Psyllium (husk)

Psyllium (husk) wordt steeds populairder nu we allemaal erg graag gluten uit ons voedsel willen mijden. Psyllium werkt namelijk in tal van baksels als grote vervanger. Wat is psyllium precies?

SAM_2535

Psyllium zaad of vlozaad is afkomstig van de vlozaadplant. Psyllium husk zijn de gefilterde zaadjes, dus alleen de vezels zelf. Deze plant, de plantago ovata, heeft naast zijn bijzondere uiterlijk nog meer bijzonderheden. In de zaadvliezen van de plant zit een soort gomslijm. In de maag kan dit, in combinatie met water zich omvormen in een volumineuze massa. Er ontstaat een gel die honger stillend werkt en tevens bescherming biedt. Psyllium wordt voornaam gebruikt voor een goede en gezonde stoelgang. Het heeft een zeer reinigende werking op de darm. Psyllium wordt ook wel omschreven als een “anti-plaque” middel voor de darm, zoals we een anti-plaque spoelmiddel kennen voor ons gebit grondig te reinigen. Ook werkt psyllium weldadig bij irritaties aan het darmslijmvlies. Psyllium wordt ook soms preventief geconsumeerd door diabeten/suikerpatiënten omdat het zorgt voor een zeer lage opname van suikers uit koolhydraten.

SAM_2534

Psyllium, soms ook wel gewoon vlozaad genoemd, is een 100% natuurlijk volumemiddel wat ontzettend veel water kan binden als het is ontdaan van zijn pel. Al sinds jaren wordt psyllium (husk) ook gebruikt in de culinaire wereld. Het werd al tijden gebruikt als een zeer natuurlijk geleermiddel en als een zuiver verdikkingsmiddel in taarten en gebak. De stap van taarten naar andere baksels was dus een zeer kleine. Het is overigens een fabel dat psyllium zeer laxerend werkt. Zelfs als het wat laxatief werkt, heeft het lang niet dezelfde werking als andere laxeermiddelen die spierconcentraties (spasmen) van de darm juist opwekken. Terwijl laxeermiddelen constipatie in de hand werken, werkt psyllium juist als een transport-verbeteraar op voedingsniveau en levert het ook geen gevaren op zoals meeste laxativa wel kunnen doen.

Psyllium wordt ook erg veel gebruikt in de wereld van de poeders en pilletjes en shakes en reepjes om af te vallen. Dit komt vooral omdat psyllium honger stillend werkt. Psyllium werkt ook erg goed als vervanger voor gluten. Gluten geeft iets ontzettend veel samenhang en volume. Daarbij ook stevigheid en binding. Psyllium biedt ook al deze eigenschappen en is daarom een gezonde en natuurlijke oplossing voor gluten te vervangen. Er zijn erg veel soorten en merken op de markt. En omdat psyllium aanvankelijk niet is bedoeld om mee te bakken, worden er aan erg veel van deze soorten en varianten extra hulpstoffen toegevoegd, om een betere stoelgang op te wekken. Zorg er dus wel voor dat je een 100% natuurlijke, maar ook zuivere psyllium inkoopt om mee te kokkerellen. Deze doet naast zijn schoonmaakwerkzaamheden in de darm ook goed dienst als het gluten in baksels. Een erg fijn en goed merk is Colon Clean. Deze kun je kopen in de bio winkel/gezondheidswinkel. Gebruik ongeveer op 250 gram meel twee eetlepels psyllium. Dit geeft een goede stevigheid en volume aan brood.

17 Reacties op “Psyllium (husk)

  1. Dag Monique,
    Heldere informatie, dank!
    Vraagje: moet ‘spierconcentraties (spasmen)’ niet ‘spiercontracties (spasmen)’ zijn?
    Groetjes,
    Machteld

  2. Hoi Monique,

    Ik wil juist geen psyllium gaan gebruiken, maar in je nieuwe bakboek staat het er geregeld bij in de ingredienten. Wat voor mij niet nodig is wil ik liever niet toevoegen, maar gaat mijn baksel dan mis? Geen gluten? (Voor mij hoeft het niet glutenvrij)
    Ik twijfel daarom nog om het bakboek te kopen, of is de oplossing simpel?

    • Hai, je hoeft het uiteraard niet toe te voegen, maar het is voor de stevigheid meest verstandig het wel te doen. Je kunt ook xantaangom gebruiken als je wilt. Het zal de recepten wat minder stevig maken maar het is absoluut niet onmisbaar in de recepten! Succes en warme groet!

  3. Monique, hierboven heb je het over twee eetlepels op 250 gram. Je hebt het vast al wel eerder ergens vermeld, maar kun je aangeven of je hier de maatschepjes van 15 gram voor gebruikt? Hoor ook graag welke oven je gebruikt. Ik heb zelf een heteluchtoven. Dien ik dan de temperatuur met 10 procent te verlagen? Hoor graag.

    • Als er geen strak afgemeten maten/doseringen bij staan vermeld betekent dit ook dat het er niet zo nauw op aankomt. Ik bak uit de losse pols. En bak vooral op je gevoel. Ik hou altijd hete lucht baktemperaturen aan. Dit staat ook allemaal te lezen in het bakboek. Twee eetlepels zijn dus gewoonweg twee eetlepels/twee scheppen. Wil je minder? Gebruik dan minder. Recepten, of het nu mijne zijn of die van iedere andere auteur, zijn richtlijnen. Dit om de simpele reden omdat iedereen thuis een andere oven heeft. En iedereen anders bakt. Warme groet en succes!

  4. Hallo Monique,

    Ik heb zelf ook Colon Clean en gebruik het ook bij het bakken van bijvoorbeeld kha boterkoek, maar Colon Clean is niet alleen psylliumvezels, maar ook inuline. Omdat jij aanraadt om zuivere psylliumvezels te gebruiken, vraag ik mij af of het dan niet beter is om iets anders te gebruiken dan Colon Clean (die overigens goed bevalt hoor)

    Groetjes, Susanne

    • nee, psyllium is geen bindmiddel, maar een middel voor volume en elasticiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *