Monique’s Meukvrije baklava

Ik was een jaar of zes oud, toen ik voor het eerst baklava at. Dit was bij een Turks vriendinnetje bij mij in de straat. Ik herinner mij vooral dat het mier en mierzoet was ūüėČ ¬†Ontzettend lekker, maar mierzoet. Jaren later heb ik het ooit nog eens gegeten op een Turkse bruiloft. Maar daar kreeg ik zo’n buikpijn van, dat ik mij daarna er nooit meer aan durfde te wagen. Later kwam ik erachter dat ik maag en darmklachten kreeg bij een teveel aan suiker in √©√©n keer eten. Tja, dan vallen de mierzoete baklava’s wel af.

SAM_0587

Ik heb echter eindelijk een heerlijk meukvrij recept weten te bedenken op de baklava die we kennen. Deze variant bevat geen suiker, geen gluten, geen lactose, en is vrij van kunstmatige meuk.  Nu dat ik ze ook meukvrij weet te maken, staan ze hier in huize van der Vloed regelmatig op tafel! Ze zijn niet moeilijk om te maken, wel vergt het wat meer tijd.

Dit heb je nodig:

( voor het ” ¬†filo” deeg)

  • 200 gram bruine teffmeel of amandelmeel
  • 285 gram boekweitmeel of rijstemeel
  • 6 gram psyllium
  • een vers eitje
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 100 ml ( indien nodig meer) water

Voor de vulling:

  • 150 gram ongezouten gepelde pistache noten
  • 100 gram walnoten
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 gram kokosolie, gesmolten

SAM_0586

Zo maak je het:

Roer alle ingredi√ęnten voor het deeg in een kom tot het punt dat je het handmatig over kunt nemen van de lepel. Kneed de massa een poosje goed door. Maal in de keukenmachine de noten en stevia grof, maal niet te ver door. Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een vierkante vorm in met een beetje gesmolten kokosolie en bekleed de boden met een laagje bakpapier.

SAM_0589

Rol tussen twee stukken plastic huishoudfolie steeds een balletje deeg uit met de deegroller tot een zo dun mogelijke plak. Leg deze in de vorm. Besmeer de laag met kokosolie en bestrooi met wat notenmengsel. Herhaal deze stap tot alles is op gebruikt. Besmeer de bovenste laag in met kokosolie en bestrooi deze rijkelijk met de kaneelsuiker. Bak de baklava in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Snij in vierkante stukken.

SAM_0593 SAM_0590

 

 

2 Reacties op “Monique’s Meukvrije baklava

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *