Baking soda…een wondermiddel tegen kanker?

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat, is “ hot” in de wereld van gezonde voeding. Van oudsher wordt het ingezet voor diverse kwaaltjes zoals ontsmetting voor wondjes en brandend maagzuur. Net als citroensap en appel-azijn wordt baking soda gezien als een middeltje wat preventief is in te nemen, om bijvoorbeeld chronische ziekten, hart en vaatziekten en zelfs kanker te voorkomen. Op internet waaien duizenden artikelen in het rond, de één nog sensatiebeluster dan de ander. We zijn massaal iedere morgen een glas water met een theelepel baking soda gaan drinken. Wat klopt er nu van al deze beweringen? Werkt het echt tegen kanker? En hoe zit dat met de PH Waarde? Ik dook erin.

IMG_1444

WAT IS BAKING SODA / NATRIUMBICARBONAAT?

Natriumbicarbonaat is meest bekend als (baking) soda, bakpoeder, zuiveringszout en maagzout. Het is goed verkrijgbaar in de winkel en heeft een veelzijdige toepassing in het huishouden. Natriumbicarbonaat wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel in gebak en kan veelvoudig toegepast worden als reinigingsmiddel in huis. Natriumbicarbonaat wordt van oudsher voor diverse kwaaltjes ingezet zoals voor de ontsmetting van wondjes of tegen brandend maagzuur. Lees meer over baking soda door HIER TE KLIKKEN.
Baking soda wordt veel gebruikt als ingrediënt in DIY verzorgingsproducten als tandpasta, deodorant, bruisballen en geurvreters. Het heeft een antibacteriële werking en voorkomt luchtjes. Daarnaast wordt het veel gebruikt als rijsmiddel in baksels.. Baking soda heeft een zure omgeving nodig om te activeren, daarom moet er altijd iets zuurs ( citroensap, azijn) aan worden toegevoegd. Bakingsoda is een perfect schoonmaakmiddel. Ook hier moet je baking soda altijd vermengen met een beetje azijn of citroensap.
IMG_1442

INWENDIG

Kortom, over baking soda niets anders dan goeds. Inmiddels heeft iedereen wel zo’n beetje een oranje pakje in de keukenkast staan. Niet alleen voor verzorgingsproducten en schoonmaak en voor het bakken, maar ook om inwendig in te nemen. Want op internet giert het van de artikelen over de gezonde effect in ons lichaam. Met name zou het kanker kunnen tegengaan en zelfs genezen, en het zou onze PH waarde in ons bloed stabiel houden. Ik vroeg mij af, in hoeverre dit klopt. Een rondje google leverde eigenlijk niets op. Ook in mijn eigen naslagwerk/literatuur vond ik geen bewijzen . Uiteindelijk vond ik maar twee wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Het bewijst, dat alles nogal in het luchtledige hangt. 
 

NATRIUMBICARBONAAT BIJ KANKER

Ik vond een artikel van het IOGOB waarin wordt verteld dat natriumbicarbonaat bij kanker een uitvinding is van een Italiaanse arts. Ook het IOCOB heeft net als ik alle vakliteratuur uitgeplozen, maar kon ook niets vinden over de werkzaamheid van deze methode en de veiligheid.
Voor een behandeling met baking soda tegen kanker is het nodig om duidelijke casuïstiek te publiceren waarbij de uitslagen van pathologische anatomie aanwezig zijn. Ook moeten er uitslagen bekend zijn van allerlei aanvullend onderzoek, Daarbij horen o.a uitslagen van een CT en MRI scan, rapportages van roëngenologen en besprekingen van verloop van de aandoening bij internisten en/of oncologen of andere specialisten. Alleen zo kan een duidelijke hypothese worden gefundeerd. Dit is tot op heden niet gebeurd. En tot zover dit niet wordt gedaan, blijft deze hypothese onbewezen en blijft het slechts bij een idee van een arts, die dit de wereld in heeft geslingerd. Het IOGOB geeft dan ook het rode stoplicht. Want ook op veiligheid zijn er geen enkele onderzoeken beschikbaar, wat het onverantwoord maakt. 
 
Ook het wereld Kanker onderzoeksfonds ( WKOF) vertelt hetzelfde. Niets dat enig effect op kanker heeft. Ook volgens het WKOF zijn er geen kwalitatief goede studies die aantonen dat het gebruik van baking soda ervoor zorgt dat het lichaam minder zuur aanmaakt. Volgens hen mist de claim dat baking soda kan worden gebruikt tegen of ter preventie van kanker elke grond. 

IMG_1443

Er is geen bewijs gevonden dat natriumbicarbonaat de pH-waarde van het bloed kan beïnvloeden, dus het bloed minder zuur zou maken. Dit komt omdat het lichaam een buffer in het bloed heeft die veranderingen in de pH snel opvangt. Deze buffer reageert direct waardoor de pH waarde altijd binnen de toegestane waardes blijft. Bovendien reageert het natriumbicarbonaat na inname direct met het maagzuur. Er wordt dan koolzuur gevormd die met uitademen uit het lichaam verdwijnt. Na deze reactie met het maagzuur is het natriumbicarbonaat al vrijwel verdwenen en kan de buffer in het bloed verdere schommelingen goed opvangen. Dit geldt ook voor het drinken van citroensap en appel-azijn.
Resumerend: er zijn geen bewijzen, studies en/of onderzoeken bekend waaruit blijkt dat natriumbicaronaat helpt tegen of ter preventie van verschillende soorten kanker. Daarnaast doet het niets voor de PH Waarde in ons bloed.
Er zijn ook geen echte duidelijke studies bekend over de werking van natriumbicarbonaat op de maag/maagzuur. Maar vrijwel alle middelen tegen brandend maagzuur bevat natriumbicarbonaat. Het is wel degelijk werkzaam, en een vrij goedkope manier om van brandend maagzuur af te komen. Overdrijf echter niet. Gebruik ongeveer een half theelepeltje op een groot glas water.

GOED VOOR TAL VAN ANDERE DINGEN!

Moet je je oranje pakje baking soda nu weggooien? NEEEEEE! Natuurlijk niet! Want baking soda is goed voor tal van andere dingen. Zoals eerder geschreven is het een ideaal rijsmiddel, een perfect schoonmaakmiddel en je kunt er zelf erg veel verzorgingsproducten mee maken, zoals deodorant en tandpasta. Ik gebruik zelf veel baking soda voor mijn verzorgingsproducten, maar ook voor schoonmaak. Samen met een beetje citroensap is het bijvoorbeeld een perfecte vlekken-verwijderaar in kleding. Als ik weer es een klodder heb gemorst op mijn kleding, doe ik het kledingstuk in een emmertje lauw water waarin ik eerst twee EL bakingsoda heb opgelost met wat citroensap. Na 24 uur zijn de vlekken verdwenen als sneeuw voor de zon.
Vieze gaspitten? Een sopje van baking soda/citroensap/water en ze blinken weer als nooit tevoren. En zo zijn er nog talloze huishoudelijke klusjes in huis te bedenken die je blinkend schoon krijgt met baking soda,
Het gezonde effect inwendig is helaas nooit bewezen. En daarom ongefundeerd. Het is bovendien niet ongevaarlijk. Een teveel in gebruik, langdurig gebruik of overmatig gebruik kunnen klachten geven en teveel natrium in het lichaam met alle nadelige gevolgen. Gebruik het gerust inwendig, maar gebruik het vooral verstandig. Onthou dat het geen medicijn is.

32 Reacties op “Baking soda…een wondermiddel tegen kanker?

 1. Waar koop ik die oranje dozen? Ik vind alleen duurdere merken bij gezondheidswinkels…

 2. medicijnen best ook niet veel nemen…. ook schadelijk

  wat ik dan niet begrijp;
  natriumbicarbonaat zit in de meeste maag middelen
  waarom dan als er toch niks bewezen is….

  • Ja precies David, waarom zit het er in. Ik heb een kennis met kanker die met backingsoda en citroen begon. Dagelijks een glas, de activiteit van kanker in cijfers ging van ruim 900 naar 300… De arts lachte haar uit, kan niet van de backing soda komen zegt hij, dat is onzin.
   Maar ze leeft nog wel terwijl ze al maanden terug opgegeven was..

   • Wil graag meer over weten vooral hoeveelheden en tijd iname

   • Ik wil het ook graag uitproberen.Mijn man heeft darmkanker.Uitgezaaid naar de lever en lympheklieren.Wat ik vragen wil is ,een theelepel op een kopje water of eetlepel?Bedankt!

 3. Als de afvoer van mijn gootsteen niet mee goed doorloopt doe ik er baking soda in en daarna azijn. Werkt fantastisch.
  Maar als ik last heb van maagzuur doe ik een half theelepeltje in een glas warm water en drink net zoveel als nodig is. Een paar slokken zijn meestal genoeg. Ik spaar op die manier maagtabletten uit. Want daar zit hetzelfde in!

 4. Hallo Monique ik vind jouw artikels meestal erg de moeite maar hier mis ik toch wel jouw kritische kijk op het belang van onderzoeken en hoe die vaak tot stand komen en de rol hierin van de opdrachtgevers…Heel veel onderzoeken worden nl. gemanipuleerd, gestuurd, bijgesteld…

  • Helemaal eens, iedereen weet inmiddels hoe de gepubliceerde onderzoeken tot stand komen.
   En waarom die met ongewenste resultaten moeilijker te vinden zijn. Beetje erg kort door de bocht Monique!!

 5. Hallo,
  U zegt dat u een onderzoek doet, maar eigenlijk doet u alleen opzoekwerk naar wat reeds, misschien halfslachtig, misschien met verouderde methodes, is gedaan. Dit is een resumé, geen onderzoek. Als zo alle onderzoek gedaan zou worden, zouden we nooit medicijnen uitgevonden hebben, vliegen met een vliegmachine, of wat dan ook. Toch?
  Elisabeth

  • Wauw, erg knap om mijn research methoden zo goed te weten. Zit jij naast mij als ik hier soms wel 24 uur per dag aan het werk ben? Anders gezegd siert het niemand om vooroordeel te hebben. Ik doe wel degelijk ” mijn huiswerk” en als ik ” halfslachtig” zou werken zou ik mijzelf geen kritisch healthblogger mogen noemen of wel? En zou mijn website vol met onzin staan. Dat mag jij uiteraard vinden. Ik respecteer iedereen. Maar vooroordelen, daar heb ik niets mee. Betreft mijn artikel: Ik heb alle wetenschappelijke sites doorzocht en mijn bevindingen in het artikel vermeld. En daaruit een conclusie getrokken. Linksom of rechtsom: het is nooit wetenschappelijk onderbouwd, noch in ” favor” van tegenstanders. nog in ” favor” voor voorstanders. Mijn advies: doe lekker waar jij je senang bij velt. Maar veroordeel anderen niet. Warme groet

   • Maar denk je nou echt dat als het zou werken, dat ze dat gaan adverteren?. net zoals CBD met THC olie(vooral het laatste heel belangrijk) werd vroeger verkocht bij de apotheek 40 jaar geleden maar teveel mensen hadden er baat bij, dus werd het niet meer verkocht. zo werkt het gewoon. want we moeten “chronisch”ziek blijven en pillen blijven slikken. want er moet geld verdient worden. als we over kanker hebben zou ik eerder de fijnstof straling 4g straks 5g de oorzaak geven. daar zijn genoeg mensen gevoelig voor maarja als er 9 van de 10 er goed mee om kunnen gaan dan is er geen probleem. van roken krijg je kanker maar sommige niet die worden 100 met een slof per week. al met al we zijn allemaal verschillend bij 1 werkt het goed en ander schijt zich ervan leeg. bij mij werkt het iig. kurkuma met peper ook. gewoon proberen.

 6. Beste Monique, wordt je gesponsord door de farmaceutische industrie? Daar lijkt het heel erg op!

  • Dag Martin,
   Ja, ENORM! Ik woon dan ook inmiddels in een riante villa met kookeiland en zwembad. Hopelijk gaat de zon vandaag ook weer schijnen zodat ik heerlijk bij het zwembad met een Margatita in mijn hand aan mijn kleurtje kan werken. Ze betalen mij erg goed! Mocht je je vervelen, wat mij aannemelijk lijkt als je dit soort kortzichtige reacties plaatst, dan kun je dit artikel eens op je gemak gaan lezen : https://moniquevandervloed.nl/nee-verdien-niets-en-nee-leef-villa-kookeiland/ Warme groet vanuit mijn villa!

   • Haha wat laat jij je kennen zeg… alleen al het feit dat je een reactie terug geeft…

    • daar kick je toch op, of zie ik dit verkeerd? Je maakt jezelf behoorlijk belachelijk en wie ben ik om dat tegen te houden? 😉 Ga gezellig zo door zou ik zeggen! 😉 Warme groet!

  • Ja, er is veel anti reklame voor soda op internet, ik heb ook erg veel over soda gelezen bij verschillende specialisten in verschillende landen (russish, US, Eu) and begon soda te drinken dagelijks meer dan 1.5 jaar geleden, sinds dan ben ik niet ziek geweest, geen gripp, werkt alles goed. Mijn vader drinkt ook soda (hij is 75|), voeld zich erg goed, geen gripp meer gehad, nooit verkoud (vroeger was chronish verkoud) ik doe ook af en toe bad met pakje soda, erg goed!

 7. Door u ben ik een fan van Baking soda, het is lekker in combinatie met Citroen en appelazijn
  U heeft gelijk dat Bicarbonaat goed reageert met zuur, dus neem aan wat deze inwendig zal doen
  Als de opblaas gevoel aan mijn buik hierbij helpt dan ben ik u ontzettend dankbaar
  Bedankt voor deze nuttige informaties en ga zo door zou ik zeggen

 8. Dank je wel voor je goede adviezen. Vanwege af en toe maagzuur kreeg ik van een kennis een doosje bicarbonaat, zij zweert erbij. En vertelde over een arts in het buitenland die zichzelf van kanker had genezen met dit preparaat.
  Nu ben ik van nature nogal kritisch, dus het doosje staat hier nog steeds en ik doe er niets mee. Die arts blijft onvindbaar tot op heden via Google. Baking soda kende ik wel, maar om het zomaar in te nemen. Dacht het niet. Waar ik wel in geloof: basilicumblaadjes van de planten in de keuken, niet elke dag, af en toe een paar blaadjes kauwen. Schijnt ook heel goed te zijn voor het psychische gedeelte van de mens: maakt evenwichtiger en sterker. En werkt heel goed op de ingewanden. In gerechten kan natuurlijk ook, ja, wie kent de pesto niet? maar dat is niet altijd voorhanden. Bicarbonaat komt uit de fabriek en er zit natrium in, daarom ben ik nogal sceptisch. De adviezen hier zijn wel grappig: voegenreiniger, ontstopper! In die afvoer, gooi ik het liever!

 9. De laatste paar jaar zeggen enkele sites op Internet dat baking soda (zuiveringszout) een product is dat je je hele leven al nodig had gehad, maar niet wist dat het bestond. Natuurlijke producten voor een natuurlijke levenswijze, claimt een site overmoedig.
  Baking soda ofwel natriumbicarbonaat heeft als chemische formule NaHCO3 en is een delfstof. De mijn en de fabriek staan in Amerika bekend als zeer vervuilend. Het is dus maar wat je natuurlijk noemt.

  De eerder genoemde sites op Internet melden veel meer gebruiksmogelijkheden van baking soda. Het is inderdaad ietwat schimmelwerend, heeft een milde ontsmettende werking en kan als witmaker in tandpasta gebruikt worden.

  Het probleem is echter dat baking soda niet geheel ongevaarlijk is. Als je per ongeluk teveel gebruikt kan de chemische reactie behoorlijk snel plaatsvinden. Bovendien is het ook enigszins giftig. Aangezien vaak onduidelijk is bij welke hoeveelheid baking soda de vergiftigingsverschijnselen optreden zijn ziekenhuisbezoekjes geen zeldzaamheid gebleken. Bovendien is de veronderstelde therapeutische waarde ook miniem, bij mensen en bij dieren

  Mijn advies: gebruik zoveel mogelijk gist en geloof niet die vaak zweverige internetsites. Valt het je overigens ook op dat er ook altijd een webshop aan die sites gekoppeld zit om je tegen te hoge prijzen baking soda te verkopen?

  Meer informatie is hier te lezen: https://kokosvet.blogspot.com/2019/03/baking-soda-en-baking-powder.html

 10. Net interessant boek gelezen : “De helende werking van natriumbicarbonaat ” van Dr. Mark Sircus
  Natuurlijk staat de farmaceutische wereld hier absoluut NIET achter. Zij maken zich rijk door het volproppen van mensen met allerlei (zeer) schadelijke medicatie. De gevaarlijke bijwerkingen hiervan worden gewoon weggelachen. Zo intriest !!

 11. Hoe lang mag je baking soda met water en citroen gebruiken.. Ik lees dat je het alleen maar tijdelijk mag gebruiken… Is dat zo?

 12. Jaren geleden een oude Indische man ontmoet die op visite was bij kennis en hadden het toevallig over gezondheid ,hij vertelde elke dag joggerd in glas te doen daarop 2 cm water en half klein thee lepeltje zuiverings zout daarna goed roeren en opdrinken , dat zou volgens hem en de indische leer heel erg goed voor het lichaam zijn ,een soort levens elixer

 13. Zijn de 25 kilo zakken natrium bicarbonaat bij de dierenwinkel hetzelfde als de baking soda uit de supermarkt? Er zit nl.een gigantisch verschil in prijs!

 14. Lees de artikelen van de Italiaanse oncoloog Tullio Simoncini. Chemo is duur vergif.
  Natriumbicarbonaat werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *