Wat is seitan? + heerlijk vegan shoarma recept!

Toen ik in de jaren 80 begon vegetarisch te eten, kwam ik er voor het eerst mee in aanraking: SEITAN. Al meteen vond ik het erg lekker en dat is anno 2020 nog steeds het geval. Ik vind het echt heel erg lekker van smaak. Vroeger werd het “ de schoenzolen” genoemd vanwege de inderdaad wat rubber-achtige structuur, maar de smaak is er zeker niet minder om. Daarnaast is het een kwestie van weten hoe je seitan moet klaarmaken. Wat is seitan nu eigenlijk precies? En is het gezond?

WAT IS SEITAN?

In tegenstelling tot tempeh en tofu, wordt seitan niet gemaakt van sojabonen, maar van tarwegluten. Het is een eiwitrijk product, met een op vlees lijkende vezelstructuur. De smaak is behoorlijk hartig. Seitan gaat ver terug in de tijd, de oorsprong ligt in o.a China, Rusland, Japan en het Midden-Oosten. Seitan is op een vrij eenvoudige manier te maken, ook thuis kun je zeer eenvoudig seitan maken. Er wordt meest gebruik gemaakt van tarwemeel, maar er wordt ook wel eens speltmeel gebruikt. Van tarwemeel wordt eerst een brooddeeg gemaakt, dit wordt vervolgens net zo lang gekneed tot het gluten ( de elastische eiwitsubstantie uit verschillende glutenhoudende graansoorten ) vrijkomt. Daarna worden de zetmeel en de zemelen in koud water uit het deeg gewassen, waardoor er tarwegluten overblijven. Dit wordt gekookt in een bouillon tamari . Sojasaus, kombu ( een zeewier ) en gember. De toepassingen in smaak variëren sterk. Zo kan er ook nog wat kruiden aan worden toegevoegd, om de seitan meer smaak en een betere verteerbaarheid te bieden. De smaak en de consistentie hangt sterk af van het soort tarwe wat is gebruikt, hoe fijn het is vermalen en hoe vers de tarwe is.

HOE GEZOND IS SEITAN?

Seitan wordt gezien als de goedkoopste eiwitbron, zeker gezien de voedingswaarde. Dankzij de toevoeging van het zeewier aan de bouillon verkrijgt de seitan een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en sporenelementen. Seitan bevat NUTTIGE, dus goed opneembare eiwitten en dat is wat het vrij uniek maakt. Het percentage aan nuttige plantaardige eiwitten ligt gemiddeld op zo’n 20-25% wat echt heel erg veel is te noemen. Daarnaast bevat het géén verzadigde vetten en bevat het geen cholesterol. Het is ook zeer licht verteerbaar wat het zeker interessant maakt voor mensen met verteringsproblemen. Seitan bevat erg veel nuttige en goed opneembare eiwitten, maar is niet volledig.
Alhoewel het meest wordt gebruikt als vleesvervanger, is het geen VOLWAARDIGE vleesvervanger. Het bevat geen vitamine B12, en ALLE essentiële aminozuren die we wel in dierlijke producten aantreffen. Je kunt seitan dan ook het beste combineren met andere bronnen van vitaminen en aminozuren. Seitan bevat weinig calorieën en valt onder de zogenoemde soja-vrije vleesvervangers.
De seitan soorten die we in de ( bio en toko) winkels kunnen kopen hebben een nadeel. Ze zijn bewerkt en bevatten daardoor algemeen vrij veel natrium, seitan moeten we daarom niet dagelijks op het menu zetten. Ook kunnen de soorten sterk uiteen lopen, sommige fabrikanten plempen het vol met additieven waardoor het allemaal niet meer zo gezond is. Deze bewerkte varianten zijn bovendien een stuk minder eiwitrijk. Het is dus best belangrijk om goed te letten op de ingrediënten. De beste varianten vind je niet in toko’s maar in biologische winkels.
Logischerwijs is seitan NIET geschikt voor mensen met een allergie / intolerantie voor gluten. Wel kunnen mensen die om welke reden ook liever soja mijden profiteren van seitan. Net als tempeh en soja absorbeert seitan veel op als een spons. Hierdoor worden smaken zeer goed opgenomen, waardoor het erg smaakvol wordt.

HOE MAAK JE HET KLAAR?

Ik eet seitan vaak zo uit de verpakking. 😁 Mensen verklaren mij voor gek, want het heeft dan een vrij smaakloze, rubber-achtige bite. Maar ik vind de pure, natuurlijke smaak van seitan juist lekker. Gelukkig kun je seitan zeer eenvoudig op smaak brengen, want het absorbeert smaken op als een spons. Je kunt de plakken seitan marineren of enkel wat kruiden. Daarna kun je het bakken in de koekenpan met een beetje zuivere koksolie of in de oven garen. Je kunt het ook los rullen door de plakken in een keukenmachine kort te vermalen.

Shoarma maken met seitan

Wat ik graag maak van seitan is shoarma reepjes. De reepjes geven een heerlijke bite! Ik combineer het meestal met gekookte zilvervliesrijst die ik kruid in basilicum en kurkuma. Ook deze verrukkelijke dish maken? Dit is het eenvoudige recept, goed voor twee personen!

wat heb je nodig?

voor de shoarma:

  • twee plakken seitan, in dunne reepjes gesneden
  • twee eetlepels Indonesische kerrie masala
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een flinke scheut Aminos of tamarisaus
  • twee tenen verse knoflook, fijn gesnipperd
  • een ui, fijn gesnipperd

Voor de rijst:

  • 200 gram zilvervliesrijst, gekookt en uitgelekt
  • een volle eetlepel gevriesdroogde basilicum
  • een eetlepel kurkuma

Zo maak je het:

Laat een klontje zuivere kokosolie smelten in de koekenpan en fruit de ui + knoflook aan. Roer de kurkuma + basilicum door de rijst. Zodra de ui + knoflook glazig zijn gebakken, de reepjes seitan toevoegen en al bewegend gaar bakken. Als de seitan goed is gegaard, de rijst toevoergen en kort doorbakken.

 

 

 

2 Reacties op “Wat is seitan? + heerlijk vegan shoarma recept!

  1. Net bij bio winkels en elke plaats gekeken zowel pot als vers, maar er staat bij de ingrediënten wel SOJA….

    Graag reactie Monique

  2. Hoi Monique,
    Zelf maken is het lekkerst. Met gluten meel kun je snel seitan maken, ik gebruik het voor vegan worstjes. Met kikkererwtenmeel, tofu en kruiden.
    De WTF seitan (wash the flour) vergt wat werk maar je kunt er ontzettend veel mee doen. Met vlechten en knopen komt de textuur overeen met die van vlees. Persoonlijk maak ik het als aanvullende bron van proteïnen, als extraatje zeg maar. Overigens waar ik woon zijn vrijwel geen vleesvervangers, alleen die gepaneerde industriële rotzooi en enkele galettes van groenten met soja / tofu. Die maak ik ook liever zelf.
    Om van kaas vervangers maar niet te spreken. Cocos olie, zout en meerdere vetten, geen enkele vordingswaarde. Ik houd me bij voedings gist en zelfgemaakte kaas vervangers op basis van cashewnoten.
    In Nederland keus genoeg… makkelijk om daar Vegan te zijn… Ik keek mijn ogen uit bij de variatie aan produkten. Overigens goedkoper dan vlees produceren, voor de voedselindustrie. Het is een trend. Bedankt voor je mails & informatie.
    Groetjes uit de Provence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *