What’s the deal with……natuurlijk aroma?

Ik krijg erg veel vragen over nieuwe ( fris) dranken die met grote regelmaat op de markt verschijnen. Daarin zien we ( zal ik zeggen gelukkig????) een kanteling. Alhoewel frisdrank nooit iets zal gaan worden wat wij  nodig hebben en er dus is voor ons genot, moet ik toegeven, dat veel fabrikanten echt hun best doen om het extreme suikergebruik in de frisdranken te beperken.  Dit doen zij vooral met aroma’s en natuurlijke aroma’s. Alhoewel ik hier eerder een zeer uitvoerig artikel heb geschreven, wil ik opnieuw in dit artikel/review dieper ingaan op natuurlijke aroma’s. Daar blijft een zweem van mysterie omheen hangen en dat klopt. Het wordt erg onder het kleed gehouden door de voedselindustrie. Er zijn maar erg weinig fabrikanten die hun formules prijsgeven of niets te verbergen hebben omdat zij echt natuurlijke extracten gebruiken. In dit review bespreek ik de nieuwste mineraalwater van het bekende merk SPA: bruisend mineraalwater met smaakjes. En ik bespreek de bronwater variant van het merk Crystal Clear. 

WAT IS NATUURLIJK AROMA PRECIES?

Natuurlijk aroma valt onder de groep aromastoffen. Dit zijn stoffen, die door de voedselindustrie aan levensmiddelen wordt toegevoegd om iets meer smaak, kleur en geur te geven. Aromastoffen zijn zeer sterk, waardoor er maar een klein beetje van nodig is om bijvoorbeeld een aardbeien toetje zonder maar één aardbei sterk naar aardbei te laten ruiken en smaken.  Ook worden aromastoffen gebruikt, om een oorspronkelijke smaak, geur of kleur die door bewerking gedeeltelijk of volledig verloren is gegaan,( bijvoorbeeld door verhitting) te herstellen. Het wordt vooral erg veel toegepast om een voedingsmiddel aantrekkelijker te maken. Ter duidelijkheid: kruiden en specerijen vallen NIET onder de groep aromastoffen. dit wordt vaak gedacht maar kruiden en specerijen zijn 100% natuurlijk, en aromatisch. Er wordt veel aroma van gemaakt, denk bijvoorbeeld aan kaneel-aroma, of vanille aroma. 

In de EU zijn er meer dan 2.800 verschillende aroma stoffen. Deze zijn allemaal goedgekeurd en toegestaan voor gebruik in levensmiddelen. Op drie stoffen na:

– D-kamfer ( geeft bij te hoge dosis misselijkheid, braken, stuiptrekkingen en diaree)

– kinine ( geeft bij een te hoge dosis opvliegers, slecht zicht, slecht gehoor, hoofdpijnen, buikpijnen en verwardheid)

– glycerrhizine ( geeft bij een te hoge dosis een verhoogde bloeddruk)

Deze drie aromastoffen geven WEL  risico’s voor de gezondheid bij een te hoge inname. Daarom mogen deze stoffen niet overal inzitten en is er per aromastof een maximale hoeveelheid vastgesteld. 

Alle andere aromastoffen hebben geen effect op onze gezondheid. De dosis die we dagelijks binnen krijgen, ook al maken we het bont, ligt ver onder de ADI.  De Europese verordering gaat over het gebruik van aromastoffen. Bij hen worden alle aromastoffen genoemd die zijn toegelaten in de EU. De in de EU toegestane aromastoffen zijn uitgebreid op veiligheid onderzocht door de WHO en de EFSA. Omdat er zoveel aromastoffen zijn, hebben de aromastoffen geen E nummer. Ze bevatten een FL nummer ( flavour) Alle aromastoffen zijn ingedeeld in zeven groepen van stoffen die sterk op elkaar lijken, via deze groepen kan de inname en veiligheid in één keer worden beoordeeld. Omdat er zeer weinig gebruikt wordt in voedingsmiddelen ( aroma’s zijn zeer sterk) ligt de ADI van elke groep ver beneden de giftige dosis. De aromastoffen in alle groepen zijn daarom toegestaan en zijn er geen maximum toegestane hoeveelheden ingedeeld. 

Verschil tussen natuurlijk en natuurlijk

Echt natuurlijk aroma is één van de drie soorten aromastoffen. Echt natuurlijke aroma wordt gemaakt uit bronnen van 100% natuurlijke oorsprong, denk aan groente, fruit, kruiden en vanille. De wet schrijft voor, dat deze natuurlijke aroma’s tenminste voor 95% uit de natuurlijke bron moet bestaan. Daarin wordt nogal gesjoemeld. We zien namelijk ook ontzettend veel “ natuurlijk aroma” staan op verpakkingen. Dit wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof, maar wordt door genetische manipulaties volledig verknutseld, waardoor er eigenlijk helemaal niets meer van de oorsprong overblijft.  Dit gebeurt vaak via een soort fermentatie-proces in laboratoriums. Je kunt het onderscheid ontdekken op de volgende manier:

Stel: je koopt een toetje met aardbeien. In de ingrediënten lijst staat er “ natuurlijk aroma”. Dan betekent dit, dat het gaat om een genetisch gemanipuleerd aroma, waar eigenlijk niets meer van aardbei is terug te vinden. Staat er “ natuurlijk aardbei aroma” dan is er wel een echt natuurlijk aroma gebruikt

De wet en regelgeving stelt niet verplicht, om aan te geven om WELK aroma het gaat. Dit geeft de fabrikant ontzettend veel speel-ruimte om in een zogenaamd 100% natuurlijk product aroma’s te laten zegevieren. En dat een 100% natuurlijk product helemaal niet zo natuurlijk is. Of dat een fruit/granen reep “ vol fruit” eigenlijk vol met aroma’s zit, en geen stukje fruit is te bekennen. Aroma’s worden in de voedselindustrie dan ook genoemd als “ het best bewaarde geheim”. Heel veel producten in de supermarkt bestaan uit aroma’s, of natuurlijke aroma’s. Voor fabrikanten zelf is het soms ook best moeilijk. Zo mogen zij vaak op hun verpakkingen niet prijsgeven welke pure extracten ( aroma’s) zij gebruiken, en moet het daarom worden afgedaan onder “ natuurlijk aroma” terwijl zij juist pure extracten gebruiken. 

IMG_0941

Natuurlijk aroma kun je als particulier/consument ook gewoon kopen. Dit geeft een erg goed beeld van hoe een zogenaamd natuurlijk aroma wordt gemaakt. Dit natuurlijk aroma bestaat bijvoorbeeld uit gehydroliseerd plantaardig eiwit ( water, zout en soja eiwit) , water, suiker en aroma. Zoals je ziet bestaat deze natuurlijke aroma ook gewoon uit suiker. En kan “ aroma” en “ natuurlijk aroma” gewoonweg alias suikers zijn in tal van producten zonder suiker. Dit natuurlijk aroma is een knap staaltje genetische manipulatie. Genetisch gemanipuleerde sojabonen worden gehydroliseerd. Dit kun je zien als het “ in stukjes knippen” van voedingsstoffen. Het is een chemische reactie waarbij een molecule is opgesplitst in twee delen door de reactie met een water molecule. Het wordt onder het rijtje MSG gezet ( Ve-tsin, E 621)  Dit alles kan dus ook gewoon vallen onder de verzamelnaam “ natuurlijk aroma”. 

SAM_2236

SPA BRUISEND MINERAALWATER

SPA komt met een nieuw drankje op de markt ( 2017) onder de naam “ bruisend mineraalwater met een smaakje”. Volgens SPA is dit een mineraalwater houdende drank met natuurlijke smaken. Deze zijn via aroma’s toegevoegd en bevatten geen calorieën, suiker en andere toevoegingen. De smaken worden via echt natuurlijke aroma’s toegevoegd. Ik testte de kokossmaak uit. Wat zit erin?

SAM_2237

KOOLZUURHOUDEND NATUURLIJK MINERAALWATER 99,9%: Eigenlijk waaruit de hele fles uit bestaat..

NATUURLIJK KOKOSNOOT AROMA: zoals je ziet betreft het een natuurlijk KOKOSNOOT aroma. Dat wil zeggen dat er inderdaad gebruik is gemaakt van een echt natuurlijk aroma. Het betreft tevens maar een luttele 1% wat bijna niet noemenswaardig is te noemen. 

Ik heb de drank geproefd en zowel de geur als smaak is heerlijk. Goede duidelijke kokossmaak. Geurt ook echt naar kokos. Ik waag mij wel aan deze drank. Ik vind het een zeer goede nieuwe variant die op de markt is gebracht en meteen beschikbaar is voor het grotere publiek omdat SPA een erg groot aandeel bekleedt in de frisdranken-wereld. Dit geeft een consument de gelegenheid te kiezen voor echt betere en gezondere alternatieven. Ik geef deze drank dan ook het donkergroene licht en tien dikke thumbs upp. Dit kan zeker bijdragen aan het bestrijden van overgewicht, zeker alleen al in Nederland. 

De bronwater van het merk Crystal Clear pakt het wat minder gezond aan. En dat is jammer, want ze gebruiken wel echte natuurlijke aroma’s. Maar vernietigen dit totaal door gebruik te maken van kunstmatige zoetstoffen. Jammer, gemiste kans. Wat stoppen zij in hun bronwater?

BRONWATER: bestaat de drank voornamelijk uit. Ik vermoed dat het gaat om zo’n 95%. 

CITROENZUUR: voedingszuur

NATUURLIJK MANDARIJN-SINAASAPPELAROMA: ook hier dus een echte aroma. 

NATRIUMNITRAAT: zuurteregelaar

SUCRCALOSE EN ACESULFAAM-K: jammer. Weer die kunstmatige ellende om de boel te zoeten.

SINAASAPPELCONCENTRAAT 0,01% : ook weer zo jammer. Ze hebben hier voor gekozen in plaats van een echt natuurlijk aroma wat meer toe te voegen. 

MANDERIJNSAPCONCENTRAAT 0.01%: tja, niet noemenswaardig veel, maar toch…moet het er echt in?

Schermafbeelding 2017-07-22 om 06.38.25

Net als bij de SPA bruisend levert deze drank nauwelijks calorieën  ( 4 kcal per 100 ml) en suikers. Wel kunstmatige zoetstoffen. Als je daar geen bezwaar tegen hebt, is deze drank wellicht een betere keuze in het frisdranken schap. 

RESUMEREND:

Let goed op de etiketten, betreft natuurlijke aroma’s. Het is allemaal niet zo zwart/wit als het lijkt. Kies alleen producten die de naam van het ingrediënt ( bijvoorbeeld aardbei, perzik, sinaasappel, kaneel, vanille enz) in hun vermelding weergeven. Staat er enkel “ natuurlijk aroma” kan dit van alles zijn, ook smaakversterkers en suikers. En gaat het om genetisch gemanipuleerde aroma’s, die nog maar weinig echt natuurlijks hebben. Denk aan het “ kilo natuurlijke onnatuurlijke suiker” verhaal. Suiker komt van een suikerbiet en mag dus 100% natuurlijk worden genoemd. Maar wat er in de kilozakken overblijft die wij kunnen kopen, is niets natuurlijks meer te traceren. 

Meer lezen over aroma’s KLIK HIER

9 Reacties op “What’s the deal with……natuurlijk aroma?

 1. Zou je ook een naar de 50/50 drank van roosvicee willen kijken. Mijn man is suikerpatient en vindt deze erg lekker.

 2. Dank je wel Monique voor dit artikel. Wij drinken eigenlijk alleen water en voor afwisseling Spa met smaakje. Was heel benieuwd naar je review. Gelukkig eens een drankje die we met een gerust hart kunnen drinken voor de afwisseling!

 3. Beste Monique,
  Ik heb even de behoefte om je langs deze weg te bedanken, voor al het zoekwerk, dat jij doet, zodat het voor ons een duidelijker weg in de rimboe wordt. Dit geldt niet alleen voor dit artikel voor alles wat je
  onderzoekt.
  Met vriendelijke groet,
  Margot

 4. Begrijp niet waarom je water in plastic wil testen vanwege BPA stoffen die vrij komen bij het bottelen en die hormoonverstorend zijn. Ik drink alleen uit glas van Spa Reine of kraantjeswater door een Britafilter!? Maar die blijkt ook niet goed te zijn?!

 5. Mag hemoglibine of poeder ervan of bloed onder de noemer natuurlijk aroma worden verstopt?

 6. Beste Monique, Bedankt voor de info. Tegenwoordig zie ik wel heel vaak bij bakkers vooral “natuurlijke aroma (vanille) “. Wat moet dat dan voorstellen? Puur een aanduiding betreft geur?Dat het dus gewoon een natuurlijke aroma is met de geur van vanille maar verder niks met het vanillestokje zelf? Zeer verwarrend allemaal. Als ik ze dan mail reageren die zogenaamde “ambachtelijke” bakkers niet! Ik hou het op natuurlijke vanille aroma…..

  • Ik heb gelezen dat vanille aroma uit houtzaagsel wordt gemaakt – dit is wel een natuurlijk aroma (vanille), maar geen natuurlijk vanille aroma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *