Tagatose….echt gezond?

We vinden tegenwoordig ontzettend veel verschillende zoetstoffen in onze voeding. Van kunstmatige zoetstoffen tot natuurlijke. Een zoetstof die we regelmatig in ingrediënten tabellen tegenkomen is de zoetstof tagatose. Wat is nu precies tagatose en vooral: is het een gezonde zoetstof?

WAT IS TAGATOSE?

Tagatose valt onder de monosacharide, dit zijn de eenvoudigste koolhydraten. Het is meest bepaald een hexose, dit is een monosacharide met zes koolstofatomen. Tagatose komt ook in de natuur in kleinere hoeveelheden voor: namelijk in zuivelproducten. 

Het wordt sinds 1999 veilig verklaard als voedselingrediënt door de Amerikaanse FDA. In 2007 werd dit ook bevestigd door de EFSA. De textuur van tagatose komt sterk overeen met gewone suiker. De zoetwaarde van tagatose is 92% ten opzichte van suiker. Echter bevat tagatose 38% van het aantal calorieën dat gewone suiker bevat. 

Tagatose wordt vrijwel altijd gemaakt uit melk ( lactose = melksuiker) Door hydrolyse wordt de lactose opgesplitst in galactose en glucose. Door middel van een enzymatisch proces wordt de galactose omgezet in tagatose. Daarna volgen er talloze zuiveringsprocessen om een witte suikerkorrel te verkrijgen.Voor de verkoop wordt tagatose vermengd met sucralose ( ( met chloor behandelde synthetische zoetstof, E nummer E955) De uiteindelijke tagatose-kristallen bevatten geen enkel spoor meer van de lactose en glucose. Al deze processen zijn niet natuurlijk.  In dat opzicht kun je tagatose plaatsen onder de niet-natuurlijke zoetstoffen, terwijl het wel afkomstig is uit een melksuiker. Je kunt het vergelijken met gewone suiker: deze is ook afkomstig van een ( natuurlijke) suikerbiet, maar eindigt uiteindelijk in een lege synthetische suiker. Daar blijft niets natuurlijks meer van over. 

TAGATOSE EN TAGATESSE

We komen vaak producten tegen met zowel de naam tagatesse als tagatose. Velen denken, dat deze geen enkel verschil hebben, maar er zit degelijk een verschil in. Tagatesse bestaat voor bijna 40% uit tagatose, voor ongeveer 40% uit isomalt, voor een gemiddelde 19% uit voedingsvezel ( meest gebruikte: inuline en oligo-sacchariden) en 0,02 % uit sucralose. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende verhoudingen. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat een deel van de mensen die deelnamen aan het onderzoek, misselijkheid, darmklachten en diarree bij teveel aan tagatesse kregen. 

damhert-tagatose

ECHT GEZOND?

Tagatose wordt door de fabrikant ( Damhert) al jaren in het bijzonder uitgelicht om de volgende “ gezonde voordelen” :

– het is calorie-arm

– het is tandvriendelijk

– Het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel

– smaakt net zoals suiker, heeft dezelfde structuur als suiker

– het verbetert de darmflora ( prebiotisch effect)

– een zoetkracht van 92% van suiker

– een GI waarde van 0

Inmiddels zijn er al diverse claims ontkracht. De claim dat het prebiotisch zou werken is alleen van toepassing als we erg veel tagatose zouden consumeren. Dit is voor onze gezondheid niet zo’n goed idee. Door talloze ( gegronde) klachten is deze claim teruggetrokken, maar wordt het nog wel vermeld. 

Op internet is erg weinig tot geen onderbouwde onafhankelijke informatie te vinden. De meeste artikelen zijn afkomstig van de fabrikant, en andere afhankelijke partijen. Dit geeft geen betrouwbaar beeld. Ook zijn de identiteiten en gezondheidsclaims achterhaald. Op het onafhankelijk nieuwsplatform FOODLOG zijn er talloze artikelen verschenen over deze kwestie. De gezonde voordelen van tagatose zijn tot de dag van vandaag niet onderbouwd, en blijft min of meer wat vaag in de lucht hangen. 

Uitgaand van de samenstelling en het bewerkingsproces kan ik deze suikervervanger niet echt loepzuiver en super-gezond noemen. Ook blijven de vage claims als een kou in de lucht hangen. De producten van Damhert werden tot voor kort in diverse supermarkten verkocht. Deze zijn inmiddels bijna overal uit het assortiment gehaald. De verkoop valt ook zeer tegen. 

Resumerend: tagatose valt onder de vele suikervervangers, als aspartaam en sucralose. Het wordt beschouwd als “ light” product. Echt natuurlijk is het niet. De gezondheidsclaims zijn zeer vaag en niet onderbouwd, Vrijwel alle info die je kunt vinden op internet is afhankelijke info van fabrikanten als Damhert . Onafhankelijke info is nauwelijks tot niet vindbaar. 

15 Reacties op “Tagatose….echt gezond?

  1. Dit is een blog van een jaar geleden, maar Damhert promoot dit product nog steeds als ‘het gezonde zoetmiddel’.

    Dit product is me aangeraden om om te gaan met hoofdpijnen die veroorzaakt worden door darmproblemen. Moet ik dit gewoon proberen, of kan ik het beter links laten liggen?

    • dat is een eigen keuze. Ik persoonlijk ben geen voorstander van deze zoetstof, uiteraard denk een fabrikant er anders over 😉

  2. Ik ben zéér tevreden van Tagatose, Tagatesse . Ik overdrijf niet. Van malitol heb ik enorme zware diarree . De fruitjam is er in verschillende smaken en is lekker.Blij dat het er is.

  3. Beste,
    Vind het product zeer goed, smaakt het best naar echte suiker. Ik ken verschillende diabetes patiënten die dit ook gebruiken en die zijn ook tevreden over het product. Zelf gebruik ik het ook al enige tijd omdat er overal al suikers aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.

  4. Wist je dat Delhaize Supermarkt Hechtel de Tagatesse dispensers verkoopt, handig voor in je tas thee of koffie. Minder fraai is, dat je telkens een nieuwe plastic dispenser moet kopen, want als je een doos “Navulling voor Dispenser” durft kopen (we zijn milieubewust), ben je bijna het dubbele kwijt. Ik stelde dat vast bij de verkooprek, door te vergelijken met aantallen. Reken zelf maar na, het zijn de minimaal kleine lettertjes op de verpakkingen die dat onthullen! Opgelet dus met de valstrik van die marketing.

  5. Bedankt voor de infomatie.
    Over het volgende stukje heb ik echter mijn bedenkingen: “je kunt het vergelijken met gewone suiker: deze is ook afkomstig van een ( natuurlijke) suikerbiet, maar eindigt uiteindelijk in een lege synthetische suiker. Daar blijft niets natuurlijks meer van over. ”

    Het woord ‘natuurlijk’ of ‘synthetisch’ wordt niet altijd juist gebruikt.
    In de natuur wordt van alles gesynthetiseerd (=gemaakt) anders zag de wereld er heel anders uit. Synthese, als in chemische synthese, is iets anders.
    De suiker uit een suikerbiet is precies hetzelfde voor of na verwerking. De andere stoffen uit de biet zijn er alleen uitgezuiverd. Niets ‘lege synthetische suiker’ dus.

    Met tagatose is dit anders: dit wordt gevormd uit lactose en is dus niet aanwezig in de beginstof melk.

    Maar, hoe het gemaakt is zegt natuurlijk niets over hoe gezond het is.

  6. Graag zou ik weten wat de gezondste, lekkerste suiker/zoetstof is waar je niet dik van wordt ofwel caloriearm. Daar gaat het iedereen denk ik uiteindelijk om denk ik. Ben hier wel heel benieuwd naar. Op internet vond ik gisteren een onderzoek met slotsom De vijf winnaars wat mij betreft zijn dus erythritol, biologische ahornsiroop graad C, biologische kokosbloesemsuiker, amazake en groene steviapoeder.
    Wie kan mij hier antwoord opgeven?
    Of is die er gewoon niet en moet dat nog de uitvinding van de eeuw worden?

    • In het verleden heb ik door migraine veel overgegeven. Nu eet ik zo onbewerkt mogelijke voeding zonder gluten en let ik er op dat er op de 100 Gr 5 of minder % suiker in zit.
      Mocht ik wel suiker willen bijv. op een pannenkoek of als ik iets feestelijks maak, dan gebruik ik tagatesse van Damhert. Hierbij krijg ik geen migraine en hoef ik niet over te geven. Erg blij mee dus 😊

  7. Ik gebruik sinds 3 jaar tagatese van damhert, ik verdraag amper suiker, word er erg ziek van, stevia en candarel vind ik een typische smaak hebben die gerechten verpest en dat heeft tagatese niet! Het heeft idd dezelfde structuur en smaak van gewone suiker. Maar je hebt in gerechten iets meer dan 50% minder nodig in verhouding tot suiker.
    Ook de diëtiste vh ziekenhuis raadde me dit aan en zeer tevreden over!!

  8. sinds ik de diagnose van diabetes gekregen heb gebruik ik alleen maar suikervrije producten. Ik bak dus heel graag met Tagatesse. Het is fijn in gebruik en heeft geen nasmaak en ik maak ook suikervrije confituur met dit product.
    Mijn bedenking is nu wel waarom tagatesse nu in verschillende voedingswinkels niet meer te verkrijgen is. Is het echt een ongezond middel ? Ik heb tagatesse nu online besteld. En maak mij ongewild toch zorgen.

  9. Gebruik het al jaren voor mijn schoonzoon. Erg plezierig om mee te bakken en ook in andere producten te verwerken. Gebruik meestal een derde van de aangegeven dosis suiker en dan is het nog zoet genoeg. Geeft geen lichamelijke klachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *