MSG/Ve-tsin….hoe erg is het?

Over MSG, ook wel mononatriumglutamaat of ve-tsin genoemd, heeft op de dag van vandaag nog een zeer slecht imago. MSG, geregistreerd onder E nummer E621, is waarschijnlijk het meest omstreden E nummer die bestaat. Als we in de google-balk “ MSG” intikken verschijnen duizenden linkjes die vol staan met wilde verhalen, die je als leek behoorlijk kan afschrikken. Er zijn erg veel meldingen gemaakt van mensen die serieuze gezondheidsklachten ervaren na het consumeren van dit goedje. Wat is het precies? En wat zegt de wetenschap? Waar zit het in? En is het daadwerkelijk zo vreselijk gevaarlijk?

IMG_0316

WAT IS MONONATRIUMGLUTAMAAT?

E621 is het E nummer van de stof MNG, dit stofje komt o.a voor in eiwitrijke producten. Tegenwoordig wordt de stof synthetisch en kunstmatig geproduceerd., en wordt het aan ontzettend veel producten toegevoegd.  Glutamaat verzorgt een zeer unieke smaak-component wat we umami noemen. Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde elementaire smaakbeleving naast zuur, zoet, bitter en zout.  Umami wordt ook wel ” hartig” genoemd als vijfde element. De specifieke unami smaak komt uit gefermenteerd zeewier. Fermenteren is een langdurig rijpingsproces waarbij dierlijke en/of plantaardige eiwitten worden afgebroken. Dit geeft de hartige smaak. Umami versterkt vooral een reeds aanwezige smaak, maakt het vele malen sterker dus. MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. 

Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren. Onze tong “herkent” glutamaat dan ook als een waardevolle stof.  Het “vrije deel” van glutamaat (het werkende deel) komt ook van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Gistextract, (gefermenteerde) sojaproducten, tomaten en oude kaas zijn een aantal voorbeelden. In al deze producten ontstaat dit vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Een voorbeeld: oude kaas moet langer rijpen dan jonge kaas, hierdoor duurt het afbraakproces van de eiwitten ook langer. Met als resultaat dat oude kaas meer “umami” (hartig) van smaak is geworden dan jonge kaas. Glutamaat werkt erg smaakversterkend. Je kunt het een beetje vergelijken met het zouten van iets. Als je iets met wat zout bestrooit zal het niet indirect erg hartig smaken maar wel een ” hartige smaak” geven.  Natriumglutamaat wordt vooral gebruikt in hartige producten. Kaas, worst, zoutjes en (drink) bouillons zijn meest bekend. De concentratie glutamaat bedraagt circa 0,2% tot 0,5%. Worden concentraties hoger, dan worden smaken zoet. Glutamaat wordt dan ook vaak vermengd met andere stoffen, zoals natriuminosinaat (E-631) .Een verhouding van 95% mononatriumglutamaat en 5% van deze E-631 levert een smaakeffect op wat maar liefst 10 x zo sterk is. Omdat onze tong het dusdanig als een waardevolle stof herkent, zal het “vragen” om meer. Door ve-tsin volop toe te voegen aan producten, blijft ons lichaam om meer vragen dan nodig is. Gevolg is ook dat het in voedsel is gestopt (veelal fast foods) die verder geen enkele voedingswaarde hebben voor ons lichaam en wij er alleen dus maar door verdikken en zelfs vervetten.

IMG_0298

Geen enkel anderE nummer ligt zo onder vuur als E-621. Er heerst zelfs een typerende naam voor alle klachten die E-621 kan opleveren : het ” Chinees-restaurant-syndroom”. Dit woord is ontstaan omdat ve-tsin vooral in de Japans/Chinese keukens worden gebruikt.  Er zijn een scala aan klachten bekend die worden geconstateerd na het eten van Ve-tsin. Duizeligheid, flauwtes, hartkloppingen en astmatische klachten zijn meest gehoorde. Er is veel onderzoek gedaan, maar daaruit kwam niets bevestigd. Anders gezegd: de wetenschap heeft niets kunnen onderbouwen.  E-621 heeft volgens veel artikelen de vervelende eigenschap verslavend te werken: we willen meer eten omdat het erg lust-opwekkend werkt. E-621 heeft ook als een neurotoxisch additief de mogelijkheid om zich in neuronen (dit zijn één van de belangrijkste elementen in ons zenuwstelstel) te nestelen. Dit kan onze hersenen aantasten.  Veel fabrikanten maken gretig gebruik van het verslavende effect. Sterker, sommigen zetten het ook letterlijk op hun verpakkingen. Een goed voorbeeld zijn kreten op verpakkingen als “probeer daar maar eens van af te blijven! ” of “niet te stoppen zo lekker!” wij zien hier geen enkel kwaad in, maar het waarheid is helaas dat deze kreten echt kloppen: we kunnen vaak niet stoppen met eten. Je zult het vast zelf al eens hebben meegemaakt dat je eigenlijk vol zit en meer als genoeg hebt gegeten, maar door blijft eten. 

IMG_0306

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

Voor dit artikel dook ik in het fenomeen Ve-tsin. Ik hoopte vooral wat wetenschappelijk onderbouwde bevestigingen te vinden, maar vreemd genoeg stuitte ik voornamelijk op onderzoeksresultaten die het tegendeel beweerden van al de verhalen die ik op internet kan lezen over de schadelijkheid. Het ene na het andere onderzoek vertelt dat er geen schadelijke gevolgen voor onze gezondheid zijn aangetoond. Alle  onderzoeksresultaten laten overwegend zien, dat er geen gezondheidsrisico’s  aan de stof zitten. Wel kon ik vinden, dat de stof in de Europese Unie beperkt is toegelaten, en is er aangetoond dat de stof mogelijk een rol kan spelen in het toenemende aantal obesitas gevallen. In afgelopen decennia is de stof in erg veel producten toegevoegd en is de stof daarmee in aantallen en doseringen in ons voedsel flink toegenomen. In deze zelfde periode is het obesitas-probleem ook sterk toegenomen. Zoals ik eerder schreef, passen erg veel fabrikanten ve-tsin toe aan hun producten zodat we blijven dooreten.  Een product waarin erg veel MSG wordt gebruikt is chips. Uit onderzoek aan de Harvard Universiteit is gebleken dat chips één van de meest voorkomende oorzaken is van overgewicht. We kennen het vast: eenmaal een zak chips geopend, blijft het nooit bij twee of drie chipjes. De zak gaat op. Dankzij MSG krijgt chips een absolute “ dooreet-factor” waardoor we meer eten dan goed voor ons is. MSG werkt lustopwekkend. 

De Amerikaanse Food and Drugs Administration ( FDA) noemt de stof 100% veilig en heeft geen maxima gesteld aan het gebruik ervan. In de EU mag er echter niet meer dan 10 gram per kilo voedsel toegevoegd worden. Het is opmerkelijk, hoe verschillende organisaties elkaar tegenspreken. En it makes you wonder, waarom het in Amerika 100% veilig is verklaard zonder ADH, terwijl men in Europa een stuk voorzichtiger is. Dat er in de EU met voorzichtigheid wordt omgesprongen geeft stof tot nadenken. Het laatste woord is er nog lang niet over gezegd,

IMG_0302

MOETEN WE BANG ZIJN?

Hoe dan ook, de ( indianen) verhalen op internet liegen er niet om, en steeds weer komen dezelfde klachten aan bod. Natuurlijk kan dit een soort placebo-effect zijn, dat mensen dit van elkaar lezen en ook meteen een associatie voelen,. Ik persoonlijk denk, dat een klein beetje MSG in ons eten geen kwaad kan. Maar omdat het tegenwoordig in extreme vormen wordt toegevoegd aan ons dagelijks voedsel, ben ik van mening dat het op lange termijn wel degelijk klachten kan geven, zeker bij mensen die er overgevoelig voor zijn. Linksom of rechtsom, een erg gezonde toevoeging is het niet. En voor mij is het al jaren meer dan genoeg reden om het te mijden uit mijn voedsel. Omdat het zowat overal in wordt gepropt is het ontzettend lastig om het 100% te mijden. Zeker als je kant-en-klaar ( supermarkt) producten koopt ontspring je de dans niet. Daarnaast wordt MSG in vele alias namen aan producten toegevoegd waardoor het lastig is om MSG in een product te ontdekken. Ik geef hieronder een lijst met meest voorkomende alias/schuilnamen. Resumerend: we hoeven niet indirect vreselijk bang te zijn, maar het is absoluut verstandig het zoveel als mogelijk te mijden uit je voeding. Alles vers en puur en intact eten, kant-en-klaar mijden, zoveel als mogelijk pakjes, zakjes, tubes, potten en blikken mijden. Dit vermindert je MSG inname aanzienlijk. 

IMG_0312

WELKE SCHUILNAMEN ZIJN ER?

Ik geef hieronder een lijst van meest voorkomende schuilnamen op verpakkingen. Door deze te herkennen, kun je ook je MSG inname aanzienlijk verminderen. Fabrikanten zijn verplicht alle ingrediënten te vermelden op hun verpakking en deze moeten kloppen. Op veel verpakking lezen we “ E621” en dan is het meteen ook duidelijk, maar er worden ook andere benamingen worden gebruikt om de consument om de tuin te leiden. Als een bepaald additief onder vuur ligt, proberen fabrikanten de benamingen te omzeilen en te verpakken in een andere benaming, of een onduidelijke afkorting .Daarnaast kunne diverse andere E nummers de stof bevatten, terwijl dit niet in een ingrediëntenlijst wordt vermeld. Je begrijpt nu denk ik beter HOE lastig het mijden van MSG is. Deze lijst kan je een beetje op weg helpen:

– mononatriumglutamaat ( MSG,MNG)

-glutamaat

– glutamaatzuur

– plantaardige gehydrogeneerde oliën

– gehydrogeneerde eiwitten

– gelatine

– calcium of natriumcaseïnaat

– toegevoegde gist/gistextract

– monokaliumglutamaat

– sommige maïsoliën

– E621, ve-tsin

– monohydraat glutamic acid

– monosodium L-glutamaat

– Sodium zout ( 1:1)

– magnesiumglutamaat

– inosinezuur

– maltol + ethymaltol

Tot slot wil ik melden, dat de kalmte moet worden bewaard. Na het lezen van verschillende angstaanjagende artikelen op internet kan ik mij voorstellen hoe zeer we angst krijgen ingeboezemd, wat in mijn beleving zwaar is overtrokken. MSG is geen gezond goedje maar het is ook niet direct dodelijk bij een zeer gematigde inname. Ik zou het wel zoveel als mogelijk mijden uit je voeding. Als we veel verhalen moeten geloven dan is het goedje puur vergif, en liegen de bijgaande foto’s met doodskoppen er ook niet om. Ik vind dat een klein beetje over-de-top, maar er is ZEKER reden tot alertheid. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk binnen krijgt. 

24 Reacties op “MSG/Ve-tsin….hoe erg is het?

 1. Al jaren hoor ik over de schadelijkheid van Ve-tsin en dan denk ik aan mijn tante, in de familie de “Kookheks” genoemd, die het al in de 50er jaren bij de Chinees haalde en er een snufje van in haar heerlijke soepen deed en zodoende minder zout hoefde toe te voegen. Dit aten zij en haar echtgenoot dagelijks en waren de gezondste mensen die ik heb gekend tot zij ver in de negentig aan ouderdom zijn overleden. Uit je artikel hier haal ik vooral dat het, wanneer toegevoegd aan kant en klaar producten als chips, zoutjes en dergelijke maakt dat je niet stopt met er van te eten. Volgens mij zijn deze snaaizakken vooral ongezond vanwege de grote hoeveelheden zout, vet en vaak ook suiker waar je dat niet zou verwachten.

  • Zou zomaar kunnen neurotransmitter verstoring,astma aanvallen .waarom is dit nog steeds toelaatbaar moeten we in Brussel gaan protesten of wordt dit weer als zoveel protest acties tegen een fout voedsel.Gewoon in de doofpot zoals gewoonlijk?

 2. Maar wat gebeurt er in je lijf als je het combineert met andere E nummers en bijvoorbeeld aspertaam? Het schijnt dat als het gecombineert en opgestapeld dat het elkaar extreem versterkt.

  • Klopt. Er wordt afgelopen jaren A: meer MSG in producten verwerkt en in grotere hoeveelheden en B: worden er ook veel andere chemische en kunstmatige hulpstoffen gebruikt. Bij elkaar kan dit zorgen voor een E nummer cocktail in producten.

 3. Goed stuk Monique, en ik wil Graag
  hierop reageren , Reeds 20 jaar geleden ontdekte ik dat ik als ik Chinees eten gegeten had, ontzettend wakker werd, mijn hartslag 140 per minuut, druppels op mijn voorhoofd en onder mijn neus, daarna niet kunnen slapen en tegen de morgen namen de reakties af. Daarna nooit meer Chinees eten gegeten en ik let er tot vandaag steeds op. Etiketten lezen dus . Bijwerkingen zijn echt wel erg ! Gr. Marianne

  • Absoluut Marianne, 3 blokjes old Amsterdam of Black Label geven bij mij al hartkloppingen. Mijn Natuurarts vertelde mij in 2004 al alles te mijden waar E-621 inzit. Ook worstsoorten maggie enz dus alles wat verpakt en bewerkkt is. Vaak zegt iemand in gezelschap dat het klets is en om dat te bewijzen nam ik nog wel eens een paar blokjes van die kaas. Nou ik voelde me niet goed worden dus die kennis hield verder haar mond maar. Overigens zijn er mensen die er geen bijwerkingen van hebben behalve dat ze inderdaad dikker zijn geworden. Omdie reden heb ik mijn Drogisterijmanagers baan omgegooid en ben nu Orthomoleculair en voedingsadviseur.Gr Annet

  • Je kunt bij de chinees ook zonder vragen.. bij goede chinees hebben ze de keuze..

 4. Mensen zien ook al eeuwen spoken en UFO’S.
  Dat betekend niet dat ze ook daadwerkelijk bestaan.
  Zo ook met de problemen met MSG. Dat veel mensen vanalles ondervinden dat ze toewijzen aan hun inname van MSG betekend niet dat dat ook klopt.

  Helaas is het tegenovergestelde ook waar.

 5. Zodra ik iets eet met E621 kring ik jeukbulten. Een handje paprikachips. Een kop kant en klare soep. Alles uit pakjes en zakjes. Ik moet er gewoon ver van wegblijven en dat wordt steeds gemakkelijker. In de supermarkt ben ik zo klaar. Ik koop daar alleen groenten en zuivel.

  • Als je op de verpakking van je paprikachips naar de ingrediënten kijkt, vind jij daar dan ve-tsin / E621 in? Ik zie het niet op de verpakking van Jumbo paprikachips, noch op die van Laos. In welk merk zie jij wel E621? Of prast iedereen elkaar maar na?

 6. Beste Monique, ik heb het met grote aandacht gelezen. Ik heb ook geleerd alles met mate te eten. Maar bestaat er geen vervangende producten in plaats van ve-tsin(E621), die minder schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid? Ik denk dat het beste is, dat iedereen weer terug gaat naar de basis.

 7. Hej Monique,

  Je kalmerende woorden zijn aardig bedoeld, maar voor mensen met een overgevoeligheid of allergie voor MSG (zoals ik) zijn die kalmerende woorden weer “over the top” en klinkklare onzin. Hoezo zijn ernstige hartkloppingen niet schadelijk voor de gezondheid? (al kijk ik alleen maar naar de effecten van die hartkloppingen op mijn psychische gezondheid…)
  Ik had dus liever gelezen: MSG is niet gevaarlijk voor iedereen, maar als je er overgevoelig voor bent kan het ernstige schadelijke gevolgen hebben.
  Het mijden van MSG (en al die vreselijke synoniemen!) is een ware zoektocht voor mij, waar ik geen enkel plezier aan beleef. Ik zou al heel blij zijn als fabrikanten bij de vermelding “gistextract” (trots) zouden vermelden “natuurlijk gistextract”.. als dat het geval is in hun product.

 8. Voor iedereen die wetenschappelijke onderbouwingen zoekt voor de schadelijke effecten van E621 en andere smaakversterkers, raad ik aan om op zoek te gaan naar artikelen, boeken en lezingen van dr. Russell Blaylock, auteur van “Oxcitotoxins, The Taste that Kills”

 9. Ik heb je artikel gelezen en vind eigenlijk dat je zelf ook meedoet aan de wilde indianenverhalen. Teveel is nooit goed, van wat dan ook. Ik gebruik al jaren vetsin, eet het blijkbaar ook terwijl ik het niet weet. Ik heb nog nooit in mijn leven hoofdpijn gehad en als ik teveel van iets eet, dan ligt dat aan het gebrek aan zelfdiscipline, niet aan iets wat erin zit.

  • Dan ben jij een geluksvogel, zelf mijd ik E621 zoveel mogelijk al bijna 20 jaar door vocht vasthouden woog bijna 110 kilo en viel constant zomaar spontaan in slaap. Waardoor slaaptesten in Heeze Pas in 2005 kwamen we erachter bij een bioresonantie praktijk na 12 jaar strugle en zowat de hele medische mallemolen wat niet de oorzaak was.Intolerantie was de oorzaak voor zeer veel soorten E- nummers en vooral 621 t/m 635 en nachtschades. Aardappelen(nu weet ik waarom ik daar als kind al een hekel aan had) tomaten en paprikas. Dat gaat nu prima maar 3 of 4 blokjes oude of brokkelkaas geeft al migraine en hartkloppingen en vochtvasthouden. Dus nee kan het niet bepaald onschuldig noemen. Ben mijn bioresonantietherapeut Hans Visser in Oost- Souburg Zld) nog altijd dankbaar hiervoor.

   • Dus omdat iemand niet tegen noten kan zijn noten ineens slecht voor je gezondheid?

  • Het feit dat jij er geen last van hebt wil niet zeggen dat een ander er niet heel veel last van kan hebben. Zoals ik.

 10. Tsja… ve-tsin…
  Ik heb mijn ervaring ermee! Bij de eerste hap van een buitenshuis maaltijd, (de Chinees, nu ook de Griek), voel ik het al gloeien in mijn mond. Eet ik toch door (niet zeuren, de smaak is heerlijk), is voor de volgende uren de wcpot mijn beste vriend! Ik moet er van kotsen… letterlijk!

  • Goed stuk, jammer dat er nog steeds weinig aandacht voor is.. Ik raad je aan de volgende video te bekijken, 16 minuten, van een moeder/biochemicus en haar zoektocht naar het beter maken van haar (zwaar) autistisch kindje. Gluten en caseine verbeteren al veel, maar het mijden van niet-natuurlijke MSG is ongelofelijk!!
   https://unblindmymind.org/
   Een eye-opener terwijl je al weet dat het slecht voor je is…!

 11. Monique je bent vaak voorzichtig en dat is goed, je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken. Maar MSG en de andere trawanten zijn iets om beslist te mijden. Er zijn natuurlijk altijd mensen die een ijzeren gezondheid hebben, hun hele leven alles kunnen eten/drinken, doen en laten en dan nog 100 jaar worden. Het boek The Slow Poisoning of America van John E. Erb & T. Michelle Erb geeft een relaas weer over onderzoeken van diverse stoffen als Fluoride, Mononatrium glutamaat (Ve-tsin), Aspartaam en Melatonine. Hierin wordt verteld hoe giftig deze stoffen kunnen werken in het menselijk lichaam en wat het allemaal kan veroorzaken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Amerika, want alle delen van de wereld worden tegenwoordig VOORZIEN van smaakjes, toevoegingen en alternatieven die quasi ABSOLUUT geen kwaad kunnen voor de mens. In dit boek worden ook de positieve onderzoeken van Stevia vermeld. Ik heb zelf al lang geleden ondervonden dat al die meuk wel degelijk kwaad kan, ook in minieme of kleine hoeveelheden. Als je de pech hebt voor heel veel dingen allergisch te zijn, werkt dit nog eens extra sterk en kun je er (blijvend) doodziek van worden. Een uitgebreid relaas over de gevaren van Aspartaam staan in het boek Sweet Poison van Janet Starr Hull, arts.Hier worden ook weer je ogen geopend over de veiligheid van deze stof. Ik ben erg blij met dit boek en heb het met grote verbazing gelezen. Ik ben van mening dat voeding niet met chemische stoffen moet worden opgesmukt, want dan is het m.i. geen voeding meer, maar vulling. In principe is bereide voeding niet langer houdbaar dan 24 uur, dan begint het proces van afsterving. Alles wat langer te gebruiken is, is dus eigenlijk dood voedsel dat al aan het vergaan is. Dit zou je toch niet willen/moeten eten. Dit was de grond gedachte van de kruidengeneeskundige/homeopathisch therapeute, Mellie Uyldert, die geestelijk en lichamelijk gezond 104 jaar oud is geworden en daar streef ik ook naar met mijn manier van leven, in elk geval qua haalbare gezondheid. De leeftijd heb ik niet in de hand.

 12. Ongeacht wat andere mensen of zelfs de wetenschap zegt, heb ik echt veel last van de smaakversterker E621, Vetsin, gistextract of hoe ze het ook noemen. Ik merk dat ik het gegeten heb als ik in bed opeens steeds wakkerder wordt, zonder reden. Ik denk dan: het zal toch niet? Zoals laatst weer, met kant en klare AH bami uit het koelvak. Had ik nog nooit eerder gegeten. ’s nachts op mijn telefoon gekeken en ja hoor: gistextract zit er in. En dat moet een grote hoeveelheid zijn want van bij voorbeeld een bouillonblokje of wat Knorr Aromat in de sladressing, heb ik helemaal geen last. het zou niet moeten mogen en verboden moeten worden. Als je goede ingredienten gebruikt lijkt het me ook overbodig.

 13. Hallo Monique, ik wil me verre houden van een mening te hebben, want daar is doorgaans niemand bij gebaat. Wat mensen wel kan helpen is ervaringen delen en een duidelijk en eerlijk verhaal. Ik heb nog geen verhalen over Ve-tsin gelezen en weet ook niet of mijn ervaring ver boven normaal uitsteekt, maar ik vond het allemaal vrij extreem en levensbedreigend.
  Ik ben sinds 12 jaar serieus hartpatiënt (dichtslippende aderen) en de klachten komen en gaan, maar kunnen in 2 weken totaal omslaan naar levensbedreigend. Ik ben dus erg waakzaam met wat er met mij gebeurd. Al een tijdje merkte ik dat ik regelmatig hartkloppingen had, maar dat het zo ook weer verdween. Er was geen pijl op te trekken en verder waren al mijn waarden goed. Na eens lekker met z’n tweeën zijn wezen chinezen merkte ik dat ik 12-14 uur!!! later het enorm benauwd kreeg en hartkloppingen had die niet mis waren. Ik kon niet eens rechtop lopen van de pijn op mijn borst. Toen ik eindelijk na 4 uur bijna zo ver was om toch maar 112 te bellen zakte het eindelijk een beetje weg. Ik heb me nog uren onprettig gevoeld. Ik vertelde de dag erop een klant (die een restaurant heeft) wat er gebeurd was. Die wist mij te vertellen dat de leverancier van zijn kruiden (en dus ook Ve-tsin) dezelfde klachten kreeg bij het eten van Ve-tsin. Ik schijn vocht vast te houden in mijn longen waardoor ik weinig zuurstof krijg en mijn hart in de verdrukking komt. Vanaf dat moment zijn we gaan bijhouden bij welk eten ik last kreeg en dat was altijd iets met E600 nrs. erin. Het was dus een gegeven dat ik allergisch was voor Ve-tsin terwijl ik de voorgaande 35-40 jaar van mijn leven chinees kon eten wat ik wilde zonder daar ook maar ooit last van te hebben??
  Maar nu komt het, ik werd een paar jaar geleden 50 en het werd een feestje met een Indische rijsttafel. Ik heb me keurig gedragen en mijn eten en hoeveelheid zorgvuldig afgewogen en dat ging perfect. De dag erop de restjes opeten en daar werd ik wat overmoedig…helaas…en ontzettend dom! Dit resulteerde in dat ik om 24.00 u. nog naar het toilet ben gegaan en ben gaan slapen. Ik ben zzp’er en mijn partner is ’s morgens naar haar werk vertrokken. Toen ze ’s avonds thuis kwam om 18.00 u. lag alles er nog onveranderd bij en dat baarde haar zorgen en besloot al roepend en schreeuwend naar boven te rennen waar ze mij in comateuze toestand aantrof. ik was compleet van de wereld en de paniek was (begrijpelijk) groot. Heel langzaam kwam ik weer bij kennis en hebben we de huisarts gebeld, maar die had nog nooit van Ve-tsin gehoord en kon niet anders concluderen dat ik een anafylactische shock had gehad. Ik ben dus 18 uur !!! van de wereld geweest en dat had toch heel anders af kunnen lopen. Nadat alles weer in rust was merkte ik na 2 dagen dat ik een dikke buik kreeg en kramp. Ik kon niets eten, want er kon niets meer bij. Het bleek dat mijn darmen volledig tot stilstand waren gekomen door de anafylactische shock en we hebben het (in overleg met de huisarts) eerst met laxeerpoeders geprobeerd, maar dat hielp niets. Ook een zetpil hielp niet en na 8 dagen niets gegeten te hebben en niet naar het toilet te kunnen gaan, kwam alles, maar dan ook echt alles er aan de bovenkant uit! Afschuwelijk hoe dat kan stinken. Het heeft nog een week geduurd eer mijn spijsvertering weer op gang kwam en ik weer naar het toilet kon. Alles is gelukkig goed afgelopen. Ik mijd nu Ve-tsin als de ziekte 😉 en dit is een mooi voorbeeld hoe extreem iemand last van iets kan hebben terwijl het voor een ander niet voor te stellen is. Zo wordt maar weer duidelijk hoe verschillend we kunnen zijn en dat we maar niet te snel over iemand moeten oordelen zonder eerst even te relativeren. Sorry, nu geef ik tóch mijn mening…..
  Ik hoop dat iemand wat aan mijn ervaring heeft en ik wens iedereen veel wijsheid en gezondheid toe in deze vervelende tijd die we ervaren door Corona.

 14. na het eten van chinees eten krijg ik ontzettende dorst, zo kwam ik erachter dat de oorzaak ve-tsin is, vele glazen water moeten drinken, de ene chinees is de andere niet maar het zit overal in onder een andere naam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *