Bruine basterd ” suiker”

Ik herinner mij nog de heerlijke kommetjes yoghurt bij mijn oma, als kind, na het eten. Daar deed mijn oma altijd een flinke lepel bruine basterdsuiker in. Ik kon daar als kind echt naar uitkijken. Die bruine basterdsuiker heb ik altijd een klein beetje gemist. Want eerlijk =eerlijk: het is gewoon ontzettend lekker.

IMG_1973

We weten allemaal wel dat suiker niet gezond meer is. We eten er teveel van omdat het in bijna al ons voedsel zit. We kunnen daarom beter de vrije toegevoegde suikers mijden ( = suiker die we zelf nog toevoegen uit de suikerpot ) Gelukkig zijn er goede, zuivere stevia vervangers op de markt, die suiker kunnen vervangen. Ook erythritol  is een goede gezonde suikervervanger. Inmiddels zijn er ook bruine ( stevia) suikers op de markt, maar deze bevatten vaak nog melasse en /of tagatatose en mout-extracten, allemaal zaken waar ik persoonlijk niet zo vrolijk van word. Ik ben daarom een poosje terug zelf maar eens gaan experimenteren en ik kwam tot verrassende resultaten. Ik ben echter altijd op zoek naar verbeteringen en kwam onlangs op dit waanzinnige recept uit. WAUW! ik kan er niet enthousiaster over zijn!

IMG_3500

Je hebt vier ingrediënten nodig. En binnen nog geen 5 minuutjes heb je een pot vol heerlijke, gezonde, calorie-arme, suikervrije bruine basterdsuiker met een verrassende smaak! Naast stevia sweet Xtra of stevia Icing poedersuiker heb je ook erythritol en de druppels van stevia met amandelsmaak nodig. Al deze producten kun je vinden en bestellen via www.greensweet-stevia.nl  Daarnaast heb je cichorei koffie nodig  Deze kun je vinden in de meeste biowinkels en o.a bestellen via www.puurmieke.nl ( klik hier) That’s it!

IMG_3496

Hoe maak je het?

Gebruik een pannetje met een dikke bodem, liefst een gietijzeren pannetje. Doe 150 gram erythritol, 6 gram cichorei koffie, en 50 gram stevia sweet Xtra of poedersuiker in de pan, en druppel daar 15 druppels stevia amandel in. Zet dit op hoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De suiker gaat smelten , en je ziet vanzelf dat het de bekende smeuïge massa verkrijgt als bruine basterd. Je hoeft het ongeveer 2 minuten op het vuur te zetten, dat is voldoende om de massa samen te smelten tot de bekende bruine suiker-structuur. Gooi de bruine suiker over in een goed afsluitbare pot ( bv een weckpot) en laat afkoelen, terwijl je steeds even doorroert. Bewaar de suiker daarna goed afgesloten op een koele plaats.

IMG_3501

Je kunt de suiker voor alles gebruiken, waar je ook bruine basterdsuiker voor gebruikt, bijvoorbeeld in taart en gebak, over pannenkoeken en poffertjes enzovoort. Onthou alleen, dat de zoetkracht vele malen hoger ligt en je daarom niet veel nodig zult hebben.  Staat er in een recept bijvoorbeeld, dat je 100 gram bruine basterdsuiker nodig hebt, gebruik dan ongeveer 50-70 gram. Het hangt een beetje van je eigen zoetbehoefte af. Het is ongeveer twee x zoeter dan gewone bruine basterdsuiker.

IMG_3502

Roer de massa voor gebruik even door. Is de massa hard geworden, verwarm alles dan weer even kort al roerend in een pannetje .

 

 

 

 

IMG_3508

Wil je wat inspiratie om deze bruine basterdsuiker te gebruiken? Maak dan eens dit heerlijke vegan luxe haverbrood!

KLIK HIER OM NAAR HET RECEPT TE GAAN

 

3 Reacties op “Bruine basterd ” suiker”

  1. Ik lees graag jouw artikelen Monique. Ik heb al eerder jouw boek over meukvrije gebak en koekjes maken gekocht. Geschenk voor mijn dochter. Snap waar je de tijd en energie vandaan haalt. Wel knap van jou.

    • ontzettend bedankt! Superleuk om te lezen! Warme groet!

  2. Heerlijk! Deze ga ik proberen voor op mijn proteïne pannenkoeken! <3

    Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *