Melenmix

Om het mezelf gemakkelijker te maken tijdens al mijn testen voor mijn recepten, bedacht ik de “melenmix”. Ik heb een grote pot gepakt en daarin alle glutenvrije meelsoorten, die ik in huis had, gelijkmatig verdeeld per kopje. Het resultaat: een mix die vrijwel voor alles is te gebruiken.

Het grote voordeel van alle mogelijke glutenvrije meelsoorten mengen is:

 • het is ontzettend handig. Je hebt één grote pot “all purpose” meel die je overal voor kunt gebruiken.
 • het geeft een echt lekkere smaak, omdat vele smaaknoten met elkaar zijn vermengd
 • het is geschikt voor vrijwel alle baksels/gerechten/recepten
 • het brengt een goede balans in de essentiële voedingsstoffen.

Daar waar het ene meelsoort bijvoorbeeld nét even een voedingsstof mist, heeft een ander meelsoort deze wel in huis. Zo krijg je een volwaardig meel, die volkoren en tarwemeelsoorten perfect vervangt.

Hoe maak je het:

Gebruik zoveel mogelijk aan glutenvrije meelsoorten: hoe meer soorten, hoe lekkerder de smaak en voedingswaarden. Let echter wel op met kokosmeel. Kokosmeel heeft de eigenschap erg veel vocht te trekken en geeft bovendien een zeer uitgesproken herkenbare smaak. Je kunt er gerust steeds wat bij mengen, maar hou het op een kwart kopje per pot. Naast de gangbare meelsoorten als kikkererwtenmeel, boekweit, rijstemeel, amandelmeel, quinoameel, teffmeel en maismeel, kun je ook zelf vermalen pompoenpittenmeel of zelf gemalen hazelnootmeel toevoegen. Let hier ook echter op dat je niet teveel vermengt i.v.m. de aanwezige smaaknoten. Gebruik je vers gemalen meel, zorg ook dat je het binnen zes weken opmaakt.

Gebruik steeds een vol kopje van elk meel en gooi in de grote melen mix pot. Ga zo door tot de pot vol is. Roer/schud dan erg goed door elkaar: zorg dat alles echt goed met elkaar is vermengd, anders krijg je alsnog sterke smaakverschillen en ook slechtere resultaten!

6 Reacties op “Melenmix

 1. Ik maak zelf altijd een meel mengsel van Rijst (en kleefrijst), mais, aardappel en boekweit meel. Heb in het verleden ook erg veel geprobeerd met andere soorten meel en dit werkt voor mij het beste. Ook gebruik ik van alle soorten een gelijke hoeveelheid meel. Als ik pasta of taart bodem maak voeg ik aan mijn recept vaak nog een kwart thee lepel xhantamgom toe, hierdoor blijft het deeg beter aan elkaar zitten, dit is niet nodig en zeker niet verplicht. Voor al mijn andere baksels laat ik dit weg.

  Maar erg fijn dat ik niet de enige ben die dit doet. Ik ben dit gaan doen omdat ik vaak niet het gewenste resultaat bereikte met het meel dat ik in der tijd kon vinden in de winkel. Gebruik dit nu al een behoorlijke tijd.

 2. Beste Monique,
  wat heerlijk al die info over meuk vrij bakken.
  Dank je wel.
  Wat ik nog even vragen wil, ik zie bij Tamara xantaangom. Weet jij ook waar ik dit kan vinden? Ik heb in verschillende winkels gevraagd, maar tot op heden niet kunnen bemachtigen.

 3. Dank Monique,voor dit schrijven en weet nu ook een beetje de verhoudingen. Inmiddels genoeg meelsoorten verzameld om deze mix te kunnen maken.

 4. Hoi Monique. Lees nu je blog over de melenmix uit 2015. Maar zeer interessant . Lees ik het goed dat deze melenmix 1 op 1 te gebruiken is ipv de meelsoorten in een recept? Meestal is het 100gr van het ene en 100 gr van het andere ..dus nu 200 gr van jouw melenmix?
  Ook de zelfde vragen over noten-zaden mix. 100 gr amandelmeel te vervangen voor 100 gr noten-zadenmix??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *