Glutenvrij / meukvrij paneermeel…dat koop je toch niet? Dat maak je ZELF!

In ieder gemiddeld Nederlands huishouden vinden we van die typische producten in de keukenkasten. Denk aan peper en zout, kruidenpotjes, suiker en meel. Maar ook paneermeel. Paneermeel wordt in de Hollandse keuken erg veel gebruikt, met name om te paneren. Denk maar eens aan de oer-Hollandse gehaktbal. Deze wordt in de meeste gevallen gepaneerd met paneermeel.

Paneermeel is niets meer of minder dan verkruimeld oud brood, tenminste, daar ligt de oorsprong. Het zorgt voor een knapperig korstje om vlees, maar ook worden vissoorten en snacks door paneermeel gehaald voor een krokante korst. Paneermeel geeft een extra krokante bite en meer smaak.
Tegenwoordig kunnen we paneermeel kant en klaar in allerlei varianten kopen. Deze kunnen uit verschillende ingrediënten worden gemaakt, zoals broodkruim, of beschuit. Wat het eigenlijk inhoudt is dat de fabriek het voor ons verkruimelt, diverse toevoegingen doet, en in een doosje stopt. De meest gebruikte toevoegingen zijn gist en zout, maar vergis je niet:…in vrijwel de meeste soorten vinden we een hele waslijst aan additieven waar we niet persé vrolijk van worden….Dat kan gaan van glucose en suikers tot gehydrogeneerde industriële oliën. Daarnaast gaat het om een zeer goedkoop product. Daar kan niet al teveel op worden verdiend en daarom worden de meest goedkoopste en meest efficiëntste grondstoffen gebruikt.
Het is in alle opzichten veel beter, om zelf paneermeel te maken, want dat is echt geen rocket-science. Met een paar simpele beschuiten ben je er al. Of met oud brood. Of zelfs met cornflakes of rijstwafels….
Nu wordt het wel een “ water-naar-de-zee-dragen-verhaal” als je conventioneel brood koopt, of gewoon beschuit. In deze producten zitten natuurlijk ook veel ongewenste additieven, not to mention gluten. Nee, ik heb het over ECHT ZELF MAKEN. Hoe je dat doet? Ik vertel je er alles over!

GLUTENVRIJ / MEUKVRIJ PANEERMEEL MAKEN

Het grote voordeel van “ from scratch “ maken is dat je de complete regie in handen houdt. Van iedere meelkorrel tot de smaakmakers, jij bepaalt. Om een grote pot glutenvrij paneermeel te maken, heb je niet veel meer nodig dan een zelf gekozen glutenvrij meel, een snufje Keltisch zeezout,  psyllium en water. Goede meelsoorten zijn o.a:
– havermoutmeel ( deze behoeft geen psyllium ) 
– rijstmeel
– boekweitmeel
– teff meel
– maïsmeel
Omdat glutenvrij meel de elasticiteit en volume mist, is het meest handig om wat psyllium toe te voegen. KLIK HIER om meer te lezen over psyllium. Verder is het een kwestie van water toevoegen, alles op een met bakpapier beklede bakplaat uitsmeren, en in de oven bakken. Voor een uitmuntend resultaat kun je de plak het beste 24 uur laten rusten, zonder af te dekken. Zo wordt de plak harder. Als de plak hard / oud genoeg is, kun je het in de blender of keukenmachine tot paneermeel vermalen. Je kunt de paneermeel bewaren in een goed afsluitbare pot of box, op een donkere plek. Het recept is als volgt:
– 1000 gram boekweitmeel of ander glutenvrij meel
– twee eetlepels psyllium
– warm water
– een snufje Keltisch zeezout
Verwarm de oven voor op 195*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer psyllium + zout door het meel en vroeg steeds beetjes warm water toe tot er een licht vloeibare massa ontstaat. Stort uit op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat dit zo lang mogelijk “ oud” worden. Maal tot slot in de blender tot paneermeel.
Je kunt de paneermeel “ naturel” laten, maar ook verrijken met lekkere kruidenmixen!

SUPERSIMPELE, SUPERSNELLE PANEERMEEL RECEPTEN!

Zoals je ziet is het geen kunst om zelf paneermeel te maken. Maar wil je het nog gemakkelijker, dan zijn er nog een aantal opties:
Meng in een pot:
Vier koffiekopjes biologische maïzena ( biowinkel)
Vier kopjes biologische maïsmeel
Twee kopjes biologische volkoren boekweitmeel
Zo heb je megasnel een volle pot paneermeel!
Je kunt tevens van cornflakes paneermeel maken. Natuurlijk heb ik het dan NIET over de conventionele varianten, maar over een 100% biologische volkoren boekweit FLAKE. Dit kun je HIER bestellen. Wil je er meer over lezen? KLIK DAN HIER. Alles wat je dan nog hoeft te doen is met een deegroller de flakes fijn rollen.
Wist je dat je van zoiets simpels als rijstwafels ook potten paneermeel kunt maken? Er zijn vele varianten op de rijstwafel, zonder rijst, zoals maïs, boekweit, gierst, maar ook wafels van noten. Zaden, pitten en peulvruchten. In de blender maal je in nog geen 30 seconden ieder gewenst soort wafel tot paneermeel. Hoe simpel wil je het hebben? Let uiteraard wel op de ingrediënten van de wafels die je koopt.
Als je zelf veel bakt, dan weet je, dat er wel eens het één en ander kan mislukken. Zeker glutenvrije broden mislukken vaak, omdat ze nét even dat beetje extra missen en bijvoorbeeld knoerthard worden. Dit hoef je voortaan nooit meer aan de vogels te voeren, maar daar maak je gewoon lekker paneermeel van!  Laat het brood ook in dit geval zo oud mogelijk worden, en maal dit in de blender fijn tot paneermeel.

DUZZZZ…..ga jij nu nog steeds die goedkope meuk uit de supermarkt kopen? Bovendien zeer milieuvervuilend? 

5 Reacties op “Glutenvrij / meukvrij paneermeel…dat koop je toch niet? Dat maak je ZELF!

  1. Dank je wel Monique, deze thui-blijf-tijd is voor mij een goede gelegenheid om dit eens uit te proberen!

  2. Paneermeel kan ook makkelijker: als je zelf brood bakt dan houdt je altijd kruimels over van het snijden. Zelfgebakken brood blijft veel langer goed en lekker dan fabrieksbrood (met L-cysteïne om het ‘soepel’ te maken …). De kruimels en broodrestjes kun je compleet uitdrogen en dan voor gebruik klein maken en in de mixer verpoederen. Ik bewaar het in de vriezer en als je zelf hamburger of gehaktbal maakt …. heerlijk, met ook sesam, lijnzaad, etc.

    Mijn ervaring met maisbrood (=glutenvrij) is om het maar éénmaal te kneden, en niet tweemaal zoals met alle andere broodsoorten. Je kunt ook een voor een deel tarwebloem of -meel toevoegen voor enige gluten (= elasticiteit van het deeg en (dus!) het vermogen om CO2 van het gist vast te houden. Bij gewoon brood zet je het deeg bij de tweede keer kneden ‘op spanning’.

    Leuk blog verder!

  3. Als je oud brood wilt gebruiken, wil ik je toch ook graag wijzen op het biologische yam desembrood. Inspired by Ralph Moorman. Dit brood is meukvrij. Ik vries het altijd in, nadat ik het gesneden hebt. Maar je kunt het natuurlijk ook oud laten worden en daar paneermeel van maken.

  4. Is 1kg niet te veel? Ik heb mij aan het recept gehouden maar en komt toch een enorme plak uit die niet droog is. Na afkoeling heb ik het in de keukenmachine gedaan en het wilde gewoon niet kruimelen. Nu de dikke klonten weer in de oven gedaan en nog een tijd laten drogen. Hoop dat het dan een echte paneermeel wordt. Marjolijn

  5. Goedendag,
    Hoeveel water moet hierbij? Ongeveer? Je hebt vele variaties in een licht vloeibare massa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *