gierst …. niet alleen voor vogels!!!!!!!

Het is best vreemd te noemen dat gierst nog lang niet de populariteit heeft verkregen dat het verdient.Het is naast ontzettend gezond ook nog eens echt ontzettend lekker. Dankzij de zoete smaak is het tevens zeer geschikt voor kinderen.Vreemd genoeg kennen wet vooral als een lange tros gierst die in de vele vogelkooien hangen. Ik wil daarom gierst eens flink in het zonnetje gaan zetten! Want het wordt de hoogste tijd dat gierst een beetje uit het hoekje achterin de kamer van de graansoorten komt!

wat is gierst?

Gierst een groep van graangewassen, die allen tot de grassen familie toebehoren.Het bestaat uit zeer kleine korreltjes. Zo wordt het populaire graan teff ook gerekend tot deze gierstsoorten,vanwege de eveneens zeer kleine korrel, maar dit wordt niet door iedereen zo gerekend. De gierstkorrel is een klein hard zaadje dat wordt omgeven door een dop die eraf gepeld moet worden, deze dop is voor de mens onverteerbaar. Het drogen en narijpen vereist nogal veel zorg en aandacht. De wortels van de gierst hebben nogal uitzonderlijk veel wortelhaartjes waarmee zij met behulp van wortelzuren de actieve minerale stoffen uit de bodem kunnen oplossen. Gierst kent diverse soorten, waarvan parelgierst meest gebruikt en bekend is. Dit wordt voornaam verbouwd in de tropen en India,waar het heet en droog is. In bergachtige streken in vingergierst weer erg populair. Dit soort groeit makkelijk op grotere hoogtes. In Amerika en Europa wordt voornaam trosgierst verbouwd, voornamelijk als vee/diervoeding, inderdaad,voer voor de vogels dus. We komen deze prosogierst zoals het ook wordt benoemd echter soms ook nog wel tegen in de winkels voor menselijke consumptie. De Latijnse benaming voor het gierstsoort die we in Nederland het meest tegenkomen is Panicum Millaceum. Het soort millet is bijvoorbeeld een vorm van deze gierst. Zoals gezegd bestaan er dus vele soorten gierst,de meest bekendste en meest gebruikte zijn:

– parelgierst

– trosgierst

– pluimgierst

-vingergierst

Pluimgierst komt in Nederland ook gewoon in het wild voor. Deze stengels worden ook best vaak gebruikt ter decoratie . Deze pluimgierst gaat overigens al lange tijd terug, sterker nog, het is één van de vroegste in Nederland aangetroffen cultuurgewassen.  Parelgierst groeit vooral in de tropen en in India,en wordt voornaam in zadenmengsels gebruikt, als losse zaden. Cous -Cous is een bekende. Bij trosgierst blijft het zaad aan de trossen zitten en wordt  gebruikt als bijvoeder voor vogels. Vingergierst heeft meer regen nodig om te groeien en komt daarom ook meer voor in bergachtige gebieden.

 

niet zomaar gezond maar supergezond

Gierst is niet alleen nog erg onderschat als lekkere graansoort, ook qua voedingswaarde weten nog maar weinig mensen dat deze kleine korreltjes uit hun velletje barsten van de voedingsstoffen. Om te beginnen is gierst glutenvrij. Afhankelijk van het soort, bestaat gierst gemiddeld uit 60-80% uit koolhydraten, 6-20 % uit eiwitten en 1-6% uit vet. In de eiwitten schuilen zeer belangrijke aminozuren. Het is verder erg rijk aan ijzer, magnesium, koper, fosfor,en mangaan. Ook de vitaminen ontbreken er niet aan: vitamine B1 en B6. Naast een opmerkelijk hoog eiwitgehalte is gierst ook zeer rijk aan kiezelzuur , ook wel silicium genoemd. Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van huid, haar en nagels. Wat gierst ook nogal bijzonder maakt is dat het een regulerende werking heeft op de warmtehuishouding van het menselijk lichaam.Dit maakt gierst uitermate geschikt voor oudere mensen. Ook is gierst een zeer geschikt graan voor diabetes.

wat kan ik met gierst?

Gierst heeft een bijzonder zoete, nootachtige smaak. Gierst is ook een lekker makkelijk graan om te bereiden, enkel wat kort koken volstaat. Op 50 gram gierst heb je 100 ml water nodig. Omdat bij het pellen van het graan de korrels nogal eens beschadigd raken kan er wat vet vrijkomen wat een bittere smaak kan veroorzaken bij het kookproces. Dit is heel eenvoudig te voorkomen als je het gierst rauw voor het koken eerst even omspoelt in heet water. Breng het water eerst aan de kook en voeg de gierst toe en kook ongeveer vijf minuten.Laat de gierst dan nog nawellen op een warme plek ( gewoon op het fornuis laten staan met deksel op de pan bijvoorbeeld) voor ongeveer 20 minuten. Voeg dan pas eventuele kruiden/keltisch zeezout toe. Gierst kan als rijst worden gegeten,maar ook worden verwerkt in tal van baksels. Gierst kan ook tot meel worden vermalen of tot een griesmeel.

IMG_0360

Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke smuldessert mee! Klik hier om direct naar het recept te gaan.

 

Meel maak je zeer eenvoudig. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een goede blender. Gierst is goedkoop ( zelfs biologisch) waardoor het een zeer goedkoop meel is, met enorme gezonde voordelen, en bovendien glutenvrij. Gierst meel is enorm veelzijdig en heeft een uitgesproken smaak. Het heeft een los-korrelige textuur waardoor het meel bijvoorbeeld ideaal is te gebruiken om zandkoekjes mee te bakken. Door gierst te combineren met bijvoorbeeld zonnebloempitten verkrijg je een super-meel die je voor ontzettend veel doeleinden kunt gebruiken, Zeer goedkoop, voedzaam en veelzijdig dus! Combineer de meel ook met andere granen zoals haver, gort, boekweit, en diverse zaden en pitten. Door dit gecombineerd te vermalen verkrijg je de lekkerste meel-soorten!

Probeer gierst dus eens uit! Het is verkrijgbaar in de biowinkel, en kost per kilo nog geen € 3,35. Da’s een stuk voordeliger dan andere graansoorten / meel soorten! Je kunt on line ook goed terecht, bijvoorbeeld via PUUR EN FIT

 

14 Reacties op “gierst …. niet alleen voor vogels!!!!!!!

  1. Als ik de gierst wil vermalen tot meel, doe ik dat dan zonder het eerst te koken?
    En geldt dat trouwens voor alle granen?

    Warme groet, Ellen

    • Dat ligt sterk aan het graan.Het beste blijft even kort voorkoken maar het drogen duurt dan langer.Je kunt het ook gewoon in droge vorm malen.Succes!

  2. Kun je de gierst net als havermout door de melk doen als ontbijt?
    Of is dat niet lekker?

    • dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd,maar het lijkt mij wel lekker! 🙂

  3. Wat is de lekkerste gierst voor avondeten want heb nu gierst gekocht wat bijelkaar 30 min moet staan . Van de tuinen .

  4. Monique vraagje kan ik gierst poeder ook rauw eten of moet het verhit / gaar zijn?
    Groet Alex

    • Gietst kun je rauw eten, maar niet iedereen verteert het goed, dus het is afhankelijk van hoe jij het verteeert.

      • Waarom verteren mensen het niet goed?
        Zit er misschien zetmeel in?
        En als je het weekt ipv. maalt?
        Sowieso week ik alle noten, zaden en granen voordat ik er iets eetbaars van maak. Om afweerstoffen, zoals enzymremmers en saponinen, die de vertering blokkeren eruit te halen. Je schijnt zo ook veel van de gluten in tarwe te kunnen vermijden als je er brood of pasta van maakt. Ook nog even goed in de gaten houden waar het vandaan komt, want tarwe, soja en mais zijn meestal genetisch gemanipuleerd.

  5. Maakt het eigenlijk uit of het biologisch is of niet? Bijvoorbeeld bij quinoa is de toevoeging bio enkel voor extra geld, omdat het niet bespoten wordt. Hoe zit dat met gierst? Ik vraag het omdat ik het niet zo makkelijk bij mij kan vinden. Zeker niet de bio versie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *