Eddo’s

Omdat de wereld groot is, blijven we steeds veel ontdekken. Ook ik kom nog regelmatig voedingsmiddelen uit de natuur tegen waarvan ik nog nooit eerder heb gehoord. Eddo’s is zo’n knolletje. Ik had ze eerder wel eens zien liggen bij de toko. Maar wat het nu was? Totdat ik er spontaan een paar kreeg van een Surinaamse buurvrouw. Wat zijn eddo’s? Zijn ze gezond? 

sam_9398

WAT ZIJN EDDO’S?

Eddo’s zijn wortelen van een tropische plant..De taro (Colocasia esculenta) of olifantsoor, is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae), ook bekend als Eddoe of Eddo. Hij wordt  al meer dan 2000 jaar geteeld om de knolvormige wortelstokken, die net als aardappelen worden gekookt. Het is een tot 2 m hoge overblijvende plant met een knolvormige, rechtopstaande wortelstok die aan de bovenzijde bedekt is met ringvormige bladlidtekens. Meestal steken alleen de bladeren boven de grond of het water uit. De taro wordt gekweekt op drassige akkers. De soort komt wild of verwilderd voor in sloten en aan waterkanten.

De pijl– tot hartvormige bladeren hebben een krachtige, rechtopstaande 0,2–1,5 m lange steel. De bladschijf hangt met het uiteinde omlaag, is 13–60 x 10–35 cm groot, vaak iets gegolfd en heeft afgeronde voetlobben en uiteindes. De kleur van de bladschijf hangt af van het ras en kan bleek groengeel tot donkergroen, effen, gevlekt of gestreept zijn.

In cultuur worden zelden bloemen gevormd. De bloemen zijn zeer klein en groeien in een 4–20 cm lange bloeikolf (spadix). Aan de onderkant van de bloeikolf groeien de vrouwelijke bloemen, daarboven steriele en aan de top groeien de mannelijke bloemen. Van de bloeikolf wordt 3–6 cm omgeven door een roomwit of geel, 9–40 x 2–5 cm groot schutblad (spatha). De groene, glanzende, tot 5 mm grote bessen die na de bloei ontstaan, zitten dicht opeen in de kolf. Een enkele bes bevat één zaad.

De tot 4 kg zware wortelknollen zijn wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur. Ze bevatten tot 25 % zetmeel. Het gehalte aan eiwit (3 %) en vitaminen is relatief gering. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur, wat door verhitting afgebroken wordt. Een populaire snack gemaakt van de taro zijn tarochips, die ook in Nederland te koop zijn.

SUPERGEZOND

De eddo is erg rijk aan mangaan. Daarnaast bevat het 22% van onze dagelijkse vitamine B6 behoeften. Ze zijn tevens zeer rijk aan voedingsvezels. Ze bestaan voor 25% uit zetmeel, en 3% uit eiwitten. Er zijn ook veel mineralen aanwezig, waaronder ijzer. Met name het blad is rijk aan vitamine A en B2. De taro bladeren zijn rijker aan vitaminen en mineralen dan de knol. 

sam_9397

GIFTIG

Zowel de knol als het blad /bladdelen bevatten oxaalzuur. Dit wordt gelukkig door een juiste verhitting afgebroken. Alle onderdelen van de taro bevat calciumoxalaat, dit is een nogal bijtend stofje. Het is daarom wel belangrijk, dat je de taro 100% gaar kookt. Het moet goed zacht zijn gekookt. 

Je kunt logischerwijs de taro NIET RAUW ETEN. Ook kun je wat overgevoelig op de behaarde schil en het sap uit de knol reageren. De schil is NIET EETBAAR, deze moet je dus goed wegschillen. Gebruik voor alle zekerheid, om overgevoeligheid voor te blijven, handschoenen als je eddo’s gaat schillen. 

sam_9395

WAT KUN JE ERMEE?

Eddo’s kun je hetzelfde verwerken als aardappel. Dus: stomen, koken, bakken en frituren. Er wordt ook veel meel van gemaakt, waarvan de bekende tacoschips gemaakt worden. Gekookte taro’s hebben een licht melige textuur en een milde, lichtzoete smaak. In Afrika worden de knullen bijvoorbeeld gebruikt als een pasta ( fufu) Voor mensen die liever geen aardappel eten is deze taro de perfecte vervanger. 

img_0174

Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke gekruide patatten mee! Deze kun je in de oven bakken of in de airfryer. Kook de eddo’s goed gaar en laat ze afkoelen. Snij in patatten. Verwarm de oven voor op 195 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de patat met twee eetlepels 07 veggiekruiden of andere kruiden naar keuze. Verdeel de friet over de bakplaat en bak ze goudbruin en knapperig in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. In de airfryer worden de frieten wat knapperiger!

IMG_1092

Deze eddo-bitterballetjes zijn ook al zo onweerstaanbaar lekker! Kook circa vijf eddo’s en pureer deze samen met een flinke scheut aminos of soyasaus of tamari en twee eetlepels kerrie masala in de keukenmachine tot een puree/ragout. Zet een bakje met twee losgeklopte eieren en een bakje met paneermeel klaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai de oven aan op 200 graden.

IMG_1093

Neem steeds een beetje van de ragout, haal deze door het eimengsel, daarna door de paneermeel. Leg de balletjes op de bakplaat. Bak de balletjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-20 minuten, blijf tussentijds controleren.

 IMG_1094

3 Reacties op “Eddo’s

  1. Leuk weetje, als je de knolletjes plant, komt er een snelgroeiende, te dure kamerplant uit met prachtige bladeren.

    • Yeah!! :-), ik heb net 2 eddo:s in een grote pot gezet. Eerst in een warme vochtige boterhamzakje laten spruiten. Elke dag even paar keer in de zak ademen. Na paar weken komt de ontkieming!

  2. Lieve Monique, Je bent goed bezig met je website vol waardevolle inhoudelijke informatie. Ga zo door voor ons allemaal.

    🙏Hartelijke dank,
    Mischa🕉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *