Vegan borstplaat
Rond Sint Nicolaas zien we het overal: borstplaat. Wat is het precies? Het is een suikergoed, wat naast suiker wordt gemaakt met volle melk en een smaakstof, bijvoorbeeld cacaopoeder, vanille, of kaneel. Afhankelijk van de toegevoegde smaakstof kunnen de kleuren verschillen. Ik bedacht eerder een heerlijke meukvrije variant wat is gemaakt met biologisch/dynamische geitenmelk. Voor de veganisten onder ons bedacht ik deze heerlijke variant!
Deze variant is naast veganistisch ook 100% suikervrij. Hoe dan? Wel met greensweet-stevia ICING POEDERSUIKER! Lees in dit artikel meer over deze bijzondere en gezonde vervanger op poedersuiker. Ik heb gekozen voor rauwe magere biologische cacaopoeder. Maar je kunt ook kiezen voor een theelepel vanille bourbon, of een theelepel ceylon kaneelpoeder.
Alhoewel borstplaat zelfs met water gemaakt kan worden, is het wel echt veel lekkerder met een romige ” melk”. Ik heb daarom voor mijn homemade amandelmelk gekozen. Deze is enorm vol en romig van smaak. Je kunt uiteraard ieder ander gewenste plantaardige mekvervanger kiezen. Maar mijn advies is deze zelfgemaakte amandelmelk. Zeker als je in het bezit bent van een HS blender is dit een klusje van niets.
Dit heb je nodig:
- 175 gram greensweet-stevia ICING poedersuiker
- drie eetlepels biologische magere cacaopoeder
- 40 ml homemade amandelmelk
Zo maak je het:
Het is belangrijk om een pannetje te gebruiken met een dikke bodem. Liefst een keramische met extra lagen, dit voorkomt aanbranden. Zet een aantal mallen/vormpjes klaar. Je kunt geheel zelf bepalen welke vormpjes je wilt gebruiken.
Doe de poedersuiker met de cacaopoeder in de pan en meng. Zet op middelhoog vuur en BLIJF CONTINU ROEREN. Dit is belangrijk, want het kan snel gaan aanbranden
De massa gaat korrelig worden. Dit hoort. Blijf goed roeren.
Er ontstaat vanzelf een stroperige massa. Zodra de massa dit stroperige punt heeft bereikt, de pan direct van het vuur halen, voeg de melk toe en roer stevig kort door. Schenk direct in de malletjes/vormpjes Pas op, de massa is loei-heet! Laat tenminste 3/4 uur hard worden. Bewaren in een leuk schaaltje op tafel!
Met tal van vormpjes kun je de leukste borst-plaatjes maken!