Erythritol, wat is dat precies en hoe gezond is deze suikervervanger?
Sinds enkele jaren is erythritol sterk in opkomst ter vervanging voor suiker. We komen het niet alleen veel vaker tegen in talloze producten, ook kunnen we steeds meer en meer erythritol in pure vorm kopen, om te gebruiken als suiker. Ook in supermarkten kunnen we tegenwoordig zakjes suiker-vervangers kopen die een afgeleide naam dragen maar zijn gemaakt uit erythritol. Wat is erythritol, is het gezond, hoe wordt het gemaakt en valt er onderscheid te maken?
Wat is erythritol?
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.
Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Deze natuurlijke polio heeft geen enkele caloriewaarde.
Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruikt men meer dan 0, 66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten als deze bekend zijn bij andere polyolen zich openbaren.
Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs. Hieronder zie je een grafiek hoe het proces verloopt:
Er is verder niets aan gekleurd: erythritol is wit van nature. Erythritol is niet geraffineerd. Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt ook erg veel toegepast bij het maken van wijn, kaas en yoghurt. Aan zuivere Premium erythritol wordt verder niets toegevoegd of ondergaat ook geen chemische processen. Het blijft dus geheel 100% natuurlijk.
FEITJES OVER ERYTHRITOL
Erythritol is sinds 1990 een veel gebruikte suikervervanger in Japan. Daar kom je het ook veel vaker tegen in producten en als gewone suikervervanging in supermarkten. In 1997 heeft Amerika erythritol in gebruik genomen. Erythritol is in 1996 officieel toegelaten als veilige zoetstof in Europa.
Erythritol is, dit ter duidelijkheid, géén kunstmatig zoetmiddel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt het via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam worden gemaakt in laboratoria en zijn vaak tot 100 x zoveel zoeter dan gewone tafelsuiker. Erythritol blijft in zuivere vorm, het heeft hetzelfde volume als suiker heeft en behoeft daarom ook geen vulstoffen. Het blijft 100% zuiver. Daarnaast heeft het dezelfde textuur en smaak van suiker. De gangbare soorten bevatten 75% zoetkracht t.o.v gewone sucrose.
Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat vanwege de basis van oorsprong, maar het gedraagt zich niet als een zetmeel of suiker. Erythritol wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden via de urine.
Erythritol kan ook worden gebruikt door Candida patiënten. Het voedt de schimmel Candida) niet zoals gewone suiker dit wel doet. Ook kan erythritol veilig worden gebruikt door diabetespatiënten. Ook mensen met een fructose (natuurlijke vruchtensuiker) intolerantie kunnen erytritol veilig gebruiken omdat erythritol geen fructose bevat.
Erythritol is ook GMO (gen) vrij. Dit wordt met zeer grote regelmaat gecontroleerd door internationale gerenomeerde laboratoria van de SGS groep. Tevens wordt dit met een certificaat vastgelegd.Kan een fabrikant deze certificeringen niet overleggen, dan mag je zijn product in twijfel stellen. Erytritol bevat geen gluten en is ook halal en koosjer.
In juli 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit in Maastricht dat erythritol wellicht de bloedvaten kan beschermen. Mensen met diabetes hebben regelmatig hoge bloedsuikers. Dit kan op langere termijn schade opleveren aan de bloedvaten. De „binnenste bekleding” van de bloedvaten gaan op ten duur kapot door de suikers. De onderzoekers vonden dat erythitol mogelijk de vaatwanden kunnen beschermen. Het onderzoek bestond uit een test met menselijke bloedvaten. Deze werden blootgesteld aan flink wat suiker. Deze raakten zeer snel beschadigd. Vervolgens werd er erythritol toegepast en bleek, dat de endotheelcellen (een bedekkend laagje dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) niet meer kapot gingen. Er zijn nu testen aan de gang in Amerika. De Universiteit in Maastricht is hier zeer nauw bij betrokken. Erythritol is ook zeer tandvriendelijk. Het ontziet het gebit doordat het groei van bacteriën juist afremt die cariës en tandplak kunnen veroorzaken. Erythritol bevat ook geen calorieën. Dit is zeer gunstig voor het groter wordende overgewicht-problematiek over de gehele wereld.
ERYTHRITOL OP DE MARKT
Erythritol is in Nederland en de Benelux lang niet zo bekend als buiten Europa. Er zijn enkele fabrikanten/leveranciers die erythritol op de Europese markt hebben gebracht, waarvan het Noorse bedrijf Funksjonel Mat ( Sukrin) meest bekend is. . Er zijn daarnaast nog talloze ” losse” bedrijven die erythritol in hun assortiment hebben, deze vinden we voornamelijk in Noorwegen, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De afkomst van deze soorten erythritol is echter vaak vaag., maar het meeste komt uit China. Meestal is niet bekend waar de erythritol uit wordt vervaardigd, of het 100% zuiver is en of het gecertificeerd en premium is. . In Nederland is erythritol nog niet echt omarmd door fabrikanten, alhoewel we het, anno 2021, wel steeds vaker tegenkomen als bulk/vulstof in producten. Het bekendste merk, SUKRIN, heeft sinds begin 2016 een doorstart gemaakt voor de Benelux, om erythrirol beter op de Europese markt te zetten. Daar is erg veel behoefte aan, gezien er wel ontzettend veel positieve belangstelling is voor deze gezonde 100% meukvrije suikervervanger, maar het zeer slecht verkrijgbaar is. In Nederland wordt Sukrin maar weinig in winkels verkocht, en is het voornaam via internet bestelbaar. Hopelijk komt hier erg snel verandering in, en kunnen we Sukrin, net als in onze buurlanden ( Noorwegen bijvoorbeeld) gewoon in de supermarkt kopen.
Biologische erythritol
Zoals eerder geschreven komt het meeste uit China. Anno 2021 is er veel aan erythritol bij gekomen op de Nederlandse markt, maar blijft het lastig om de afkomst te achterhalen. Er zijn soms certificeringen opvraagbaar, maar ook deze zijn in de meeste gevallen erg vaag, en kunnen we de echtheid betwisten. Voor de allerbeste papieren zouden er meer gerichte controles moeten worden uitgevoerd, maar dat is uiteraard een onmogelijkheid, omdat erythritol massaal wordt geproduceerd over de gehele wereld. Wel bestaan er biologische varianten, die op zeker een betere controle hebben omdat deze niet zomaar het groene biologische keurmerk mogen dragen. Daar zitten strengere eisen aan vast. Een biologische erythritol is dus de allerbeste keuze, Dit heeft meer zekerheid dat het op de juiste manier is geproduceerd.
In 2023 bracht ik onder mijn eigen lijn MOOS FAVORITES een biologische erythritol uit, ondergebracht bij www.puurenfit.nl Deze erythritol vullen we zelf onder de meest strenge eisen af, zodat we een zeer mooi afgeronde verkoopprijs kunnen bieden. MOOS FAVORITES kun je HIER bestellen.
NOG EVEN DIT:
Net als met zoveel andere levensmiddelen betreft, 100% natuurlijk of kunstmatig, biologisch of chemisch, is alles waar het woord „té” voor komt te staan nooit een verstandige keuze.
Gebruik beiden in normale, aangegeven doseringen. Voor steviolglycosiden is een ADH vastgesteld van 4 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Voor erythritol staat een ADH van 0, 65 gram per kilo lichaamsgewicht.
Ook kunnen mensen overgevoelig reageren op bepaalde levensmiddelen. Dit is ook het geval met zowel stevia als erythritol. Mensen kunnen diverse klachten ervaren. Er zijn tot nu toe geen vastgestelde bijwerkingen bekend van zowel stevia als erythritol. Net als met alles geldt ook hier: gebruik je gezonde verstand voor een gezond lichaam!
DE OPHEF RONDOM DE ZOETSTOF ERYTHRITOL …STORM IN EEN GLAS WATER ???
WAT ZEGT DIT ALLEMAAL ?
Bij welke winkels kan ik dit kopen?
Helaas nog niet in winkels,maar op dit moment te bestellen via http://www.steviaproducts.be. Hopelijk komt het ook snel in de winkel!
Hopelijk doet monique van de vloed nog een aanbieding zo van te bestellen pakket.
Ik ga daar niet over Froukje 🙂 Maar goed nieuws: er komt inderdaad weer een stunt actie aan!
wat over het merk MATTISSON (Nederland)? zuiver ? gekende herkomst ?
In een natuurvoedings winkel.
Die kunnen het bestellen.
http://www.greensweet-stevia.nl
Ik heb een bokaal gekocht zoals op de afbeelding hierboven in mijn bio-shop in Gent
Erithyrol is ook te koop bij pit-pit.com en is een stuk vriendelijker geprijsd dan Sukrin.
dank voor de tip!
Ik heb het net bij de Tuinen gekocht
let goed op : er zijn ook ” vervuilde” varianten in omloop. Het principe is zo’n beetje hetzelfde als bij stevia: hoe duurder hoe puurder. De ” vervuilde” soorten worden goedkoop gefabriceerd en zijn noiet GMO vrij, daarnaast kunnen ze zijn behandeld met chemicaliën. Het is daarom meest verstandig de goede, betere, en betrouwbare merken te kopen. Warme groet!
Zijn de producten van Steviala goed?
En Pure Via?
ik ben naar de natuurwinkel geweest om erythirtol te kopen. Ze kenden het inderdaad niet, maar zeiden dat alles wat op ……tritol eindigt niet goed is
ach ja, dat personeel hé? Lees mijn artikel er anders nog even op na.:-) Je kunt erythritol ( ery-pure) bestellen via http://www.steviaproducts.be
Hallo Monique, als ik 150 gram witte basterdsuiker wil vervangen voor dit product, hoeveel moet ik dan gebruiken?
Hai Nynke, ik adviseer altijd iedereen eerst om vooral op smaak te zoeten.Dit omdat iedereen weer houdt van zoet,zoeter,zoetst.150 gram kun je vervangen voor 150 gram erythritol maar je kunt ook minder gebruiken als je wenst.Wat ik zelf doe is het mengen met stevia, dit versterkt elkaar erg goed zodat je bijvoorbeeld 2 eetlepels erythritol nodig hebt en een eetlepel stevia kristal sweet Tra.Succes!
Ik gebruik Sukrin dit bevat ook erytrithol ken je dit produkt?
kijk in het meukvrij ABC : http://www.moniquevandervloed.nl/sukrin/
Ery-pure is exact hetzelfde: jet komt uit dezelfde fabriek en is premium quility.
Hoi Monique,
Ik maak graag een pavlova bij etentjes enzo. Kan ik met deze suiker ook een pavlova maken? Heb je dat al geprobeerd?
yep, en dat lukt prima! Succes!
Hallo Monique. Ik gebruik al 2 jaar van Natrena Stevia 0% Suiker&Calorieën. Dit is Erytritol met Stevia en was voorheen te koop bij C-1000 (bruin doosje 200 gr) Nu ben ik op zoek waar het te koop is. Hier bij AH, Plus en Coop hebben ze het niet. Ken jij dit product van Natrena? Dit is net gewone suiker
Hai,
Het klopt dat dit uit het assortiment is gehaald. Dar heb ik zelf namelijk een flinke vinger in de pap in gehad. Ik heb mij namelijk erg sterk gemaakt betreft de zeer misleidende teksten op de verpakking en ook kwam de erythritol uit China, en dus niet zuiver. Al met al heeft Natrena waarschijnlijk besloten het helemaal uit het assortiment te halen. Het is daarom overal uit het assortiment gehaald en later in discountwinkels uitverkocht.
Wil je echt zuivere erythritol, onthou, dat dit aardig prijzig is. Fabrikanten als natrena en candarel ( supermarkt merken bovendien) kunnen nooit met zuivere producten werken omdat zij er anders geen winst aan bejegenen. Ook kun je je afvragen waarom een merk die voornaam producten op de markt brengt bestaand uit kunstmatige chemische zoetstoffen, zuivere erythritol en stevia produceert. Het is helaas niet anders: wil je meest zuiver, dan kost dit meer geld. Warme groet!
Zojuist bij de Plus in het assortiment gevonden, dus kan ik het blijven gebruiken 🙂
Is dit zo? Ik ben stomverbaasd! En vooral erg benieuwd om welk soort het gaat. Want let ook hier goed op: er er bestaan ook vele verschillen. Zo komt er ” vervuilde” en ” bewerkte” erythritol uit China. Deze is niet zo gezond als de zuivere varianten waar ik mee werk, en waar ik over schrijf. Ik zal ook eens op jacht gaan bij PLUS. Want dit maakt mij enorm nieuwsgierig. Warme groet
Goedemiddag Monique,
In je artikelen lees ik dat je produkten gebruikt die van steviaproducts uit België komen.
Ook lees ik dat Ery-pure hetzelfde is als Sukrin.
Heeft Sukrin ook 100% pure Erythritol in hun producten zitten?
Zit erg te dubben tussen Ery-pure en Sukrin.
Wat heeft je doen besluiten om meer de produkten van Steviaproducts te gebruiken in plaats van Sukrin?
Kan via de Dio drogist alleen de Sukrin bestellen. (heb dan geen verzendkosten)
vriendelijke groet
Edwin van Heuven van Staereling
Goedenavond,
Na weer de leuke artiken gelezen te hebben op je site zijn de meeste vragen beanwood.Alleen kan ik niet vinden of Sukrin ook 100% erythriol heeft, bij ery pure staat dit op de verpakking.
Zie alleen 100% natuurlijk bij Sukrin staan
Vriendelijke groet
Edwin van Heuven van Staereling
Hoi Moniek,
Kun je mij het verschil uitleggen tussen het zuiveren van de erythritol en het raffineren van suiker?
dit staat omschreven in het artikel, hoe het wordt gedaan met de zuivere variant. Het raffineren van suiker gebeurt met vele chemische processen. Waaronder chemisch bleken en filteren. Op internet kun je vele omschrijvingen terugvinden over dit proces. Warme groet.
Als het niet via de dikke en dunne darm opgenomen wordt, via welke weg wordt het dan wel opgenomen in het bloed?
Behoort tagatesse ook tot deze groep zoetstoffen?
Goeie vraag daar zou ik ook wel een antwoord op willen horen.
Tagatose behoort noch tot de groep zoetmiddelen, als polyolen. Ik ben bezig met een artikel over tagatose waarin ik hier uitgebreid op terugkom.
Hoi Monique, dank voor de geweldige info op je site! Wat betreft de erythriol heb ik een vraag aan je. Op de chocoladerepen van Cavalier staat achter zoetstoffen (erythriol, steviolglycosiden). Hoe weet ik of de erythriol (en de stevia) zuiver zijn??
Dank voor je antwoord, groet,
Saskia
hai…dit kun je opvragen bij de leverancier. Zij kunnen je gecertificeerde stukken tonen, als zij de loepzuivere erythritol gebruiken. Succes!
Hoi Monique,
Een vraagje…
Wij doen ons profielwerkstuk over de invloed van suikers op je lichaam. Wij denken dat wij heel ver komen met jou informatie, maar volgens onze docenten mogen wij alleen hele betrouwbare bronnen zoals het voedingscentrum gebruiken. Mag ik vragen wat jou bronnen zijn?
Alvast bedankt,
Femke
Dag Femke!
Dit artikel heb ik jaren terug geschreven. Mijn bronnen heb ik destijds gehaald van wetenschappelijk onderbouwde Amerikaanse websites. Welke dit precies waren weet ik helaas niet meer. Veel succes met je profielwerkstuk!
Als ik Google op Sukrin/erythritol dan kom ik vooral negatieve verhalen over erythritol tegen. In het bijzonder omdat het als E-nummer 968 vermeld wordt, niet goed dus. Wat is jouw mening hierover Monique?
Ik raak er wat over in verwarring, heb net een aantal Sukrin producten aangeschaft.
dit zijn inderdaad indianen verhalen. De erythritol van Sukrin en van Greensweet zijn in orde. Er zijn idd ” vervuilde” varianten in omloop. Geen van al deze beweringen zijn overigens wetebschappelijk onderbouwd. Dus mijn mening: gebruik , maar met gezond verstand uiteraard 😉 Succes!
Hallo Monique, wat is het verschil tussen stevia en erythritol? Wanneer kun je het beste stevia gebruiken en wanneer erythritol?
ja Harma, wens het verschil ook te kennen
Hallo Monique, Ik heb net bij De Tuinen een zak gekocht van het merk Via Health waarop staat Sweet like Sugar, Good Good Sweet Sweetness. Er staat op dat er Erythritol en stevioglycosiden in zitten. Ken je dit merk en is dit betrouwbaar?
ik ken het product helaas niet dus kan er ook geen oordeel over geven….
Hoi Edwin, en waar is dit product te koop?
Hoi Monique,
Het dropmerk “Klene” verkoopt een aantal soorten drop met o.a. als zoetstof erythritol. Weet je “toevallig” of zij het zuivere soort gebruiken?
Als het niet zo is, dan ga ik bij het bedrijf zelf informeren.
Bij voorbaat dank voor je antwoord.
ik heb daar inderdaad geen informatie over. Je kunt bij het bedrijf vragen waar zij hun erythrirol vandaan halen. Warme groet!
Bent u er ooit achter gekomen of zij het zuivere soort gebruikte?
GreenSweet geeft nu 20% korting in de webshop op alle artikelen (o.a. Erythrithol) met kortingscode : DBW
Geldig van 18-4 t/m 18-6-17 op http://www.greensweet-stevia.nl
Ik kan op die website geen Erythritol vinden, alleen stevia…
http://www.greensweet-stevia.nl/a-44845726/greensweet-stevia-poeder-en-stevia-suikers/greensweet-erythritol-400-gram/
ik volg op facebook een duitse groep Low Carb Compendium. Koolhydraatarme recepten . In deze recepten komt vaak erythrit voor ipv suiker. Maar als ik naar het aantal koolhydraten kijk is dit produkt zo goed als 100% koolhydraat. Kun je me uitleggen hoe dat zit en is dit toch veilig te gebruiken?
ZOWEL STEVIA ALS ERYTHRITOL BEVAT GEEN KOOLHYDRATEN. WAAROM STAAT OP DE VERPAKKINGEN VAN GREENSWEET STEVIA DAT DE PRODUCTEN WEL VEEL KOOLHYDRATEN BEVATTEN?
Pure steviolglycosiden is tot 480 x zoeter dan gewone sucrose. Dit is zo zoet, dat wij dit niet kunnen eten. Daarom worden pure steviolglycosiden vaak vermengd met een draagmiddel ( bulkmiddel) Bij echte zuivere en pure stevia producten wordt dan meest gekozen voor de andere pure en zuivere suikervervanger, erythritol. Klik hier, om meer te lezen over erythritol. Erythritol heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als stevia. Het bevat geen koolhydraten en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Zoals je in het erythritol-artikel kunt lezen, wordt alles niet als een koolhydraat in ons lichaam opgenomen, en omgezet in energie.Het lichaam voert alles af via de urine. Het telt dus niet mee als koolhydraat. Het wordt echter WEL beschouwd als een koolhydraat. Het is wettelijk verplicht ( door de EU) om deze informatie juist op de verpakkingen te vermelden. Resumerend: er worden wel koolhydraten vermeld, maar deze zijn niet opneembaar door ons lichaam, waardoor het niet als koolhydraat/energie wordt gebruikt. Omdat de wet dit verplicht stelt, moeten voedingswaarden wel juist worden vermeld.
Er heerst vooral erg veel verwarring, omdat erg veel fabrikanten en websites deze NIET vermelden. Terwijl het wel wettelijk is verplicht. Greensweet-stevia houdt zich dus netjes aan wet-en regelgevingen volgens de EU. De reden waarom veel fabrikanten en webwinkels deze gegevens onjuist vermelden ( we lezen of helemaal niets, of een foute vermelding van 0 koolhydraten per 100 gram) is om deze illusie ( koolhydraat-vrij) niet te verstoren door een vermelding wat enkel verwarring kan opleveren. Veel mensen haken immers direct af, zodra ze lezen dat een zak stevia per 100 gram bijna 99% koolhydraten bevat. Terwijl het gaat om niet opneembare koolhydraten. Greensweet-stevia is één van de weinige leveranciers die dit netjes vermeldt.
Dank voor je reactie!
Beste Monique,
Ik lees ook in bepaalde gerechten over Zusto. Dat is een suikervervanger zonder calorieën. Ken jij Zusto en/of wil jij je er in verdiepen? Alvast hartelijk dank.
kan ik kort maar krachtig over zijn: MEUK 😉
Hai Monique,
Ga jij Erythrithol verkopen in je webwinkel?
Weet jij of er inmiddels al ergens Sukrin of een vergelijkbaar product te koop is in de gewone winkels?
Jazeker! 😉 Van greensweet. Dit is gewoon 100% hetzelfde als de Sukrin, er zit alleen een ander zakje omhgeen 😉 Zuivere erythritol als greensweet en sukrin vind je helaas niet of nauwelijks in de winkel. Webwinkels zijn de enigen so far die dit aanbieden. Warme groet!
Vraagje:
Kan ik de suiker in elk willekeurig recept vervangen door stevia of erythritol? In de juiste verhoudingen natuurlijk. Klopt het dat de verhouding stevia/suiker 1 op 10 is? En hoe is dat met erythrtitol?
En kan ik daarbij dan ook tarwebloem vervangen door speltbloem? Is dat 1 op 1?
Alvast bedankt voor je reactie!
https://moniquevandervloed.nl/bakken-met-suikervervangersde-verhoudingen/
Hoi Monique, allereerst dank voor je vele goede artikelen, ik heb er al veel aan gehad. Nu probeer ik gan mijn behoorlijk sterke suiker”verslaving” af te komen en kocht op vakantie in Italie een zak Sukrin. Nu lees ik echter dat ook deze zoetstof het beloningscentrum in de hersenen activeert. Waardoor toch de hunkering zou blijven bestaan en de dips bij t uitblijven van de stof. Ook zou ’t je verzadigingsgevoel in de war brengen. Weet jij iets meer over deze twee zaken?
dit zijn nooit echt goed onderbouwde uitspraken. Ik persoonlijk vind het een vaag gebied en negeer dit. Ga verstandig om met zowel suiker als suikervervangers, dan ben je in mijn opinie juist bezig. Warme groet
Hallo Monique, is erythrtol hetzelfde als Erythrit? Dit laatste wordt onder de naam Xucker verkocht in Duitsland. En geldt hiervoor hetzelfde verhaal met koolhydraten als bij erythritol?
Groeten, Mirjam
Mirjam,
Erythrit en Erytrhol zijn hetzelfde. De eerste is de Engelse schrijfwijze en de tweede de Duitse schrijfwijze.
“Wir werden immer wieder gefragt was den der Unterschied sei zwischen Erythrit und Erythritol, da beide Schreibweisen gelesen und gesehen werden. Bei Erythrit und Erythritol handelt es sich um das gleich Produkt. Erythrit ist die deutsche Schreibweise, Erythritol die englische Variante, die auch in vielen anderen europäischen Ländern verwendet wird.”
Bron: https://www.mithana.com/blog/20130105_unterschied-erythrit-und-erythritol.html
Beste Edwin, misschien wel zo netjes te vermelde dat Natural Sweet jouw website is!?
Vriendelijke groet, Xandra
Beste Edwin, misschien wel zo netjes te vermelden dat Natural Sweet jouw website is!?
Vriendelijke groet, Xandra
Ik ben heel erg benieuwd of erythritol ook geschikt is voor kinderen van 2 jaar. Als ik dan een bananenbrood maak met erythritol, mag zij daar dan een plakje van?
Veel vind je ook op: https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx
Zelf gebruik ik al jaren Stevia ook prima natuurlijke zoetstof van het steviaplantje. Alleen vele malen sterker. Als je juist doseert is het prima. Bij teveel doseren wordt heeft het een bittere nasmaak
Hallo Monique, is er een verschil tussen Sukrin en Erythritol of is Sukrin een merknaam?
Sukrin is idd de merknaam 😉
Hoi, wat kun je gebruiken om het frisse mondgevoel van erythritol tegen te gaan?
Hoi Tamara,
Als je het gebruikt met iets als creamcheese ( bv de classic van de Lidl) dan valt het het minste op. Mij stoort het ook.
Ik maak altijd een mengsel van Xylitol> 225 gram , Erythritol> 170 gram en steviapoeder>1 theelepel. Ik gooi dat in mijn magimix en laat het flink draaien zodat het goed mengt en de korrels wat kleiner worden. Dat schijnt het “cooling effect” ook tegen te gaan. Ik koop de Xylitol en Erythritol van het merk Xucker (Amazon.de) de steviapoeder heb ik via iHerb in USA merk Better Stevia Organic Extract Powder omdat het daar veel goedkoper is maar zoiets kun je vast hier ook krijgen. Voor mij is dit mengsel de meest “smaakvolle” suikervervanger.
Mijn verhaal is misschien wat uitgebreid maar ik heb ook lang gezocht naar de meest “gezonde” en lekker smakende suikervervanger.
Ik vind wel nog steeds dat ook dit mengsel niet perfect is. Koekjes bijvoorbeeld worden nooit zo knapperig omdat echte suiker carameliseerd en door de xylitol kun je er ook geen meringue of pavlova mee maken.
Hoop dat ik je wat heb kunnen helpen,
Wendy
Nog een vraag:
Weet je of (en hoe) je crunchy granola chunks kunt maken met erythritol (en een beetje stevia)?
Crunchy chunks zoals je in cruslie van veel supermarkt merken vindt, maar dan zelf gemaakt zonder meuk.
(Voor mij zijn crunchy chunks van die crunchy brokken waarbij een heleboel havervlokken aan elkaar vast zitten.)
Heb je een recept (voor mensen zonder air fryer)? 🙂
Dag Monique,
is Sugarly van Canderel OK of meuk?
Ik heb sugarly gebruikt in chocomousse en de korrelige textuur stoorde me, het loste niet op in de opgeklopte eiwitten. Moet ik die beter mee laten smelten met de chocolade, dus opwarmen?
Alvast bedankt!
Erythritol heeft een nogal dominante bijsmaak, wat in een comment hierboven “koelend effect” wordt genoemd, Dat zou als nadeel genoemd moeten worden bij elk enthousiast verhaal over erythritol. Een ander nadeel is dat Erythritol beslist niet hetzelfde werkt als suiker in baksels.
dit is zeer persoonlijk. Ik hoor zeker voor de eerste keer dat erythritol een bijsmaak geeft. Het zal om enkele gevallen gaan. Verder vind je op mijn website veel info over het gedrag van erythritol in gebruik.
Je leest hierboven dat meer mensen de bijsmaak niet waarderen 😉 en hoe ze dat proberen te voorkomen door de erythrol te mengen met andere zoetstoffen. Je hoeft welke site dan ook maar te lezen waar het over erythritol gaat of verkocht wordt en mensen noemen de vervelende bijsmaak. Ik vind veel info op jouw site, waarvoor eeuwig dank 🙂 maar wat mij betreft valt erythritol absoluut onder meuk, hoogbewerkt en met een bijsmaak die ik alleen als “chemisch, onnatuurlijk, industrieel” zou kunnen beschrijven. Ik heb ’t spul in huis, want tja, zero calories, maar ik heb er al zoveel recepten mee vernacheld dat ik ’t niet meer durf te gebruiken, of een minimaal percentage van de totale hoeveelheid zoet die een recept nodig heeft. Dadels, bananen, appels, zoete aardappel geven smakelijker zoet… en puur natuur…
Hoi monique,
Zou jij kunnen verklaren dat als je erythritol in een likeur gebruikt waarom het als erythritol kristallen uit elkaar valt in de diepvries, buiten de koelkast is geen probleem. Of weet je misschien wie daar een antwoord op kan geven?
Hallo Monique,
Ik heb diabetes type1, eet KHarm en gebruik wekelijks erythritol in gebak.
Mijn suiker staat goed geregeld maar heb regelmatig (zo bijna elke 6 weken) een blaasontsteking, dus daarom mijn vraag. Maakt erythritol de urine zoet doordat deze onveranderd door de urine wordt uitgescheiden? Misschien een rare vraag maar wil er zeker van zijn dat erythritol geen voedingsbodem zou vormen voor bacteriën in de blaas.
Voor de Monique site is het wel goed. Kan ook als insecticide gebruikt worden. Achterlijke zeiksite als je interesse hebt in het onderwerp
Fijn , dat je schijnbaar de tijd kunt vinden in je eenzaam bestaan, om te reageren, bedankt voor de geweldige complimenten, want dit zegt dat ik de juiste mensen bereik, en de onjuiste niet! THANKS!
Hallo,
Is green sweet erythritol hetzelfde als steviala?
De prijs in elk geval wel.
mvg Tineke
nee, komt van verschillende leveranciers.
Hi Monique,
Vraagje? Er is deze week een onderzoek gepubliceerd over bloedpropjes door gebruik van erythitol. Daar ben ik erg van geschrokken.
Moeten we nu stoppen met erythirol? Ik weet het niet meer. Ik eet kha, maar heb soms behoefte aan iets zoets.
Groetjes,
Manon