Broodbeleg maak je zelf! Alle populaire broodbeleg op een rij!

Vrijwel iedere week zie ik in de supermarkt wel een nieuw product in het brood-beleg-schap. Wij Nederlanders houden van zoet beleg op brood. Bij het ontbijt, op de lunchboterham, en zelfs als onderdeel van een avondmaaltijd. Ook eten we graag tussendoor iets waarop we zoet beleg smeren bijvoorbeeld op een crackertje of toast. 

Vroeger was het schap voor broodbeleg ( in de jaren 70/80) behoorlijk  karig. Het bekleedde maar een paar centimeters en wat we konden kopen was hagelslag, vlokken, chocoladepasta, jam en pindakaas. Daar kon je dan een goedkopere variant van kopen of de bekende merken als Venz, Calvé en De Ruijter.In de jaren 80 was daar ook opeens sandwichspread, van Heinz. Dat werd een gigantische hit en de groentespreads zijn inmiddels niet meer weg te denken in de gemiddelde keukenkast van de Nederlander.  Afgelopen jaren is het schap uitgegroeid tot een heel gangpad. Je kunt het zo gek niet bedenken, of we kunnen het kopen. Caramelpasta, zeezout pindakaas, hagelslag met monstertjes erin, hulk-vlokken, jam-soorten in alle geuren en kleuren, en tientallen “ groente” spreads. Heinz zette de trend.

SAM_0003-1200x800

VOORAL VEEL SUIKER

Net als ontbijtproducten, is zoet broodbeleg bedacht door de voedselindustrie. Als we het allemaal wat nuchterder bekijken, dan ontdekken we dat al deze producten totaal niets toevoegen aan onze groei, ontwikkeling en gezondheid. Anders gezegd, we hebben al deze producten helemaal niet nodig om in leven te blijven. Ze zijn er voor ons genot. Net als ontbijtproducten als creusli en cornflakes, net als frisdranken en koek en snoep. We eten en drinken dit omdat we het lekker vinden. Het is lekker GEMAAKT. Met suiker. HEEL ERG VEEL suiker. Sterker: veel broodbeleg bestaat uit suiker, zoals vlokken, hagelslag, gestampte muisjes, fruithagel, jamsoorten, en chocoladepasta’s.
Dit weet zo’n beetje iedereen wel, en fabrikanten maken er ook vaak geen geheim van. Maar vaak ook wel. Net als vele andere producten in supermarkten willen fabrikanten vooral hun producten verkopen. En doen dit via misleidende teksten en claims op verpakkingen. Fabrikanten kunnen zelfs een pak suiker gezond verklaren.
Er zijn erg veel producten die veel suiker bevatten maar een gezond imago hebben, zoals sandwich spread. Ook bevatten nog steeds veel pindakaas-soorten suiker. Dit kan “ gevaarlijker” zijn, omdat mensen zich niet bewust zijn van de vaak grote hoeveelheden suiker in zo’n onschuldig en gezond lijkend product. Omdat we de hele dag door eten, kunnen we gemakkelijk teveel suiker binnen krijgen.
SAM_2941-1200x800

ECHT GEZOND GENIETEN

Vrijwel ALLE broodbeleg kun je zelf namaken. Ja, ook vlokken!  En ook gestampte muisjes. En jam. En pindakaas. En sandwichspreads. En….nog veel en veel meer. Ik heb inmiddels een recepten-map vol met zeer eenvoudige en gemakkelijke recepten om al je broodbeleg gewoon ZELF te maken. Wat zijn de grote voordelen van zelf broodbeleg maken?
– je houdt de complete regie over je eigen voeding
– je mijdt alle ongezonde additieven
– het is stukken goedkoper, zelfs als je biologisch kiest
– je kunt zelf bepalen wat je toevoegt of weglaat
– het is 10 x beter voor je gezondheid en die van je gezin
– je “ leert” echte, pure smaken weer te herkennen en te waarderen
– je leert de zoete hang naar suiker af
– het kost niet veel tijd. De meeste recepten zijn binnen 5  minuten klaar
– het vraagt niet veel moeite, een keukenapparaat doet feitelijk al het werk voor je

GOEDE ( HS) BLENDER, KEUKENMACHINE OF STAAFMIXER

Alles wat je in principe nodig hebt, om zelf je broodbeleg te maken is een goed keukenapparaat. Ik prefereer  een ( hoge snelheid) blender. Met een HS blender kun je werkelijk “ toveren”. Hoge snelheidsblenders hebben als extra voordeel dat ze alles kunnen verhitten. Dit scheelt je bijvoorbeeld extra kooktijd, als dat nodig is. Maar uiteraard volstaan keukenmachines, gewone blenders en staafmixers ook. Het hoeft allemaal dus niet zo duur te zijn.
IMG_1573

ALLE RECEPTEN OVERZICHTELIJK OP EEN RIJ!!!!!!!

Mijn website staat vol met heerlijke, gemakkelijke, simpele recepten om voortaan zelf al je spreads, jam, pindakaas, pasta’s en zelfs gestampte muisjes te maken. Een fan van mij heeft er zelfs een erg leuk filmpje van gemaakt! Bekijk zijn filmpje onderaan dit overzicht. ( Dank je wel Kenneth Boom, voor je leuke filmpje!)
Vanaf nu kun je voortaan het gangpad vol broodbeleg overslaan! Ik hoop dat ik jullie een beetje op weg heb geholpen! Maak het lekker zelf! Eenvoudiger is het vaak niet!
SAM_2911-1200x800

CHOCOLADE PASTA’S

Smeuïge hazelnoot-chocopasta

Crunchy hazelnoot-chocoladepasta

Speculoos pasta

Noten boterhampasta

Moerbei pasta ( alternatief op caramelpasta)

Avoba chocoladepasta

Haver pasta

Milk & Cookies chocoladepasta

Bananen chocopasta

Curry pasta

Zwarte knoflook pasta

IMG_1202-1200x800

Vlokken, gestampte muisjes, overig

Chocolade vlokken

Gestampte muisjes

Bruine basterdsuiker

Vegan filet american

Geraspte vegan kaas ( gemaakt van bloemkool)

Guacamole

Peer chutney

Piccalilly

Pompoen chutney

Zeewier roomboter

Speculoos cookie pasta

Spijs plakjes ( vegan)

 

gs-aardbeienjam-1-1200x800

JAM

Alles over jam + recept aardbeienjam

zoete aardappel jam

rabarberjam

Kweepeer jam

Pruimenjam

Cranberry compote

 

SAM_5698-1200x800

Pindakaas

Pindakaas

Salted caramel pindakaas

Crunchy pindakaas

Kokos pindakaas 

Sweet chocolate pindakaas 

Kasha crunchy pindakaas

 

IMG_1577

Spreads

Vegan/pecan kaasspread

Kokos-amandelspread

Vegan spread

Frisse komkommerspread

SPREAD THE WORD! De lekkerste spreads maak je zo!

Spinazie-kaasspread VEGAN

Frisse spread

Vegan-noten kaasje

Mo’s smulsspread

Hummus

Vegan kaas/dip spread

Paprika ( dip) spread

Appelmoes/spread

Rode kool-appelmoesspread

Zoete pompoenspread

Walnoot ( boterham) spread

Linzenspread, vegan boterhamspread

Spruiten / geitenkaasspread

Wortel geitenkaasspread

Hartige vegan spread 

Amazake amandelspread

Broccoli spread

Made in heaven spread

 

 

 

 

Enkele ( bewaar) tips:

  • Bewaar alles liefst in een schone glazen pot, die je goed af kunt sluiten. Weckpotten zijn bijvoorbeeld ideaal.
  • Omdat alles zeer eenvoudig is om te maken, hoef je niet meteen grote hoeveelheden tegelijk te maken. Ik maak bijvoorbeeld een potje van iets per keer. Het blijft zo lekkerder, want hoe langer je iets beewaart, hoe meer de kwaliteit en smaak achteruit zal gaan. Onthou dat je nu alle additieven mist die een product langer houdbaar houden zoals zout, suiker en conserveermiddelen.
  • Onthou, dat je met natuurlijke ingrediënten werkt. Dit kan een verschil geven in een bereiding omdat niets echt hetzelfde is in volume.
  • Proef, experimenteer, varieer, kortom, ga lekker los op variëren met bijvoorbeeld groente, fruit, kruiden en specerijen.
  • Je kunt in principe alles invriezen, maar ik raad het af. Het maakt alles er niet lekkerder op.

Tot slot het beloofde filmpje van mijn grootste fan Kenneth Boom! 😉

10 Reacties op “Broodbeleg maak je zelf! Alle populaire broodbeleg op een rij!

  1. Wow, wat geweldig Monique, dankjewel!
    Alleen, die afwas naderhand, daar heb ik zo´n hekel aan.
    Om die reden kan ik mijzelf er soms moeilijk toe zetten om in de keuken aan de slag te gaan, de extraatjes bedoel ik dan want kook en bak graag.

  2. Wow hier zocht ik al tijden na 😀 ik zag al vaak in de biospreads dat het “hoofdingrediënt” vaak zonnebloempitten is (havermout is een handige en goedkope vervanger!) dus ik ga hier zeker mee experimenteren. Dank voor alle inspiratie en al je uitzoekwerk!

  3. Dankjewel dat je dit allemaal online zet. Veel inspiratie gekregen. Er zit heel veel lekkers bij! ????

  4. Fijn dit ! en wat ben ik jaloers op de mooie ,schone en goed geoutilleerde keuken van Keneth ! 🙂

  5. Heeft iemand een recept voor gemberjam die een beetje weg heeft van de gember extra jam van de jumbo ? Want dat vind ik de allerlekkerste die er is…… Maar of het nou zo gezond is..??? 🤪

  6. Heb je ook een recept voor kokosbrood beleg? Misschien kijk ik eroverheen.
    Alvast bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *