Cacaonibs, lekker, gezond en decoratief!

Ik zeg het maar meteen, ik heb wat moeite met de term “ superfoods”. In die zin, dat ik het voornamelijk een commercieel woord vind. KLIK HIER om er meer over te lezen. Kort omschreven zijn superfoods meestal voedingsmiddelen die uit verre landen als Peru komen, en die een dubbele voedingswaarde geven in bepaalde vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Er bestaat een soort van top 5 aan superfoods. In dat rijtje komen we ook CACAONIBS tegen. Veel mensen weten niet precies wat dit nu is. Ik heb daarom besloten een artikel erover te gaan schrijven. 

WAT ZIJN CACAONIBS?

Je hebt vast wel eens van de cacaoboon gehoord en vast wel eens een cacaoboon gezien.Wat zijn nu precies deze bonen? Cacaobonen zijn de zaden van de Theobroma  boom. Elk zaad bestaat uit twee zaadlobben ( gepelde boon) en een zeer klein embryo plantje, wat is omgeven door omhulsel ( de dop). De zaadlobben voorzien het plantje tijdens de groei van voedingsstoffen en vormen de eerste twee bladeren tijdens het ontkiemen. De voedselopslag bestaat uit vet ( cacaoboter) wat ongeveer de helft van het gewicht van de boon in beslag neemt. De kwaliteit van het vet ( hardheid, smeltpunt) zijn zeer sterk afhankelijk van de omgevingsfactoren en het soort cacao. De bonen worden gefermenteerd wat zowel het pulp wat om de zaden heen zit als de zaden chemisch verandert. Deze veranderingen zorgen voor de typische kleur en smaak van chocolade. De zaden worden vervolgens gedroogd en zijn klaar voor verdere productie van cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa.De eerste stap hierin is meestal het roosteren, dit zorgt voor de smaak en  kleurveranderingen, en het verwijderen van de doppen. Na het verwijderen van de doppen vindt er een alkalisatie proces plaats, die zorgt voor de juiste gewenste smaak, kleur enzovoort. Omdat bewerkingsprocessen hierin sterk kunnen verschillen, kan kwaliteit ook sterk verschillen. Ccaonibs is niets meer of minder dan deze cacaobonen, maar dan in zeer kleine brokjes gehakt. Omdat de brokjes bijna nét zo groot zijn als hagelslag, worden cacaobibs vaak gebruikt ter vervanging voor deze mierzoete en suikervrije broodbelegging. Als cacaonibs op de juiste manier worden geproduceerd, worden de bonen niet verhit, en blijven dus “ rauw”. Na de pluk worden de bonen gepeld en vervolgens in brokjes gewalst. Tijdens het walsen komt er  wel wat warmte vrij, maar deze temperatuur blijft nauw gemeten onder de 40•C, waardoor de brokjes 100% rauw blijven. En dat is zeer belangrijk voor de uiteindelijke voedingswaarden. Een goede bewerking betekent ook, dat er verder niets aan wordt toegevoegd ( hulpstoffen als conserveer, kleur, geur en smaakstoffen )
Cacoanibs zijn nogal bijzonder te noemen in smaak. Niet iedereen kan de smaak waarderen. Het wordt nog het meest omschreven al zeer bitter met een zure nasmaak. Ik persoonlijk vind dit juist heerlijk, ik eet ze dan ook dagelijks door mijn kwark en yoghurt. De smaak is dus wel anders dan bijvoorbeeld hagelslag, maar als je er eenmaal aan bent gewend, vind je het lekker.

CACAONIBS ZIJN GEZOND

Je hebt zojuist geleerd, dat cacaonibs worden gemaakt van rauwe, gepelde cacaobonen. Rauwe cacao ( dus ook rauwe cacaopoeder ) bevat ontzettend veel gezonde stoffen die gunstig zijn voor onze algehele gezondheid. Zo barst het van de flavonoïden. Deze hebben een sterke antioxidante werking, gaan infecties te lijf en werkt ontstekingsremmend. Rauwe cacao behoort tot één van de beste bronnen aan antioxidanten ter wereld. Het heeft een gunstige werking op hart en bloedvaten, dankzij de stof lecithine.
Een andere, vrij bekende stof in rauwe cacao is theobromine.  Theobromine is een stimulerende, alkaloïde stof, die onder de groep methylxantines valt. De stof stimuleert het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren en de gladde spierweefsels De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. De naam theobromine is afgeleid van de cacaoboom, waarvan de Latijnse benaming Theobroma cacao is. Theobroma betekent “voedsel van de goden” en theobromine betekent “goddelijk blad”.  Chocolade is een product wat vervaardigd wordt uit cacao afkomstig van bonen van de cacaoboom. Theobromine is vergelijkbaar met de stof cafeïne en wordt daarom zo geprezen om zijn “ geluk-stofjes”. Naast theobromine zorgen andere aanwezige stofjes als tryptofaan, anandamide en fenyllethylamine voor deze geluk-opwekkende-gevoelens. 
Tot slot is rauwe cacao een grote bron van magnesium. 
 
Geen vervelend goedje dus voor onze gezondheid. Maar voordat je naar de winkel hebt om kilo’s cacaonibs in te slaan, lees even verder. Want je moet cacaonoibs namelijk niet gaan over-eten. Dit heeft een averecht effect op de gezondheid. Hierboven heb je alle gezonde voordelen kunnen lezen, maar deze hebben alleen effect, als je PER DAG ZO’N 10 GRAM CONSUMEERT. Cacaonibs zijn ook zeer rijk in verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn in zeer kleine mate niet ongezond, maar het probleem is dat we met zijn allen veel teveel van deze verzadigde vetten binnen krijgen. Per 100 gram bevatten cavaonibs zo’n 35 gram verzadigd vet en dat is dus behoorlijk hoog te noemen. De Gezondheidsraad adviseert, om niet meer dan 10% van de calorien die we per dag nodig hebben te laten bestaan uit verzadigde vetten. Helaas is de realiteit dat alleen al in Nederland we per dag gemiddeld zo’n 25% aan verzadigde vetten binnen krijgen. 
 
En dan is er nog een kanttekening. Cacaobonen / nibs bevat het stofje tannine. Dit stofje bindt zich aan ijzer en eiwitten wat ons veel goede bacteriën kost. Een slechte darmflora tot gevolg. Bovendien kan deze stof de tanden verkleuren. Ook om deze reden dus nooit teveel ( limiet 10 gram ) cacaonibs eten. 
 

LET OP ECHTE CACAONIBS

Eerder had ik het over de juiste bewerkingen. Als cacaonibs onder de juiste omstandigheden wordt geproduceerd, zal het al zijn goede en gezonde effecten behouden. Helaas zijn superfoods zeer populair en worden daarom massaler geproduceerd, om bijvoorbeeld aan de grote vraag te kunnen voldoen. Hierdoor zijn er vrij veel varianten op de markt, die bijvoorbeeld veel te hoog zijn verhit. Of zijn bewerkt met wat hulpstoffen om de nibs zo beter houdbaar te houden. We kunnen cacaonibs kopen bij discounters als Action en Kruidvat. Deze zijn erg goedkoop geprijsd. ECHTE cacaonibs zijn niet peperduur, maar ook niet goedkoop. Je kunt dus best de prijzen als goede graadmeter aanhouden. Wordt het echt spotgoedkoop aangeboden, kun je ervan uitgaan, dat het gaat om een massale, goedkope productie en kunnen de voedingswaarden sterk afwijken,. Ook kun je echte cacaonibs herkennen aan de zeer diepe donkerbruine kleur. De brokjes zijn ook groter. Wordt het massaal geproduceerd, dan wordt het te hoog verhit, en de brokjes machinaal veel kleiner gemaakt. Dit levert een zeer licht en vage kleur, en zeer fijne brokjes. De geur is ook anders, meer muf. Echte zuivere cacaonibs ruiken krachtig, naar pure chocolade. 
Om zeker te zijn, koop ze het liefst in biowinkels. Deze geven de beste papieren. De merken MATTISSON en TERRASANA leveren echte, zuivere cacaonibs.Maar ook Puur & Fit verkoopt een rauwe biologische variant voor een fijne prijs .  KLIK HIER om echte  CRIOLLO cacaonibs te bestellen. 
Je kunt ook zelf cacaobibs maken, door rauwe cacaobonen te kopen en deze in de HS blender met korte pulse stoten tot brokjes te vermalen. Of gebruik een ouderwetse koffiemolen. 
 

HOE GEBRUIK JE CACAONIBS?

Naast dat je ze rauw “ uit het vuistje” kunt eten ter vervanging voor bijvoorbeeld pure chocolade, kun je er nog zoveel meer mee! Ik geef een aantal opties:
 
– een eetlepel door je smoothie roeren
– als garnering gebruiken over taart, koek, cake, gebak, pannenkoeken enz
– als crisp in homemade reepjes
– als crisp in homemade koekjes. Cacaonibs smelten niet, waardoor ze crispy blijven
– over ijs
– als topping over talloze desserts
Maak er ook bijvoorbeeld eens deze verrukkelijke “ rauwe” snack-balletjes mee! Hiervoor heb je nodig:
  • – 100 gram havermout
  • – 150 gram fijn vermalen zonnebloempitten
  • – twee eetlepels biologische erythritol
  • – twee flinke eetlepels zuivere kokosolie
  • – cacaonibs
Doe alle ingrediënten, behalve de nibs, in een kom en voeg steeds hele kleine beetjes water toe tot er een stevige bal ontstaat. Draai hier balletjes uit en haal de balletjes door de cacaonibs. Smullen!
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *