Review Bolletje ontbijtcrackers

Ik krijg dagelijks veel vragen over producten uit de supermarkt, die net op de markt zijn gezet. De meeste vragen gaan over of het product echt zo meukvrij is als de fabrikanten ons willen doen laten geloven. Soms krijg ik in korte tijd erg veel vragen over één specifiek product. Zo ook voor het nieuwste product van het bekende beschuit-merk Bolletje. Bolletje heeft onlangs een ontbijtcracker op de markt gezet. Nu heb ik eerder al geschreven over de onzin en zinloosheid over ontbijtproducten. Je kunt er meer over lezen, door hier te klikken. 

Is dit nét zo’n onzin-product of heeft het wel degelijk zin? Ik ben erop gedoken. Een review.

WAT IS HET?

Het beschuitmerk Bolletje is afgelopen jaren flink aan het meeliften op de huidige voedseltrends. Zo bracht het al eerder speltbeschuit op de markt, en beschuit met haver, zaden en pitten. In al deze producten zitten naast de zaden, noten en pitten ook enorme ladingen geraffineerde suiker. Zo ook met deze nieuwe ontbijtcrackers. Om te beginnen kun je je afvragen waarom wij aan de ontbijtcrackers zouden moeten gaan. Ontbijtcrackers zijn bedacht door fabrikanten. Wij hebben ze totaal niet nodig, net als vele andere ontbijtproducten overigens. Fabrikanten bedenken de meest gekste dingen om ons supersnel te laten ontbijten. Dat is op zich geen verkeerde insteek, omdat we het allemaal steeds drukker hebben gekregen, en zeker s’morgens het vaak topdrukte is in een gemiddeld gezin. Helaas gaat het negen van de tien keer om producten die zijn volgepropt met suiker. Dit zorgt vooral s’morgens voor zeer hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. Daarnaast vinden we in talloze ontbijtproducten ook veel verzadigde vetten, en andere kunstmatige hulpstoffen. De zogenaamde vezels zijn minimaal aanwezig en komen meestal uit bewerkte granen. Sommige ontbijtproducten bevatten chemisch toegevoegde vezels. 

Deze ontbijtcrackers zijn helaas geen haar beter. Bolletje doet, zoals gewoonlijk, zeer goed hun best om de verpakking zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het staat vil met de bekende claims en kreten om de consument te overtuigen dat het gaat om een gezond en verantwoord product. Met kreten als “ rijk aan vezels” en “ begin de dag goed” willen ze de suggestie wekken dat een cracker op de vroege morgen voldoet aan een verantwoord en volwaardig ontbijt. 

IMG_9002

WAT ZIT ERIN?

Ik heb twee varianten nader bestudeerd: de volkoren variant en de spelt variant. Ik begin met de volkoren variant. Wat zit daarin?

VOLKOREN TARWEMEEL ( 44%) De crackers bestaan voor 44% uit tarwemeel. Tarwemeel is zeer fijn vermalen genetisch gemanipuleerde tarwe. De zemelen in de meel zijn niet met het blote oog zichtbaar en zijn dus zeer fijn vermalen of gewoonweg afwezig. Dit laatste gebeurt het meest, om de meel goedkoop aan te bieden. ( een kilo tarwebloem kost gemiddeld 39 cent) Tarwemeel( industrieel bewerkt)  heeft weinig voedingswaarde. Het staat bekend als witmeel. 

TARWEBLOEM: Het verschil tussen meel en bloem is dat bij bloem de zemel en de kiem voor het vermalen wordt zijn verwijderd. Wat overblijft is een leeg witmeel, zonder enige voedingswaarde. 

HAVERVLOKKEN: Industrieel gebruikte havervlokken worden bewerkt, zodat ze direct zijn te verwerken in het product als ingrediënt. De havervlok verliest daardoor aardig wat voedingswaarde. 

PLANTAARDIGE OLIE ( raap) : Raapolie, gewonnen uit koolzaad of raapzaad, wordt meestal gemengd met sojaolie en bijvoorbeeld als frituurolie of slaolie verkocht. We komen raapolie ook erg vaak tegen in producten als margarine. Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Het is het meest gebruikte plantaardige olie in producten, samen met zonnebloemolie. 

PLANTAARDIGE VEZELS: Ook wel toegevoegde vezels om een product vezelrijke te maken en zo ook de claims te mogen gebruiken op de verpakking.

LIJNZAAD: Allen wel bekend. 

ZONNEBLOEMPITTEN: Allen wel bekend.

HAVER EN GERSTEMOUTEXTRACT: Een alias suiker. Gerstemoutextract is een graan wat wordt gemout. Hierdoor ontstaan er enzymen, die het zetmeel in de graan omzetten in suikers zoals glucose, monosaccharide, disaccharide, maltose, maltotriose en zelfs maltodextrine. Het heeft dus niets meer met granen te maken. Het wordt vooral gebruikt als smaakversterker en alias suiker. 

ZOUT: Industrieel zout.

POMPOENPITTEN: Allen wel bekend.

GEROOSTERD SESAMZAAD: Ook algemeen bekend ingrediënt.

GiIST: indusrtieel gist.

GERSTEMOUTMEEL: Zelfde verhaal als bij gerstemoutextract, een alias suiker. Moutmeel is gemaakt van gekiemde tarwe en gerstekorrels. De granen worden gekiemd in een vochtige omgeving. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel door middel van enzymen en andere kunstmatige hulpstoffen omgezet in maltose. Dit geeft de zoete smaak. 

Zoals je kunt zien, bevat het aardig wat meuk. Het meeste is ook bewerkt. Een cracker geeft al bijna 1 gram suiker ( 0,7 gram) en bevat vooral onwijs veel zout: 0,25 gram. Dat is echt veel voor één crackertje. ( 4%) 

IMG_9005

Wat zit er in de spelt variant?

SPELT 86%: ( volkoren meel 52%, bloem, vlokken, stroop) : Een typisch gevalletje van misleiding. De verpakking suggereert dat het om spelt crackers gaat, maar het gaat in dit geval maar om 34 % bewerkt speltmeel. De rest is opgevuld met volkoren meel, vlokken en stroop. Welke vlokken en wat voor stroop hier wordt bedoeld, is voor de consument een compleet raadsel.

LIJNZAAD: Allen wel bekend.

PLANTAARDIGE OLIE ( raap) : zie toelichting hierboven.

PLANTAARDIGE VEZELS: zie toelichting hierboven.

ZONNEBLOEMPITTEN: Allen wel bekend.

POMPOENPITTEN: Allen wel bekend.

ZOUT: industrieel zout.

GIST: industrieel gist.

Ook hier zien we een zeer hoog zout en suikergehalte, ongeveer vergelijkbaar met de volkoren variant. Per cracker tik je 0,7 gram suiker weg ( nogal opmerkelijk, dat het om exact dezelfde hoeveelheid suiker gaat als de volkoren variant)  en 0,22 gram zout. 

HEBBEN WE DEZE CRACKERS NODIG?

Resumerend kunnen we vaststellen dat het gaat om meuk. Natuurlijk zitten er belangrijke voedingsstoffen in, maar deze zijn zo bewerkt dat de werkelijke voedingswaarde ook in twijfel getrokken kan worden. We hebben geen ontbijtcracker nodig. Haal liever je echte waardevolle voedingsstoffen uit ECHT eng EERLIJK voedsel uit de natuur. Een bord havermoutpap, een heerlijke kom biologisch dynamische yoghurt met een eigen gemaakte mix van biologische ( gmo vrije) granen, zaden, noten en pitten, een lekker stukje intact gelaten ( liefst biologisch) fruit…..een ontbijt kan zoveel malen lekkerder dan zo’n kleffe samengeperste meuk-cracker. Ook kost het echt niet zoveel meer tijd om een echt gezond ontbijtje te maken. Zeker niet als je van tevoren alles goed organiseert. Zet bijvoorbeeld alvast wat havermout in melkvervanging en wat kaneel in de koelkast. Dit kun je de volgende morgen dan direct eten, en er nog van alles aan toevoegen zoals vers intact gelaten fruit, zaden, noten, pitten….Het is echt niet zo moeilijk. 

Laat de meuk en de onzin lekker staan in de supermarkt en vaar je eigen koers. Onthou dat ontbijtproducten voor ons zijn bedacht door fabrikanten, en we het niet nodig hebben om in leven te blijven! 

6 Reacties op “Review Bolletje ontbijtcrackers

  1. Hi! Ik heb net je stukje gelezen over deze cracker en bolletje beschuit spelt. Ik dacht niet dat het erg gezond zou zijn, maar zó ongezond schrok ik toch van! Zijn er kant-en-klare supermarktcrackers die je wel aan kan raden? (vezelrijk van wasa bijvoorbeeld?) Of uit een natuurwinkel?

    Ik ben benieuwd!

  2. Hoi Monique,

    Bijna een jaar later maar ik vroeg me hetzelfde af als Nina, heb je inmiddels al een cracker gevonden die je kan aanraden en die wel gezond is?

    Groetjes sharon

  3. Eerst gebruikte ik koolhydraat arm brood. Toen overgestapt op Bolletje meerzaden crackers voor de vezels en zaden. Nu ik dit review lees, ga ik maar weer ontbijten met koolhydraat arm brood met 30+ kaas, blaadje sla plakje tomaat en of komkommer .

  4. Kreeg ze gratis bij de boodschappen vond ,e wel lekker maar wat een zout zit er in ,die ga ik dus nooit kopen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *