De vegetarische rookworst van de HEMA…….

Eerder hield ik diverse veganistische en vegetarische rookworst testen. In 2018 kwam het bekende rookworst-merk UNOX als eerste met een vegetarische variant die werd opgepikt door de consument. Deze waren echter niet bepaald onder de indruk, ook ik was , zacht uitgedrukt, niet erg te spreken over de smaak en textuur. Vegetarische rookworsten lijken iets van de laatste tijd, maar in werkelijkheid bestaan ze al vele jaren. Al in de jaren 80 vond ik ze voor het eerst bij de AH , die destijds onder het huismerk TIVALL talloze vegetarische vleesvervangers op de markt bracht. Ook toen vond ik de smaak en textuur niet wat je noemt iets om over naar huis te schrijven. Anno 2020 zou je dankzij de vele trends en technieken toch kunnen denken dat ze eindelijk eens zover zijn om een ECHT goede replica te draaien van de traditionele rookworst. Velen zijn overigens nogal tegen deze ontwikkelingen, zij zijn van mening, dat vlees niet nagemaakt zou moeten worden maar moet worden vervangen door andere volwaardige alternatieven. Daar zit natuurlijk wel wat in, zeker om de enorme vleesberg terug te dringen. Maar de echte vleeseter haal je niet van zijn geloof. Zeker betreft de populaire vleeswaren / soorten. Deze worden meest gemist als men geen of nauwelijks nog vlees wil eten. Een goede vervanger die ons dezelfde beleving geeft als het echte stukje vlees, dat is uiteraard niet verkeerd.

Eerder heb ik in mijn artikel / test ( KLIK HIER) gesproken over de gigantische ongezonde effecten van al deze veganistische / vegetarische rookworsten. We weten dat rookworsten niet gezond zijn. Ze bevatten extreem veel verzadigde vetten en zout. De veganistische en vegetarische alternatieven zijn niet veel beter, sterker nog, ze zijn in de meeste gevallen nog ongezonder omdat er veel meer hulpstoffen worden gebruikt om de rookworst naar rookworst te laten smaken, ruiken en kleuren. Wat bij mij ontzettend veel is aangevraagd, is om de vegetarische rookworst van de HEMA eens te gaan testen. Dit bleek lastiger dan gedacht want de vegetarische rookworsten waren in geen enkel HEMA filiaal bij mij in de omgevingen te krijgen. Uiteindelijk is het mij toch gelukt, iemand nam een vegetarische rookworst voor mij mee toen zij in een andere stad ging shoppen. Ook daar bleek het één van de laatste exemplaar,plaren te zijn. Er blijkt kennelijk erg veel vraag naar. En dat snap ik wel. Want de HEMA is onlosmakelijk gekoppeld aan de rookworst. De HEMA rookworst is nog steeds razend populair. Ik heb zelf zelfs warme herinneringen aan de HEMA rookworst. 😊 Als kind nam mijn wijlen vader ons ( mijn oudere broer en ik ) wel eens op een zaterdagmiddag mee naar de stad ( Rotterdam ) waar we een halve warme rookworst mochten eten met zijn allen. Dat was een groot feest. Mijn vader was zelf denk ik de grootste HEMA rookworsten-fan die ik ooit heb gekend, hij vond ze echt verrukkelijk. Ik zie hem nu nog steeds voor mij, zeer genietend en smakelijk etend aan zijn halve worst in een papieren zakje die uiteindelijk half vol liep van het vet. Wij moesten een halve worst delen, en dat was ook meer als genoeg voor ons, want die dingen vullen enorm. Het zijn erg leuke en warme herinneringen waarin die HEMA worsten in zijn verweven.
Terug naar de vegetarische rookworst van de HEMA. Hij is nog maar pas op de markt, maar lijkt al een gigantische hit. Dat maakt je uiteraard nieuwsgierig. Ik ben al jaren vegetariër / 98% veganist, maar ik kan mij de smaak van die HEMA rookworsten nog goed heugen. Ik was daarom extra nieuwsgierig of de smaak dichtbij komt. Ik betaalde voor de rookworst € 2.99, precies dezelfde prijs voor de originele rookworst. De vegetarische rookworsten worden niet “ vers” uit een kookpot geleverd, ze zijn vacuüm verpakt en ook nog eens verpakt. Dit is waarschijnlijk gedaan omdat de vegetarische rookworsten geen “ echt velletje” hebben en kapot zouden koken in zo’n pan.
Uit de verpakking zien we een ietwat blekere worst. Ook de rookgeur is minimaal, wat mij al meteen een beetje sceptischer maakt. Het lijkt tot nu toe op al die andere vegetarische worsten die ik heb getest. ☹️ Laten we niet op zaken vooruit lopen en eerst de ingrediënten eens gaan bekijken:
WATER: daar begint het al mee…..zucht, het gaat hier weer om zo’n plof-worst
11,7% ZONNEBLOEMOLIE: behoorlijk wat olie….KLIK HIER om meer over deze industriële zonnebloemolie te lezen.
METHYLCELLULOSE: wordt gemaakt uit cellulose, dit wordt commercieel uit hout gewonnen en daarna chemisch gemethyleerd. Hoge concentraties kunnen mogelijk darmproblemen geven ( verstopping, diaree, kramp) Wordt toegepast als verdikkingsmiddel.
NATRIUMALGINAAT: dit is natriumzout gewonnen uit alginezuur. Wordt toegepast als verdikkingsmiddel
CARRAGEEN: dit is een complex mengsel van natuurlijke polysacchariden, meest gewonnen uit zeewier. Wordt toegepast als verdikkingsmiddel en stabilisator.
GUARGOM: een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de guarstruik. Wordt toegepast als verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator.
XANTAAN GOM : klik HIER om daar meer over te lezen
CARBOXYMETHYLCELLULOSE: wordt net als methylcellulose gewonnen uit cellulose, die commercieel gemaakt wordt uit hout en daarna chemisch wordt bewerkt. Heeft vele functies als hulpstof.
4,3% ERWTENVEZEL: erwten worden gedroogd en van hun vezels gescheiden.
4,2% KOKOSVET: industrieel vet, leeggedronken vet met weinig tot geen enkele voedingswaarde.
3,4% VRIJE UITLOOPEI-EIWITPOEDER: nobel , maar eiwitpoeder blijft eiwitpoeder.
NATUURLIJKE AROMA’S: klik HIER om daar meer over te lezen.
RIJSTEBLOEM: wordt waarschijnlijk gebruikt als bindmiddel.
ZOUT : oef….op plaats negen…..dat gaat vrees ik weer een zoute hap worden
1,2% ERWTENEIWITISOLAAT: De meeste  eiwit poeders worden gemaakt uit een “ whey concentraat” of een “ isolaat”. Wat is het verschil? Whey isolaat ondergaat een extra bewerking. Deze extra bewerking gaat niet ten koste van de opname door of de eiwitsynthese in de spieren. De eiwitten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot kleine eiwitten en aminozuren. Het maakt niet uit of dit proces nu plaatsvindt tijdens je spijsvertering of in de fabriek waar de whey geproduceerd wordt. Toch bestaat er wel een duidelijk verschil tussen whey-concentraat en -isolaat: whey-concentraat heeft meer gezondheidsvoordelen dan whey-isolaat. Whey-concentraat bevat namelijk meer bioactive peptides dan whey-isolaat en -hydrolisaat. Deze bioactive peptides hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteen en het zenuwstelsel Verder bevat whey-isolaat meer eiwitten per 100 gram dan whey-concentraat. Dit kan mogelijk interessant zijn voor mensen die willen afvallen.
SUIKER: …….🥺
ROOKAROMA: deze worsten zijn helemaal niet echt gerookt, er is een aroma gebruikt.
MALTODEXTRINE: suiker….🙄
KALIUMCHLORIDE: werkt als zuurteregelaar. Een natuurlijk zout.
GLUCOSESTROOP:……ARE U F…..G kidding me? 😐 Hebben ze zich niet vergist in rookworst versus zoete worst?
CITROENZUUR: werkt als voedingszuur
ASCORBINEZUUR: ook wel vitamine C, werkt als antioxidant
TOCOPHEROL: ook wel vitamine E, werkt ook als antioxidant
CALCIUM SULFAAT: een natuurlijk zout, werkt als verstevigingsmiddel.
KALIUM EN NATRIUM DIFOSATEN: zouten uit fosfaten. Commercieel gewonnen uit carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur. Deze stabilisator ligt nogal onder vuur, het zou bij te hoge concentraties diverse bijwerkingen kunnen geven, met name in ons spijsverteringsstelsel. De acceptabele dagelijkse inname ligt tot 70 mg / kg lichaamsgewicht.
LAVASEXTRACT: smaakversterker.
IJZEROXIDE:een plantaardige geel/bruine kleurstof.
Pittig rijtje. Wat mij voornamelijk verbaast zijn de vele suikers in deze worst. Dit maakt mij ontzettend nieuwsgierig naar de smaak. De voedingswaarden kunnen uiteraard niet fraai zijn, als je bovenstaand lijstje goed hebt begrepen. Een halve worst van 125 gram levert je gemiddeld zo’n 9 gram vet op, waarvan zo’n 3 gram verzadigd. En dan die suiker……..dat is per halve worst toch snel zo’n kleine gram…..In worst vind ik dit erg veel. Wat je werkelijk van je stoel blaast is het zoutgehalte. Dit gaat SKY HIGH door het plafond met zo’n 1,55 gram per halve worst. Zout hapje dus. 😑

HOE SMAAKT IE?

Een beetje sceptisch na het uitlezen van de ingrediënten ben ik zeker. Maar goed, here we go, rookworst in het plastic in een pan heet water ( dat plastic koken, bbbrrrbbb..) en testen maar…..De geur die de rookworst heeft nadat je het plastic verwijdert, is goed. Het heeft geen overdreven rookgeur, en ik ruik in de verte zelfs iets wat ik van een gewone Hema rookworst-geur herken. De kleur blijft wat bleek. De textuur is gelukkig wel stevig, maar dat kan bijna ook niet anders met al die hulpstoffen. Ik moet zeggen dat dit qua kleur/ geur en textuur de beste vegetarische rookworst is die ik tot nu toe heb getest.
Dan de smaak…….ZOUT! 😳 En dan bedoel ik echt het “ lik-uit-de-zoutpot” zout. Way to much voor mijn smaakpapillen. Ik vind de rookworst niet sappig, meer neigend naar droog. Eigenlijk alweer een slappe hap. Tikkeltje teleurstellend omdat je bij een HEMA rookworst toch iets hogere verwachtingen hebt dan een andere vegetarische rookworst. Het is zeker niet smerig en als ik dan zou moeten kiezen uit de vele vegetarische rookworsten, dan zou ik denk ik wel voor deze gaan, omdat het best dichtbij de smaak van een rookworst komt. Maar echt top? Nee, absoluut niet. Ik zou het geen tweede keer vrijwillig kopen.
RESUMEREND:
Rookworst is niet gezond, bevat veel zout en suiker. Smaak is redelijk maar de worst is droog en niet sappig. Verkrijgbaar bij de HEMA voor € 2,99 ( 250 gram ) 

12 Reacties op “De vegetarische rookworst van de HEMA…….

 1. Valess is voor mij nog steeds de beste vegetarische rookworst. De unox is idd vreselijk, de HEMA niet de allerslechtste, maar toch wat droog en erg zout. Zouden meer mensen de Valess eens willen testen?
  Vr gr Margriet

 2. Bedankt voor het uitzoeken.
  De gewone rookworst hebben ze ook veranderd. Nu dik vel en niet meer boven hout gerookt. De druppel onderaan de worst is er niet meer. En de smaak is ook anders geworden.

 3. Ik laat de Hema rookworst voor wat deze is!
  Voor mij is de lekkerste rookworst nog steeds die van de vegetarische slager!

 4. Gatver… vond het droge, saaie en vieze Hema-worst.
  Net een stuk rubber met een lichte rook- en nog sterkere chemische geur (en smaak)….
  Er valt nog veel te verbeteren !

 5. Om ‘gewoon’ op te peuzelen.. geen succes maar… door een stamppot vind ik ‘m prima, lekker met die rooksmaak voor een pittig accent.
  Ook al ben ik al jaren vegetariër, dat zoutige, rokerige smaakje blijf ik heerlijk vinden. En dan maar even niet te kritisch naar alle ingrediënten kijken maar.

 6. Ben het niet eens met je conclusie. De rookworst van de HEMA smaakt nmi fantastisch, lekkerder nog dan de Unox vversie of andere – vaak duurdere – varianten. En ja, die lijst ingrediënten en daarvan de goede of de slechte eigenschappen? Een normale rookworst zit ook bomvol slechte hulpstoffen en bovendien vol van verzadigd vet, zout, nitraat etc etc. Bewerkt vlees is sowieso erg ongezond. Dan kun je nog beter deze rookworst eten. Ok, het is niet hetzelfde, qua mondgevoel, misschien ook de smaak, maar zeker een goed alternatief en belangrijker nog… geen dierenleed waar je je schuldig om hoeft te voelen (al had ik liever het eiwit uit biologische eieren gezien, maar je kunt niet alles hebben 😉 )

 7. Het is een te compacte worst. Niet voor herhaling vatbaar. De echte worst spat in je mond. Deze is net gummy en zeer compact. Nee hier begin ik niet meer aan. Na deze worst word ik geen vegetarier en je weet nooit wat ze er allemaal in doen om op smaak te maken, 10 keer bah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *