Tagatose….echt gezond?

We vinden tegenwoordig ontzettend veel verschillende zoetstoffen in onze voeding. Van kunstmatige zoetstoffen tot natuurlijke. Een zoetstof die we regelmatig in ingrediënten tabellen tegenkomen is de zoetstof tagatose. Wat is nu precies tagatose en vooral: is het een gezonde zoetstof?

WAT IS TAGATOSE?

Tagatose valt onder de monosacharide, dit zijn de eenvoudigste koolhydraten. Het is meest bepaald een hexose, dit is een monosacharide met zes koolstofatomen. Tagatose komt ook in de natuur in kleinere hoeveelheden voor: namelijk in zuivelproducten. 

Het wordt sinds 1999 veilig verklaard als voedselingrediënt door de Amerikaanse FDA. In 2007 werd dit ook bevestigd door de EFSA. De textuur van tagatose komt sterk overeen met gewone suiker. De zoetwaarde van tagatose is 92% ten opzichte van suiker. Echter bevat tagatose 38% van het aantal calorieën dat gewone suiker bevat. 

Tagatose wordt vrijwel altijd gemaakt uit melk ( lactose = melksuiker) Door hydrolyse wordt de lactose opgesplitst in galactose en glucose. Door middel van een enzymatisch proces wordt de galactose omgezet in tagatose. Daarna volgen er talloze zuiveringsprocessen om een witte suikerkorrel te verkrijgen.Voor de verkoop wordt tagatose vermengd met sucralose ( ( met chloor behandelde synthetische zoetstof, E nummer E955) De uiteindelijke tagatose-kristallen bevatten geen enkel spoor meer van de lactose en glucose. Al deze processen zijn niet natuurlijk.  In dat opzicht kun je tagatose plaatsen onder de niet-natuurlijke zoetstoffen, terwijl het wel afkomstig is uit een melksuiker. Je kunt het vergelijken met gewone suiker: deze is ook afkomstig van een ( natuurlijke) suikerbiet, maar eindigt uiteindelijk in een lege synthetische suiker. Daar blijft niets natuurlijks meer van over. 

TAGATOSE EN TAGATESSE

We komen vaak producten tegen met zowel de naam tagatesse als tagatose. Velen denken, dat deze geen enkel verschil hebben, maar er zit degelijk een verschil in. Tagatesse bestaat voor bijna 40% uit tagatose, voor ongeveer 40% uit isomalt, voor een gemiddelde 19% uit voedingsvezel ( meest gebruikte: inuline en oligo-sacchariden) en 0,02 % uit sucralose. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende verhoudingen. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat een deel van de mensen die deelnamen aan het onderzoek, misselijkheid, darmklachten en diarree bij teveel aan tagatesse kregen. 

damhert-tagatose

ECHT GEZOND?

Tagatose wordt door de fabrikant ( Damhert) al jaren in het bijzonder uitgelicht om de volgende “ gezonde voordelen” :

– het is calorie-arm

– het is tandvriendelijk

– Het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel

– smaakt net zoals suiker, heeft dezelfde structuur als suiker

– het verbetert de darmflora ( prebiotisch effect)

– een zoetkracht van 92% van suiker

– een GI waarde van 0

Inmiddels zijn er al diverse claims ontkracht. De claim dat het prebiotisch zou werken is alleen van toepassing als we erg veel tagatose zouden consumeren. Dit is voor onze gezondheid niet zo’n goed idee. Door talloze ( gegronde) klachten is deze claim teruggetrokken, maar wordt het nog wel vermeld. 

Op internet is erg weinig tot geen onderbouwde onafhankelijke informatie te vinden. De meeste artikelen zijn afkomstig van de fabrikant, en andere afhankelijke partijen. Dit geeft geen betrouwbaar beeld. Ook zijn de identiteiten en gezondheidsclaims achterhaald. Op het onafhankelijk nieuwsplatform FOODLOG zijn er talloze artikelen verschenen over deze kwestie. De gezonde voordelen van tagatose zijn tot de dag van vandaag niet onderbouwd, en blijft min of meer wat vaag in de lucht hangen. 

Uitgaand van de samenstelling en het bewerkingsproces kan ik deze suikervervanger niet echt loepzuiver en super-gezond noemen. Ook blijven de vage claims als een kou in de lucht hangen. De producten van Damhert werden tot voor kort in diverse supermarkten verkocht. Deze zijn inmiddels bijna overal uit het assortiment gehaald. De verkoop valt ook zeer tegen. 

Resumerend: tagatose valt onder de vele suikervervangers, als aspartaam en sucralose. Het wordt beschouwd als “ light” product. Echt natuurlijk is het niet. De gezondheidsclaims zijn zeer vaag en niet onderbouwd, Vrijwel alle info die je kunt vinden op internet is afhankelijke info van fabrikanten als Damhert . Onafhankelijke info is nauwelijks tot niet vindbaar. 

7 Reacties op “Tagatose….echt gezond?

  1. Dit is een blog van een jaar geleden, maar Damhert promoot dit product nog steeds als ‘het gezonde zoetmiddel’.

    Dit product is me aangeraden om om te gaan met hoofdpijnen die veroorzaakt worden door darmproblemen. Moet ik dit gewoon proberen, of kan ik het beter links laten liggen?

    • dat is een eigen keuze. Ik persoonlijk ben geen voorstander van deze zoetstof, uiteraard denk een fabrikant er anders over 😉

  2. Ik ben zéér tevreden van Tagatose, Tagatesse . Ik overdrijf niet. Van malitol heb ik enorme zware diarree . De fruitjam is er in verschillende smaken en is lekker.Blij dat het er is.

  3. Beste,
    Vind het product zeer goed, smaakt het best naar echte suiker. Ik ken verschillende diabetes patiënten die dit ook gebruiken en die zijn ook tevreden over het product. Zelf gebruik ik het ook al enige tijd omdat er overal al suikers aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *