Aminos aminos…olé!

Ik vind het heerlijk: sojasaus. Het is een bijzondere smaakmaker. Het is in de meeste gevallen geheel natuurlijk en wordt gemaakt van soja en tarwe waar zout aan wordt toegevoegd of niet. Dit wordt gefermenteerd. De ECHTE sojasauzen worden gefermenteerd met koji, dit zijn bepaalde schimmels. De meeste sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd tijdens het bottelen voor conservering. Daarom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard. Niet alle sojasauzen worden gefermenteerd, en bevatten andere toevoegingen, zoals suiker. Deze sojasauzen zijn minder gezond. Ook bevat het erg veel zout, waardoor je sojasaus met mate moet gebruiken. Je kunt het beste sojasaus in de biowinkel kopen, daar hebben de sauzen de beste papieren. 

Steeds meer mensen mijden soja. Daar zijn verschillende redenen voor. Er zijn erg veel verhalen over de nadelige effecten van soja op onze gezondheid. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Als je soja mijdt, dan valt sojasaus automatisch ook af. Veel mensen ervaren dit als een groot gemis. Gelukkig is daar….AMINOS. Watteh? Aminos. Wat is dat? En hoe gezond of ongezond is het? Wat kun je ermee?

IMG_0661

WAT IS AMINOS?

Aminos is een gezond alternatief op sojasaus. Het wordt gemaakt van kokosbloesemsap, wat niet wordt verhit en op natuurlijke wijze wordt gerijpt. Kokosbomen produceren het hele jaar door bloesems, waarvan het sap kan worden getapt. Om er coconut aminos van te maken wordt het sap op een geheel natuurlijke manier zonder verhitting ingedikt. Omdat aminos vrijwel altijd geheel handmatig wordt geproduceerd ( en daarom ook erg duur is) kan ieder flesje verschillen van kleur en zelfs smaak. Het komt gelukkig weinig voor, maar ook in aminos zijn er wat soorten op de markt die versneld zijn geproduceerd en toevoegingen bevatten. Gelukkig kun je deze soorten vaak enkel vinden in toko’s en in het buitenland. In Europa wordt aminis gecertificeerd geproduceerd. Aminos heeft erg veel voordelen:

 • Het is een  heerlijke marinadesaus op basis van kokosbloesemsap
 • Op smaak gebracht met speciaal zongedroogd zeezout, en geen industrieel zout
 • Gemaakt van het sap van kokosbloesems van kokosbomen die op zeer vruchtbare vulkanische bodem groeien.Let wel op de verpakking en afkomst,.
 • Bevat talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C
 • Een perfect alternatief voor sojasaus
 • Onverhit (rauw) en 100% gecertificeerd biologisch, tenzij dit niet staat vermeld. Laat deze dan ook lekker staan 
 • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten
 • Bevat geen soja, gluten en/of zuivel
 • Het bevat weinig tot geen suikers.
 • Zuivere aminos ( bijvoorbeeld van COCOWONDER) bevat 17 aminozuren
 • Zeer hartige smaakmaker. Geschikt voor alle gerechten waar je wat meer smaak aan wilt geven, zoals soepen en sauzen, gerechten en baksels, en marinades

IMG_0663

GEZOND

Als we aminos met sojasaus gaan vergelijken, even afgezien van het feit dat er soja is gebruikt, dan blinkt aminos er met kop en schouders bovenuit. Aminos is rijk aan aminozuren, en is rijk aan diverse B-vitaminen en verschillende mineralen. In de echte varianten wordt gebruik gemaakt van zongedroogd biologisch zeezout. Sojasaus is vele malen rijker aan zout, en bevat wat vetten. Maar het is bijvoorbeeld ook rijk aan eiwitten, wat bij aminos weer wordt gemist. 

Als je soja wilt mijden is aminos het beste alternatief, maar ook als algemene smaakmaker is het een perfecte kandidaat. 

IMG_0659

WAT KUN JE ERMEE?

Zoals gezegd is aminos een smaakmaker, en kan dus ontzettend veelzijdig worden ingezet. In mijn keuken in aminos onmisbaar. Ik breng er niet alleen talloze gerechten mee op smaak, ik maak er ook sauzen mee, een druppeltje in mijn homemade soep maakt mijn soep een ware smaaksensatie, maar ook betreft bakken kun je met aminos de lekkerste hartige hapjes maken. Probeer bijvoorbeeld deze zeer eenvoudige koekjes eens! 

DIT HEB JE NODIG:

250 gram havermout ( droog)

twee flinke eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten

een flinke scheut aminos

4/5 druppels greensweet-stevia sweet amandelsmaak of naturel

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Als de massa te droog en te loskorreling blijft, een heel klein beetje water toevoegen. Schep bergjes op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_0658

WAAR KAN JE AMINOS KOPEN?

Aminos is op moment van schrijven ( December 2017) sterk in opkomst en we vinden het in steeds meer ( bio en gezondheid) winkels. Ook zal het een kwestie van tijd zijn eer we de eerste flessen aminos kunnen kopen in supermarkten. Je kunt aminos ook vinden in toko’s maar let daar goed op ingrediënten. Zorg ervoor, dat je zuivere “ echte” aminos inkoopt. Deze moet nooit meer bevatten dan kokosbloesemsap en zeezout. 

Internet biedt ook soelaas. Een erg goed en betrouwbaar adres is stichting LOOP. Zij kopen direct in van de boeren in de Filipijnen, zonder enige tussenkomst van fabriek KLIK HIER om de COCOWONDER AMINOS bij PUUR MIEKE te bestellen. 

IMG_0662

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *