Citroenwater drinken….zinvol of onzin?

Dankzij voedseltrends en hypes kunnen doodgewone voedingsmiddelen opeens een superfood worden. Dit is de “ good old” citroen min of meer overkomen. Opeens was daar het drinken van citroenwater op de nuchtere maag. Dit drankje wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in een glas, en dit op te schenken met water. Talloze gezondheidssites prijzen dit drankje de lucht in, het zou de vetverbranding stimuleren, de PH waarde van het lichaam herstellen, het zou ons “ ontgiften” en het zou bomvol zitten met vitaminen en mineralen, waaronder in het voordeel vitamine C, die onze huid doet stralen. Wat klopt er wetenschappelijk van al deze beweringen? Heeft het echt veel zin om iedere morgen te starten met een glas citroenwater of werkt het juist averecht? Een artikel over de zin en onzin van citroenen.

IMG_0471

WAT ZIJN CITROENEN? 

Citroenen vallen onder citrusvruchten. De CITRUS LIMON is een gele ovale vrucht, met een opmerkelijk zure smaak. Het vruchtvlees is stevig en sappig, en in het midden zitten pitten. De zure smaak wordt veroorzaakt door het aanwezige citroenzuur, een zuur wat erg veel in de voedselindustrie wordt gebruikt om bijvoorbeeld te conserveren. De citroenen groeien aan bomen, die vier keer paar jaar hun vruchten dragen. Bijzonder is dat de vruchten ieder seizoen weer een andere kleur heeft. De vruchten in de zomer groeien van Juli tot September en zijn groen, in de herfst en winter zijn de vruchten geel, zoals wij ze ook kennen. In Mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en dat blijft ook zo. De citroenboom is de enige bekende boom die vier x per jaar zijn vruchten draagt. 

Citroenen zijn, net als andere citrusvruchten, rijk aan vitamine C. Dit ligt per 100 gram ( geschild) op zo’n 53 mg. De rest van het rijtje ziet er ook niet verkeerd uit:

Schermafbeelding 2017-11-18 om 02.36.40

Citroenen zijn daarom een gezonde aanvulling in ons dagelijks voedsel. Ze zijn echter behoorlijk zuur, waardoor het altijd moet worden verwerkt. Citroenen worden gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten, maar wordt ook gebruikt als stabilisator in gerechten. Daarnaast bevat de schil, net als bij andere citrusvruchten, erg veel aromatische oliën. Citroenrasp/schil wordt daarom ook ontzettend veel gebruikt in tal van gerechten. Citroensap wordt ook erg vaak gebruikt om verkleuringen tegen te gaan. Een appel oxideert direct zodra hij open wordt gesneden. Door de parten met een halve citroen in te smeren zal de appel niet verkleuren. 

IMG_0475

De schil van de citroen bevat dus erg veel smaak. Het wordt erg veel gebruikt om gebak en taart een heerlijke frisse smaak te geven. Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid. Dit wordt in de cosmetische industrie enorm veel gebruikt, denk aan citronella en parfums. Maar ook in limonades en snoepgoed. Niet biologische citroenen hebben vaak een prachtige glans. Dit komt omdat ze worden bespoten met een laagje was. Deze waslaag, eenmaal opgespoten, krijg je er niet meer af gewassen. Als je citroenen koopt voor de schil/raspen, koop dan altijd biologische citroenen. Deze bevatten geen waslagen. 

IMG_0478

CITROENWATER-HYPE

Goed, niets anders dan lovende woorden betreft de citroen. Het is daarom ook niet zo heel erg vreemd te noemen dat het in de wereld van de gezonde voeding opeens tot een soort superfood wordt bestempeld. Opeens zitten we massaal aan de citroenwater zodra we ons bed uitkomen, want talloze gezondheidssites beweren dat dit knetter-de-knettergezond is. Het zou voor erg veel dingen super-gezond zijn. De spijsvertering, de vetverbranding, het zou “ ontgiften en detoxen” en het zit bommetje vol vitaminen en mineralen. Ik ben er jaren geleden, toen het net in opmars kwam, al eens eerder in gedoken. Ik besloot het opnieuw te doen. Wat zegt de wetenschap bijvoorbeeld van dit wonderdrankje?

ONTGIFTEN EN DETOXEN?

Een van de meest gelezen claims die ik tegenkwam was dat het wonderdrankje zou “ ontgiften” en “ detoxen”. Er zijn erg veel wetenschappelijke onderzoeken geweest waaruit bleek dat detox helemaal niet werkt, en het vooral berust op marketingtrucjes. Ook betreft detox heb ik al eens in 2013 een artikel verzorgd waarin ik dezelfde bevindingen omschreef als in dit verhelderende artikel. Tot de dag van vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat sapjes, klysma’s en andere ontgifting-marketing trucs werken om bijvoorbeeld afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Het lichaam is, in gezonde staat verkerend, prima in staat om dit allemaal te regelen. Onze lever en nieren doen dit klusje al vanaf de dag dat we worden geboren voor ons en is prima in staat om dit 24 uur per dag te blijven doen. Als je gezond eet en leeft, wordt deze natuurlijke afvalverwerking in je lichaam voor je geregeld. Is het dan ongezond? Nee, natuurlijk niet, maar denk niet dat het BIJDRAAGT of HELPT om te ontgiften. Dat doet ons lichaam al prima zelf.  Of een glas grapefruitsap, doet hetzelfde. 

IMG_0474

PH WAARDE

Ik las op veel gezondheidssites die het alkalische dieet volgen dat iedere morgen een glas citroenwater de PH waarde zou herstellen Alkalisch betekent een PH waarde boven de 7. Volgens deze stromingen is citroenwater alkalisch-vormend, en helpt om onze lichaamsvloeistoffen ( bloed) alkalische waarden aan te nemen. Het zou ons beschermen tegen kanker. Het is echter algemeen bekend, dat wij de PH-waarde van het bloed helemaal niet kunnen veranderen door middel van onze voeding. Het lichaam stuurt de PH waarde van het bloed ook geheel zelf, net als het ontgiftingsproces wordt geregeld door de lever en nieren. Ongeacht wat je eet of drinkt zal het tussen de 7.35 en 7.45 schommelen. Het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek heeft dit sprookje dan ook als totale onzin afgeboekt. Volgens hen is het niet mogelijk, en zijn we beter af met een dieet met erg veel groente en fruit. Een glas citroenwater werkt dus niet voor een betere PH waarde en al helemaal niet tegen kanker. 

GEWICHT VERLIEZEN DANKZIJ CITROENWATER?

Citroenwater wordt op de nuchtere maag in de morgen in één teug opgedronken. Dit wordt op de nuchtere maag gedaan omdat het de spijsvertering direct op gang zou brengen, Het verhaal is, dat citroen pectinevezels zou bevatten, die de darminhoud zou stimuleren en ons zou helpen bij het afvallen. Om te beginnen werkt een glas warm water met een vezelrijk ontbijtje ( bordje havermoutpap) vele malen beter voor de spijsvertering op gang te brengen. Water ( vocht in het algemeen) houden de darminhoud soepel terwijl de vezels de darmbewegingen stimuleren. Over de pectinevezels wordt beweerd dat het een hongergevoel onderdrukt, de spijsvertering op gang brengt en ook de vetverbranding een boost geeft. Het grappige is, dat deze pectinevezels alleen voorkomen in de schil, de pitten en het vruchtvlees van de citroen. Het zit dus nauwelijks of niet in het sap. Je kunt dit verhaal, hoe jammer ook, door verwijzen naar het land der fabeltjes. 

IMG_0476

DAGELIJKS VITAMINEN EN MINERALEN SHOT

Zoals je hierboven kunt zien, bevat de citroen aardig wat vitaminen en mineralen, in het bijzonder vitamine C. Maar daar blinkt de citroen niet in uit, want zoveel andere fruitsoorten bevatten deze vrij hoge doseringen aan vitamine C. Denk aan kiwi’s ( bos) bessen, tomaatjes, paprika, ander citrusfruit, en vele soorten groente die rijk zijn aan vitamine C, zoals pompoen en zoete aardappel. Als we spreken van de voedingswaarde van de citroen, spreken we over een geschilde citroen, met vruchtvlees.. Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .

Nog een claim die ik vaak voorbij zag komen was dat een glas citroenwater per dag je huid deed stralen en dat het veroudering tegen zou gaan. Dit zou ook door de aanwezige vitamine C komen. Enkel oraal vitamine C innemen helpt niet tegen veroudering en een slechtere huid. Wat wel effectief is, is om een vitamine C serum op de huid te smeren. In combinatie met vitamine C innemen werkt dit effectief, maar die glas citroenwater per dag bevat zo weinig vitamine C dat dit geen zoden aan de dijk zet. Eet liever veel verse groente en fruit die rijk zijn aan vitamine C.

IMG_0472

WAT ZEGT DE WETENSCHAP OVER CITROENWATER?

Ik ben weken bezig geweest, om iets te vinden waaruit blijkt dat de wetenschap de werking van citroensap zowel voor als tegenspreekt, maar er is niets te vinden. Er zijn enkel resultaten bekend die bijvoorbeeld het ontgifting-proces hebben onderzocht en daaruit kwamen één zelfde resultaten als bij de algemene onderzoeken naar de effectiviteit van ontgiften/detoxen. Resumerend: er is tot de dag van vandaag geen enkel bewijs, dat citroenwater echt werkt. 

Tja…je drinkt iedere morgen al jaren trouw je glas citroenwater…..voor niets dus? Niet helemaal, want het is een gezonder drankje dan een glas cola of sap. Maar het draagt helaas niets bij. Het werkt niet toxisch, en niet BETER dan bijvoorbeeld een halve sinaasappel eten iedere morgen ( met vruchtvlees) Daarnaast kan het erg vervelende gevolgen hebben op langere termijn….

IMG_0473

SLECHT VOOR JE GEBIT

In het bijzonder voor je gebit. Citroen bestaat uit citroenzuur. Dit is een regelrechte aanslag op je tandglazuur. Dit kan je glazuur zo aantasten dat het wegslijt. Weggesleten tandglazuur komt nooit meer terug, dat ben je voorgoed kwijt. Je tandhalzen komen bloot te liggen waardoor je tanden en kiezen gevoelig gaan worden. Gaat het verder, slijt je hele gebit langzaam maar zeker weg. En zullen kiezen en tanden uiteindelijk sneuvelen. Ook via een rietje je citroenwater drinken zorgt er niet voor dat je tanden en kiezen niet in aanraking komen met het zuur. Citroenwater is regelrecht en direct gezegd superslecht voor je gebit. Ik zou het daarvoor alleen al afraden. 

MAAG

Daarnaast kun je ook enorme maagklachten krijgen en last krijgen van zure oprispingen en een pijnlijke, prikkende slokdarm. Ik heb jaren geleden voor mijn artikel destijds, een week lang een glas citroenwater gedronken. Ik wilde zelf ervaren of het wat deed. Uiteraard deed het niets goeds voor mijn gezondheid, maar wat het wel deed was vreselijke maagklachten geven, en ik had de hele dag last van zure oprispingen. Ik was direct “ genezen” en heb nooit meer een glas gedronken. En ik ben er niet ongezonder op geworden. Mijn maag is blijer met verse groente. Waar 10 x zoveel méér in zit dan in een glas citroenwater.

RESUMEREND:

– er is geen enkel wetenschappelijk bewijs, dat citroenwater werkzaam is voor en betere algemene gezondheid

– het is superslecht voor het gebit en de maag kan ook last ondervinden

– citroenwater is niets beter dan bijvoorbeeld een paar partjes sinaasappel in de morgen

AANVULLING September 2018:

Onlangs verscheen er interessante literatuur / onderzoek naar de effecten van citroenwater. Dit wilde ik jullie niet onthouden: KLIK HIER VOOR DE RESULTATEN. 

Geen citroenwater meer drinken?

Citroenwater is niet ongezond. In dat opzicht kun je gerust citroenwater drinken. Wees je bewust dat het niets specifieks bijdraagt aan een betere gezondheid, ook is het niet beter dan andere citrusvruchten of groente /fruit. Het is ook de vraag of het opweegt tegen de nadelen, zoals de schadelijkheid voor je gebit. Deze afweging moet je zelf maken. Het is overigens ook volstrekt zinloos om op de nuchtere maag citroenwater te drinken. Het zet de spijsvertering zoals je eerder hebt kunnen lezen niet in werking. Het maakt dus ook niets uit op welk tijdstip van de dag je citroenwater drinkt.

..EN DAN NOG EVEN DIT:

Op dit artikel krijg ik vooral erg veel kritiek. Dat is logisch, omdat heel veel mensen hun dag starten met een glas citroensap. Wat ik in mijn artikel meerdere keren duidelijk stel, is het aan iedereen, wat hij of zij met deze informatie doet. Of je nu wel of niet gelooft in de wetenschap, of je nu wel of niet gelooft in de vele studies waaruit blijkt dat citroensap niets meer in huis heeft dan andere citrusvruchten….het is JOUW KEUZE. Voel jij je senang bij het drinken van citroensap, dan moet je daar lekker mee doorgaan. Ik verplicht immers niemand tot het staken van het drinken van citroensap. Alles wat ik doe is gefundeerde informatie geven. Dit is gratis en vrijblijvend. Ik verplicht niemand tot niets. Doe je ding. Dat is mijn grootste boodschap. Het hoeft niet opeens persoonlijk te worden, of aanvallend. Je mag boos worden omdat ik je dagelijkse routine neer-sabel in dit artikel, maar dit hoef je niet op mij persoonlijk te ventileren. RESPECTEER elkaar.

41 Reacties op “Citroenwater drinken….zinvol of onzin?

   • Ik ben zeer verbaast over jouw bewering dat voeding van geen enkele invloed is op de ph-waarde van het bloed. Ik vraag me werkelijk af op welk wetenschapoelijk onderzoek jij deze stelling baseert en oprecht benieuwd naar jouw reactie.

    • het bloed blijft stabiel in ph warde maar dat is om dat de reserves mineralen uit de botten worden ontrokken en dus je botten achteruit gaan. dus het heeft indirect invloed. als je minder verzurend eet blijven de mineralen in je botten. dat heb ik tenminste begrepen( ivm osteoporose kan je meer gegevens over vinden)

    • het is vast erg om te lezen, als je iedere dag begint met citroenwater. Dat snap ik. Maar voordat je dit soort reacties rondslingert zou ik erg graag weten waar jouw motivaties zitten. Ik zie ze graag, wetenschappelijk onderbouwd, tegemoet.

   • Je kraait echt onzin uit monique, je weet totaal.noey waar je over praat……

    • nou, vertel jij het dan maar [email protected] Wat voor onzin kraam ik uit? Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw ( wetenschappelijk onderbouwde) verhalen. Kun jij het mij dan vertellen? Ik kijk ernaar uit, warme groet!

 1. Helemaal top voor het uitzoeken van citroenwater drinken.
  Zijn we weer helemaal op de hoogte van de citroen hype.

 2. Telkens kom ik op internet de misvatting tegen als zou citroenwater de PH waarde van het bloed beïnvloedden.

  Zoals je ook schrijft is dit onmogelijk omdat het lichaam via allerlei mechanismen de grootste moeite doet om de zuurgraad binnen een zeer beperkte bandbreedte te houden…… je zou het anders niet overleven….

  natriumbicarbonaat (en in kleine mate citroen) werkt (netto bekeken, na afbraak door het spijsverteringsstelsel) alkaliniserend op het lichaam.

  Dat betekent dus niet dat het bloed een andere PH krijgt maar dat de weefsels in het lichaam een grotere buffer-werking tegen zuren krijgen. m.a.w. negatieve effecten van (netto bekeken) verzurend voedsel kunnen langer aanwezig zijn zonder dat die weefsels zelf ook ‘zuur’ worden. (hetgeen weer makkelijker ontstekingen e.d. faciliteert)

  Overigens is het helemaal niet goed om élke dag citroen (al dan niet met natriumbicarbonaat) te drinken, (afwisseling, afwisseling, afwisseling)

  (bron: natriumbicarbonaat, Dr. Sircus)

 3. citroenwater met een thee-lepel bakingsoda schijnt wel te helpen klopt dat?
  en waarom grapefruitsap wel?

  • Ook dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Betreft grapefruitsap: deze bevatten net zoveel vitaminen en mineralen als citroen, het maakt dus niets uit of je citroen of een andere citrusvrucht kiest, wel verschilt dat in suikers ( bv sinaasappel) warme groet!

  • Citroen met baking soda is helemaal niet goed en veel te heftig. Het bruist enorm en dat gebeurd dus ook in je maag. Alleen baking soda in n glas lauw warm water is prima, werkt o.a. tegen griepjes en andere kwaaltjes.

   • In je maag heb je een zuur milieu daar gaat baking soda opgelost in water ook bruisen.

 4. Beste Monique,
  Ik ben het helemaal met je eens. Weer zo’n hype, maar de meeste mensen weten niet welke neveneffecten dit op je gebit kan hebben.
  Bedankt voor je informatie!

 5. Naamgenootje, wat ben ik weer blij met jouw artikel. Ik waarschuw al heel lang voor het drinken van water met citroen of (appel) azijn. Helaas door schade en schande wijs geworden; ik ben namelijk mijn tandglazuur kwijt en dat is waarschijnlijk toch echt te wijten aan de korte periode dat ik citroen/azijn heb gedronken ( jaja, met rietje..). Noodgedwongen heb ik nu composiet facings. Want anders heb ik straks helemaal geen tanden. Mensen: gewoon NIET doen! Luister naar het advies van de Monique’s in dit geval!

 6. Toevallig, heb het de afgelopen weken wel gedronken. schijfje of 2 citroen, stukjes verse gember, kokend water erover, even laten afkoelen en drinken maar.

  Op een of andere manier valt het bij mij wel lekker op de maag. Geen slecht gevoel over.

  Heb je andere suggesties voor een goede detox?

  • Citroen gember en gekookt water heb je een ander drankje.
   Gember week ontstekingsremmend en is heel Gezondheid..ook zonder Citroen,maar Met,net wat lekker der.

 7. Ook ik heb de laatste weken warm water met citroensap en een paar schijfjes gember gedronken op de nuchtere maag. en heb (toevallig) de laatste tijd behoorlijk last van koud/warm op mijn tanden. Dus ik stop met het toevoegen van het sap. De gemberthee blijf ik voorlopig door drinken lekker en ontstekings remmend.

 8. Wat denkt u over 1 koffielepel natriumbicarbonaat met sap van halve citroen en aanvullen met lauw water! Drinkel op nuchtere maag en uurtje wachten met ontbijt! Is zuur met base! Voel mij hier heel goed bij!
  Graag uw reactie!

 9. De citroensap kuur was voor mij dus een aanslag op mijn gebit…..jaren geleden..en door de hoeveelheid aan Ahorn siroop waarschijnlijk Diabeet geworden…ik viel er goed van af….en vond het ook lekker makkelijk…..maar had het door een rietje moeten drinken….zodat het niet in aan raking kwam met mijn gebit….verder een erg goed artikel…groeten Marijke.

 10. Ik ben ook benieuwd wat jou bevindingen zijn over natriumbicarbonaat ik had nl wel het idee dat dit goed helpt om s’ochtends te drinken. Heb jarenlang citroensap genomen en ben er nu nav jou artikel mee gestopt. Echter wat je schrijft over ph waarde schrok ik wel een beetje want mijn osteopaat heeft me ooit een alkalisch dieet voorgeschreven en de kwalen waar ik toen al jaren mee kampte en heftig last van had en deze waren na een jaar dieet allemaal weg! Nooit meer terug gekomen tot nu. Maar zon alkalisch dieet is voornamelijk plantaardig dus in dat opzicht eet je dan erg gezond. Maar er zijn toch degelijke studies aangetoond dat de ph waarde van je lichaam samenhangt met kanker? Ik heb daar nl al veel over gelezen. Denk je dat het Amerikaans kankerinstituut helemaal gelijk heeft? Ik denk nl dat big pharma (medicijnindustrie) ook een zeer dominante rol speelt in deze onderzoeken. Ben benieuwd wat jou mening hier over is? Bedankt voor je artikelen groetjes

 11. Monique, ik ben je heel dankbaar voor je bevindingen. Ik ben zelf namelijk net ook begonnen met het drinken van uitgeperste citroen/appelazijn met een schepje zuiveringszout en direct gestopt omdat ik mijn mooie gebit (73 jaar) voorlopig nog even zo wil houden.
  Ik poets mijn tanden wel met kokosolie en een klein beetje zuiveringszout en hoop dat ik hier wel mee door kan gaan?
  vriendelijke groet en dank voor je mooie artikelen.

  • Dag Marjorie, ik ben geen voorstander van bkingsoda betreft het gebit. Bij navraag bij mijn eigen tandarts EN twee andere tandartsen kreeg ik hetzelfde te horen: niet doen omdat het een schurend effect teweeg kan brengen. Iedereen moet het uiteraard zelf weten, maar ik raad het persoonlijk af. Kokosolie is tand- en tandvleesvriendelij, maar wel in zijn zuivere vorm . Warme groet!

 12. Ik pers altijd 1 citroen uit en doe dit bij de spa rood Dit vind ik heerlijk verfrissend en dan is het niet saai om water te drinken!

 13. Ik wil niet beweren dat wat hier verteld wordt geheel onjuist is maar als we alles op wetenschappelijk bewijs moeten toetsen dan kunnen we alle gezonde tips van Dr. Mercola, Dr. Berg en andere op internet actieve medische doctoren ook wel naar de prullenbak verwijzen. De reguliere wetenschap heeft nu eenmaal een gekleurde mening die uit de hoed van de farmaceutische industrie komt. Hetzelfde geldt voor klimaatverandering en andere vormen van hoaxes.

 14. Ik zat net te denken aan een citroen en onkruid tussen de tegels om in het water citroen sap erin te doen kan dat ? van wegen het zuur wat er in zit , want met azijn en een warme zon slinkt het onkruid ook.

 15. kan je citroen sap met water ook voor onkruid gebruiken dat tussen de tegels zit , net als azijn om zo van je onkruid af te komen?

 16. Elke morgen een halve citroen op de nuchtere maag kan dat zweet aanvallen veroorzaken. Na in spanning.

 17. ik drink op de weekenden na elke dag..en soms een maandje niet en doe dit al jaren.
  nooit last gehad van mijn gebit. drink het zonder rietje.
  citroen, troebel azijn en zuiveringszout. Het helpt bij mij..

 18. Hoi Monique.
  Wetenschappelijk heb ik niets hierover gelezen. Maar uit ervaring weet ik dat citroensap op de nuchtere maag niet goed is voor mijn maag en gebit.
  Ik gebruik citroenen graag om het eten op te leuken of in water. Maar zeker niet op nuchtere maag.
  Dank voor je onderzoek.

 19. Dag Monique, ik ben blij met jouw onderbouwde beweringen tegen citroenwater drinken. Zusje deed dat ook, maar haar maagpijn werd steeds erger. Gastoscopie gaf geen afwijkingen aan maar wel ernstige slijmvliesirritatie van maag. Verboden om citroenwater te drinken.
  Negatieve reacties op jouw verhaal worden waarschijnlijk ingegeven door
  mensen die klakkeloos allerlei gezondheidclaims opvolgen zonder zich te verdiepen in wat, waarom en wetenschappelijke achtergronden.
  Er is inderdaad geen enkel wetenschappelijk bewijs dat citroenwater werkzaam is voor betere algemene gezondheid. Integendeel. Het is superslecht voor maag, slokdarm en gebit. Eet maar gewoon veel groente en gewoon (biologisch) fruit.
  Dank voor je artikel.

 20. Och,ik hou het maar bij een citroentje ,met een biertje ,proost ,lekker gezond en ik slaap goed 🍸fijne avond ,doei , Ben .

 21. Ik vind je artikel heel helder en duidelijk het heeft mij vandaag zeker geholpen om niet te beginnen aan de fabeltjes die ik op andere sites heb gevonden. Ben al een tijd ziek thuis en hoop een goede manier te vinden voor verandering van eet gewoontes. Ik ga zeker je ebook lezen misschien staat daar wat in dat ik kan gebruiken. Nogmaals bedankt voor dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *