Review UNOX vegetarische rookworst….wat is het en is het wat?

Ik ben al ruim 30 jaar vegetariër. Ik heb dus ook nog de “ geiten-wollen-sokken” tijd meegemaakt. Dit was de benaming voor mensen die heel gezond, vegetarisch en veganistisch leefden en vaak op sandalen met daarin geiten wollen sokken liepen. Zij kochten hun voedsel voornamelijk in reform en biologische winkels. Ze werden gezien als een apart volkje. Inmiddels is “ dit volkje” gewoon geworden. En zijn er nog steeds biowinkels, maar dan in de vorm van supermarkten. Biologisch is big business. En beperkt zich al lang niet meer tot een biologische winkel. 

In de jaren tachtig waren de biowinkels klein. En daarmee was ook het assortiment klein. Qua vleesvervangers was er een zeer klein koelschap, waarin wat tofu lag, wat seitan en enkele vlees-variaties, zoals burgers, knakworstjes en….rookworst. Ik vond al deze producten toen al vreselijk smerig. Ik heb altijd mijn eigen vleesvervangers gemaakt, en dit doe ik vandaag de dag nog steeds.
Terug naar de rookworst. Alhoewel het dus al jaren bestaat, lijkt rookworsten-fabrikant UNOX het licht te hebben gezien en promoot een vegetarische rookworst die er dan eindelijk is volgens hen. Beetje opmerkelijk, want ze bestaan immers al jaren, maar volgens UNOX baanbrekend en spectaculair. Natuurlijk word je als 98% veganist en kritisch health blogger enorm nieuwsgierig. En dus besloot ik er eentje te kopen om te gaan “ ontleden”. Vriendlief zou dienen als proefkonijn, hij is dol op de HEMA rookworst en eet deze dingen zeker eens per week. Een beter proefkonijn kon ik mij dus niet wensen. Het was overigens een vreselijk duur grapje: € 3.88 voor een rookworst van 250 gram. HOEVEEL? Are u kidding me UNOX? Om zoveel te vragen moeten de ingrediënten wel ontzettend duur zijn. Dat ga ik eens blootleggen.
DSC_0743

WAT IS HET?

Unox komt dus met een vegetarische variant ( en dus geen veganistische variant) op de welbekende rookworst. Rookworst is inderdaad wat het zegt: worst wat wordt gerookt. Rookworsten zijn zeer rijk aan ( slechte trans)  verzadigde vetten, en daardoor geen al te gezond hapje. Sommige ambachtelijke slagers maken hun rookworsten nog zelf, op de traditionele manier. Van al het restvlees van het varken ( alles wat niet meer wordt gebruikt) wordt gehakt gemaakt. Daar gaat vervolgens het “ geheime receptuur” bij, meestal een mix van kruiden e specerijen en een aantal hulpstoffen. Dit wordt het vleesdeeg. Dit wordt in een machine gegooid ( letterlijk, om zoveel mogelijk lucht uit het vleesdeeg te halen) en geperst in varkensdarm. Varkensdarm is zeer rekbaar en wel 25 meter lang. Als het vleesdeeg erin wordt gespoten zal de darm ook weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren. De worsten worden gevormd en “ getouwd” zodat ze aan stokken in de rookkast onder gloeiend eikenhout kunnen worden gerookt. In de fabriek gaat het een beetje hetzelfde, tot aan de varkensdarm en “ geheime formule”. Fabriek-rookworsten bevatten meestal geen varkensdarm als velletje, maar collageen. Dit is een soort gelei van de koe afkomstig. De worsten worden op maat in het collageen velletje gespoten, en vervolgens worden ze gedroogd om te verstevigen. Na het drogen worden ze overspoeld met rook-aroma, om de bekende rooksmaak, kleur en geur na te bootsen. Ze worden dus niet gerookt, zoals het ambachtelijk wel gebeurt; Na het rook-aroma bad worden ze gekromd en opnieuw gedroogd. Daarna worden ze luchtdicht verpakt om een langere houdbaarheid te verkrijgen. Ze worden verhit tot 85* En zijn dan klaar om verpakt te worden en naar de winkels te gaan. Anders dan de ambachtelijke slager kan een rookworsten-fabrikant niet geheimzinnig doen over zijn ingrediënten. Om rookworst te mogen verkopen moeten zij verplicht de ingrediënten vermelden op de verpakking. Ik was erg benieuwd hoe ze een vegetarische rookworst in elkaar flansen. Wat zit er allemaal in?
DSC_0747
WATER: het eerste ingrediënt , dus deze worst bestaat voor het grootste gedeelte uit water….WTF? En daar betalen we bijna € 4 euro voor?????
15,9% PLANTAARDIGE OLIEN ( zonnebloem olie, kokosolie) : industrieel geen zuivere koffie.
VERDIKKINGSMIDDELEN: er wordt in dit geval guargom, natrium alginaat, xantaangom, cellulose, carrageen, en methylcellulose gebruikt. Guargom of guaran is het hoofdbestanddeel van het voedingsadditief guarpitmeel. Het is een polysacharide (een galactomannaan) en wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant.Natriumalginaat is het natriumzout van alginezuur. Het is een hydrofiel polymeer dat gemaakt wordt uit bruine algen. Het is verkrijgbaar in poedervorm en wordt na mengen met de juiste hoeveelheid water een gel. Natriumalginaat wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel en is toegelaten onder nummer E401.KLIK HIER om alles te lezen over xantaangom. Cellulose is een polysacharide die door nagenoeg alle planten wordt gemaakt (vooral bomen). De stof zit in veel natuurlijke vezels. Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose, maar bevat ook andere stoffen als lignine en hemicellulose. Katoen en watten zijn nagenoeg zuivere cellulose.Carrogeen is een natuurlijk product en wordt gewonnen uit bepaalde soorten zeewier afkomstig uit Europa, Amerika en Azië. Carrageen wordt toegepast in zeer veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel en stabilisator. Carrageen moet als ingrediënt gedeclareerd worden met E-nummer 407 of 407a. Methylcellulose Komt vooral voor in namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs. Het heeft bijzonder veel functies maar wordt vooral ingezet als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator. Methylellulose is niet oplosbaar, maar kan wel deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen.
4,1 % EIWITPOEDER : deze worst is dus niet geschikt voor veganisten.
ERWTENVEZELS EN ERWTEN EIWIT ( 1,5%)  wordt tegenwoordig vaak gebruikt in voedingssupplementen en “ eiwitpoeders” voor sporters. 
AROMA: hier komt de eerste smaakversterker al om de hoek kijken ….KLIK HIER om alles over aroma’s te lezen. 
SPECERIJEN: een fabrikant is niet verplicht zijn “ geheime kruidenmengsel” prijs te geven en mag dit vermelden onder de naam “ specerijen”. Zoek als consument maar uit welke. De fabrikant is overigens wel verplicht eventueel allergie-informatie op de verpakking te vermelden. 
ZOUT” onmisbaar in rookworst, dus ook in vegetarische rookworst komen we zout tegen. 
GEHYDROLISEERD MAIS-EIWIT:  Gehydrolyseerd maïseiwit wordt geproduceerd door de hydrolyse van maïsglutenmeel. Het proces breekt de maïseiwitten af ​​in hun samenstellende aminozuren, resulterend in glutaminezuur, een type MSG KLIK HIER om meer over MSG te lezen.
CITROENZUUR: is een voedingszuur, om er o.a voor te zorgen dat de boel niet gaat schiften.
GISTEXTRACT: klik HIER om alles over gistextract te lezen.
CHAMPIGNON EXTRACT: extractie uit champignons, voor meer smaak ( versterker)
AROMA: alweer? Ja, alweer…
DEXTROSE: is een alias suiker, druivensuiker
GLUCOSESTROOP: ook wel HCFS, een behoorlijk mierzoet goedje… Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose).
ROOKAROMA: hiermee wordt de rooksmaak, geur en kleur nagebootst
SUIKER: ja, waarom ook niet?
KARAMELPOEDER: hoe de samenstelling is van dit poeder is onbekend
ASCORBINEZUUR : een antioxidant, vitamine C
ALFA TECOFEROL: vitamine E
KLEURSTOFFEN IJZEROXIDE, ANTHOCYANINE : IJzer(III)oxide of rood ijzeroxide (Fe2O3) is een anorganische verbinding van ijzer met zuurstof, waarbij ijzer een oxidatietoestand van +III bezit. IJzer(III)oxide komt in de natuur voor als de mineralen hematiet en magnetiet. Het is een roodbruine poederachtige vaste stof, die niet oplosbaar is in water. De anthocyanen vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten. Anthocyanen komen voor in allerlei hogere planten, vooral als kleurstof in bloemen en vruchten, maar ook in andere onderdelen van de plant, zelfs in wortels. In de stengels, bladeren en wortels komen ze echter meestal alleen voor in de buitenste lagen van de plant. Anthocyanen komen in vrij hoge concentraties voor; een kilo bosbessen bijvoorbeeld bevat ongeveer 1,15 gram, rode groenten, zoals rode kool, bevatten ongeveer 20 mg/gram aan anthocyanen.De kleur van anthicyanen hangt af van de structuur, maar ook van de zuurgraad van de plant. De meeste anthocyanen zijn rood bij zure condities en blauw/paars bij meer basische condities.Chemisch wordt er onderscheid ghemaakt tussen de suiker-vrije anthocyanidinen en de suiker-houdende anthocyaan-glycosiden. Anthocyanen worden als kleurstof gebruikt in levensmiddelen en hebben E-nummer E163.
KALIUM EN NATRIUM DIFOSFATEN: werken als stabilisatoren.
DSC_0742

GEZOND?

Als je een beetje doorgewinterd bent in het aflezen van ingrediënten en voedingswaarden zul je deze worst al meteen voorbij lopen.. Want zoals je ziet is het lijstje nu niet bepaald kort te noemen, maar ook de grondstoffen zelf zijn niet wat je zegt een aanwinst op de gezondheid. 100 gram ( = een stukje, portie) rookworst geeft je al zo’n 18 gram aan vetten, waarvan 3,8 gram verzadigd. Daarnaast pik je zo’n 1,5 gram suikers mee. En vreselijk veel zout: 2 gram. Dat is zo’n 33% !
DSC_0750

DE PROEF

Uiteraard heb ik vriendlief niets verteld over het vegetarische rookworstje. Ik heb hem gewoon “ een stukje rookworst” gegeven, en zijn reactie afgewacht 😉
“ hey lekker! Heb je dit gekocht speciaal voor mij? Super! “ was zijn eerste reactie toen ik hem de worst voorhield. Om na een hap mij wat verdwaasd aan te kijken en meteen “ gever!” te roepen. Hij had direct in de gaten dat ik hem een valse worst had gegeven en hij vond het zo smerig dat hij zijn hap uitspuugde in de vuilnisbak.
DSC_0752
“ Wat IS dit? Hondenworst? “ Hij dacht werkelijk dat ik hem een poets wilde leveren. En dacht echt dat ik deze worst in de dierenwinkel had gekocht……Toen ik opbiechten dat ik hem als proefkonijn wilde gebruiken, zei hij dat hij nog nooit zo’n smerige worst had geproefd en een hondenworst waarschijnlijk beter smaakte….
DSC_0753
Ook ik heb mij gewaagd aan een stukje voor dit review. Wat mij al direct opviel was de zeer aanwezige rookgeur. Dit geeft inderdaad direct een indruk dat het om “ echte rookworst” gaat. De kleur lijkt ook op echte rookworst. De smaak……..ik begreep direct wat vriendlief bedoelde met “ gever”….. Qua mondgevoel een kruimelige bak ellende. Ontzettend sterke smaakversterkers, de hele bak is open gegaan, en dat proef je. Ik vond de nasmaak erg zurig.  Echt niet lekker.

DSC_0754

WAT VIND IK?

Ik ben van mening, dat UNOX een beetje te hoog van de daken schreeuwt. Ik vind de gedachte erachter goed, want ik ben erg voor vermindering van vleesconsumptie. Maar dit is absoluut geen gezond alternatief. Daarnaast is het echt niet lekker. Over de jaren heb ik heel wat verschillende varianten vegetarische rookworsten geproefd ( AH heeft met Tivall destijds ook rookworsten in het assortiment gehad) maar dit is toch wel de meest beroerde. En om dit af te romen is de prijs ook bizar hoog.  Voor een normale UNOX rookworst betaal je € 2,25. En voor een eigen huismerk rookworst zelfs € 89 eurocent. Dan is bijna € 4 euro voor een “ nep-worst” wel erg duur betaald. Zeker als ik inhoudelijk kijk naar de ingrediënten. Aan basisgrondstoffen kost het bij elkaar genomen nog geen euro. Dat is flink verdienen voor UNOX.
Voor de carnivoor is dit ook geen echte stimulans om de vleesconsumptie te verminderen. Vriendlief rende nog net niet in galop naar de Hema voor zijn geliefde rookworst. Hij vond dit werkelijk een belediging voor de rookworst, zei hij. En ik moet hem daarin gelijk geven.
Ik had deze vegetarische variant op de rookworst sowieso geskipt omdat ik niet erg van vleesvariaties hou. Ik maak liever mijn eigen bedachte stukjes vleesvervanger. Deze op basis van tempeh en lupine waar ik tal van belangrijke voedingsstoffen aan toevoeg om een volwaardig stukje te verkrijgen. Daar zijn verzadigd ( trans) vetzuren en suiker geen onderdeel in. Evenmin als de vele ( kunstmatige) smaakversterkers, ik voeg lekker zelf mijn verse kruiden & specerijen toe. Jammer Unox, want er zijn wel degelijk echt gezondere mogelijkheden om een echt gezond stukje vleesvervanger te produceren. En vooral smaakvoller.
DSC_0744

Hoe zit het met de ” beter leven” sterren?

Deze vegetarische rookworst heeft van BETER LEVEN twee sterren gekregen. Wat dit inhoudt LEES JE HIER 

92 Reacties op “Review UNOX vegetarische rookworst….wat is het en is het wat?

 1. Dank voor de uitgebreide analyse. Uiteraard is dit troep net zoals het merendeel van vleesvervangers.
  Ik wist niet dat Monique vegetariër was. Nu ik dat weet, kijk ik toch een beetje met andere ogen naar haar adviezen.

  • nou wij gingen de rookworst proeven en maken. en de rookworst was wit/roze . Hij leek op LEVERWORST De smaak was zo goor!!!!! hij smaakte naar MEEL. NIET AAN TE RADEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

   • heb geprobeerd Unox te informeren over dit ZEER SLECHTE product. Kan daar mijn ei niet kwijt; hier misschien wel; PROBEER DIT PRODUKT NIET! Wat een vieze meuk.
    Men heeft geprobeerd water snijdbaar te maken; knap maar niet te eten!

   • Het mag de naam hondenworst niet hebben. Wij hebben labradors (bekend om dat ze werkelijk alles eten) en die haalden hun neus hier voor op.

    • Hoi, je hebt helemaal gelijk! Wat een bagger. Ik heb ook een hond die alles eet maar zelfs zij moest de hele worst minus het plakje dat ik had afgesneden om te proeven niet! Misschien een schrale troost dat Unox nu zeewater in blik heeft voor de nieuwjaarsduik, tot nu toe hun beste product!

  • Wij hebben de worst ook geprobeerd, met als resultaat na de eerste hap direct uitgespuugd. Wat een smerige smaak bah

 2. Jullie hebben hem vast koud geproefd ????.
  Zelf heb ik hem op een broodje gehad, warm, met mayo en ketchup. Ik heb meteen een tweede broodje gemaakt ????.
  Rookworst is niet bepaald gezond en een vervanger die daar op moet lijken is dat uiteraard ook niet. Dat het commentaar begint met verbazing dat water het hoofdcomponent is geeft wel de toon van het artikel weer. Vlees bevat hoofdzakelijk water, dus een vervanger ook. Verder kun je niet sec naar de ingrediënten kijken om de prijs te bepalen: de ontwikkeling en het productieproces moeten ook worden terugbetaald. Op langere termijn zal de prijs wel zakken, te meer omdat steeds meer fabrikanten met een rookworst komen.
  Vond deze, warm gegeten, het meest lijken op rookworst. Die van Vales en de Vegetarische Slager gaan meer richting de knakworst.
  Die laatste is Vegan en door de gemeenschap hartelijk ontvangen. Op Facebook zie je allerlei creaties met deze worst langskomen.

  • Nee Kees, als ik op vlees kijk staat daar niet dat het hoofdbestanddeel water is. Unilever verkoopt echt water aangelengd met de nodige E-nummers en andere chemische bestanddelen voor heel veel geld. En of je hem nu warm of koud eerst, de inhoud blijft slecht en duur.
   Maar dat past helemaal bij Unilever

   • Unox is toch niet meer van Unilever? Hebben ze toch van de hand gedaan?

    • Ben geen vegetarier maar eet geregeld vegetarisch( Indiaas).
     Dit heeft niets met rookworst van doen.
     Zoute hap meel met veel smaakversterkend.
     Bah, ongelooflijk goor.
     Veel genoegen vegetariërs, maar voor mij nooit meer

    • Ik zie dat de blog en dus ook de worst al zeker 3 jaar bestaat. Een paar weken geleden hadden wij de primeur. We vielen voor de worst nadat AH de worst stevig in ons vizier had geplaatst met een actie. En daar zijn wij, steeds minder vlees etende carnivoren, uiteraard gevoelig voor.
     Naast dat de worst erg prijzig is, vond ik hem ook erg 🤢
     Een muffe, droogkruimelige hap treurnis met rooksmaak.
     Ik hoop voor de dieren en het milieu maar dat er steeds meer betaalbare en eetbare vegetarische producten aan het firmament verschijnen. Met liefde voor milieu en consumenten gemaakt ipv uit liefde voor de winstcijfers. Graantje meepikken in de uitbreidende markt, ok. Maar stop in Godsnaam wat liefde in de bereiding van je producten!

  • Ja, ik zou het nooit apart eten maar……
   In kleine stukjes door de stamppot, lekker hoor! Dat rokerige smaakje, heerlijk!

 3. Dank je wel Monique, voor deze review.
  Eens en te meer wordt maar weer duidelijk dat het hele Unilever-consortium echt maar op 1 ding uit is: de zakken van de heren zo snel mogelijk vol, het liefst ten koste van de gezondheid van de consument.
  Waarschijnlijk hebben de heren ook nog belangen in de pharmaceutische industrie :/

  • Helemaal mee eens
   De worst was heerlijk
   De toon van het artikel vind ik storend en niet objectief

 4. Bedankt voor de verhelderende uitleg. Hoef ik die namaakworst niet meer
  zelf uit te proberen.
  Misschien zou je voor sommige mensen nog een keer goed uit kunnen leggen wat
  het verschil is tussen een vegetariër en een veganist? Heel veel mensen, heb ik ervaren, denken dat dit hetzelfde is….

 5. Wij hebben de rookworst ook geprobeerd, onze zoon is nu 2 jaar vegetariër en mijn vrouw en ik doen graag mee.
  Maar dit was een gevalletje van eens en NOOIT meer.
  Dan nog liever boerenkool zonder worst.

 6. Ik vond de worst zurig smaken. Echt niet voor herhaling vatbaar. En ook veel te duur. Een dier is niks waard in deze maatschappij, dat blijkt wel.

 7. ik koop zo wie zo geen vleesvervangers. Kon al zonder te proeven bij het bekijken van de reclames bedenken dat het niet te eten zou zijn en bedenkelijke ingrediënten zou bevatten. Is bij de meeste nepvlees dingen al zo. Maak liever mijn eigen vega varianten. Überhaupt ben ik al niet gek op fabrieksvoer. Ik denk dat jouw artikel perfect is voor mensen die geen weet hebben wat ze zo al binnen krijgen.. Ga zo door.

 8. Ik geef je groot gelijk. Toen ik hoorde dat unox een vegatarische variant op de markt heeft gebracht ben ik meteen naar de winkel gerend. Want ik wilde dit wel proeven. Van de prijs kan ik me niks meer herinneren maar bijna 4 euro bedenk ik me dat ik beter een bak vegan ben en jerry kon kopen. Wat vond ik de worst smerig. Heb 1 hap genomen en daarna in de prullenbak geflikkerd. Dank je voor de uitgebreide ingredienten analyse.

 9. Ik vond hem helaas ook niet lekker qua smaak, mijn vegetarische dochters vonden het zelfs vies. Ik had niet verwacht dat het een mager worstje was maar wel jammer dat de vetten die zijn gebruikt dan ook meteen van de minst goede vorm zijn. De rookworst van Gourmet Garden vinden wij een stuk lekkerder qua smaak maar hoe deze het doet mbt vetten etc etc weet ik niet.

 10. Ik vraag me telkens weer af waarom je als vegetarische eter naar zulke waardeloze vervangers grijpt. Ik dacht dat je vegetaris eet uit overtuiging, dus ik snap niet die hang naar vervangers. Net zoals de onlangs verschenen prutjes van vega tonijn en kip smeersel……naar mijn mening is het eten van deze chemische prut erger dan het consumeren van een echt stuk kip/tonijn waar je weet waar het vandaan komt. Ik volg deze eet ontwikkeling met stijgende verbazing!

  • Als je jaren lang vlees eet en op een dag besluit om te minderen of helemaal vegetariër te worden, dan mis je het vlees bij je avondeten. Daarom koop je vleesvervangers die de vorm hebben van het vlees dat je altijd at. En als het dan ook nog enigzins zo smaakt dan is het eenvoudiger om het echte vlees niet meer te kopen. Maar wat mijzelf betreft eet ik steeds minder vleesvervangers. Dus alleen maar groenten en aardappels. Ga echt vlees steeds minder missen. Ik had het dus vooral in de beginfase nodig om af te kicken van vlees.

   • En om die reden ben ik ook al 26 jaar vegatariër en op weg naar veganist, “dat ging puur en alleen om niet langer nog iets met “dierenleed ” te maken te willen hebben, en waarom er zoveel over gezeurd wordt dat iets er dan toch een beetje naar smaakt…ik houd veel van dieren en eet ze niet…en.daar gaat het toch om!!!!!

    • En mijn voorkeur gaat daarin uit naar de vegetarische slager, waarin bij de meeste produkten ook geen slechte e-nummers zitten.
     En gewone bekende produkten die ineens ook in vegetarische variant te kopen zijn… heb ik na diverse keren goed op de verpakking te hebben.gelezen…niet meer gekocht!!!!

     • De vegetarische slager heeft zichzelf verkocht aan unilever… Kun je donder op zeggen, dat zijn producten binnenkort ook niet meer te eten zijn.

    • Heel de veganistische markt is meer schuldig aan ‘dierenleed’, waar u het over heeft, dan de gemiddelde persoon die per dag vlees/vis/zuivel consumeerd.

  • precies! zó denk ik er ook over………………. ter aanvulling: vegetarische rookworst van Unox? dat is toch ’n vleesfabriek? ennuh: volgens de wet van de vegetariërs mag je toch helemaal nìets eten wat ook maar enigzins in aanraking kan zijn gekomen met vlees? of is het ook “wat niet weet dat niet deert” zoals bij halal?

 11. Ik snap werkelijk al de negatieve kritieken niet.
  Ik ben nu 4 jaar vegetariër en ik mis vlees nog regelmatig.
  Ik heb de worst geproefd, ik vind het best te doen, het is niet de real deal nee maar komt in de buurt van.

  Ja is een beetje zuur. Maar uhh rookworst is een beetje zuur wat ik me er van kan herinneren. Warm ontzettend lekker op een broodje met wat zuurkool en mosterd. Voor herhaling vatbaar? Zekerrrrr wel.

  De prijs: ja mensen je betaald niet de ingrediënten.
  Maar je betaald het productieproces, een hele aparte lijn voor
  deze soort worst. En een nog steeds relatief klein afzetmarkt.
  Dussss kopen die worst, als we dat nu massaal doen wordt de afzetmarkt groter en de prijs vanzelf goedkoper.

 12. Ook ik wilde het toch een keer proberen. Sta altijd open voor nieuwe dingen. Helaas vond ik de worst vlak van smaak. Maar wat nog erger was een uur later zat ik van top tot teen onder de jeukende bultjes en rode plekken tot zelfs in mijn haar. Ik eet veel vleesvervangers en ben vegetariër, verder heb ik een eiwitverrijkt dieet dus daar kan het niet aan liggen. Wat t wel is weet ik niet. Inmiddels een dag later en ik loop er nog altijd bij als een wandelende aardbei. Dat was een duur betaald experiment. Voor mij nooit meer

 13. Echt een vette, vette tegenvaller.
  “Unox met de smaak zoals je die van Unox gewend bent”, hoorde ik op de commercial.
  Helaas. Echt niet. Het leek er niet op.
  Niet sappig, niet pittig, een flauwe hap.
  Wij eten al jaren geen e-nummers en/of smaakversterkers dus wij zijn de ‘gewone’ smaken uit de winkel niet meer gewend maar echt, deze worst vond ik niet te hachelen.
  Helaas. Ik was er speciaal twee keer voor naar de supermarkt gereden (30 km), hahah en had er meteen maar twee meegenomen, zo’n zin had ik in Unox rookworst 😉

 14. Ik was heel nieuwsgierig naar deze worst, temeer omdat wij graag stamppot eten, maar toch wat willen minderen met vlees. Ik ben vleesvervangers gewend en verwachtte zeker verschil in smaak met een echte rookworst, maar deze vegetarische worst van Unox vonden wij echt vies. Ik heb meerdere happen geprobeerd onder het mom van ‘even wennen’, maar de smaak ging me steeds meer tegenstaan. Ik durf zelfs te zeggen dat dit de meest vieze vleesvervanger is die ik ooit heb geproefd.

  • Deze worst is vreselijk smerig ik snap niet hoe ze zoiets verzinnen.
   Bij stampot hoort gewoon eentje die van echt vlees is.
   Sorry Unox niet meer doen.

    • Heel de veganistische markt is meer schuldig aan ‘dierenleed’, waar u het over heeft, dan de gemiddelde persoon die per dag vlees/vis/zuivel consumeerd.

 15. Geur was goed…smaak warm ook nog wel ok…echter koud was het niet te doen, maar dan ook echt niet. Ik laat ‘m lekker in de schappen liggen voortaan.

 16. Mijn dochter zei precies hetzelfde ‘getver’. En of! Echt niet te eten. Ik durf het mijn man niet voor te zetten… die moet het vandaag zonder worst doen helaas.
  Daarnaast bewaar ik de worst normaal in de pan bij de stamppot, ik heb hem er direct eruit gehaald. Bang dat de geur en smaak in mijn lekkere stamppot gaan zitten.

 17. Spierweefsel bestaat voor 75% uit water. Wat een belachelijke ingrediënten analyse. Ik raad je aan om het eetst eens te vergelijken met de samenstelling van een rookworst gemaakt met dierenleed. Doe mij maar die zonder vieze morele nasmaak

  Dat je de worst niet lekker vindt: prima. Maar ik hoop dat je ook kan inschatten dat van simpelweg geprakte groenten geen namaak worst te maken valt. De bangmakerij adhv de ingrediënten is nergens op gebaseerd en ook nergens voor nodig.

  • Wauw….wat een felle en agressieve reactie…..ik zeg nergens dat ik voor een gewone rookworst ” vol dierenleed” ga, is het wel? Ik heb een mening voor jou: wees eens wat respectvoller naar anderen. Iedereen mag en kan een mening hebben, prima, maar de toon waarop je iets de lucht in slingert ( want hoe makkelijk is dit anoniem achter een toetsenbordje) zegt alles over de persoon die achter dat toetsenbord zit. Ingrediënten ZIJN DEGELIJK ERGENS op gebasseerd. De motivaties staan er kristalhelder achter. Denk eens na voordat je zomaar een mening de lucht in slingert. Veel wijsheid gewenst. .

   • Felle en agressieve reactie, waar heb je het over??
    Als je dieren opvreet, ben jij degene die agressief is. Je eigen agressie niet op anderen projecteren, he

 18. Dank je wel Monique voor deze overtuigende analyse. Nu moet ik wel zeggen, ben je wel eens een voedingsmiddel tegengekomen van een multinational waar geen rotzooi in zit, aan E nummers en andere ellende, en daaŕ reken ik zeker palmolie ook onder. Het veiligst zijn nog steeds biologische producten, zonder welke toevoeging dan ook. Het enige oogmerk van een multinational is zo veel mogelijk geld verdienen. Meer niet. Ik vind trouwens een echte Unox evenmin te vreten. Dan vind ik die van Struik een stuk smakelijker. Deze laakbare, handelwijzen zijn ontnuchterend. Maar heel goed te plaatsen in het denken van deze zelfzuchtige/hebzuchtige tijden. Waar komt het vandaan en wat kunnen we er van leren? wordt de wereld dan nooit meer beter? Op 8 december zaterdagmiddag, geef ik een lezing over de wortels van dit zelfzuchtige denken. In de Open Hof op de Hesseplaats 441, in Rotterdam. In de Regenboogzaal. Zaal open 13:00 uur. 3 films worden vertoond ter inleiding. De lezing begint om 13:45 – 15:45 uur. Titel: De Reuzen van Atlantis, onze evolutie en geschiedenis. Toegang vrij. Waar een worst al niet goed voor is, zelfs die van Unox.

 19. Nietsvermoedend hebben we de vegetarische rookworst van Unox aangeschaft voor in de erwtensoep. Wij zijn geen vegetariërs maar eten wel 3 keer per week vegetarisch. Om die reden maakten we altijd erwtensoep zonder worst. Maar je mist toch wel iets, dus toen die vegetarische worst er ineens lag dachten we, oke neem mee voor de worstsmaak in de soep.

  Wat een rotzooi is die worst!!! We werden allebei onpasselijk van die troep. Maar het is nog veel erger dan dat. Om reden van onze gezondheid letten we heel erg op het gebruik van smaakversterkers (hoge bloeddruk, hartkloppingen en migraine). Mijn vrouw kreeg het na het eten al direct benauwd. Na een uurtje zaten we allebei met hartkloppingen op de bank die we de eerste uren niet kwijtraakten en jawel de volgende dag zware migraine. Wat een zeldzame baggerzooi!!!! Dat moesten ze verbieden om te verkopen.

 20. Je moet de vegetarische frikandellen eens proberen. Dat is echt het aller aller smerigste dat ik ooit heb gegeten :S !!

 21. Vandaag deze rookworst bij de zuurkoolschotel geprobeerd te eten!!!
  De rest van de avond op het toilet gezeten met diaré.

 22. Ronduit gezegd. Getver,zelfs de hond moet het niet en het is nog duur ook. Smaakt echt vies. Wij blijven bij de echte vegetarische rookworst van valess en is nog een euro goedkoper ook.

  • Vreselijk duur .
   Zuur en niet te eten.
   Zelfs mijn hondje kostte het uit
   Ik moet hem gewoon in de kliko gooien.
   Opzochten met deze vegetarische worst.
   Moet nog vele malen getest worden

 23. Ik eet normaal gesproken de rookworst van garden gourmet. Heerlijk, vind ik. Maar we aten gisteren boerenkool, dus ik heb ter ere van de kerst een ‘echte’ vegetarische rookworst van unox aangeschaft. Dat moest dan toch wel het summum zijn, dacht ik. Jakkes, wat een droge, zure worst was dat! Ik heb de eerste hap braaf doorgeslikt, maar de rest laten liggen. Dan maar boerenkool zónder worst! Heb na het eten nog in de afval de verpakking er uit gevist om er zeker van te zijn, dat ie niet over datum was ofzo. Maar nee, dit was echt de bedoeling van deze rookworst. Wat een afgang!

 24. Vanavond geprobeerd; als wannabee vegetarier meteen afgehaakt na twee stukjes ( 1 om te straten, 2 om het niet meteen op te geven) van de worst. Absoluut niet te eten.

 25. In de aanbieding bij de Vomar gekocht/ E2. Warm geprobeerd oh my God wat smerig. Hele zure nasmaak die bleef hangen. M’n vader lust alles. Heeft het opgegeten met mosterd ketchup en mayonaise en vond t nog steeds vies. Begrijp niet hoe Unox dit in productie heeft kunnen brengen/ het grootste deel vh publiek zal de rookworst moeten waarderen anders wordt het zo wie zo een flop.

 26. Ook wij vonden het ronduit zurig en vies. Alleen nog weg te werken door flinke happen boerenkoolstampot toe te voegen. Helaas waren de rookworsten in de aanbieding: 2 voor 1. Nu hebben we er nog 1 over. Heb ze geïnformeerd over onze ervaring, maar dit is het antwoord van UNOX.

  Geachte mevrouw Schipper,

  Hartelijk dank voor uw reactie van 9 januari aan Unox over uw ervaring met de Vegetarische Rookworst.

  Fijn dat u heeft gekozen voor ons product! Wat jammer dat u niet tevreden bent over de smaak van dit product. Uiteraard is dit niet onze bedoeling.

  Voordat producten op de markt worden gebracht, worden deze altijd uitvoerig getest. Dit gebeurt onder andere in consumentenpanels. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de smaak zoals deze nu is, het meest gewaardeerd wordt. We proberen met zo veel mogelijk mensen rekening te houden, maar voorkeuren zullen altijd blijven verschillen.

  Aan de kwaliteit van onze producten en de tevredenheid van onze consumenten hechten wij veel waarde. Uw ervaringen worden doorgegeven aan de betrokken afdelingen met het verzoek hier aandacht aan te besteden. Zij zullen uw ervaring meenemen in een volgende evaluatie.

  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij het graag.

  Met vriendelijke groet,

  J. van de Sande

  Unox Consumentenservice

  ref:_00DE0bbLj._5002X2LZHNe:ref

 27. Tsja, wij hebben als vegetariers m/v al een aantal vegetarische rookworsten geprobeerd, waaronder die van Valess, en deze nu ook een aantal malen gekocht. Inderdaad een beetje duur (relatief – veel andere vleesvervangers, en dan vooral rookworst-replica’s zijn dat ook) en qua smaak geen sensatie, maar ook niet slecht. In stukjes gesneden met een uitje gebakken best lekker.

  Ikzelf vind de recensie wat te negatief – er zit tenminste geen palmvet in, water lijkt me geen probleem, en zout maak ik me niet zo druk om. Het is relatief – ik vind het bemoedigend dat Unox zoiets maakt. en ‘getver’ roepen is makkelijk – mijzelf smaakt het tenminste al een stuk beter omdat ik weet dat er geen of weinig dierenleed aan kleeft, en het is pas VegaWorst Mark I – er komen steeds betere vleesvervangers. Die van de Vegetarische Slager was overigens naar mijn smaak niet beter, wel duurder. Ik zou in ieder geval iedereen die vegetarier is niet bij voorbaat ontmoedigen den worscht des Unox eens te proberen.

 28. Als vegetariër probeer je af en toe iets nieuws onder de zon, dit keer inderdaad de vega rookworst van Unox, kost maar 5 euro, he? Ja 5 euro, dan mag je toch wel iets verwachten!

  Nou nee dus, eerst even geroken, hmm dat belooft niet veel goeds, maar dan de echte proef:
  in mijn mond en dan kauwen…
  Wat een teleurstelling, het smaakt zuur, ja echt zuur, zou het bedorven zijn, nope dit is de smaak van de Vega Rookworst met originele Unox smaak. Wat is trouwens de originele Unox smaak?

  Conclusie, een slachter van varkens, koeien en alle andere dieren die ze om het leven brengen wil een graantje meepikken van de vega markt, mooi, maar daar trap ik niet in.

 29. Goed stuk. Ik vind m ook echt niet gelukt. Maar waarom moet een vleesvervanger meteen een “gezond alternatief” zijn. Alternatief voor vlees zijn is toch voldoende? Door gezond te koppelen aan vegetarisch stop je het wat mij betreft in de verkeerde hoek.

 30. Bewust gekocht en vorgelegd aan onze 4 pubers en mijn man. Reactie: getver, uitspugen, mam dit is echt goor. Van 2 15 jarigen. De 16 jarige heeft het gegeten geprakt door de boerenkool en ik wilde het niet weggooien dus heb het gegeten, maar nee, dan maar geen vlees. Mijn man wilde het niet eens proberen en de 18jarige…##@*!!wtf

 31. Vandaag op NPO3, ‘keuringsdienst van waarde’ gezien over de vega rookworst van Unox. Was ook voor mij weggegooid geld. Vreemde textuur, en de smaak was echt ronduit smerig!

  Mijn favo vega rookworst blijft toch die van de AH of van Valess

 32. Gemiste kans van Unox om de flexitarier voor zich te winnen.
  Jaren geleden, dat bij ons een product slechts half op naar de kliko ging.
  Ik heb het idee, dat kleine food designers het beter doen dan de grote Unilever.
  Met de aankoop van de Vegetarische Slager wordt het misschien wat daar.

 33. Ook ik heb getracht de worst te nuttigen.
  Maar bah, ik heb hem ook uitgespuugd en de zuurkoolstampot sec gegeten.
  Vreselijke structuur en vieze zurige smaak.
  Nee schoenmaker hou je bij je leest, jullie zijn de betere in het maken van
  ‘traditionele’ rookworsten.

 34. Hier ook 1 die erin getuind is, 2 voor de prijs van 1.
  Dat is acceptabel.
  Dan moet je het een eerlijke kans geven ook dacht ik.

  Nou, het is echt geen eten, vreemde smaak en textuur en voor iets anders als het lekker is heb ik begrip maar dit is zeker niet lekker.

 35. Ben geen vegetariër, maar eet regelmatig naar tevredenheid vegetarisch.
  Ook eet ik producten van Unox, zoals knakworst, rookworst en bruine bonensoep etc. Voor het eerst vegetarische rookworst van Unox gekocht. Gelijk maar twee. Hoe stom kun je zijn!
  Dit is met afstand het SMERIGSTE wat ik ooit heb gegeten. Vervolgens nog maagklachten en diarree op de koop toe.
  Product zou direct verboden moeten worden door de voedsel- en warenautoriteit!

 36. Met recht dank voor de analyse. Het gaat niet goed met de verkoop van deze tja gekunstelde op het gevoel van mensen spelende creatie… Dit getuige de vorm van reclame die ze recent weer ingezet hebben. Om er over te kunnen oordelen vind ik dat je dit ook moet proeven.
  dus Unox gefeliciteerd met je verkoop en slinkende aantal “winkeldochters” want dit is echt niet te kanen. Op alle frontjes zitten ze er naast. Smaak – zurig; mondgevoel :warm = korrelig ‘koud slijmerig. Nasmaak – je proeft het nog uren incl de nodige gasvorming die je gratis er bij krijgt.
  Foute poging en voor mij 1 punt voor de moeite en min 1 voor de dubbele verpakking…

 37. Ook een keer zo`n worst geprobeerd. Had voor de zekerheid ook maar een slagersrookworst erbij klaar gemaakt. Ik ben zowiezo al niet zo van unox rookworsten. Maar deze creatie slaat alles. Heeft niks te maken met rookworst. Komt niet in de buurt. Ik ben ook geen vegetariër, maar was nieuwschierig of het wat was. NEE DUS!!!!!

  • De hond vond hem trouwens wel lekker. Een klein stukje gegeven dan. Want eigenlijk geef je dit je hond nog niet.

 38. Juiste analyse lijkt mij, zurig en vies deze worst. Ongelooflijk slecht poging dus ook om mensen van het vlees af te krijgen. Ik was bereid die kant op te gaan maar wacht daar nu een poosje mee…

 39. Gisteren ook geprobeerd, omdat ik wat wil minderen in mijn vleesconsumptie.

  Vond het niet vies, maar ook niet lekker. Leek niet echt op de vertrouwde rookworst. Zurig klopt ook wel een beetje. Hoewel ik het niet echt vies vond, denk ik toch dat ik een andere vleesvervanger ga proberen.

  Kleine note: Ik vind het artikel wel een beetje teveel gezien vanuit de vegakant, waardoor het niet heel erg objectief lijkt. Ik juich (net als de schrijfster) het proberen wel erg toe, er moet ergens begonnen worden.

 40. Vorig jaar, met de Postcode actie Doe Maar Lekker Duurzaam, een Unox pakket gekocht waar dus ook zo’n vegetarische rookworst in zat. Helaas een zware tegenvaller. 1/3 worst geprobeerd, 2/3 van de worst in de vuilnisbak. En dat terwijl er tegenwoordig best wel smakelijke vleesvervangers van diverse fabrikanten te koop zijn.
  Dit jaar toch maar niet het Unox pakket aangeschaft bij de Postcode actie Doe Maar Lekker Vegetarisch.
  De Unox Vegetarische Rookworst komt er bij mij niet meer in.

 41. Dinsdag avond zuurkool met worst,Unox wel te verstaan .vegetarische rookworst met de vertrouwde Unox smaak dat moet altijd goed gaan ,dat wil ik proberen dacht mijn vrouw.
  Helaas ons vertrouwen in Unox was gauw beschaamdt,we vonden hem niet lekker ,gewoon goor. Onze poes eet bijna alles zelf deze wou die niet hebben .verbeterd receptuur staat op de verpakking ,we vroegen ons af hoe moest de votige dan wel smaken. UNOXgeen aanrader .

 42. Aangezien Unox regelmatig reclame maakt op tv met de vegetarische rookworst en ik me daar als vegetariër enorm voor schaam, wilde ik ook even een reactie geven.
  Al ruim 20 jaar eet ik vleesvervangers, waarbij het een duurzame zoektocht is naar de lekkere varianten en helaas ook tegenslagen met vieze varianten. Soms heb ik enkele vleesvervangers moeten laten staan vanwege de tegenvallende smaak, maar deze rookworst was inderdaad echt goor. Ik ben nog het type van even nog dooreten om het een kans te geven, maar in dit geval lukte me dat zelfs niet. Inderdaad erg zuur, alsof het over datum is en een rubberachtige structuur. Met top de vieste vleesvervanger die ik ooit geproefd heb! Zou je toch eens een vegetarische rookworst willen uitproberen, dan is die van de AH zeker niet verkeerd.

 43. Een goede vleesvervanger moet eiwitten van peulvruchten bevatten. Want we hebben wat essentiële aminozuren betreft, een volledige maaltijd als we gevarieerd granen en peulvruchten eten. Daarom bestaat ook de schijf van vijf (c.q. vier). Met slechts 1,5 % aan erwteneiwit geloof ik niet dat je met een rookworst van Unox een volledige maaltijd hebt (ook al eet je elke dag granen, meestal in de vorm van brood).

 44. Ook 2 van die dingen gekocht met de AH postcodeloterij vegakaart (of zoiets).
  Ik ging bijna over mijn nek, wat een gore troep, de kat moest het ook niet en keek me boos aan alsof ik haar wilde vergiftigen.
  Heb nu een paar keer vega (vleesvervangers) geprobeerd maar dit was wel de allersmerigste die ik ooit heb gegeten.

 45. Heb de eerste versie geprobeerd. Die viel erg tegen en was nogal pittig in prijs. De worst heeft nu een verbeterde receptuur, maar daar ben ik niet meer aan begonnen na het proeven van HEMA’s Ookworst. Niet zo sappig als de vleesvariant, die ik proefde toen ik nog vlees at, maar het komt meer dan aardig in de buurt van het ‘origineel’.

 46. Vandaag voor net eerst de Unox vegetarische rookworst geprobeerd.
  Daar is het bij gebleven.
  De geur al, verschrikkelijk.
  De smaak, oh mijn god wat smerig, moest er bijna van……
  Sorry geloof dat de boodschap wel duidelijk is. Ik rook niet maar heb het idee dat je daarna een asbak hebt gegeten.

 47. Ik heb hem vandaag proberen te eten, bah wat smerig. Duur en smerig, zelfs de honden aten het niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *