdat we in principe geen lippenbalsems eten. Met name Kinder lippen-balsems zijn behoorlijk dubieus. In 2019 heeft de Nederlandse Consumentenbond  minister Bruins ( Volksgezondheid )  gevraagd om meer onderzoek naar kinder-lippenbalsems, vanwege het Duitse / Belgische onderzoek waar ik eerder over schreef. Omdat de meeste onderzochte lippenbalsems ook gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn vond de CB het tijd worden voor meer gedegen onderzoek. Zij deden zelf ook een test, die zij ervoeren als “ alarmerend”. Uit de 21 geteste lippenbalsems bleken 15 mogelijke kankerverwekkende stofjes te bevatten. Meer over deze test kun je HIER lezen.

Wil je toch graag je kind ( eren) een lippenbalsem geven, kies dan ook hier liever voor een natuurlijke stick met zo weinig mogelijk ingrediënten, en, zoals ik het altijd zeg, met ingrediënten die je kunt eten. Het beste is om zelf een lippen balsem voor kinderen te maken, die alleen bestaat uit kokos olie, cacaoboter en amandel olie. Dit maak je super eenvoudig, en je kind kan dit ongestoord binnen krijgen. Uiteraard moeten zij het ook weer niet opeten 😁 want daar kunnen ze buikpijn van krijgen.
Ook volwassenen zouden de smaak-kleur-en geur-lippenbalsems links moeten laten liggen, tenzij er in de ingrediënten lijst geen rare geur / kleur en smaakstoffen voorkomen.
Een ander nadelig effect van deze lippen balsems is dat je geneigd bent meer op je lippen te smeren. Een geur kan je daartoe verleiden en zeker een smaakje kan naar meer doen smaken. Dit is niet alleen nadelig voor je lichaam, ook je lippen worden echt niet vrolijker van een dikke laag balsem.

RESUMEREND:

Koop liefst natuurlijke lippen balsems, mijd de conventionele. Gebruik met mate, en gebruik alleen lippen balsem als dat ook echt nodig is. 💋

Een reactie op “Lippen balsems anno 2020….hoe staat het er nu voor? Plus natuurlijke lippenbalsems getest!

  1. Leuke website heb je met super interessante informatie.
    Ik heb er al veel gelezen en dingen uitgeprobeerd naar aanleiding van jouw info!!

    Ik gebruik de naturel lipbalm van Jacob Hooy. Zitten geen rare dingen in en ik smeer het alleen smorgens op mijn lippen.
    Voorheen gebruikte ik altijd Labello en die bleef je smeren. Je lippen werden er steeds droger van.

    Groetjes Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *