Aminos aminos…olé!

Ik vind het heerlijk: sojasaus. Het is een bijzondere smaakmaker. Het is in de meeste gevallen geheel natuurlijk en wordt gemaakt van soja en tarwe waar zout aan wordt toegevoegd of niet. Dit wordt gefermenteerd. De ECHTE sojasauzen worden gefermenteerd met koji, dit zijn bepaalde schimmels. De meeste sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd tijdens het bottelen voor conservering. Daarom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard. Niet alle sojasauzen worden gefermenteerd, en bevatten andere toevoegingen, zoals suiker. Deze sojasauzen zijn minder gezond. Ook bevat het erg veel zout, waardoor je sojasaus met mate moet gebruiken. Je kunt het beste sojasaus in de biowinkel kopen, daar hebben de sauzen de beste papieren. 

Steeds meer mensen mijden soja. Daar zijn verschillende redenen voor. Er zijn erg veel verhalen over de nadelige effecten van soja op onze gezondheid. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Als je soja mijdt, dan valt sojasaus automatisch ook af. Veel mensen ervaren dit als een groot gemis. Gelukkig is daar….AMINOS. Watteh? Aminos. Wat is dat? En hoe gezond of ongezond is het? Wat kun je ermee?

WAT IS AMINOS?

Aminos is een gezond alternatief op sojasaus. Het wordt gemaakt van kokosbloesemsap, wat niet wordt verhit en op natuurlijke wijze wordt gerijpt. Kokosbomen produceren het hele jaar door bloesems, waarvan het sap kan worden getapt. Om er coconut aminos van te maken wordt het sap op een geheel natuurlijke manier zonder verhitting ingedikt. Omdat aminos vrijwel altijd geheel handmatig wordt geproduceerd ( en daarom ook erg duur is) kan ieder flesje verschillen van kleur en zelfs smaak. Het komt gelukkig weinig voor, maar ook in aminos zijn er wat soorten op de markt die versneld zijn geproduceerd en toevoegingen bevatten. Gelukkig kun je deze soorten vaak enkel vinden in toko’s en in het buitenland. In Europa wordt aminis gecertificeerd geproduceerd. Aminos heeft erg veel voordelen:

 • Het is een  heerlijke marinadesaus op basis van kokosbloesemsap
 • Op smaak gebracht met speciaal zongedroogd zeezout, en geen industrieel zout
 • Gemaakt van het sap van kokosbloesems van kokosbomen die op zeer vruchtbare vulkanische bodem groeien.Let wel op de verpakking en afkomst,.
 • Bevat talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C
 • Een perfect alternatief voor sojasaus
 • Onverhit (rauw) en 100% gecertificeerd biologisch, tenzij dit niet staat vermeld. Laat deze dan ook lekker staan 
 • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten
 • Bevat geen soja, gluten en/of zuivel
 • Het bevat weinig tot geen suikers.
 • Zuivere aminos bevat 17 aminozuren
 • Zeer hartige smaakmaker. Geschikt voor alle gerechten waar je wat meer smaak aan wilt geven, zoals soepen en sauzen, gerechten en baksels, en marinades

IMG_0663

GEZOND

Als we aminos met sojasaus gaan vergelijken, even afgezien van het feit dat er soja is gebruikt, dan blinkt aminos er met kop en schouders bovenuit. Aminos is rijk aan aminozuren, en is rijk aan diverse B-vitaminen en verschillende mineralen. In de echte varianten wordt gebruik gemaakt van zongedroogd biologisch zeezout. Sojasaus is vele malen rijker aan zout, en bevat wat vetten. Maar het is bijvoorbeeld ook rijk aan eiwitten, wat bij aminos weer wordt gemist. 

Als je soja wilt mijden is aminos het beste alternatief, maar ook als algemene smaakmaker is het een perfecte kandidaat. 

 

AMINOS NET EVEN ANDERS

Aminos kan op vele manieren worden gemaakt. Eerder las je dat het wordt gemaakt van kokosbloesem-sap, maar er zijn ook andere manieren. Zo kan het ook worden gemaakt van de proteïnen uit sojabonen. Dit gebeurt echter niet heel erg vaak, waardoor het een vrij unieke productie blijft. We kunnen deze vorm van Aminos dan ook niet goed kopen, maar er zijn er een aantal op de Nederlandse markt gezet.
Waar je heel erg goed op moet letten als je op zoek gaat naar een Aminos op basis van soja-eiwitten, is dat het vrij is van o.a GMO en zout. Buiten Europa wordt deze Aminos vrij veel in goedkopere variant op de kokosbloesem-sap-variant verkocht. Er kan veel worden toegevoegd. Let dus echt goed op. Ik vond een hele goede Aminos van een Amerikaans merk: BRAGG. Dit merk werkt loepzuiver. Ik gebruik o.a een appel cider azijn van dit merk. Dit merk werkt met gecertificeerde GMO-vrije sojabonen, en voegt geen zout toe.
Er zijn best wat verschillen in voedingswaarden tussen de kokosbloesemsap-aminos en de soja-aminos. Dat zit hem voornamelijk in het suiker-gehalte, Kokosbloesemsap-aminos is erg rijk aan suiker, per 100 ml gemiddeld 20 gram. Daarnaast bevat het ook best wat zout, zeker als het extra is toegevoegd in de vorm van bijvoorbeeld zeezout. Het bevat verder geen enkele voedingswaarde. Soja-aminos daar in tegen bevat behoorlijk wat eiwitten. In geval van de BRAGG Aminos is dit zelfs erg hoog; 12,4 gram per 100 ml. Het bevat in tegenstelling tot de kokosbloesemsap-aminos GEEN SUIKERS. Wil je een Amins voor je gezindheid, dan is deze variant de beste keuze. Je kunt deze BRAGG Aminos HIER BESTELLEN 

Je kunt Aminos inmiddels kopen in de biowinkel en veel on line. O.a via www.puurenfit.nl Daar vind je zowel de soja-variant als de kokosbloesemsap-variant. KLIK HIER voor de kokosbloesemsap-variant .  Aminos is niet goedkoop. Dat is best een nadeel. Sojasaus is een stuk goedkoper. De prijzen liggen tussen de €8-14 euro.

WAT KUN JE ERMEE?

Zoals gezegd is aminos een smaakmaker, en kan dus ontzettend veelzijdig worden ingezet. In mijn keuken in aminos onmisbaar. Ik breng er niet alleen talloze gerechten mee op smaak, ik maak er ook sauzen mee, een druppeltje in mijn homemade soep maakt mijn soep een ware smaaksensatie, maar ook betreft bakken kun je met aminos de lekkerste hartige hapjes maken. Probeer bijvoorbeeld deze zeer eenvoudige koekjes eens! 

DIT HEB JE NODIG:

 • 250 gram havermout ( droog)
 • twee flinke eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
 • een flinke scheut aminos
 • 4/5 druppels greensweet-stevia sweet amandelsmaak of naturel

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Als de massa te droog en te loskorreling blijft, een heel klein beetje water toevoegen. Schep bergjes op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

VEGAN JUS MAKEN MET AMINOS

Je kunt ook een zeer lekkere veganistische jus maken met Aminos. Dit is een heerlijke vervanger voor gewone jus met dierlijke componenten. Roer 200 ml water, een eetlepel Ras el Hanout kruiden, en 45 ml Aminos in een pannetje op hoog vuur aan de kook. Maak een papje van anderhalve eetlepel arrowroot met wat water en zodra de massa in het pannetje kookt, dit toevoegen, blijven roeren tot de gewenste dikte is bereikt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *