Pindakaas

We zijn er dol op: pindakaas. En het wordt dan ook in alle soorten en varianten verkocht. Helaas bevatten vrijwel alle varianten uit de supermarkt additieven en ook suiker. Dit wordt meestal niet als ” suiker” vermeld, maar in een alias suiker als dextrose. Het is gelukkig een kinderlijk eenvoudig werkje om zelf echt gezonde pindakaas te maken. Want ook betreft pindakaas geldt dat we al die E nummers en suikers niet nodig hebben. Wat wel? Wat verse ongezouten pinda’s! En wil je het smeuïger? Wat extra kokosolie.Meer heeft het niet nodig om de lekkerste pindakaas te maken die je ooit hebt geproefd!

Dit heb je nodig:

 • 500 gram ongezouten biologische pinda’s zonder vlies, geroosterd

Eventueel toevoegen:

 • drie/vier flinke eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
 • een eetlepel biologische erythritol
 • een snufje keltisch zeezout

Zo maak je het:

Gooi de pinda’s in een keukenmachine met een krachtige motor. Voeg eventueel de kokosolie, keltisch zeezout en stevia toe, dit maakt de pindakaas romiger en smeuïger. Laat de machine op hoogste snelheid draaien tot de gewenste dikte is verkregen.

SAM_5704

Bewaar de pindakaas liefst in een goed afsluitbare weckpot, en niet in de koelkast, maar op een koele plek.

IMG_6532

Je kunt ook een donkere pindakaas maken. Dit maak je van ongezouten pinda’s waar de vliesjes nog omheen zitten. Hanteer ook 500 gram per pot, en voeg vier eetlepels kokosolie/vet toe, dit is nodig omdat de vliesjes meer vocht onttrekken en de pindakaas anders erg droog en korrelig wordt. Voeg er eventueel naar smaak nog wat stevia en/of keltisch zeezout aan toe.

Tip:

Klein budget? Je kunt ook goedkope pinda’s ( gezouten en gebrand) gebruiken. Let echter altijd op extra toevoegingen. Maar wil je het dus goedkoper, dan kunnen deze pinda’s ook prima!

 

SAM_5707

 

SAM_5703

ANDERE PINDAKAAS MAKEN?

SALTED CARAMEL PINDAKAAS

KASHA CRUNCHY SPREAD

 

27 Reacties op “Pindakaas

  • Pindakaas is volgens mij lang houdbaar, wel moet de pot na gebruik goed afgesloten worden, omdat anders de olie die er in zit kan gaan oxideren met de zuurstof die er dan bij komt. Pindakaas is gemakkelijk 3 tot 6 maanden goed te houden. Bederven doet het niet, maar na 6 maanden wordt de kwaliteit minder.

 1. Jammer dat je kokosvet gebruikt dat is dus cholesterol verhogend! Is onlangs onderzocht en bewezen in Wageningen.

  • dan heb je het over de ” meuk” kokosolie inderdaad.Ik werk alleen met 100% zuivere,biologische extra vierge.

  • Bijna elke vorm van vet is cholesterol verhogend, maar dit hoeft niet per se ongezond te zijn. Je lichaam heeft vetten nodig!

 2. Ik ben benieuwd waarom er zoet wordt toegevoegd aan pindakaas? In de winkelvariant zit er ook dextrose in en hier stevia. Wat is daar de reden voor? Pindakaas is toch hartig beleg, of willen we echt alles zoet hebben?

  • In de Calvé pindakaas (de normale variant met bruine dop) zit geen zoet 🙂 En bij deze zelfgemaakte kun je het natuurlijk gewoon weg laten. Ook mijn voorkeur.

 3. Kan het ook met geroosterde pindanoten? (Nog in schil, zakje gekocht in de Colruyt)

 4. Kan ik de kokosolie vervangen door roomboter? Zo ja, moet ik dezelfde hoeveelheid aanhouden?

  • Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me geen probleem.Uitproberen dus.Succes!

 5. Ik kwam hier via het artikel over top 10 aan meuk-dingen. Vind bijzonder dat pindakaas hier een plek in heeft, er wordt gesproken over toevoegingen van e-nummers en suikers, maar is pindakaas niet juist eigenlijk nog heel onschuldig vergeleken met de talloze pakjes en zakjes? De bovengenoemde ingrediënten zijn precies hetzelfde als in de pot hier voor me op tafel. Niks geen e-nummers en er bestaan meerdere suikerloze pindakazen, terwijl hier juist weer stevia als optie gegeven wordt. Enige verschil is de soort olie, dan is kokosvet gezonder. Maar toch zou ik pindakaas dan nog niet op 1 lijn willen zetten met de talloze echte meukprodukten 😉 maar wel leuk om te zien hoe makkelijk zelf maken is!

 6. Overigens klinkt het in mijn reactie alsof ik denk dat stevia suiker is, dat klopt niet, ik weet dat dit geen suiker is en gezond. Ik bedoel meer dat het toch weer een zoete smaak moet krijgen, terwijl dat niet nodig is.

 7. Heerlijk recept! En lekker om mee te variëren, bijv met ’n pepertje of andere noten (toevoegen). Dank je!

 8. Ik heb zelf pindakaas gemaakt. Het is heel smeuïg, alleen als ik een hap neem, plakt het op een vervelende droge manier vast aan m’n verhemelte. Hoe kan dat?

 9. even een snelle vraag mijn zoon is allergisch voor kokos, kan eventueel walnoten olie toegevoegd worden?

 10. Oooh lekker, ga ik maken!! Een vraagje, ik wil pinda’s met vlies gebruiken, smaakt de pindakaas dan ook anders? Groetjes van Machteld.

 11. Vraagje:waarom kan die zelfgemaakte pindakaas niet in de koelkast bewaard worden. Ik heb wat gekregen en buiten de koelkast komt de olie echt bovendrijven. Wat is het beste om te bewaren?

 12. Hoe lang en welke temperatuur rooster en de pinda’s of andere notrn voor een pasta zonder dat voedingswaarden verloren gaan? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *