vegan ” beef” burgers

In alle supermarkten vinden we tegenwoordig hele koelschappen vol met vleesvervangers. Tenminste, zo worden ze in de volksmond genoemd. Ik noem ze VLEES VARIATIES. Want het is niets meer of minder dan replica’s van bestaande, populaire stukjes vlees, als ballen, stukjes, burgers en worst. De meesten zijn verrijkt met bepaalde vitaminen en mineralen om de originele voedingswaarden van echt vlees zo dichtbij mogelijk te benaderen, zoals vitamine B12 , D en mineralen als ijzer. Het zou allemaal percent zijn geweest, als 9/10 van deze zogenoemde vleesvervangers GEZOND waren. Daar wringt de schoen. Naast dat ze behoorlijk volgepropt kunnen zijn met E nummers, suikers,  zout, smaakversterkers, kleur en geurstoffen, en transvetzuren, zijn de meesten voorgebakken / voorbewerkt.  Dit werkt als een spons. De meeste vervangers worden voorgebakken in olie of gefrituurd in olie. Thuis moeten wij dan enkel de vleesvervangers in de koekenpan ” flippen” met opnieuw wat bakproduct. Dit levert een dubbel-vetrijke vervanger op. Kijk maar eens in het bakje, waar deze vleesvervangers in worden verpakt. De meesten drijven op de voorhand al in het vet.

Door zelf je vleesvervangers te maken, hou jij de complete regie in handen. En nee…oook zelf vleesvervangers maken is niet moeilijk. Sterker nog, het is kinderlijk eenvoudig . Ik ( al ruim 35 jaar vegetariër, al zo’n 15 jaar 98% veganist ) maak al jaren zelf mijn vleesvervangers. Ik vind het naast eenvoudig een stuk voedzamer en smakelijker dan al die vet-bommen uit de winkels. Want ja, ook de varianten uit de biowinkel zijn niet per definitie gezond. Ik maak van alles, met een basis. Deze basis kan bestaan uit :

Dit zijn, wat ik noem de ECHTE vleesvervangers. Alhoewel de basis nooit VOLWAARDIG het stukje vlees kan vervangen, kun jij er juist zelf van alles aan toevoegen om er een volwaardig stukje vleesvervanger van te maken. Zo kun je zelf vitaminen en mineralen toevoegen via supplementen, of kun je de vleesvervangers verrijken met eiwitten. Om het goede voorbeeld te geven, heb ik een echte ” beef” burger bedacht, die niet alleen uiterlijk gezien erg op een originele beef-burger lijkt, maar ook de ” bite” en structuur heeft van de echte biefburger! Volgens vriendlief is de ” bite” bijna niet van het echte werk te onderscheiden. En de smaak vond hij ook erg subliem. De beef-burgers zijn VOLWAARDIG , wat wil zeggen, dat ze de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten om een echte burger mee te vervangen. HOE IK DAT DOE? Zeer eenvoudig: … door hetzelfde trucje toe te passen als in de fabrieken gebeurt. Daar worden synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, ik kies voor natuurlijke vormen.

Ik gebruik o.a de vitamine B12 capsules van Royal Green, wat mij betreft de enige echte natuurlijke  b12 vitamine die beschikbaar is. KLIK HIER om er alles over te lezen. Ik gebruik een 100% natuurlijke capsule vitamine D3 van Cressana, wat mij betreft tot nu toe de enige echte natuurlijke vitamine d3 + K2. KLIK HIER om er alles over te lezen. Je kunt deze het beste gewoon slikken, naast je eigen gemaakte vleesvervangers, als jij dit extra nodig hebt. Maar je kunt het ook door je vleesvervangers verwerken. Echter zet ik daar altijd de kanttekening bij dat de werking achteruit kan gaan door de verhitting.

Deze veganistische beef-burger heb ik verrijkt met vitamine B12 en vitamine D3, en ik heb voor aardig wat  plantaardige eiwitten gezorgd. KLIK HIER om alles over plantaardige eiwitten te lezen. De basis is verse LUPINE. Dit kun je kopen in de biowinkel.

WAT HEB JE NODIG?

( voor vier / vijf burgers)

  • 170 gram LUPINE ( samengeperst, verkrijgbaar in de biowinkel )
  • 125 gram biologische tomatenpuree
  • twee eetlepels fenegriek poeder
  • twee eetlepels gerookt paprikapoeder
  • een eetlepel kerriepoeder
  • een flinke snuf Keltisch zeezout
  • een klein snufje zwarte peper
  • 200 gram gekookte / uitgelekte linzen
  • 100 gram zonnebloempitten
  • twee eetlepels hennepzaad
  • een opengebroken capsule vitamine B12 ( optioneel )
  • een opengebroken capsule vitamine D3 ( optioneel)
  • 100 ml warm water
  • een ui, gesnipperd + wat zuivere kokosolie om in te bakken

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal alle ingrediënten behalve de ui, in een HS blender of keukenmachine tot een grove massa, zorg dat je alles niet te glad maalt, zodat er een grovere structuur overblijft. Maak vier / vijf platte burgers, leg deze op de bakplaat en bak deze in de oven 15 minuten voor.

Laat de kokosolie in een koekenpan smelten en fruit de ui glazig. Bak vervolgens de burgers om-en-om gaar.

BEWAARTIPS:

  • Je kunt de burgers na afkoelen invriezen. Diep gevroren blijven ze zo’n drie maanden houdbaar.
  • Na afkoelen kun je de burgers afgedekt in de koelkast op de bovenste plank ongeveer 4-5 dagen bewaren
  • Je kunt de burgers telkens opnieuw even opwarmen in de oven of de airfryer
  • Gebruik plasticvrije materialen om de burgers te bewaren.

 

6 Reacties op “vegan ” beef” burgers

  1. Beluga linzen zijn de lekkerste maar misschien een beetje zonde om zo te verwerken. Gewoon gaar gekookt zijn ze al heerlijk.

  2. Bedoel je de lupinerol van de Hobbit?
    Zo niet, welke merk heeft een samengeperste rol?

    • zoals ik aangeef in het recept kun je de verse samen geperste lupine in de biowinkel kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *