Zelf lippenbalsem maken….zo gefikst!

Vroeger had ik een soort van ” labello-verslaving”. Dit had ik overgenomen van een collega, waarmee ik in de jaren tachtig in een banketwinkel werkte. Deze collega was de hele dag bezig met die sticks en dat werkte op mij waarschijnlijk aanstekelijk. Want niet veel later zaten die labello-sticks net als bij haar overal in zakken, tassen, en slingerden ze rond in mijn ouderlijk huis. Mijn lippen werden er uiteindelijk alleen maar schraler van. Ik ben op een dag ” cold turkey” afgekickt en hebt alle sticks ( ik weet het nog goed, het waren er rond de 20!!!!) verzameld en weg gedumpt. Een ware bevrijding vond ik het. Stom, hoe onbewust zoiets kan werken.

Jaren later ontdekte ik de pure, natuurlijke sticks bij de BodyShop. Die heb ik ” normaal” gebruikt. Dus gewoon één stick in mijn tas 😉  Ik vind het erg fijn om mijn lippen vet te houden. Niet alleen uit comfort, maar ook omdat mijn lippen zeer snel droog zijn en gaan barsten. Vooral met weersveranderingen kunnen mijn lippen megasnel springen, tot bloeden toe. Ik doe het nu vooral om mijn lippen vet te houden. Inmiddels gebruik ik enkel zuivere en pure producten, maar jemig, daar betaal je flink voor. Dat kan gelukkig ook veel goedkoper, ontdekte ik onlangs!

 

Drie ingrediënten

Want….je kunt het namelijk in nog geen 5 minuten zelf maken met maar DRIE ingrediënten! Ik vind het een uitvinding, want dit gaat mij op lange termijn enorm veel geld besparen. Je doet onwijs lang met zo’n homemade stick. En het werkt als een tierelier! 😉 Sterker: ik vind het heerlijk smeerbaar op je lippen. Je kunt een klein glazen potje gebruiken of een gerecyclede stick. Maak die wel erg goed schoon. Wat zijn de ingrediënten?

BIJENWAS

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd en waaruit zij de wanden maken van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing en stuifmeel worden opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt. Bijenwas bestaat voor ongeveer 60% uit myricine dat op haar beurt uit ongeveer 30% myricylpalmitaat bestaat. Verder komen in bijenwas cerotinezuur, melissinezuur en vergelijkbare zuren (12 %), alkanen (ongeveer 14 %), alcoholen (ongeveer 1 %) en andere stoffen, zoals bijensoortspecifieke aromastoffen (6 %) voor. Zuivere bijenwas wordt al eeuwen door de mensen als een waardevol product beschouwd en door hen voor verschillende toepassingen gebruikt. Tegenwoordig wordt bijenwas in zuivere vorm en/of gemengd met andere (synthetische) stoffen o.a. toegepast in de industriële, religieuze, artistieke, medische, en farmaceutische sectoren. Bijenwas wordt ook vaak gebruikt om snoepjes, dropjes e.d. te glanzen. Jaarlijks importeert West-Europa duizenden tonnen bijenwas uit vrijwel alle continenten van de wereld. Biologische bijenwas kun je voornamelijk vinden via internet en sommige biologische supermarkten. Het is net als glucerine niet goedkoop: per zak van 500 gram 18 euro. Voordeel is wel, dat je er ontzettend lang mee doet omdat je nooit erg veel nodig hebt.

KOKOSOLIE

Over kokosolie heb ik al erg veel geschreven. Tik ” kokosolie” in op de zoekbalk en je vind alle artikelen. Het is belangrijk, voor een echt goede lippenbalsem, dat je zuivere kokosolie gebruikt. Bijvoorbeeld ROYAL GREEN ( klik HIER om te bestellen )

AMANDELOLIE

Amandelolie is een pure olie die makkelijk verkrijgbaar is in de meeste drogisterijen en wordt voor cosmetische doeleinden verkocht als zoete amandelolie. De olie wordt veel verwerkt in huidverzorging, aangezien het de huid voedt en prima werkt tegen droge plekjes en huid irritaties Amandelolie wordt gemaakt van de noot van de amandelboom. Wanneer deze noot koud geperst wordt, wordt er een elixer gewonnen die amandelolie genoemd wordt. Amandelolie biedt ontelbaar veel voordelen voor zowel de gezondheid als de schoonheid.  Je kunt amandelolie in vele biowinkels en drogisterijen kopen. 

SAM_1546

Hoe maak je het?

Gebruik voor het maken van je eigen homemade verzorging altijd afzonderlijke materialen. Gebruik nooit pannen en potten enz die je ook voor andere doeleinden gebruikt, want dit gaat ten koste van de kwaliteit van je homemade verzorging en het is minder hygiënisch. Werk daarbij ook zo schoon en hygiënisch mogelijk. Schone steriele potjes bijvoorbeeld, die zijn net zo belangrijk als de ingrediënten. Je hebt voor ongeveer twee potjes en twee sticks lippenbalsem nodig;

een eetlepel bijenwas

20 ml amandelolie

twee flinke eetlepels kokosolie, zacht, op kamertemperatuur

Zet een pannetje met water op het vuur en zet daarin een vuurvast schaaltje, voeg de bijenwas in het schaaltje en laat au bain marie smelten. Zodra de was volledig is opgelost, de amandelolie en kokosolie toevoegen en blijven roeren tot alles weer opnieuw in elkaar is versmolten. Schenk de massa uit over de potjes en in de sticks via een trechtertje. Laat hard worden. Laat liefst 24 uur uitharden. Bewaren op een koele plek.

 

4 Reacties op “Zelf lippenbalsem maken….zo gefikst!

  1. Dit advies kreeg ik van een imker:

    Waar je nog even om moet denken is dat als je spullen schoonmaakt waar bijenwas aan zit, je dat altijd met koud water moet doen. Anders smelt de was en krijg je het niet meer schoon. Met koud water wordt het hard en kan je het er zo vanaf krabben

  2. Ik ben zoooooo blij met dit recept!! Ga het nu voor de derde keer maken. Je doet heel erg lang met zo’n potje lippenbalsem. Dank Dank Dank !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *