Hoe (on) gezond is nagellak? ( + review Little Ondine meukvrije nagellak)

Ik ben eigenlijk niet zo van-de-make-up. Al dat “ meisjes-getut” vond ik vroeger ook al niet erg leuk, ik was meer een jongens-meisje. Tegenwoordig gebruik ik af en toe make up, maar echt schokkend zal dit nooit worden. De make up die ik gebruik moet echter aan strenge eisen voldoen. Deze eisen had ik al toen ik begon met het gebruiken van die beetjes make up. Het moet dierproef en liefst zo meukvrij mogelijk zijn. Met name dierproefvrij. Dat is voor mij echt ontzettend belangrijk. 

IMG_1548

Wat voor mij best een dingetje is gebleven is nagellak. Ik gebruik graag nagellak om mijn teennagels te lakken. Vraag mij niet waarom, maar zonder nagellak op mijn teennagels voel ik mij “ naakt” en zelfs ongemakkelijk. Nagellak op mijn vingernagels kan mij niet zo bekoren. Heel gek, i know, maar ik ben nu eenmaal iemand die rare fratsen heeft 😉 Ik hou wel heel erg van verzorgde nagels en zorg er dan ook altijd voor dat ze er netjes uitzien, mooi zijn gevijld en dat mijn nagelriemen goed zijn verzorgd. Ik werk erg veel met mijn handen in de keuken. Ik gebruik altijd wegwerp-werkhandschoenen, voornamelijk voor de hygiëne maar stiekempjes ook een beetje om mijn handen en nagels te sparen. Mijn handen neigen namelijk snel droog te worden als deze in aanraking komen met reinigingsmiddelen.
Maar even terugkerend naar nagellak. Je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat er in een flesje nagellak nu niet bepaald gezonde dingen zitten. Draai een flesje open en de chemische stank komt je tegemoet. Volgens mij is geen enkele andere make-upsoort chemischer dan nagellak, en alhoewel mij dit altijd zeer heeft tegen gestaan, ben ik toch nagellakken blijven kopen voor mijn teennagels. Ik probeer wel altijd voor “ het minste” te gaan, maar ik raak eerlijk gezegd snel de kluts kwijt als ik aflees wat er in zo’n flesje zit. Het is soms gek, hoe je dingen dan maar stilzwijgend en met fikse tegenzin “ accepteert”. Ik “ accepteer” dus al jaren de chemische flesjes nagellak terwijl ik mij afvraag wat ik nu eigenlijk op mijn tenen aan het smeren ben…
Afgelopen tijd ontving ik toevallig veel vragen van mensen die eigenlijk zo’n beetje met hetzelfde dilemma zaten als ik. Ze vroegen zich af hoe gezond of juist ongezond nagellak is. En of er “ gezonde en meukvrije” soorten bestaan….dit gaf bij mij meteen het startsein om mij hierin eens te gaan verdiepen.
IMG_1547

DE GEVAREN VAN NAGELLAK

Een rondje google leverde mij al direct ontzettend veel informatie op. En eerlijk gezegd schrok ik daar best een beetje van. Iets wat zo onschuldig lijkt, blijkt helemaal niet zo onschuldig te zijn. Vele deskundigen zijn het eens, dat nagellak de meest giftige cosmeticasoort is. Vrijwel alle soorten nagellak bevatten veel giftige stoffen. Ingewikkelde namen als formaldehyde, ftalaten, tolueen, benzofenonen en het bekendere aceton. Dit zijn allemaal stofjes die bewezen negatieve effecten geven op ons zenuwstelsel. Toch gek, dat dit gewoon verkocht mag worden. Om nagellak lekker vloeibaar te houden worden de stoffen aceton en tolueen gebruikt. Deze stoffen verdampen zeer snel en vullen daarmee de lucht met giftige dampen. Deze dampoen kunnen een serieuze bedreiging vormen voor onze luchtwegen Er zijn geluiden, dat benzofenonen kanker kunnen veroorzaken, maar daar kon ik niets onderbouwd over vinden. Wat wel een vaststaand feit is, is dat onze huid ongeveer 60% opneemt van wat we erop smeren. Dit geldt ook voor nagellak.  Via de nagelriemen kunnen schadelijke stoffen in onze bloedbaan terechtkomen.

BIG THREE

Vrijwel alle merken nagellak produceren nagellak waarin de zogenaamde “ big three” in zit verwerkt, dit zijn drie zeer giftige stoffen. Deze term is een verzamelnaam voor de drie giftige bestanddelen in nagellak:
– DIBUTYLFTALAAT ( DBP)
Deze giftige stof met een bijna onuitspreekbare naam behoort tot de groep van ftalaten. DBP is een  kleurloze vloeistof die stroperig van substantie is. Het is een weekmaker die aan nagellak wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat nagels minder snel gaan scheuren. Het grootste gevaar bij DBP zit  in het feit dat het gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. DBP kan hormoonspiegels veranderen en een verstoring veroorzaken in de manier waarop het lichaam reageert op hormonen. Omdat DBP als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd, mag het binnen Europa niet meer aan cosmetica worden toegevoegd. Maar we blijven het toch tegenkomen in veel nagellak.
– TOLUEEN

Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk smeerbaar is, wordt het verdunningsmiddel tolueen gebruikt. Tolueen is  een neurotoxine, wat betekent dat het een stof is die voornamelijk het centrale zenuwstelsel kan aantasten.. Hierdoor kunnen afwijkingen in gedrag en lichaamsbewegingen ontstaan. Als je een grote hoeveelheden tolueen inademt, kun je misselijk of duizelig worden. Deze gevaarlijke stof is  in staat om bij zwangere vrouwen door de placenta heen te gaan en de foetus te beïnvloeden. Als je langdurig wordt blootgesteld aan tolueen kan dit leiden tot geheugenproblemen, prikkelbaarheid, en zware vermoeidheid.

– FORMALDHYDE
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde voornamelijk in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat  vrij giftig is. Het heeft een sterke, penetrante  geur en de stof staat  bekend kankerverwekkend te zijn. Verder kan formaldehyde mogelijk ademhalingsproblemen en astma veroorzaken. Om aan te tonen hoe gevaarlijk deze stof is: het komt ook voor in tabaksrook. Op sigarettenpakjes wordt gewaarschuwd voor formaldehyde.
Deze stoffen staan bekend om hun vele bijwerkingen. Inmiddels kiezen steeds meer fabrikanten ervoor om de big three uit hun producten te mijden, maar de meeste nagellakken bevatten deze stoffen.  Op internet vond ik lijstjes van merken, die de big three niet gebruiken, en dit waren bekendere merken als Chanel, Estee Lauder en Rituals. Maar dit betekent uiteraard niet dat deze merken 100% meukvrij zijn. Ik las erg veel artikelen van bloggers die nagellakken met de big three meden maar andere soorten zonder deze big three veilig verklaarden. Dat klopt niet. Want ook ZONDER de big three blijven de meeste nagellakken giftig en toxisch. Zo bevat het parabenen, synthetische kamfer, en andere weekmakers als trifenylfosfaat ( TPHP)
IMG_1549

GEEN NAGELLAK MEER GEBRUIKEN?

De hamvraag is: kunnen we nog wel nagellak gebruiken? Eigenlijk is het antwoord NEE. Hoe heftig dit ook op je dak mag vallen, nagellak gebruiken is ongezond.  In 2015 hield de Amerikaanse onderzoeksuniversiteit  DUKE UNIVERSITY en onderzoeksorganisatie  Enviromental Working Group een grootschalig onderzoek en luidde daarbij de noodklok. Zij constateerden dat nagellakken gevaarlijk is voor het lichaam. Het onderzoek heeft in de urine van 26 vrouwen –die fan zijn van nagellakken- hormoonontregelende chemische stoffen aangetroffen. De stof die is aangetroffen, trifennylfosfaat (TPHP).is een weekmaker.  Deze stof heeft al langer een slechte reputatie. Zo is het al bekend dat de stof voorplanting kan bemoeilijken en obesitas kan veroorzaken en dus je hormoonhuishouding kan ontregelen.
De Duke-onderzoekers hebben TPHP in de lichamen van 24 deelneemsters aangetroffen, zes uur nadat de proefkonijnen de eerste laag nagellak hadden opgesmeerd. Twaalf uur na het lakken waren deze TPHP-cijfers zeven keer zo hoog als bij de overige 26 deelnemers.„TPHP wordt in nagellak gebruikt als vervanging voor phthalates. Maar de vraag is of TPHP een beter alternatief is. Na het testen van tien nagellakmerken, hebben we in acht merken TPHP aangetroffen,” vertelt DR. Heather Stapleton in een officieel statement.

Kindernagels

Veel ouders laten hun kleine prinsesjes ook lekker “ nagellakken”. Want hoe schattig is dat? Die kleine vingertjes gelakt? Het is echter zeer slecht, ongezond en zelfs gevaarlijk voor kinderen. Nagellak komt ook via de nagelriemen in de bloedbaan terecht. Het verstoort vele functies in het lichaam met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn kinderen vaker en sneller geneigd om hun vingers in hun mond te steken. Ze kunnen deeltjes van de lak via de mond binnen krijgen. Ook het inademen van de dampen is voor kinderen zeer ongezond. 
Laat je prinsesje voortaan nagellak-loos door het leven stappen, als haar gezondheid je alles waard is. 
 
Goed.
Daar zit je dan met naakte teennagels waar je je helemaal niet zo lekker bij voelt. Is er dan helemaal geen alternatief? Ik ben op zoek gegaan en….ontdekte dat er veel op de markt is waar je als nagellak-liefhebster ontzettend blij en gelukkig van wordt! 
IMG_1513
 

REVIEW LITTLE ONDINE  NAGELLAK

Want wat blijkt? Er zijn inmiddels genoeg nagellakken vindbaar die geen enge chemische giftige stofjes bevatten. Een merk die zeer veel voorbij kwam, is little online, een Engels merk. Ik ben direct op zoek gegaan en vond notabene bij mijn eigen vertrouwde biowinkel een groot assortiment. Ik heb besloten om de rode kleur ( die gebruik ik veel op mijn teennagels) te kopen. Dat kopen…dar was wel even slikken, want goedkoop zijn de flesjes niet. Ik moest 15,95 aftikken. ( 10,5 ml) AUW. Maar goed. Je moet wat over hebben voor gezonde teennagels 😉 
 

WAT IS HET?

De nagellak is om te beginnen geschikt voor veganisten en is 100% dierproefvrij. Dit laatste was voor mij zeer belangrijk. De nagellak is gemaakt op waterbasis, en bestaat verder uit natuurlijk/ niet schadelijke ingrediënten. ( daarover verderop meer) Er is nog mer bijzonder aan deze nagellakken. Je hebt namelijk geen aceton meer nodig om de lak te verwijderen want het gaat om een zogenoemde PEEL OFF nagellak serie. Dit houdt in, dat je de laklaag er zo af kunt trekken als je het zat bent. Geen gedoe meer met aceton, wat ook behoorlijk toxisch is. Wauw, dat klinkt mij als muziek in de oren, en dus ging ik meteen op zoek naar de ingrediënten. Die kon je echter nergens terugvinden op verpakkingen. Dan maar een rondje google, maar dat leverde ook niets op. Uiteindelijk kreeg ik via een leverancier de ingrediënten lijst toegestuurd. Ik neem ze met je door: ( van de rode kleur FUSION)
IMG_1515
 
WATER: net als in voeding speelt water ( meestal vermeld onder AQUA) ook een grote rol in cosmeticaproducten.
POLYURETHAAN 35Polyurethaan is een kunststof die over het algemeen wordt afgekort met PU. Deze kunststof behoort tot de polymeren en kent verschillende toepassingen. PU bestaat uit twee verschillende segmenten: een hard segment en een zacht segment.  Doordat polyurethaan zowel uit harde als zachte segmenten bestaat is het materiaal rubberachtig. Het materiaal wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Polyurethaan wordt onder andere gebruikt voor het interieur van auto’s en bedrijfswagens. Daarnaast wordt het materiaal ook gebruikt als kunstleder en wordt het toegepast in schoenzolen. Polyurethaan is niet toxisch en wordt veel gebruikt in natuurlijke cosmetica.
ACID / VIP CROSSPOLYMER: Een organisch polymeer. Dit wordt erg veel gebruikt in “ peel off maskers” en dat verklaart meteen, waarom het ook in deze nagellak is toegevoegd. 
HYDROXPROPYL: Wordt gemaakt uit cellulose, en is de belangrijkste polysaccharide in bijvoorbeeld hout en alle planten. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel. 
METHYLCELLULOSE: Dit wordt ook gewonnen uit cellulose. Wordt veel gebruikt als vulmiddel, verdikkingsmiddel, en als voedingsvezel in tal van “ vezelrijke” producten.
TRIETHANOLAMINETriethanolamine (TEA) is een emulgator in cosmetische en farmaceutische producten. In de industrie vinden we TEA terug in koelvloeistoffen, harsen en bij bereiding van emulsies met minerale en dierlijke oliën. Het komt ook voor in detergenten, verven, pesticiden, verfverwijderaars, fluorescerende pennen. Ik persoonlijk kijk een beetje vreemd op om deze stof tegen te komen in deze nagellak. In de EU zijn beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stof in cosmeticaproducten omdat het mogelijk allergische reacties kan geven, en oogirritaties. Nu zal er in deze nagellak geen grote hoeveelheden zitten, maar toch…..vreemd.
LAURETH  21: Een polyethylene glycol ether. Gemaakt van lauryl alcohol. Het is 100% veilig verklaard voor gebruik in cosmetica, maar ik krijg hier een beetje de kriebels van. Ik kon niet veel informatie vinden over de basis, maar wel dat het overal een beetje als “ code oranje” werd afgeschilderd. Ik kwam veel websites tegen waarin deze laureth 21 onder de schadelijke stoffen werd geschaard. Ik kon veel vinden over SLES ( sodium laureth sulfaat) en dat dit goedje veel in zeep-producten voorkomt om de zeep te laten schuimen. Het kan vooral irritaties aan de huid geven. 
GLYCERINE: Om de huid te verzorgen en uitdroging te voorkomen. Veilige stof, ik gebruik zelf ook veel glycerine in mijn homemade verzorgingsproducten.
CI 12490: Dat was voor mij iets vreemds. Is dit een soort E nummer voor cosmetica? Ik ben een rondje gaan googlen en kwam er gelukkig achter dat het gaat om een zuivere olie voor de kleurpigmenten 😉 Phoe! 
 
Ik verbaasde mij toch wel een beetje over de ingrediënten. Ik denk niet, dat ze toxisch of schadelijk zijn, maar echte heilige boontjes zijn sommige ook niet te noemen. Maar anderzijds denk ik zeker dat het gaat om zeer kleinere hoeveelheden en dat deze geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Bovendien stinkt de nagellak niet wat een goede graadmeter is om erachter te komen of er toxische stoffen zijn gebruikt of niet. Als nagellak maar ERGENS naar ruikt, dan zitten er ongewenste stofjes in. Ruikt een nagellak naar niets, dan is het vrijwel vrij van vervelende stofjes. Ik denk zelf dat deze nagellak van Little Ondine meukvrij is. Er zijn in ieder geval geen al te grote hoeveelheden  toxische stoffen gebruikt.  Wat in alle opzichten naar mijn idee een betere keuze blijft. 
IMG_1561

DE TEST

Er komt een gebruiksaanwijzing bij de nagellak. Daarin kun je op een duidelijke manier ( met illustraties) zien hoe je de lak het beste kunt aanbrengen. Er wordt geadviseerd om je handen goed te wassen en goed te drogen. Dat drogen is belangrijk, je nagels moeten echt goed droog zijn. Je moet twee of drie lagen aanbrengen. En zorg er ook voor dat de nagellak tot een uur na het aanbrengen niet nat wordt. Het droogt snel. En er wordt geadviseerd, om een “ secret’s top coat” te gebruiken zodat de nagellak langer meegaat. Ik deed deze eerste test zonder topcoat, met de rode fusion kleur. 
IMG_1559
 
De nagellak stinkt dus niet. Wat is DIT FIJN! Ik vind nagellak nooit lekker ruiken en nam de stank voor lief tijdens het aanbrengen. Daar heb je hier totaal geen last van. Letterlijk een verademing. Je zit er toch met je neus bovenop en ik kreeg er soms hoofdpijn van. Dat is met deze nagellak verleden tijd. De nagellak vind ik qua textuur werkelijk grandioos. Het klontert niet, het is mooi dik, en smeert perfect uit op de nagel. 
 
Je hebt geen aceton nodig. Als je wat buiten de nagel smeert, kun je dit met een watje gedrenkt in reinigingsmelk of lotion ( ook meukvrij uiteraard)  bijvoorbeeld verwijderen. Het is erg gemakkelijk om te verwijderen. Ik gebruikte een watje gedrenkt in rozenwater om alle slordigheidjes te verwijderen en dit vloog zo van mijn huid af. Het is bovendien een prettig idee dat er geen giftige stoffen op je huid komen. Ik heb braaf de gebruiksaanwijzing opgevolgd en drie lagen opgesmeerd. Dit heb ik laten drogen. 
IMG_1560
 
Het resultaat was echt mooi!!!! Ik lak mijn vingernagels eigenlijk nooit. Dus was dit resultaat voor mij extra verbluffend. Dankzij deze nagellak zal ik nu denk ik wat vaker mijn vingernagels gaan lakken. 😉 
IMG_1563
 
De volgende dag. Ik heb de nagellak van mijn duimnagel af getrokken. Dat ging echt supersnel!!!!! En verder geen spoortje lak wat achterblijft op je nagel! Wat een uitvinding eigenlijk hé? Ik vind het top !!!! Zo kun je iedere dag een ander kleurtje kiezen zonder dat je uren moet poetsen. 

Voor/nadelen?

Laat ik beginnen met de nadelen. Ik vind het enorm prijzig. 15,95 voor een klein flesje is wel even slikken. Ik heb het er persoonlijk best voor over, maar ik moet wel even sparen voordat ik een nieuw kleurtje aan kan schaffen. Wat ik ook vrij opmerkelijk vond waren de ingrediënten die toch niet geheel natuurlijk zijn gebleven, maar ook niet toxisch. Dus ik kan daar prima mee leven. Zonder enige hulpstoffen zou de nagellak namelijk niet of niet snel drogen. Dan kun je ook acrylverf op je nagels smeren. Dus het is logisch, en in dat daglicht vind ik het een meukvrije nagellak.

Voordelen zijn er genoeg:

 • het is geschikt voor veganisten, en het is niet getest op dieren
 • het stinkt niet
 • het is zo weer te verwijjderen dankzij de ” peel-off” methodeSchermafbeelding 2018-01-25 om 02.37.31
 • er zijn 16 kleuren en een coating. De kleuren zijn gemaakt van zuivere olie.
 • je hebt geen aceton of andere agressieve reinigingsmiddelen nodig om de lak te verwijderen.

Little_Ondine_Secret_Top__en_Base_Coat_79171_wowm_250_250

 • de coating kost 13,95. Als je de coating gebruikt ( heb ik bij mijn test niet gedaan) gaat je nagellak langer mee. Ik heb mijn teennagels ook gelakt met de rode fusion-kleur en deze zat er na anderhalve week zonder coating nog perfect op. Maar je gebruikt je handen meer dan je voeten 😉
 • de nagellak is geschikt voor kinderen/prinsesjes die al vroeg net als mama hun nageltjes willen lakken.

Wat kost het en waar kan ik het kopen?

Een flesje van 10,5 ml kost 15,95.  Helaas heeft de importeur in Nederland een conflict gekregen met de leverancier wat ervoor heeft gezorgd dat deze nagellak nauwelijks tot niet meer verkrijgbaar is. Ik vrees dan ook dat je moet uitwijken naar Engeland om daar te bekijken of je ze kunt bestellen. In Nederland lijken ze nergens meer verkrijgbaar te zijn….

IMG_1608

Notificatie: ik heb het flesje nagellak uit deze test zelf betaald. Ik heb dit artikel/review onafhankelijk geschreven. Ik heb later nog drie flesjes nagellak toegestuurd gekregen van de leverancier, geheel op vrijwillige basis. Er zijn geen commerciële zaken mee gemoeid en geen enkele inkomsten. 

IMG_1620

8 Reacties op “Hoe (on) gezond is nagellak? ( + review Little Ondine meukvrije nagellak)

 1. Ik heb deze nagellak vorig jaar ook regelmatig gebruikt en ben het eens met de genoemde voordelen. Wat ik wel een groot nadeel vind is dat je nagel toch op een of andere manier beschadigd nadat je de nagellak eraf gehaald hebt. Lijkt alsof je toch een laagje van je nagel mee trekt.

  • Monique van der Vloed, wat een geweldig diepgaande research weer!

   Ik heb nog een ander meukvrij nagellakmerk gevonden: NEOBIO. Deze zijn – beweren ze – 5-free: vrij van Formaldehyde, tolueen, DBP, formaldehydehars en kamfer. Vergeleken met Little Ondine zeer betaalbaar: € 4,95 per flesje (online). Maar – naar ik vermoed – ietsje minder meukvrij dan Ondine: ze reppen niet over trifenylfosfaat (TPHP) bijvoorbeeld. En waarschijnlijk gewoon met aceton verwijderen.

   Ik heb ook de Little Ondine SECRET base & topcoat geprobeerd: super! Je trekt ‘m er inderdaad zo weer af – na even onderdompelen in warm water. (Als reactie op hierboven:) Ik trok geen laagje van de nagel mee, wel zijn ze daarna wat uitgedroogd.

   Vorig jaar las ik in een ander artikel dat vooral de blanke basislakken ’t meest giftig zijn, meer nog dan de gekleurde lakken, dus die wou ik ook als eerste vervangen.

   Maar wat te doen met mijn oude giftige kleurlakken – een hele verzameling – ? Hier mijn oplossing: Eerst twee laagjes Ondine basecoat, dan de gekleurde oude foute lak, daarna aflakken met één laagje Ondine basecoat (tevens topcoat). Zo zit de gif-lak mooi gefixeerd tussen twee gezonde laagjes, zit en staat prima, en je trekt de hele handel er zonder probleem in één keer af. En je gooit niet in één keer voor honderden euro’s nagellak weg!

 2. Ik heb ook een meukvrije nagellak: Zoya! Blijft ook nog zowat een week zitten.????

 3. Hoi Monique,

  je gaf in je artikel aan dat er meer merken bestaan in nagellak die natuurlijk zijn. Welke merken zijn dit?

 4. Al verschillende flesjes gehad maar de nagellak wordt heel snel dik als hij een tijdje gestaan heeft en dan is hij onbruikbaar geworden. Is dus in gebruik ook nog eens heel duur. Voor de rest prima nagellak die je ook zo weer afhaalt en dat is een groot pluspunt !

 5. Hoi Monique wij verkopen in de winkel de nagellak van Nailberry Biocare online, ken je die lak ben nieuwsgierig wat je daar van vindt, gr Catharina 😊

  • die is niet meer te koop, het merk bestaat helaas niet meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *