Veganistische / vegetarische rookworsten getest!

Zodra de herfst zijn intrede doet, kunnen we ons weer verheugen op de stamppotten! Het is lekker Hollands en zeer voedzaam en makkelijk om te maken. Ook ik ben dol op stamppotten en maak ze zeker in de koudere winterperiodes graag, maar dan uiteraard wel op de meukvrije manier 😁 KLIK HIER voor inspiratie en informatie.

Stamppotten zijn anno 2020/ 2021 nog altijd erg populair en zelfs hip, want we kunnen de stamppotten tegenwoordig ook veganistisch/ vegetarisch maken met vervangers op uitgebakken spekjes , het kuiltje jus en natuurlijk de traditionele rookworst. Die veganistische / vegetarische rookworsten lijken er nog maar net te zijn, maar ze zijn er al sinds eind jaren tachtig / begin jaren negentig, toen ik besloot vegetariër te worden. Toen al vond ik ze niet bepaald smakelijk, en ook in 2018 testte ik een UNOX vegetarische rookworst die niet bepaald bij mij in de smaak viel. Ik eet dan liever GEEN  rookworst dan dat ik mijn maaltijd laat verpesten door zo’n ranzig smakende “ rookworst”
We leven nu in 2020, en de “ vegan / veggie rookworsten-markt “ is sterk gegroeid. In de supermarkten vinden we talloze varianten , zowel gekoeld als buiten de koeling vacuüm verpakt. Ik ontvang heel veel vragen over deze alternatieven. Gelukkig vraagt de consument zich af, of deze varianten nu wel gezond zijn. En of zoiets nu echt naar een HEMA rookworst kan smaken. De ervaringen die ik tot nu toe heb met deze alternatieven is niet erg positief, maar ik was benieuwd geworden of de huidige alternatieven wel gezonder en smakelijk zijn. Ik besloot om er een paar te gaan verzamelen, en deze te testen.

WAAROM VEGAN/ VEGGIE ROOKWORSTEN?

We zouden ons allereerst kunnen afvragen, waarom we een vegan / veggie rookworst zouden moeten eten. En waarom komen er opeens zoveel op de markt? Dit heeft vooral te maken met de trends. Veganisme is anno 2020 / 2021 nog steeds erg populair en de markt in Vegan-producten groeit gestaag. Ik kan mij nog herinneren dat ik enkel een vegetarische rookworst vond in een blik in mijn ( toen nog hetende) reform-winkel. Het waren erg onsmakelijke dingen, en leken niet eens op een rookworst. In de jaren negentig kwam AH met hun TIVALL lijn als eerste met een “ verse” vegetarische rookworst op de markt, die er in ieder geval wel iets appetijtelijker uitzag, maar nog steeds smaakte naar een stukje schoenzool die onder een rook-machine was gelegd. TIVALL is inmiddels veranderd naar de naam GOURMET GARDEN, en de rookworsten zijn met de jaren regelmatig verbeterd in receptuur. Na AH volgden al snel andere merken als VALLES en de Vegetarische slager. Ook zijn afgelopen twee jaar veel meer veganistische rookworsten op de markt verschenen.
Als we het over rookworsten hebben, hebben we het over UNOX rookworst of over de HEMA rookworst. Deze twee zijn de absolute marktleiders. Ik herinner mij nog goed dat ik als kind samen met mijn oudere broer met mijn ouders op een zaterdagmiddag wel eens naar de stad fietsten ( Rotterdam ) om daar samen een halve rookworst te gaan eten bij de HEMA. Dat waren kleine feestjes. Er zijn zelfs liedjes over de beroemde HEMA rookworst gezongen. Ook de UNOX timmert al aardig lang aan de weg, met hun sfeervolle herfst / winter reclamespots. We krijgen dan spontaan weer zin in zo’n sappige worst. In de supermarkt zijn de UNOX rookworsten nog altijd meest verkocht, ondanks dat supermarkt-ketens met eigen huismerken komt.
Kortom: niets zoveel méér Hollands dan de rookworst en daarom was de stap naar vegetarische / veganistische alternatieven niet zo groot. Het is een vrij gemakkelijke productie, omdat de meeste rookworsten van tegenwoordig niet meer ambachtelijk / traditioneel wordt gemaakt. Sterker nog, de rookworsten die we in supermarkten kunnen kopen zijn niet meer echt gerookt, maar bevatten een rook-aroma. Veganistische / vegetarische alternatieven kunnen daarom op exact dezelfde manier worden gemaakt, maar dan zonder vlees. Ook het velletje/ omhulsel werd vroeger van darm gemaakt, en nu enkel nog van runderen-collageen.
Omdat niets zoveel Hollandser is dan stampoot met worst, kunnen de veganisten en vegetariërs ook gewoon “ meedoen” met eigen vegan/ veggie alternatieven. Hier lijkt vrij veel animo voor te zijn, en de voedsel en levensmiddelen industrie springt daar graag op in.

HOE GEZOND ZIJN VEGGIE/VEGAN ROOKWORSTEN?

We weten allemaal wel zo’n beetje, dat de conventionele rookworsten nu niet bepaald onder het kopje “ gezond” vallen, maar hoe zit dat met de vegan / veggie worsten? Helaas-pindakaas niet veel beter. De meesten worden op basis van een olie of eiwit gemaakt of van bijvoorbeeld soja. Je kunt denk ik vast wel begrijpen, dat zo’n worst heel veel hulpstoffen nodig heeft om een beetje in de buurt te komen van de echte smaken en texturen van een rookworst. Daar is dus erg veel voor nodig, denk aan verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen, en kleur / geur een smaakstoffen, maar ook zout en suiker. Dit kan in de meeste rookworsten uitlopen op een behoorlijke cocktail aan E nummers. Waar nogal eens wordt gedacht dat deze alternatieven tenminste iets gezonder zouden kunnen zijn, klopt dit juist niet, soms kunnen deze alternatieven juist veel ongezonder zijn dan een conventionele rookworst. Daarnaast worden de rookworsten, conventioneel en vegan / veggie, behoorlijk voorbewerkt zodat wij ze enkel nog op moeten warmen.
Als je dus voor een vegan / vegetarisch alternatief kiest omdat je denkt dat dit tenminste gezonder is, heeft dit niet erg veel zin. Wel kies je uiteraard voor GEEN VLEES. Maar daar is alles wel mee gezegd. Veganistische / vegetarische rookworsten zijn net zo ongezond als gewone. Natuurlijk kan het per soort verschillen in bijvoorbeeld vetten, maar algemeen genomen zijn ze niet veel beter . Ze bevatten bijvoorbeeld vrijwel allemaal aardige hoeveelheden zout.

DE TEST

Ik heb een aantal veggie / vegan rookworsten verzameld. Ik ga ze uitlichten en testen. Ik let op smaak en textuur en uiteraard op ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden.

UNOX VEGETARISCHE ROOKWORST ( € 3,95)

In 2018 heb ik de vegetarische variant van de UNOX uitgebreid besproken en beoordeeld. KLIK HIER om naar dit artikel te gaan.

AH VEGAN ROOKWORST ( € 2,99)

Deze rookworsten ( twee stuks verpakt ) liggen buiten de koeling ( vacuüm ) en is gerookt op beukenhout. De basis is water en zonnebloemolie. Alhoewel er wordt gezegd dat de worsten op beukenhout zijn gerookt komen we aroma’s tegen, mijn vermoeden is dat hiermee de rooksmaak en geur wordt versterkt. Er zijn suikers toegevoegd en ze bevatten behoorlijk veel zout. Ze zijn in de plastic verpakking op te warmen in de pan en uit de verpakking in de magnetron. Door de basis uit voornamelijk water en olie te laten bestaan, zijn deze worsten behoorlijk vet. Ze bevatten bovendien vrij veel kleurstoffen.
De geur is licht gerookt, maar niet zoals je dat gewend bent bij gewone rookworsten waar de rook-aroma’s al van ver zijn te ruiken. De vorm is klein en compact, niet erg gelijkend met rookworst, ik zou het meer vergelijken met een hot dog, of knakworstje. Ik vind de naam “ rookworst” hier dan ook wat misplaatst. De textuur is ook echt meer gelijkend aan hotdogs / knakworst. Het is een droge hap, totaal niet sappig. Ik vind ze bovendien heel erg zout. Absoluut een afknapper, slappe hap, niet voor herhaling vatbaar.

GOURMET GARDEN “ VERSE” VEGETARISCHE ROOKWORST ( €2,99)

Deze rookworsten liggen bij de koelverse vleesvervangers ( AH ) en zijn op basis van  gehydrateerde tarwe eiwitten, water, zonnebloem en koolzaadolie. Ook deze worsten zijn recht en per twee stuks verpakt. De basis bevat zo’n 50% , wat betekent dat iets meer dan de helft uit hulpstoffen bestaat. We zien hier o/a gist en gist-extracten in terug en het bevat veel zout. Omdat er bijna 12% oliën zijn gebruikt zijn de worsten ook behoorlijk rijk aan vetten.
Eerlijk gezegd weet ik niet goed, waarmee ik deze gevallen kan vergelijken, maar op zeker NIET met rookworst. Het lijkt wat mij betreft nog het meest op een plof hot dog. 😕Ik heb ze kort in heet water verwarmd, ze zetten vrijwel direct uit waardoor ze in volume toenemen en ze op ontploffen lijken te staan. De kleur en geur is onbereid al niet echt jofel, een zeer lichte rookgeur en de kleur is vreselijk licht. Maar gekookt slaan deze pas echt een flater. Ze krijgen een zeer onbestendige, onsmakelijke kleur en ook de smaak is ronduit droevig. Weggooien van je goede geld, zo kan ik dit nog het beste omschrijven. Het is zo vreselijk onsmakelijk dat ik het niet weg kreeg en uit wanhoop uiteindelijk moest weggooien. Ik vraag mij af: is er werkelijk iemand die dit serieus weg krijgt? Ik kreeg het niet voor elkaar.
Ik wil WEL melden, dat de verpakkingen geweldig zijn. Die zijn 100% bioafbreekbaar. Maar ik vrees dat zelfs de hond hier zijn neus voor optrekt.

VALESS VEGETARISCHE ROOKWORST ( € 2,99)

De laatste die ik kon vinden was de vegetarische rookworst van VALESS. Deze kosten ook € 2.99 per twee stuks. Het gaat hier dus om VEGETARISCHE rookworsten, en niet om veganistische. Valess werkt op basis van magere melk, zo ook deze rookworsten, ze bestaan voor maar liefst 61% uit magere melk. Daarnaast is er veel olie ( raap, zonnebloem) aan toegevoegd en heel veel hulpstoffen. Daar draaide mijn maag een beetje van om. Veel gistextracten , glucosestroop, dextrose, kleurstoffen en stabilisatoren. Het maakt de worstjes zeker een stukje steviger, maar gezonder…?
Dat deze rookworstjes wat betreft deze kleine test als best smakend uit de bus komt is niet zo vreemd, gezien de vele meuk . De geur en smaak wordt daardoor wel het meest benaderd, maar gezond? Nee, zeker niet. Het bevat per worstje bijna 2 gram verzadigd vet en behoorlijk wat aan suikers. Maar waar het vooral van uit het velletje springt is ZOUT. Met maar liefst 1,6 gram per worstje en dat proef je, als je gewend bent geen zout te eten. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.
Ik heb voor deze test stad en land af gelopen om veganistische / vegetarische rookworsten te vinden, maar bovenstaande was de schamele oogst. Ik heb lang gezocht naar de rookworst van de Vegetarische Slager, maar deze kon ik tot nu toe niet vinden in mijn omgeving, mocht ik deze onverhoeds tegenkomen, zal ik deze testen en hier aanvullen. Waar ik best een beetje verrast over was, was dat mijn biowinkel totaal geen rookworsten verkopen ( vegan / vegetarisch) Je zou ze daar toch, lijkt mij, als eerste gaan zoeken. Er zijn overigens wel ontzettend veel BIOLOGISCHE rookworsten verkrijgbaar, ook bij de HEMA ben ik langs geweest, maar ook zij verkochten enkel biologische rookworsten, terwijl er wel een veganistische HEMA rookworst  in het assortiment zit. Mocht ik een HEMA Vegan-rookworst tegenkomen, zal ik deze ook hier testen en aanvullen.

THE VERDICT:

Wat vind ik van al die veganistische en vegetarische varianten op rookworst? …..Eerlijk? ALLEMAAL SLAPPE HANSWORST. Ik kan er niets meer van maken, ze vielen mij allemaal zwaar tegen in smaak, textuur en beleving. Ik vond ze bovendien allemaal meer op uit de kluiten gewassen knakworsten lijken dan dat ze enigszins op een sappige rookworst lijken. Geen succes voor mij en ik vind het nogal een aanfluiting. Zeer weinig smaak, slappe hap, erg zout. Ik vind het echt geen moeite en het geld waardig om dit te kopen ter vervanging. Het zijn best prijzige geintjes, ik denk dat er veel fijnere , goedkopere en lekkere vleesvervangers bestaan. Maar dat is mijn mening.

3 Reacties op “Veganistische / vegetarische rookworsten getest!

  1. Jammer , ik had gehoopt dat jij met een lekkere vegan rookworst zou komen …..
    Iig bedankt voor het “onderzoek”

    Gr Alise

  2. Hoi Monique, de rockworst van de Vegetarische slager (net weer te koop, iig bij de Jumbo en bij de AH online) is de beste wat ons betreft. Uitpakken, in stukjes snijden en even aanbakken zonder olie.

  3. Ik zou eigenlijk wel graag willen weten hoe het met alle items zit van de vegatarische slager. Heb het meeste vlees van hun al gegeten en echt alles vind ik lekker. Je zou bij hun ook niet snel denken dat het geen echt vlees is. Zo goed maken ze het.

    Heb je hier een blog/blogs over. Alvast hartstikke bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *