Alles over edelgist + recepten !

Afgelopen twee/drie jaren heeft edelgist wat meer bekendheid gekregen dankzij de veganistische golven. Dankzij de opmerkelijke hartige kaassmaak wordt edelgist gebruikt ter vervanging voor kaas. Wat is het nu eigenlijk, dat edelgist? En is het gezond? Is het gist, zoals vaak wordt gedacht? Alles over edelgist op een rij! En lekkere recepten! 

IMG_1922

WAT IS EDELGIST?

In het buitenland wordt edelgist “ nutrittional yeast” genoemd. In Nederland wordt het soms ook wel voedingsgist genoemd, de Engelse vertaling. Edelgist is een degeactiveerde gist, wat in basis meestal is gemaakt van de stam Saccharomyces cerevisiae, een niet dierlijk ééncellig organisme. Deze gist leeft enkele dagen op een voedingsbodem van onder andere glucose of melasse, en wordt hierna gedood door verhitting. We spreken na dit proces van gedeactiveerde gist. Dit wordt gedroogd en verkocht als geel/witte vlokken. De hartige smaak komt van he vrije glutaminezuur.
IMG_1920

ERG GEZONDE “ GIST”

Edelgist is van nature rijk aan essentiële aminozuren en diverse B-vitaminen, als B.1, B2, B3, en B6.  Vaak wordt gedacht, dat edelgist vitamine B12 bevat, maar dat is helaas niet zo. Gisten kunnen geen vitamine B12 produceren, dit is iets wat is voorbehouden aan bacteriën. Het wordt vaak verrijkt met vitamine B12 door de fabrikant. Edelgist is rijk aan vezels. In de vorm van 1,3 en 1,6 bétaglucanen. Volgens onderzoek kunnen deze bétaglucanen het immuunsysteem versterken. .
Andere vormen van Saccharomycres cerevisiae zijn biergist en Marmite. Wie wel eens Marmite heeft geproefd, weet dat het een zeer kenmerkende hartige smaak heeft, net als edelgist. Net als edelgist wordt Marmite ook extra verrijkt met( kunstmatige) vitaminen. Biergist bevat volgens onderzoekers veel chroom. en kan daardoor zeer gunstig werken op de bloedsuikerspiegel en cholesterol.
IMG_1924

NIET GESCHIKT VOOR IEDEREEN

Edelgist is  inactief, wat wil zeggen dat het een “ dood gist” is. Hierdoor kunnen mensen met Candida edelgist vaak wel gebruiken, maar het blijft een kwestie van opletten als je gevoelig bent voor schimmels en gisten. Sommige mensen met de ziekte van Crohn blijken antistoffen te hebben voor Sacchharonmyces cerevisiae, wat inhoudt dat deze groep mensen deze gist maar beter kunnen mijden. Edelgist is tevens rijk aan purine. Mensen met een overgevoeligheid voor jicht moeten daarom ook beter edelgist mijden. Sommige varianten edelgist bevatten gluten, of sporen van. Even goed de etiketten lezen dus.

LIEVER NIET ( AL TE HOOG) VERHITTEN

Je kunt edelgist zowel koud als warm gebruiken. Ik adviseer je echter om edelgist het liefste koud te verwerken. Om twee redenen:
– koud blijft de hartige kaassmaak meest behouden en intact
– koud blijven de meeste B-vitaminen behouden
Je kunt daarom het beste wat edelgist strooien over een baksel na het bakken. Verwerk je edelgist in een baksel, zal dit altijd ten koste gaan van de smaak. Licht verwarmd blijft de smaak overigens wel redelijk goed behouden.

IMG_1934

WAT KUN JE ERMEE?

Edelgist wordt in regel gebruikt om meer vitaminen, en foliumzuur binnen te krijgen. Maar inmiddels is het populair geworden onder vegetariërs en met name veganisten. Je kunt edelgist overal op/aan/ in/ naast gebruiken, alles wat je graag een niet dierlijke hartige smaak wilt geven. Enkele heerlijke tips:
– over een salade
– door een groentesmoothie
– over pasta/rijst/macaroni
– over gestoomde/gekookte aardappelen, groente, peulvruchten
– door koude en warme sauzen
– gemengd met noten, granen, pitten, zaden
– in soepen als smaakmaker
– over popcorn
– over gekookte Quinoa, gierst, haver
– bij het maken van diverse groentechips
– lekker uit het vuistje
– vegan kaasjes maken
Verderop enkele heerlijke recepten en inspirerende recepten!
IMG_5027

BIOLOGISCH OF NIET-BIOLOGISCH?

We kunnen edelgist meestal vinden in de biowinkel, of gezondheidswinkels. Dit werkt nogal verwarrend. Want is alles wat we in de biowinkel kopen niet verplicht biologisch? Nee, niet altijd. Zo is het meest verkochte edelgist, van het merk NATUFOOD niet biologisch. Wat is het verschil tussen biologische en niet biologische edelgist?
Voor reguliere gist gebruikt men ammonia of een ander gelijkwaardig additief als stikstofbron. Bij biologische producties worden enkel plantaardige bronnen gebruikt Biologische gist groeit langzamer, het hele proces duurt daarom twee keer zoveel langer als kunstmatig vervaardigde edelgist. Dit komt ook weer naar voren in de uiteindelijke verkoopprijs. Aan biologische edelgist worden geen synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, omdat het vrij complexe fermentatieproces zelf al zorgt voor natuurlijk verworven vitaminen en mineralen. Biologische edelgist is daarom stukken duurder dan niet-biologische. De potten van NATUFOOD ( niet-biologisch) kosten bijvoorbeeld rond de 3/4 euro per 150 gram. Biologische edelgist kost soms wel twee keer zoveel meer. Een groot verschil dus, maar het loont de extra euro’s als je graag kiest voor natuurlijk en niet voor synthetisch.

DE BIOLOGISCHE MAAR VOORDELIGE EDELGIST VAN PUUR & FIT!

Zoals je zojuist kon lezen, heeft het verschil tussen biologisch en niet biologisch wat betreft edelgist wel wat voeten in de aarde te wroeten. Maar daar hangt dus wel meteen een prijskaartje aan. Omdat we bij puur & fit alles geheel zelf afvullen, en zelf de controles uitvoeren, kan de verkoopprijs zeer laag worden gehouden. We zijn daarom moreler in verkoopprijzen. En betaal je per 200 gram bij ons € 10,95, terwijl je voor de vele andere biologische merken soms het twee dubbele betaalt, zo kost Mattisson BIOLOGISCHE EDELGIST € 13,95 per 200 gram. Dat zijn dus best bizarre verschillen. Wil jij voortaan ook slim inkopen ? KLIK DAN HIER om de BIOLOGISCHE EDELGIST van puur & fit te bestellen!

IMG_1933

PARMENZAANSE KAAS!

Ik vind edelgist verrukkelijk. Ik hou erg van kaas, maar eet dit ( op af en toe bio-dynamische geitenkaas van de streek) al jaren niet meer omdat ik de kaasproductie erg controversieel vind, net als de melk-productie. Edelgist is dan werkelijk een ware uitkomst. Ik maak er veel vegan kaasjes en spreads van en ik strooi het standaard vaak over groente, zoete aardappelen en salades. Ik maak er ook veel parmezaanse “ kaas” van. Dit is werkelijk verrukkelijk !!!!! En zo gemaakt:
Meng 50 gram geroosterde sesamzaadjes, een koffiekopje vol edelgist, een eetlepel olijfolie en een snufje keltisch zeezout door elkaar. Bewaar de parmezaanse kaas in een goed afsluitbare pot ( bijvoorbeeld weckpot) op een koele droge plek.,
IMG_1932
Meer inspiratie nodig? KLIK HIER Wil je meukvrije jus maken? KLIK HIER

 

7 Reacties op “Alles over edelgist + recepten !

  1. Edelgistvlokken vinden wij ook erg lekker, maar voor sommige dingen vind ik marmite heerlijk. Ik durf dat eigenlijk n iet meer zo goed te gebruiken, vanwege de tegenstrijdige berichten hierover. Kun jij daar iets meer over vertellen Monique?

  2. Ik was al blij dat ik je pagina over edelgist had gevonden en ik heb net je ebook ontvangen en het vluchtig doorgenomen. Ik vind het geweldig, dat je daarin zoveel uitleg geeft over allerlei soorten voeding en vooral over alle toevoegingen in voeding. Dankjewel Monique.

  3. Hoi Monique,

    Iemand vertelde me dat edelgist ook goed kan zijn voor mensen met ad(h)d. Ben benieuwd wat jij daarvan vindt.

    Alvast bedankt voor je reactie,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *