Mo’s power repen

Herken je dit? Zo in de loop van de morgen een flauw gevoel? In de middag tussen lunch en diner trek en behoefte aan wat stevigs? Of na het sporten even een lekkere oppepper? Maak dan eens deze zeer eenvoudige power repen eens. Ze zijn samengesteld uit zaden en pitten en havermout en zuivere stevia en kruiden en specerijen. Zeer eenvoudige en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. De repen zijn niet vol gepropt met suikers, zoals vele andere repen ( ook homemade, of JUIST homemade repen) We kunnen op internet talloze recepten vinden om zelf repen te maken. Deze worden vrijwel altijd gemaakt met dadels. Of er worden zogenaamde gezonde suikervangers aan toegevoegd, zoals honing, palm/kokosbloesemsuiker en agave. Op mijn website kun je veel lezen over deze suikers, want ja, het zijn gewoon SUIKERS. Sterker: sommige suikervervangers kunnen méér schade aanrichten in ons lichaam dan tafelsuiker. Agave is daar een goed voorbeeld van. Agave lijkt onschuldig, omdat het bekend staat om zijn lage GI index. Maar omdat het rechtstreeks naar de lever wordt afgevoerd krijgt de lever het flink te verduren. Dit kan op langere termijn leverbeschadigingen opleveren. De vele recepten bevatten helaas geen kleine hoeveelheden. Vaak gaat het om het grootste gedeelte, waaruit zo’n reep bestaat. Dit maakt deze oh-zo-gezond-want-we-maken-het-zelf repen tot ware suikerbommen die mogelijk nog ongezonder zijn dan de vele repen die we in de winkel kunnen kopen.

Ik wilde daarom graag een power-reep ontwikkelen, die

  1. zeer eenvoudig is om te maken, want we willen niet uren in de keuken staan
  2. qua ingrediënten zeer goed verkrijgbaar zijn. Ingewikkelde ingrediënten levert vaak uren zoek-stress op
  3. zeer voedzaam, volwaardig en uitgebalanceerd is
  4. goed is mee te nemen, compact genoeg om tussendoor te eten
  5. ook ideaal is voor na het sporten in combinatie met eiwitten ( kwark bijvoorbeeld)

SAM_1585

Het duurde even, voordat ik eindelijk tot dit recept kwam. Ik ben over dit recept meer dan tevreden. Ik heb het op mezelf uit getest. Steeds na het sporten een halve reep in mijn beker kwark verbrokkeld en later de andere helft op gegeten. Het werkte zeer bevordelijk op het herstel! Uit dit recept haal je ongeveer 10-12 repen. Je kunt ze ongeveer een week in een trommel op een koele donkere plek bewaren. Probeer ze snel eens uit! Het zijn echte energie leveranciers!

Dit heb je nodig:

  • 100 gram zonnebloempitten
  • 50 gram lijnzaad, heel, gekneusd in de vijzel
  • 50 gram pompoenpitten
  • 120 gram havermout ( droog)
  • twee eetlepels MOOS FAVORITES biologische erythritol 
  • een halve theelepel gemberpoeder
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • een halve theelepel mangopoeder ( toko)
  • 150 ml warm water
  • een halve theelepel avocado olie of gesmolten kokosolie ( dit is optioneel, het hoeft niet)

SAM_1584

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar. Laat dit 5 minuten staan. Schep met een grote lepel bergjes op de bakplaat en boetseer er lange vierkante repen van. Bak de repen in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_1586

 

 

4 Reacties op “Mo’s power repen

  1. Ik heb ze gisteren gemaakt. Geen greensweet suiker en mangopoeder in huis, dus greensweet aardbei gebruikt.
    Wel koksolie toegevoegd. Ze zijn lekker maar wel een beetje droog. Volgende keer korter in de oven of meer water of misschien een banaan toevoegen. Maar ik ga ze zeker vaker maken.

    • super! Het is idd een andere textuur als je mijn recept niet gebruikt. Maar hoe leuk is het juist om te variëren! Succes en hou me op de hoogte!

      • Ben ik weer????.
        Opnieuw geprobeerd met 50 ml meer water en een halve banaan erin. (Zonder stevia suiker maar met greensweet aardbei zoals vorige x) Nu zijn ze een stuk beter.
        We gaan er weer van smullen.
        Gr. Ina
        Ik probeer een foto van het resultaat in de groep te zetten.

        • Is dat Greensweet aardbei vloeibaar, in zo’n flesje? Hoeveel gebruik je daar van?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *