Kala Namak , interessant voor veganisten!

Ik was er jaren geleden al eens eerder naar op zoek geweest: kala namak. In 2014 herschreef ik mijn basiskookboek en wilde veel eier en vleesrecepten gaan namaken in een meukvrije variant. Ik had via een Amerikaanse internetsite gelezen over dit bijzondere zout en dat het een zeer specifieke eier-smaak had. In Nederland was het destijds erg onbekend en nauwelijks verkrijgbaar waardoor ik het maar heb overgeslagen. We zijn vier jaar verder en het lijkt erop dat het bijzondere zout zijn plekje in Europa gaat veroveren. Dit is te danken aan de veganistische golf, die bijvoorbeeld ook edelgist populair heeft gemaakt vanwege zijn kaassmaak. Ik kocht onlangs een zakje “ black salt” in mijn biowinkel. En ben ermee aan de slag gegaan. In dit artikel lees je alles over Kala Namak en wat je ermee kunt. Met recept! 

DSC_0758

WAT IS KALA NAMAK?

Kala namak wordt ook wel “ black salt ( zwart zout) “ genoemd. Het is een bijzonder soort van Himalaya rock salt ( Himalaya rots zout) Het is een ongeraffineerd vulkanisch steenzout ( Hallet) met een zwavelachtig aroma. De geur is vergelijkbaar met de geur van hard gekookte eieren, daarom wordt Kala Namak veel gebruikt om iets een ei-smaak te geven. Het mineraal bestaat voornamelijk uit  Natriumchloride (ca. 98% NaCl) maar bevat tevens ook nog andere spoormineralen zoals o.a. Zwavel, vandaar de geur. Ook de unieke smaak – een vleugje bitterheid – dankt dit zout aan de aanwezigheid van Zwavel.

Ondanks de benaming “zwart zout” is Kala Namak in de vorm waarin het verkocht wordt niet zwart, maar donkerbruin tot grijs/roze van kleur. Dit steenzout wordt gewonnen uit zeer oude ondergrondse afzettingen in India en Pakistan aan de voet van het Himalaya gebergte. Kala Namak is in zijn natuurlijke vorm donkerbruin tot zwart van kleur, pas nadat de kristallen zijn vermalen verandert de kleur naar grijs/roze. Omdat het gaat om een puur en zuiver natuurproduct kan het zout onderling verschillen van kleur en samenstelling.

Zoals eerder geschreven bestaat het zout hoofdzakelijk uit Natriumchloride, maar het bevat daarnaast ook diverse “ onzuiverheden” die juist zorgen voor de typische geur, kleur en ( ei) smaak. Deze onzuiverheden bestaan uit diverse zwavelverbindingen. De grootste zwavelverbinding is de verbinding Waterstofsulfide ( H2S) . Het zwavel zorgt voor voor de geur van eieren, wat nog het meest in de buurt komt van een gekookt ei ( geur) De verbinding Ijzersulfide ( FeS) zorgt voor de donkere kleur van het zwarte zout. Tot slot wordt de zilte, zoute smaak veroorzaakt door de Natriumchloride. 
Kala Namak is niet te vergelijken met gewoon zout. Naast dat het een zeer bijzondere smaak, kleur en geur heeft, is het zeer rijk aan ijzer.  
Het zout is puur en niet geraffineerd en daarom niet chemisch verontreinigd. De winning komt uit eeuwenoude afzettingen die nooit blootstaan aan luchtvervuiling. Het is daardoor een 100% echt, zuiver natuurproduct met essentiële spoorelementen. Het Westerse zout wat wij in de winkel kunnen kopen bevat nauwelijks spoorelementen. Kala Namak wordt beschouwd als één van de puurste zoutsoorten ter wereld. Ook in de Ayurvedische geneeskunde wordt zit zwarte zout al heel lang gebruikt. Er worden een aantal medicinale werkingen toegeschreven, zoals:
– een verkoelende werking op de huid en inwendig
– een laxerende werking bij verstopping
– spijsvertering bevorderd
– ontstekingsremmend
– desinfecterende werking
– verlichtend bij respiratoire aandoeningen
– verlichtend bij zuurbranden
Kala Namak komt in meer dan 200 Ayurvedische medicijnen voor. Er is zeer weinig onderzoek / studies naar de werking van zwart zout en de studies die er zijn zijn voornamelijk op ratten gehouden.
DSC_0756
 

LET OP PUUR

Hoewel de Kala namak kan worden geproduceerd uit natuurlijke zouten met de vereiste verbindingen, is het gebruikelijk om deze nu synthetisch te produceren. Dit wordt gedaan door het combineren van gewoon natriumchloride vermengd met kleinere hoeveelheden natriumsulfaat , natriumbisulfaat en ferrisulfaat , dat vervolgens chemisch wordt gereduceerd met houtskool in een oven. Naar verluidt is het ook mogelijk om vergelijkbare producten te creëren door reductieve hittebehandeling van natriumchloride, 5-10% natriumcarbonaat , natriumsulfaat en suiker. Let goed op de verpakking en koop Kala Namak het liefst in biologische ( web) winkels. Deze geven de meeste garantie op puurheid. Een pure variant heeft meestal de volgende samenstelling:
 
IMG_2530
 
Je kunt Kala Namak in verschillende vormen kopen. Het is verkrijgbaar in hele brokken. kristallen ( gegranuleerde brokstukken) fijn gegranuleerd / poeder en een zeer fijn poeder. In Nederland vinden we voornamelijk het fijn gegranuleerde poeder. 

Waar te koop?

Het is op dit moment nog erg moeilijk verkrijgbaar. Je kunt het vinden in sommige biowinkels en toko’s. Op internet lijkt het een beetje op gang te komen.

 
DSC_0760

WAT KUN JE ERMEE?

Zoals je eerder het kunnen lezen kun je het zwarte zout culinair geweldig inzetten. Maar het is vooral erg interssant voor veganisten. Het geeft alles een lichte eier-smaak en geur. Je kunt daardoor een “ scrambled eggs” of omelet nabootsen zonder bijkomstigheid van eieren. KLIK HIER voor een eenvoudig recept, waar je zelf nog wat Kala Namak aan toe kunt voegen. 
DSC_0764
Met het zout kun je ook veel een lekker hartige smaak geven. Deze smul rolletjes zijn gemaakt van lupine en havermout. Ik heb ze in de airfryer gebakken, maar je kunt ze ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 185 graden, en bak de smul rolletjes ongeveer 25-30 minuten terwijl je blijft controleren, Voor het beste resultaat advieseer ik echter de airfryer, is ook meteen het meest snelle 😉

Dit heb je nodig:

  • 170 gram lupine ( verkrijgbaar in de biowinkel in een rolletje)
  • Aminos, of tamari of soyasaus
  • 450 gram havermout
  • een grote flinke eetlepel Kala Namak

DSC_0761

Zo maak je het:

Snij de lupine in smalle reepjes. Gooi een flinke scheut Aminos in een kom en voeg het zwarte zout toe. Laat de reepjes hierin ongeveer 15 minuten marineren. Doe de havermout in een andere kom en voeg hieraan een flinke scheut Aminos toe. Kneed terwijl je steeds kleine beetjes water toevoegt de havermout tot een stevige kneedbare bal. Neem nu stedds een stukje havermout en vouw dit om een reepje heen, boetseer er een rol van. Haal de rolletjes door de marinade en leg deze in de baklift. Zet de airfryer op 190 graden en bak de rolletjes in 16 minuten gaar. SMULLEN MAAR!

DSC_0759

 

3 Reacties op “Kala Namak , interessant voor veganisten!

  1. Het afgebeelde zout van Verillis waarbij de importeur Natrada is heeft mij in een email bevestigd dat het zout op nog net geen 1000 graden gebakken wordt. Dit is dus zeker niet puur natuur. Het houdt dus ook in dat de samenstelling die je laat zien niet degene is die je moet hebben maar juist degene is die je absoluut moet vermeiden.

  2. Thanks gtl !! Die verillis smaakt ook idd heel “neutraal” (zullen we maar zeggen;) had die van vantastic foods vroeger, smaakte prima btw, maar op en onvindbaar in Nederland.
    Nu al n paar andere maar “flauwe” kala namakjes (waaronder die verillus dus) geprobeerd. Dus gtl’s reactie is verhelderend. Maar.. hoe moet het etiket er dan wél uitzien..?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *