Lippenbalsem….hoe zorgwekkend is het?

In september 2017 werden we  opgeschrikt door  heftig nieuws. Dit keer geen voeding, maar lippenbalsem. Volgens de Belgische en Duitse consumentenbond kunnen erg veel soorten ( merken) lippenbalsem schadelijk zijn voor onze gezondheid. In diverse soorten troffen zij stoffen aan die mogelijk schadelijk kunnen zijn als wij deze inslikken. Alles wat wij op onze lippen smeren komt ook in minuscule deeltjes binnen. Lippenbalsem is al jaren zeer populair. Ik durf zelfs te beweren dat er bijna geen Nederlander is die geen stickje in zijn of haar bezit heeft. Ook ik gebruik het iedere dag. Daarom verontruste dit bericht mij toch ook best een beetje en ben ik erin gedoken. Moeten we ons zorgen maken?

SAM_2902

ZEER POPULAIR

Zoals ik al eerder schreef, zijn lippenbalsems extreem populair en horen ze al zo’n beetje bij ons leven. Er bestaan zelfs echte “ Labello-verslaafden”. Ik herinner mij ook zo’n verslaafde. Vroeger had ik een baantje in een bakkerij, waar een collega om de 5 minuten haar lippen insmeerde. Ze had daadwerkelijk overal Labello sticks, in haar tassen, jassen, kleding, het was voor haar net een soort sigaret. Het ging zelfs zo ver dat ze zich even liet zakken achter de toonbank om zogenaamd wat recht te zetten in de vitrine waardoor ze uit zicht van iedereen haar lippen snel in kon smeren. Als je het op deze manier gebruikt, vrees ik wel dat je je terecht zorgen moet maken, maar moeten de mensen die het circa 4/5 keer per dag gebruiken zich ook zorgen maken? Ik ben zelf ook een jarenlange gebruikster. Jaren geleden waren dit ook de meest goedkoopste Labello sticks, later werden dit sticks op natuurlijke basis en tegenwoordig maak ik mijn sticks zelf. Ik hoef mij nu geen zorgen te maken, maar hoe zit dit met de rest?

SAM_2900

Eerst maar even over de testen die de Belgische consenmentenorganisatie “ Test aankoop” en het Duitse Stifflung warentest”  hield. Deze testte 21 verschillende lippenbalsems. In 15 van de 21 geteste sticks zijn “ mogelijke” schadelijke stoffen aangetroffen. Het gaat om de stoffen “ MOSH  ( Mineral Oil Saturated Hydrocarbons)  en “ MOAH ( Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) Op verpakkingen en bijsluiters worden deze stoffen nergens vermeld. Deze stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend  MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen ( goed en kwaadaardig) in lever, milt, of lymfeklieren veroorzaken. We vinden MOSH en MOAH ook in verzorgingsproducten. Daarin zijn ze veilig verklaard, omdat wij deze niet op kunnen eten of door kunnen slikken bij normaal gebruik. Bij lippenbalsems, maar ook bij lippenstift, ligt dit anders. Hoe goed je er ook op let, via de lippen komen er altijd deeltjes van een balsem of stift mee. De hoeveelheden kunnen best hoog oplopen, afhankelijk van het gebruik. Mensen die dagelijks hun lippen ongeveer 6-10 keren insmeren kunnen op jaarbasis gemiddeld zo’n 20 gram binnen krijgen. Dit is overigens niet iets nieuws. Al in 2016 is er in Noorwegen door de Noorse consumentenorganisatie één zelfde onderzoek gedaan. Daaruit bleek al, dat 40 van de 50 geteste lippenbalsems mogelijk schadelijke stoffen bevatten. 

SAM_2901

GEVAARLIJK?

Op dit moment wordt verder onderzocht hoe schadelijk MOAH’s en MOSH zijn. Het EFSA noemt  de hoeveelheid MOSH die de consument enkel en alleen al via hun voeding binnen krijgen “ potentieel zorgwekkend”. Als je daarnaast ook nog eens veelvuldig lippenbalsem en lippenstift gebruikt waar deze stoffen ook in voorkomen krijg je NOG MEER binnen van deze stoffen. De EFSA is zelfs nog kritischer over de stof MOAH. Deze zouden normaliter niet eens in levensmiddelen voor mogen komen. Dit, omdat deze zeer mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.  Dit zijn toch best zorgwekkende berichten. 

SAM_2903

HOE HERKEN JE HET IN JOUW LIPPENBALSEM?

Zoals eerder gezegd worden de twee schadelijke stoffen nergens direct vermeld op verpakkingen en bijsluiters. Dit maakt het enorm lastig voor een consument om een stick te kopen waar deze stoffen niet in voorkomen. Onder de geteste lippenbalsems zitten bovendien merken die lippenbalsem groot hebben gemaakt, zoals LABELLO, BLISTEX, en Vaseline. Maar ook merken waarvan we dit niet zouden verwachten, zoals ( de door mij beminde…) BODYSHOP. Ook merken als YVES ROCHER en  EUCERIN zijn merken waarvan we niet verwachten dat deze schadelijke stoffen bevatten. Daar komt ook bij, dat de samenstellingen per land anders kunnen zijn. Dit maakt het erg lastig om één lijn te trekken. 

Wat we wel kunnen doen, is de INGREDIËNTEN van lippenbalsem bestuderen.  De omstreden stoffen ( MOSH en MOAH) kunnen namelijk in minerale oliën voorkomen. Deze zijn te herkennen op de ingrediêntenlijst onder de namen:

 • Cera microcristallina
 • Ceresin
 • (Hydrogenated) Microcrystalline wax
 • (Hydrogenated) Polyisobutene
 • Mineral oil
 • Ozokerite
 • Paraffinum (liquidum)
 • Petrolatum
 • Polyethylene
 • Polybutene

Gelukkig zijn er nog voldoende lippenbalsems verkrijgbaar die 100% veilig zijn. Merken die 100% veilig uit de test kwamen zijn 

– DR Hauschka

– Lavera

– Rituals

– Weleda

– Lidl

– Hema 

Deze bevatten enkel plantaardige oliën en vetten. We kunnen ook letten op logo’s op verpakkingen. Zo garandeert het BDIH logo 100% gifvrij. 

( bron: Consumentenbond)

SAM_2891

Meest veilig: zelf maken!

Ik ben nu blij, dat ik bijna al mijn verzorgingsproducten zelf maak. Ook lippenbalsem maak je echt in nog geen 10 minuten, met hooguit drie ingrediënten die jij zelf bepaalt. Klik hier om naar mijn basisrecept te gaan. Het is echt niet moeilijk, en ook niet duur. In aanschaf ben je rond de twintig euro kwijt, waar je zeker twee jaar lang lippenbalsem van kunt maken. Je gebruikt het namelijk zeer spaarzaam. Ik maak eens in de zoveel tijd weer een aantal sticks, op voorraad. Meestal doe ik met drie/vier sticks een jaar.   Eeuwig dus! Je kunt er nog van alles aan toevoegen om je lippen extra te verzorgen.

SAM_2894

Voeg aan je basirecept bijvoorbeeld vitamine E toe of verander de amandelolie in voor joboba olie. Dit blijven allemaal plantaardige stoffen, en 100% veilig.

RESUMEREND:

Op dit moment van schrijven ( September 2017) is het nog vrij onduidelijk wat de schadelijke MOSH en MOAH;s voor gevolgen hebben. Wel is duidelijk dat ze worden gezien als schadelijk en mogelijk kankerverwekkend. Het EFSA noemt het ook potentiëel zorgwekkend. Wil je echt 100% veilig smeren, maak de lippenbalsem dan zelf. Dat geeft de hoogst mogelijke garantie om verzekerd te zijn van een lippenbalsem die vrij is gewaard van enge stofjes als MOSH en MOAH’s. Of kies 100% natuurlijke lippen-balsems.

13 Reacties op “Lippenbalsem….hoe zorgwekkend is het?

 1. De omstreden stoffen ( MOSH en MOAH) k u n n e n namelijk in minerale oliën voorkomen. Mmm, nu weet ik nog niet of mijn geliefde 8-hour cream veilig is. Bevat ‘mineral oil’:

  All Ingredients: Petrolatum, Salicylic Acid, Vitamin E, Lanolin, Mineral Oil, Tocopherol, Bht, Salicylic Acid, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Vegetable Oil, Zea Mays (Corn) Oil, Fragrance, Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool, Propylparaben, Iron Oxides

  Toch maar over op Weleda dan?

  • Ik zou sowieso geen creme’s kopen met zo’n giga ingrediëntenlijst, maar ja Weleda lijkt mij in dat opzicht dan beter )

 2. Hoi Monique,

  Ik citeer even het volgende,

  ” Het EFSA noemt de hoeveelheid MOSH die de consument enkel en alleen al via hun voeding binnen krijgen potentieel zorgwekkend ”

  Mag ik vragen om welke voeding (stoffen) het dan gaat? Of aan welke producten moeten we dan denken?
  Ook al ga ik dan als een van de weinigen met ongebalsemde lippen door het leven, ik ben toch benieuwd waar deze stoffen nog meer in voorkomen of zouden kunnen voorkomen, zeker als het om voeding gaat.

  Groetjes R

  • Ik kan antwoorden op mijn eigen vraag, na een kleine zoekactie via google, begreep ik dat het vooral voorkomt in (gerecycled) verpakkings karton, bijvoorbeeld van pasta’s e.d.
   Op de site van o.a. het voedings centrum staat hier meer over te lezen.

   • Het voedingscentrum ???? lijkt me niet een partij die de juiste informatie verstrekt. Die blijven volhouden hoe gezond margarine bijvoorbeeld zou zijn…

 3. Hallo Monique, hoe zit het met lippenstift?
  Daar zit geen ingrediënten lijst bij.
  Groetjes Willy

 4. Interessant onderzoek; ik ben ook erg benieuwd naar lipstick en andere make-up en zeker foundation ook. Want daar staat ook vaak een lange ingredientenlijst op.

  • ik ben op dit moment druk bezig met een artikel over lippenstift…Hou de website in de gaten 😉

 5. Ik heb lipbalsem ban max&more met argan olie.
  Helaas staat op de verpakking niets wat er in zit.
  Stond wel op de grote verpakking er zaten er 5 in.
  Het is gemaakt in Nederland.
  D-dutch Handvastwater 48
  http://Www.maximake-up.eu
  Enkhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *