Zoete aardappel confituur/jam

Enige tijd geleden ontving ik in een promotiepakket een potje zoete aardappel confituur. Als zoete-aardappel-junk was ik direct ontzettend nieuwsgierig! Helaas was ik al meteen ontnuchterd na het lezen van de ingrediënten. Weer met een diepe zucht er achteraan. Bomvol suiker. ;(

SAM_5128

Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen, en besloot het goedje eens meukvrij na te maken. Eens kijken, hoe dit uitpakt. Nou, dat pakte erg GOED uit, sterker nog, ik vond het vele malen lekkerder dan de suikermeuk in het potje! Er waren vele opvallende verschillen. Zo was de kleur veel lichter gebleven, en de sterke karamelsmaak minder. Vermoedelijk is de suiker in het potje sterk gekaramelisserd. Het is ook minder zoet, wat echt geen overbodige luxe is, zelfs niet voor een rasechte zoetekauw als ik. De inhoud van het fabriekspotje was werkelijk ” smerig zoet”. Mijn variant is superlekker, smeuïg van structuur en smaakt verrukkelijk op mijn homemade boterham!

Dit heb je nodig:

( voor een volle pot)

twee flink grote zoete aardappelen, gewassen en in de schil, gekookt en uitgelekt

twee flinke eetlepels stevia  sweet Xtra

anderhalve eetlepel vanille bourbon

het sap van een citroen

Zo maak je het:

Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine tot een zeer fijne massa. Laat de machine minimaal 4/5 minuten op hoge snelheid draaien, de massa wordt dan zeer smeuïg en romig. Schep de massa over in een goed afsluitbare glazen pot ( bijvoorbeeld een weckpot) en bewaar na volledige afkoeling in de koelkast. Daar hou je het maximaal 8/10 dagen goed. Ontlucht dagelijks de pot door het deksel open en dicht te draaien.

SAM_5125

Een reactie op “Zoete aardappel confituur/jam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *