Pannenkoeken maken we toch zeker lekker zelf!

Onlangs ging ik langs bij kennis W. Ze was bezig om pannenkoeken te bakken voor haar dochtertje en vriendinnetjes die op bezoek waren. De lege pakken kant en klaar mixen stonden nog op het aanrecht. Ze had helaas net als zovelen kant en klaar meuk gebruikt om de pannenkoeken te bakken. Jammer. En zoveel minder lekker. Je snapt ook niet wat de extra moeite is om zelf je beslag te maken. Bovendien vele malen goedkoper,

WAT ZIJN KANT EN KLAAR PANNENKOEKMIXEN?

Pannenkoekmixen zijn populair. Ze worden vooral beschouwd als lekker, snel, en gemakkelijk. Er zijn inmiddels talloze varianten verkrijgbaar, van kant en klaar beslag in een fles waarbij je enkel hoeft te schudden, tot pakken kant en klaar mixen met allerlei toevoegingen. Je haalt ongeveer 10-12 pannenkoeken uit een mix van 400 gram. Je hebt daarbij meestal nog melk en eieren nodig om de mix tot een beslag te brengen. Er zijn erg goedkope mixen, tot wat duurdere. De prijzen liggen gemiddeld tussen 75 cent tot twee euro, je kunt het zo dol maken als je zelf wilt, qua prijs. Veel mensen zien het dus vooral als gemak. Maar als je het genuanceerder bekijkt is het helemaal niet zoveel sneller of handiger. Je moet even zo goed eieren en melk toevoegen. Waar het dus een beetje op neerkomt is dat je het meel en bakpoeder en suiker gemengd koopt. Iets wat je thuis dus ook zeer eenvoudig kan wat geen extra tijd kost. 

000285846_003_935_200

De belangrijkste reden om deze kant en klaar onzin te laten staan is de soms bizarre hoeveelheden suiker in deze mixen. Soms loopt dat echt aardig op. Laten we een willekeurig pak kant en klaar mix eens onder de loep nemen. Ik koos voor een pak mix voor pannenkoeken van het huismerk AH. Het pak bevat 400 gram en kost 68 cent. Wat zit erin?

TARWEBLOEM: Dit is zeer geraffineerd bewerkt meel, waar alle vezels zijn onttrokken. Er blijven vooral gluten over. 

SUIKER : Ala goede tweede ingrediënt dus één van de hoofdbestanddelen van deze mix

BOEKWEITMEEL: als toevoeging aan de meel.

RIJSMIDDELEN E341, E450, E500 :  allen bicarbonaten.

HAVERMEEL: als toevoeging aan de meel

ZOUT: smaakstof.

TARWEZETMEEL: Voor meer binding. 

Zoals je kunt lezen is het nu niet echt een gezonde samenstelling. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde ( bereid product)

Energie

690 kJ

Vet

3 g

Waarvan verzadigd

1,5 g

Waarvan enkelvoudig onverzadigd

1 g

Waarvan meervoudig onverzadigd

0,5 g

Koolhydraten

25 g

Waarvan suikers

3 g

Voedingsvezel

2 g

Eiwitten

8 g

Energie                                                         165 kcal

Drie gram suiker op 100 gram, dat is aardig veel. Zeker als je weet dat je deze suiker makkelijk kunt omzeilen. Want je maakt niet alleen zelf je beslag snel, gemakkelijk en eenvoudig, het scheelt enorm in meuk. Zelf beslag maken moeilijk? Tijdrovend? Ingewikkeld? Als je mijn onderstaande super-simpele basisrecept eenmaal een keertje hebt gemaakt, zul je hier direct anders over gaan denken! 

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN GROTE STAPEL PANNENKOEKEN?

Je kunt ieder glutenvrij meel gebruiken die je wenst. Je kunt ook een mix maken van diverse glutenvrije melen ( zie melenmix) Het maakt niet zoveel uit, wel is het belangrijk dat je er een glutenvervanger bijvoegt. Dat kan fiberfin zijn, psyllium, of wat biologische aardappelzetmeel. Ik gebruik altijd fiberfin, daar heb je maar een theelepel van nodig. Je kunt ook, als je geen bezwaar hebt tegen gluten, kiezen voor kamutmeel, speltmeel of roggemeel. Dan heb je geen glutenvervanging nodig. Je kunt een glutonvervanger uiteraard ook achterwege laten. De pannenkoeken zullen dan minder elastisch zijn en sneller scheuren bij het oprollen. Het is dus wel aan te raden, maar niet noodzakelijk. 

Als je een echt grote stapel pannenkoeken wilt bakken, gebruik dan ongeveer 800 gram meel. 

Naast meel heb je bakpoeder nodig. Je kunt bakingsoda gebruiken, of wijnsteenbakpoeder, ongeveer twee theelepels per 800 gram meel.

Pannenkoeken moeten uiteraard lekker zoet zijn. Je kunt daarvoor stevia gebruiken. Je kunt kiezen voor de baksuiker ( stevia sweet Xtra) of stevia druppels. Je kunt het beste op smaak proeven, ik gebruik per 800 gram ongeveer twee eetlepels stevia sweet extra, en druppels ongeveer 10-12. Ook hier geldt, dat het geen must of ” verplichting” is om pannenkoeken te zoeten. Als je dit niet wenst, dan laat je het lekker 😉 

eiermandje

En dan hebben we natuurlijk lekkere verse eitjes nodig. Hoe verser de eieren hoe lekkerder de pannenkoeken. Probeer je eitjes vers te kopen bij de boer. Per 800 gram hebben we vier eitjes nodig. Ben je veganistisch? Zie verderop dit artikel hoe je zeer eenvoudig de eitjes kunt vervangen. 

Tot slot de melk. Ik gebruik steeds verschillende soorten melkvervangers. Van amandelmelk tot havermelk, van hazelnoot melk tot gefermenteerde sojamelk. Gebruik een liter per 800 gram meel. 

Je kunt nog van alles toevoegen om het beslag lekkerder te maken. Zoals ceylon kaneelpoeder, vanille bourbon, speculaaskruiden, kruidnagelpoeder enz. Je kunt ook vers fruit toevoegen, of rozijntjes. 

Goed, resumerend heb je voor een grote stapel pannenkoeken nodig:

– 800 gram meel, indien glutenvrij, met glutenvervanging ( optioneel, wel aan te raden)

– twee theelepels bakpoeder

– vier verse eitjes ( voor vegans, zie verderop in dit artikel) 

– een liter melkvervanging

– twee eetlepels stevia sweet Xtra of 10 stevia druppels ( naar smaak toevoegen)

Je kunt alles in één keer door elkaar mixen met de handmixer. De eitjes één voor één toevoegen is niet persee nodig. Klaar is je kom vol beslag! 

SAM_6263

HOE BAK JE DE LEKKERSTE PANNENKOEKEN?

Gebruik een klein klontje kokosolie. Laat dit op hoog vuur smelten. Gebruik een grote soeplepel om je beslag steeds in de pan te laten vloeien, dat is het handigste. Zodra de kokosolie goed is verhit, een flinke soeplepel beslag in de pan laten vloeien en de pan wat bewegen zodat het beslag goed uitloopt. Zodra je ziet dat de randen wat beginnen te borrelen en te krullen, de pannenkoek voorzichtig omkeren. Zoals bekend mislukt de eerste pannenkoek meestal. Dit komt vaak door het teveel aan olie in de pan of dat je nog een beetje “ in moet komen” in het bakken. De tweede en de volgende lukken beter. 

SAM_6265

WAT DOE JE OP JE PANNENKOEK?

Ik vind pannenkoeken heerlijk om naturel op te peuzelen. Maar je kunt pannenkoeken extra lekker maken door er bijvoorbeeld stroop over te schenken. Wat zijn lekkere alternatieven?

– Sukrin fiber syrup. Deze vervanger voor stroop/siroop is gemaakt van Isomalto-oligisaccharide. Wat dat precies is, kun je in dit artikel lezen. De stroop is verrukkelijk over pannenkoeken, en zeer gezond en verantwoord. 

SAM_6266

– Yakon siroop. Deze rauwe siroop is gemaakt van de yakon wortel, en bevat relatief zeer weinig suikers. Je kunt meer lezen over deze siroop, door naar dit artikel te gaan.

– Stevia poedersuiker. Heerlijke vervanger voor gewone poedersuiker. Deze poedersuiker is gemaakt van zuivere erythritol + een beetje steviolglycosiden. Je maakt het zeer eenvoudig zelf, door erythritol met een beetje stevia sweet Xtra in de blender tot poeder te vermalen.  

– Gepureerd vers intact fruit. Pureer bijvoorbeeld banaan, aardbeien, of ander zacht fruit en schep over je pannenkoek. hhhhhmmmm!

– Voor mensen zonder bezwaar tegen koemelk: een klontje biologisch dynamische roomboter laten smelten op je nog warme pannenkoek……een genot!

– Homemade bananen chocoladepasta. Het recept vind je door hier te klikken.

– een paar schepjes erythritol suiker

– homemade slagroom ( klik hier voor het recept) of verse lactosevrije biologische slagroom, dit is verkrijgbaar in de biowinkel.

– Homemade ijs, klik hier voor naar het recept te gaan.

HARTIGE PANNENKOEKEN

Je kunt met hetzelfde basisbeslag ook hartige pannenkoeken maken. Je kunt de suiker dan vervangen met lekkere vers gedroogde kruiden, zoals kerrie masala, ras el hanout, keltisch zeezout, basilicum enz. Je kunt er ook geitenkaas aan toevoegen. Of wat dacht je van paprika, tomaat, venkel? Je kunt je pannenkoek zo lekker maken als je wenst! 

BEN JE VEGANISTISCH?

Als je veganistisch leeft, kun je ook zelf je pannenkoeken bakken, zonder eieren. Er zijn vele ei-vervangers bekend, kijk hier voor veel alternatieven.  Je kunt het beste bananen gebruiken. Pureer drie bananen in de keukenmachine tot een gladde massa, en voeg dit toe aan de rest van de ingrediënten, klop dit met de handmixer tot een mooi glad beslag. Een andere goede ei-vervanger is dit recept. Gebruik vier eetlepels, en maak met een beetje water een papje, dit voeg je toe aan de rest van je beslag.

RESUMEREND:

Ik hoop, dat ik je over de streep heb getrokken om voortaan gewoon lekker zelf je pannenkoeken te gaan bakken. Het is echt onzin om duurdere kant en klaar mixen te kopen, en bovendien is het zoveel malen ongezonder en minder lekker. Als je pure en natuurlijke ingrediënten gebruikt smaakt alles 10 x zoveel lekkerder! 

Ga jij voortaan je eigen pannenkoeken bakken, of grijp je naar de kant en klaarmixen?

Ik lees je reactie graag hieronder! 

5 Reacties op “Pannenkoeken maken we toch zeker lekker zelf!

  1. Hoi Monique

    Je hebt helemaal gelijk. Als echte pannenkoekliefhebber staat het me al jaren tegen dat alle kant en klare mixen, glutenvrije mixen ook zoveel toevoegingen in hun mix doen. Vooral de suiker snap ik nooit. In het kookboek recept wat ik al jaren gebruik staat er geen suiker bij. Gewoon meel, ei en melk. Ik vind kant en klare mix vooral handig omdat je dan niet hoeft af te wegen. Maar fabrikanten hoeven die toevoegingen er niet in te stoppen. Ik hoop dat fabrikanten ooit gaan beseffen dat kant en klare mix gewoon kan zonder die toevoegingen. Kant en klare mix zou handig zijn als er alleen bijvoorbeeld gewoon voor 600 of 400 gram meel in een pak zat. Dat is genoeg.

    Herma

  2. Hai Dank voor al het uitzoeken
    Ik wad de laatste tijd moe en daardoor gemakzuchtig
    Nu meel van de molen gehaald en maak het weer zelf
    Dank je

  3. Sinds de oertijd, zeggen mijn kinderen ,bak ik de lekkerste pannenkoeken met gewoon half wit meel half volkoren geen rijsmiddel, biologische melk, eieren beetje zout, geen suiker en bakken in roomboter.
    Wij eten het het liefst met dikke yoghurt en fruit er tussen. Dochter het liefste met spek.
    De poffertjes met half wit , half boekweitmeel beetje karnemelk natriumbicarbonaat, biomelk en eierenen beetje je zout. Ooit ergens poffertjes gegeten en toen de serveerster vroeg of het had gesmaakt zei mijntoen 6 jarige zoon , nee mama maakt ze veeeeeeel lekkerder????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *