Lippenbalsem….hoe zorgwekkend is het?

In september 2017 werden we  opgeschrikt door  heftig nieuws. Dit keer geen voeding, maar lippenbalsem. Volgens de Belgische en Duitse consumentenbond kunnen erg veel soorten ( merken) lippenbalsem schadelijk zijn voor onze gezondheid. In diverse soorten troffen zij stoffen aan die mogelijk schadelijk kunnen zijn als wij deze inslikken. Alles wat wij op onze lippen smeren komt ook in minuscule deeltjes binnen. Lippenbalsem is al jaren zeer populair. Ik durf zelfs te beweren dat er bijna geen Nederlander is die geen stickje in zijn of haar bezit heeft. Ook ik gebruik het iedere dag. Daarom verontruste dit bericht mij toch ook best een beetje en ben ik erin gedoken. Moeten we ons zorgen maken?

SAM_2902

ZEER POPULAIR

Zoals ik al eerder schreef, zijn lippenbalsems extreem populair en horen ze al zo’n beetje bij ons leven. Er bestaan zelfs echte “ Labello-verslaafden”. Ik herinner mij ook zo’n verslaafde. Vroeger had ik een baantje in een bakkerij, waar een collega om de 5 minuten haar lippen insmeerde. Ze had daadwerkelijk overal Labello sticks, in haar tassen, jassen, kleding, het was voor haar net een soort sigaret. Het ging zelfs zo ver dat ze zich even liet zakken achter de toonbank om zogenaamd wat recht te zetten in de vitrine waardoor ze uit zicht van iedereen haar lippen snel in kon smeren. Als je het op deze manier gebruikt, vrees ik wel dat je je terecht zorgen moet maken, maar moeten de mensen die het circa 4/5 keer per dag gebruiken zich ook zorgen maken? Ik ben zelf ook een jarenlange gebruikster. Jaren geleden waren dit ook de meest goedkoopste Labello sticks, later werden dit sticks op natuurlijke basis en tegenwoordig maak ik mijn sticks zelf. Ik hoef mij nu geen zorgen te maken, maar hoe zit dit met de rest?

SAM_2900

Eerst maar even over de testen die de Belgische consenmentenorganisatie “ Test aankoop” en het Duitse Stifflung warentest”  hield. Deze testte 21 verschillende lippenbalsems. In 15 van de 21 geteste sticks zijn “ mogelijke” schadelijke stoffen aangetroffen. Het gaat om de stoffen “ MOSH  ( Mineral Oil Saturated Hydrocarbons)  en “ MOAH ( Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) Op verpakkingen en bijsluiters worden deze stoffen nergens vermeld. Deze stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend  MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen ( goed en kwaadaardig) in lever, milt, of lymfeklieren veroorzaken. We vinden MOSH en MOAH ook in verzorgingsproducten. Daarin zijn ze veilig verklaard, omdat wij deze niet op kunnen eten of door kunnen slikken bij normaal gebruik. Bij lippenbalsems, maar ook bij lippenstift, ligt dit anders. Hoe goed je er ook op let, via de lippen komen er altijd deeltjes van een balsem of stift mee. De hoeveelheden kunnen best hoog oplopen, afhankelijk van het gebruik. Mensen die dagelijks hun lippen ongeveer 6-10 keren insmeren kunnen op jaarbasis gemiddeld zo’n 20 gram binnen krijgen. Dit is overigens niet iets nieuws. Al in 2016 is er in Noorwegen door de Noorse consumentenorganisatie één zelfde onderzoek gedaan. Daaruit bleek al, dat 40 van de 50 geteste lippenbalsems mogelijk schadelijke stoffen bevatten. 

SAM_2901

GEVAARLIJK?

Op dit moment wordt verder onderzocht hoe schadelijk MOAH’s en MOSH zijn. Het EFSA noemt  de hoeveelheid MOSH die de consument enkel en alleen al via hun voeding binnen krijgen “ potentieel zorgwekkend”. Als je daarnaast ook nog eens veelvuldig lippenbalsem en lippenstift gebruikt waar deze stoffen ook in voorkomen krijg je NOG MEER binnen van deze stoffen. De EFSA is zelfs nog kritischer over de stof MOAH. Deze zouden normaliter niet eens in levensmiddelen voor mogen komen. Dit, omdat deze zeer mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.  Dit zijn toch best zorgwekkende berichten. 

SAM_2903

HOE HERKEN JE HET IN JOUW LIPPENBALSEM?

Zoals eerder gezegd worden de twee schadelijke stoffen nergens direct vermeld op verpakkingen en bijsluiters. Dit maakt het enorm lastig voor een consument om een stick te kopen waar deze stoffen niet in voorkomen. Onder de geteste lippenbalsems zitten bovendien merken die lippenbalsem groot hebben gemaakt, zoals LABELLO, BLISTEX, en Vaseline. Maar ook merken waarvan we dit niet zouden verwachten, zoals ( de door mij beminde…) BODYSHOP. Ook merken als YVES ROCHER en  EUCERIN zijn merken waarvan we niet verwachten dat deze schadelijke stoffen bevatten. Daar komt ook bij, dat de samenstellingen per land anders kunnen zijn. Dit maakt het erg lastig om één lijn te trekken. 

Wat we wel kunnen doen, is de INGREDIËNTEN van lippenbalsem bestuderen.  De omstreden stoffen ( MOSH en MOAH) kunnen namelijk in minerale oliën voorkomen. Deze zijn te herkennen op de ingrediêntenlijst onder de namen:

 • Cera microcristallina
 • Ceresin
 • (Hydrogenated) Microcrystalline wax
 • (Hydrogenated) Polyisobutene
 • Mineral oil
 • Ozokerite
 • Paraffinum (liquidum)
 • Petrolatum
 • Polyethylene
 • Polybutene

Gelukkig zijn er nog voldoende lippenbalsems verkrijgbaar die 100% veilig zijn. Merken die 100% veilig uit de test kwamen zijn 

– DR Hauschka

– Lavera

– Rituals

– Weleda

– Lidl

– Hema 

Deze bevatten enkel plantaardige oliën en vetten. We kunnen ook letten op logo’s op verpakkingen. Zo garandeert het BDIH logo 100% gifvrij. 

( bron: Consumentenbond)

SAM_2891

Meest veilig: zelf maken!

Ik ben nu blij, dat ik bijna al mijn verzorgingsproducten zelf maak. Ook lippenbalsem maak je echt in nog geen 10 minuten, met hooguit drie ingrediënten die jij zelf bepaalt. Klik hier om naar mijn basisrecept te gaan. Het is echt niet moeilijk, en ook niet duur. In aanschaf ben je rond de twintig euro kwijt, waar je zeker twee jaar lang lippenbalsem van kunt maken. Je gebruikt het namelijk zeer spaarzaam. Ik maak eens in de zoveel tijd weer een aantal sticks, op voorraad. Meestal doe ik met drie/vier sticks een jaar.   Eeuwig dus! Je kunt er nog van alles aan toevoegen om je lippen extra te verzorgen.

SAM_2894

Voeg aan je basirecept bijvoorbeeld vitamine E toe of verander de amandelolie in voor joboba olie. Dit blijven allemaal plantaardige stoffen, en 100% veilig.

RESUMEREND:

Op dit moment van schrijven ( September 2017) is het nog vrij onduidelijk wat de schadelijke MOSH en MOAH;s voor gevolgen hebben. Wel is duidelijk dat ze worden gezien als schadelijk en mogelijk kankerverwekkend. Het EFSA noemt het ook potentiëel zorgwekkend. Wil je echt 100% veilig smeren, maak de lippenbalsem dan zelf. Dat geeft de hoogst mogelijke garantie om verzekerd te zijn van een lippenbalsem die vrij is gewaard van enge stofjes als MOSH en MOAH’s. Of kies 100% natuurlijke lippen-balsems.

HOE MILIEUVRIENDELIJK ZIJN LIPPENBALSEMS?

We zijn inmiddels beland in 2021, en nog steeds zijn lippenbalsems een hot topic. Niet alleen meer om het feit dat ze mogelijk schadelijke stofjes bevatten, maar ook omdat ze het milieu enorm belasten. Dit heeft dan voornamelijk te maken met de plastic stick-verpakkingen, en de opdruk, en de restjes die achterblijven.  Lippenbalsems zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, ze zijn goedkoop en de consument gaat er dan ook niet erg spaarzaam mee om. Misschien herken je het bij jezelf, dat je overal in huis wel een lippenbalsem tegenkomt, of in iedere jaszak en tas een stick met je meezeult. Je gooit wellicht gedachteloos zo’n stick weg, of gebruikt het niet helemaal op omdat het wat smoezelig is geworden en je aan een nieuwe stick bent begonnen. Ook deze restjes komen uiteindelijk in het milieu terecht.
Omdat de regels rondom ons milieu steeds meer worden aangescherpt, zijn steeds meer fabrikanten overgestapt van plastic naar glas en tin ( blikjes ) maar nog altijd nemen de “ labello-sticks” de overhand en produceren deze een enorme berg plastic afval / soep. Ook natuurlijke alternatieven zijn niet altijd plasticvrij. Terwijl het dus wel anders KAN. De boodschap naar de consument toe is dan ook om BEWUSTER je lipverzorging te kiezen, wat niet alleen gunstiger is voor jouw eigen gezondheid, maar ook die van ons milieu.

WAAROM LIEVER GLAS EN / OF TINNEN BLIKJES?

Zoals ik in bovenstaande tekst al schreef is het om te beginnen meest verstandig om te kiezen voor 100% natuurlijk alternatieven. De meesten zijn op basis van bijenwas en / of kokosolie en sheabutter gemaakt. Door de veganistische golf zien we tevens erg veel veganistische alternatieven, die bevatten dan geen bijenwas, wolvet ( lanoline )  of andere dierlijke componenten. Echt pure, natuurlijke ingrediënten zijn niet alleen “ eetbaar” voor ons, maar ook voor het milieu. De schadelijke synthetische stoffen in lippenbalsems zijn dus niet alleen schadelijk voor ons, maar ook voor het milieu, maar wat het milieu meest belast zijn de plastic verpakkingen. Net als bijvoorbeeld rietjes vallen deze onder kleine plastic vervuilers die juist een enorme impact hebben . Zeker als we de hele inhoud niet geheel op gebruiken blijven er resten achter die ook in het milieu terechtkomen. Het loont de moeite, om én voor enkel 100% natuurlijke alternatieven te kiezen, én te kiezen voor glas of tinnen blikjes, die we veel beter scheiden. Deze alternatieven zijn in regel wel iets duurder dan een labello-stick bij de drogist, maar naast de gezondere voordelen voor mens, dier en milieu zul je er ook veel duurzamer mee omspringen. Iets waar je nog geen euro voor betaalt, ondermijn je veel sneller als iets waar je vijf of zes euro voor moet betalen. Zo werkt het nu eenmaal . 🙂
Er is gelukkig inmiddels meer dan genoeg keuze. En ook de prijsklassen lopen sterk uiteen. Voor een glazen potje lippenbalsem betaal je gemiddeld tussen de € 5-10 euro, voor een tinnen blikje gemiddeld € 3-8 euro. Het valt eigenlijk allemaal best mee.
Alhoewel we bij Puur & Fit enkele natuurlijke lippenbalsems in het assortiment hebben die zijn verpakt in plastic sticks, hebben we onlangs besloten om over te stappen naar enkel glas en / of tinnen blikjes. De plastic sticks verkopen we uit. We hebben flink wat werk gemaakt om de meest fijnste meukvrije lippen balsems in onze winkel op te nemen. Ik heb ze persoonlijk getest.

HYDROPHIL LIPPENBALSEM ( VEGAN )

Dit schattige doosje bevat 7 gram lippen balsem , die bestaat uit maar DRIE ingrediënten: SHEA BUTTER, AMANDEL OLIE en HENNEP OLIE. Hoe simpel kun je het maken? Het is 100% plasticvrij. De balsem draagt het vegan ICADA keurmerk voor natuurcosmetica. Het is bovendien 100% biologisch.
De lippenbalsem werkt perfect als onderhoud/ dagelijkse verzorging van de lippen. Het verzacht, hydrateert en verzorgt. Het laat tevens geen irritant laagje achter op de lippen, wat vaak gebeurt bij lippenbalsems op basis van bijenwas. Het is een waanzinnig fijn en klein doosje wat je gemakkelijk in je zak mee kunt nemen. Het heeft een schuif-dekseltje, wat zeer prettig werkt. Het kost € 5,95 . KLIK HIER  om te bestellen.
Ik vind het een heerlijke dagelijkse verzorging, als je even snel je wat te droog geworden lippen wilt verzorgen. Mijn lippen zijn vrijwel direct goed gehydrateerd en voelen niet vet aan. Ideaal voor in de tas! Ik draag het blikje mee in mijn kleine jaszak, daar past ie met gemak in.

BEAUTY MADE EASY LIPPEN BALSEM POTLOOD

Dit is nog eens een bijzondere! Het gaat om een potlood, wat geheel uit papier is gemaakt. Het bevat dus GEEN enkele vorm van plastic. Je zult je vast afvragen hoe je de punt van het potlood “ bijslijpt” als het bot is geworden door het gebruik. Als de punt bijna op is, trek je gewoon aan het daarvoor bestemde draadje om de papierstrip te openen. Dit is ongeveer een halve centimeter. Je kunt met je vingers spiraalvormig dan makkelijk de strook verwijderen en heb je weer een mooie nieuwe punt.
Er zijn vier soorten:
– PURE ( naturel )
– ACAI BES
– CHERRY BLOSSOM
– LINDEN FLOWER
Beauty made easy is één van de eerste bedrijven ter wereld, die een lippenbalsem op deze unieke manier verpakt. Het bedrijf zit gevestigd in Denemarken. De verpakking is ontworpen volgens het ZERO WASTE principe. Wat wil zeggen dat als je je lippenpotlood hebt opgebruikt, je verder geen afval produceert. De restanten zijn 100% biologisch afbreekbaar . Er worden geen chemische of petrochemische ingrediënten gebruikt en ook wordt er geen palmolie gebruikt. De naturel variant is parfum-vrij, de andere drie bevatten 100% pure geurstoffen uit essentiële oliën. In alle soorten worden basis ingrediënten als joboba, amandel, kokos, sheabutter, rijstzemelen, en enkele plantaardige wassen gebruikt, wat het ook GESCHIKT MAAKT VOOR VEGANISTEN. Het potlood bevat zes gram en kost € 5,95. KLIK HIER om te bestellen, je kunt je keuze maken tussen de vier varianten. De potloden zijn 100% natuurlijk.
Het voelt in het begin aan als een lippen potlood, je-weet-wel, zo’n potlood de je lippenstift bijkleurt💋, maar al snel ontdek je dat het anders werkt. Het smeert meteen uit en het geeft een directe verlichting bij droge en schrale lippen. Ik vind het een geweldige uitvinding! Het is zeer prettig in gebruik, want de potlood neemt niet veel ruimte in je tas of jaszakken.

BEAUTY MADE EASY PLASTICVRIJE LIPPEN BALSEMSTICK

Hetzelfde merk laat het niet alleen bij een lippen potlood, ook bedachten zij een lippenbalsem, die in een “ originele koker “ zit, maar deze is geheel plasticvrij, gemaakt van 100% recyclebaar karton. De verpakkingen zijn FSC gecertificeerd. Niet alleen de verpakking is natuurlijk en milieuvriendelijk, uiteraard moet de inhoud ook volledig kloppen. De ingrediënten zijn 100% natuurlijk, en bestaan uit zo’n 65% uit biologische ingrediënten. Ook hier komen we geen chemische / petrochemische stoffen tegen, en ook geen andere minerale oliën, conserveringsmiddelen, en andere vervelende stoffen. Er zijn vier smaken verkrijgbaar:
LAVENDEL
– HEMP
– AMANDEL
– BES
In basis bestaan de lippen balsems uit Castor olie, koud geperste framboospit-olie,  bijenwas, kokosolie, zonnebloem olie een cacaoboter. Helaas voor de veganisten, bevatten deze lopen balsems WEL bijenwas. Een stick bevat 6 gram en kost € 3,99 . KLIK HIER om te bestellen, je kunt kiezen uit. Vier verschillende varianten.
Het “ minpuntje” bij deze sticks vind ik de bijenwas. Ik ben geen DIE HARD veganist, maar ik vind bijenwas in lippenbalsems gewoonweg niet prettig. Ik krijg er heel snel “ vellen” van op mijn lippen. Gelukkig gebeurt dit niet bij iedereen, vriendlief zweert juist weer bij lippen balsems met bijenwas, omdat hij dat juist prettig vindt. Het is maar nét waar je voorkeur ligt . In geval van deze lippen balsems met bijenwas vond ik het “ vellen-gehate” enorm meevallen! Wel moet je niet te dik opsmeren. Maar verder een TOPPER ! Ik gebruik deze lippenbalsem als ik op de fiets door het gure weer moet fietsen. Het beschermt de lippen erg goed tegen weersomstandigheden.

Fair Squared lippen balsems

Het merk FAIR SQUARED komt uit Duitsland. Dit merk richt zich voornamelijk op de fair trade en milieuvriendelijkheid, en proberen dit op internationale basis te doen. Het is uit deze filosofie opgericht in 2010. In 2015 maakten ze de tweede stap, door gecertificeerd veganistisch en natuurlijk te werk te gaan, om hun producten zo puur mogelijk te maken. Dit merk lanceerde een menstruatiecup wat is gemaakt uit 100% natuurlijk rubber en onder coöperatieve klimaatcompensaties, wat vrij uniek is. Sinds 2020 zijn ze 100% plasticvrij, zowel in verpakking als verzending. De lippen balsems ( in vier verschillende varianten verkrijgbaar ) zijn er zowel in een schattig glazen potje als in een nog schattiger tinnen blikje. dus 100% plasticvrij. De balsems zijn op basis van biologische pure abrikoos-pit-olie, een oliesoort waar ik persoonlijk erg dol op ben. Het heeft onwijs goede verzorgende en herstellende eigenschappen, en zeker voor de tere huid is het erg lief en zacht. Het is dan ook geen al te vreemde keuze, om deze olie de hoofdrol te laten spelen in de lippen balsems. De ingrediënten lijst is sowieso enorm kort maar krachtig gehouden met o.a Shea boter en amandelolie. Meer toeters en bellen heeft een goed werkende lippenbalsem immers niet nodig.

 

Het blikje is superhandig om mee te nemen, of in je jaszak altijd bij-de-hand te houden. Er zijn zoals eerder gezegd vier verschillende ” smaken: AMANDEL, ABRIKOOS, SHEA BUTTER EN CITROEN. Uiteraard zijn er geen synthetische geur en smaakstoffen toegevoegd. Ik heb voor de.    smaak gekozen, en deze  bevat mij supergoed. Ik vind het een erg geschikte lippenbalsem voor dagelijks gebruik. Het houdt de lippen goed gehydrateerd en zacht en soepel, het werkt vrijwel direct na het opbrengen, SUPER! Een blikje bevat 12 gram en kost € 5,95. Het is zeer spaarzaam in gebruik, omdat je erg weinig nodig hebt. KLIK HIER OM TE BESTELLEN. Je kunt kiezen uit vier verschillende smaken.

FUSHI LIPPEN BALSEMS

Ik ben een groot fan van het merk FUSHI. FUSHI, één van mijn persoonlijke favoriete merken in basis oliën, is bijvoorbeeld zeer open over de afkomst en productie van een olie. Zij vermelden een specifieke datum van een oogst, een pers-datum en een productie datum. Dit is zeer waardevolle informatie voor de consument. Daarnaast geven zij een volledige garantie en vermelden zij keurmerken. FUSHI is tevens een zeer ethisch bedrijf, en hebben verschillende awards in de wacht gesleept. Dit merk is een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. Ook de lippen balsems zijn vrij uniek samengesteld met bijzondere en werkzame pure olie-blends. Zo heeft ieder potje balsem zo zijn specifieke werking. Bijvoorbeeld speciaal voor zeer droge lippen ( hydra )  voor zeer gebarsten en gehavende lippen ( rescue ) en een lippenbalsem met hyaluronzuur ( slumping ) . Alle zuivere, pure oliën worden handmatig gemengd, onder strenge controle . De lippenbalsems zijn uiteraard vrij van synthetische stoffen en zijn op geur gebracht met eigen olie-geuren en geuren uit pure etherische oliën. Een potje bevat 10 ml en is de meest prijzige variant in dit rijtje: € 12.00. Dit komt omdat het gaat om zeer dure en vrij zeldzame oliën, en hoe het productieproces gaat.

 

De lippen balsems zijn dan ook wel de ROLLS ROYCE onder de lippenbalsems. Zeker als de vellen echt aan je lippen hangen en niets helpt, dan is de RESCUE zeker een goede kandidaat voor jou. In deze balsen zit o.a NEEM, muru-muru olie en Castor olie. Allen zeer unieke maar enorm werkzame oliën voor de gehavende huid. Het is zuinig in gebruik, je hebt maar een kleine hoeveelheid per smeer-beurt nodig om je lippen vrijwel direct te verlichten, en weer zacht en soepel te maken. Wel duur, maar absoluut de moeite waard. KLIK HIER OM TE BESTELLEN

 

Notificatie: de lippen balsems zijn zelf aangeschaft en gratis ontvangen van de leveranciers . Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten , ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit artikel is 100% onafhankelijk en op eigen initiatief + ervaringen geschreven. Op fotografie en tekst liggen auteursrechten.

14 Reacties op “Lippenbalsem….hoe zorgwekkend is het?

 1. De omstreden stoffen ( MOSH en MOAH) k u n n e n namelijk in minerale oliën voorkomen. Mmm, nu weet ik nog niet of mijn geliefde 8-hour cream veilig is. Bevat ‘mineral oil’:

  All Ingredients: Petrolatum, Salicylic Acid, Vitamin E, Lanolin, Mineral Oil, Tocopherol, Bht, Salicylic Acid, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Vegetable Oil, Zea Mays (Corn) Oil, Fragrance, Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool, Propylparaben, Iron Oxides

  Toch maar over op Weleda dan?

  • Ik zou sowieso geen creme’s kopen met zo’n giga ingrediëntenlijst, maar ja Weleda lijkt mij in dat opzicht dan beter )

 2. Hoi Monique,

  Ik citeer even het volgende,

  ” Het EFSA noemt de hoeveelheid MOSH die de consument enkel en alleen al via hun voeding binnen krijgen potentieel zorgwekkend ”

  Mag ik vragen om welke voeding (stoffen) het dan gaat? Of aan welke producten moeten we dan denken?
  Ook al ga ik dan als een van de weinigen met ongebalsemde lippen door het leven, ik ben toch benieuwd waar deze stoffen nog meer in voorkomen of zouden kunnen voorkomen, zeker als het om voeding gaat.

  Groetjes R

  • Ik kan antwoorden op mijn eigen vraag, na een kleine zoekactie via google, begreep ik dat het vooral voorkomt in (gerecycled) verpakkings karton, bijvoorbeeld van pasta’s e.d.
   Op de site van o.a. het voedings centrum staat hier meer over te lezen.

   • Het voedingscentrum ???? lijkt me niet een partij die de juiste informatie verstrekt. Die blijven volhouden hoe gezond margarine bijvoorbeeld zou zijn…

 3. Hallo Monique, hoe zit het met lippenstift?
  Daar zit geen ingrediënten lijst bij.
  Groetjes Willy

 4. Interessant onderzoek; ik ben ook erg benieuwd naar lipstick en andere make-up en zeker foundation ook. Want daar staat ook vaak een lange ingredientenlijst op.

  • ik ben op dit moment druk bezig met een artikel over lippenstift…Hou de website in de gaten 😉

 5. Ik heb lipbalsem ban max&more met argan olie.
  Helaas staat op de verpakking niets wat er in zit.
  Stond wel op de grote verpakking er zaten er 5 in.
  Het is gemaakt in Nederland.
  D-dutch Handvastwater 48
  http://Www.maximake-up.eu
  Enkhuizen

 6. Hallo Monique,
  Ik maak zelf lippenbalm (in een blikje met schroefdekseltje), dit doe ik dan met de wijsvinger op, echter wordt het vrij snel korrelig (een soort van scrub), kan dit komen door de zuurgraad van de huid (van de vinger)?

  groet,
  Cathy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *