Bentoniet klei, zeer heilzaam! Plus zelfmaak recept kleimasker!

Ik heb op gebied van klei nog maar weinig geëxperimenteerd Sinds de “ rel” van Rens Kroes ( zij presenteerde een klei-dieet, waar heel veel kritiek en ophef over was ) is klei in de belangstelling gekomen, maar het bestaat uiteraard al eeuwen. We weten, dat klei erg heilzaam is voor de huid, en we komen het daarom veel tegen in cosmetica en verzorgingsproducten. Ik gebruik klei daar ook voor, bijvoorbeeld voor gezichtsmaskers, Bentoniet klei is echter een bijzondere kleisoort. En wil het dan ook bij deze graag gaan uitlichten.

WAT IS BENTONIET?

Bentoniet is een 100% natuurlijke, minerale klei, afkomstig uit vulkaanas. Het wordt ook wel MONTMORRILLONIET genoemd. Uit de grond genomen ziet het eruit als een fijn poeder wat uit microscopisch kleine kristallen is opgebouwd. Er zijn heel veel verschillende soorten klei, maar wat bentoniet klei nu zo uitzonderlijk maakt is dat het een zeer ZACHT mineraal-kleisoort betreft. Het heeft een bizar groot waterbindend vermogen. Als je bentoniet oplost in water is dit goed zichtbaar. Het lost eerst op in klei-klontjes en dit verandert langzaam in een stroperige massa. Waar andere kleisoorten in water oplossen en het water troebel maken waarbij het klei uiteindelijk naar de bodem zakt, blijft bentoniet mooi homogeen.
Bentoniet is extreem rijk aan mineralen en sporenelementen. Het bevat een zeer hoog natriumgehalte, en wordt daarom ook wel natrium-bentoniet genoemd Dit is overigens een soort wat uitwendig is te gebruiken, omdat het zoutgehalte ongunstig is voor de nieren.  Bentoniet krijgt een  scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. Bentoniet is, net als andere kleisoorten, een oeroud geneesmiddel. Eeuwenlang wordt het al door de mens gebruikt, vanwege de zeer krachtige negatieve scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. De kracht van klei zit hem in het absorberende vermogen. Bentoniet absorbeert bijvoorbeeld lichaamsvreemde stoffen zodra het wordt vermengd met wat water. Dit biedt vele mogelijkheden om de bentoniet klei medicinaal ( inwendig en uitwendig) te gebruiken. Waar je wel goed op moet letten,, als je van plan bent om de klei inwendig te gebruiken, is dat de klei FOOD GRADE moet zijn.

INWENDIG GEBRUIK

Bentoniet klei is zeer heilzaam voor de inwendige mens. Zoals je eerder kon lezen is bentoniet een kleisoort met een vulkanische oorsprong. Hierdoor is het absorptie vermogen zeer extreem te noemen. Het is in staat het 180-voudige van zijn eigen gewicht aan giftige stoffen , bacteriën, schimmels en parasieten aan zich te binden. Het wordt daarom ook veel in de landbouw gebruikt.  Bentoniet is negatief geleden, wat betekent dat de klei positief geladen stoffen ( virussen, bacteriën, zware metalen., vrije radicalen ) die door het lichaam voortbewegen, absorbeert. Dit begint in het spijsverteringskanaal, en vervolgens door de bloedbaan. Bentoniet werkt ook lever-ontgiftend. Bentoniet zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen worden geabsorbeerd , het houdt alles vast en zorgt ervoor dat ze het lichaam via de ontlasting verlaten. In dit proces zorgt de klei er tevens voor dat de stoffen tijdens het afvoeren niet opnieuw worden opgenomen, bijvoorbeeld via een lekke of poreuze darmwand.
Verder heeft het nog meer gunstige eigenschappen:

– het kan de maag kalmeren

– het ontlast de lever en de nieren, en geeft ondersteuning aan hun werkingen

– Het werkt beschermend op onze darmen

– het verbetert ( zeker in combinatie met psyllium ) de stoelgang

– heeft een gunstige invloed op de huid van binnenuit

– verbetert ons immuunsysteem

– werkt energie-verhogend

– heeft een gunstig effect op diverse ontstekingen.

FOOD GRADE bentoniet werkt zeer absorberend, Het neemt daarom ook vocht op uit ons lichaam, het is erg belangrijk om EXTRA TE DRINKEN. Na elk glas kleiwater is het nodig om twee extra glazen water na te drinken. Dit geldt overigens ook voor uitwendig gebruik.
Er zijn vele bentoniet-kuren op de markt. Dit wordt vaak de CLEAN SWEEP KUUR genoemd. Het is een kuur waarin je bentoniet klei met psyllium vezels combineert. Zo’n kuur duurt gemiddeld vijf dagen. Het is verstandig om dit ( deskundig ) begeleid te doen, omdat de kuur zeer nauwgezet is .De bedoeling van deze kuren zijn dat je als een soort reinigend bezemwagentje door je dunne en dikke darm heen rijdt en alle hoekjes mee” sweept “. Ik persoonlijk ben geen voorstander van kuren. Ik vind ze te onbetrouwbaar, en te risicovol. Wil je een kuur volgen, doe dit dan onder deskundige begeleiding en niet via zogenoemde “ coaches”. 9 /10 van deze “ coaches” hebben totaal geen kennis en / of studies gevolgd om dit deskundig te begeleiden. Verzeker jezelf dus van deskundige begeleiding. Stelregel: gebruik bentoniet inwendig NOOIT LANGER DAN 3 WEKEN ACHTEREENVOLGEND. Gebruik ook nooit meer dan een klein theelepeltje per dag. Je kunt de klei bijvoorbeeld door een smoothie verwerken.
Waarom moet je er goed op letten dat je FOOD GRADE te pakken hebt voor inwendig gebruik? Wel, bentoniet wordt ook erg veel industrieel gebruikt, bijvoorbeeld in de landbouw. Maar ook voor bijvoorbeeld kattengrit. Door het megagrote absorptievermogen wordt het vrij veel ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel, of als onderdeel van een bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit gaat meestal om natrium bentoniet. De FOOD GRADE bentoniet bestaat meestal uit calcium bentoniet, of een mengsel van natrium en calciumbentoniet. Natrium bentoniet is zeer zout. Het kan schadelijk zijn voor de nieren, Het is daarom het beste om 100% calcium bentoniet te kiezen. De soorten die uit 100% natuurlijke bentoniet bestaan ( dus zondere verdere toevoegingen) zijn prima voor inwendig gebruik, let toch goed op de verpakking, om je te verzekeren dat het geschikt is voor inwendig gebruik. De meeste bentoniet klei is afkomstig uit Frankrijk. 100% natuurlijk is vrij van ftalaten, minerale oliën, parabenen, SLS, nano deeltjes, triclosan, siliconen, aluminium, en andere chemische delen, die we vrij veel tegenkomen in bijvoorbeeld de kant en klaar maskers met bentoniet.

KLEIMASKER

Waar klei meest uitwendig voor wordt gebruikt, zowel DIY als industrieel, zijn de zogenoemde klei maskers. Ik denk dat iedereen wel eens een foto heeft gezien van een gezicht wat is ingesmeerd met klei. Met name bentoniet is uitermate geschikt voor gezichtsmaskers. Dit komt door het extreme absorptievermogen. Het is daarom één van de kleien die de huid extreem goed kan zuiveren van oneffenheden, afvalstoffen en andere onzuiverheden. Ons gelaat is meest gevoelig voor deze onzuiverheden en daarom zijn klei-maskers zo wel-werkend. In de kant en klaar kleimaskers vinden we naast wat klei helaas ook veel meuk. Het is daarom een veel beter idee, om het zelf te maken. Bentoniet kleipoeder is niet duur. Dit heb je in basis eigenlijk alleen maar nodig om een goed kleimasker te kunnen maken. Even mengen met wat water, op je toet smeren en dit even laten trekken. Daarna weer goed afspoelen met warm water en het gezicht met een goed serum of toner  nabehandeling. En zak bentoniet poeder kost zo’n € 7 euro, daar kun je enorm lang mee vooruit voor uitwendig gebruik. Naast dat het je dus ook enorm veel geld scheelt, is pure klei veel werkzamer.
Je kunt er van alles aan toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld een heerlijk voedend kleimasker bedacht, waarin ik rozen en honing vermeng met bentoniet.
Al je rozen gebruikt, kies dan liefst voor biologische rozen. Zorg ervoor dat de rozen schoon zijn, je kunt ze voorzichtig met een velletje keukenpapier schoon wrijven. Ik kreeg wat rozen uit de biologische tuin van mijn kennis R. Ik heb ze dus dit keer niet in een vaasje gezet, maar “ bruut” van hun stelen af getrokken en in de blender gegooid….;) Ik heb vier grote rozen gebruikt in dit recept.
Doe ongeveer anderhalve eetlepel bentoniet in de blender bij de rozen, en nog eens vier flinke eetlepels pure zuivere honing, Voeg ongeveer twee tot drie eetlepels water toe en blend dit alles tot een stroperige massa.
Smeer het royaal op je toet. Pas op rondom de ogen, je kunt het vel onder de ogen insmeren, maar pas op dat het niet in je ogen komt. Laat dit ongeveer 10 minuten zitten. Spel het daarna voorzichtig af met een vochtige warme washand. Dep daarna je gezicht af met een koude natte washand. Droog je gezicht met een zachte doek en smeer het in met een goed serum.
Mijn huid vind dit echt superfijn. Ik heb geen makkelijke huid, maar het geeft geen enkele reactie op dit masker. Mijn huid is rozig en goed doorbloed, en voelt fluweelzacht. Het is goed gehydrateerd. Het masker ruikt overigens heerlijk!
Je kunt bentoniet voor veel meer doeleinden gebruiken. Denk aan een verkwikkend voetbad, om ruwe en vermoeide voeten een verwennerij te geven. Voeg er enkele druppels eucalyptus olie aan toe en je voeten voelen na het badje weer als herboren,
Het is ook ideaal om er bijvoorbeeld een scrub van te maken, samen met Keltisch zeezout. Op internet vind je talloze leuke recepten.

4 Reacties op “Bentoniet klei, zeer heilzaam! Plus zelfmaak recept kleimasker!

  1. Hallo,
    Is dit Bentoniet witte Fijne klei,
    Kan men daar tanden mee schuren om te Bleken…..of bestaan daar nog andere soorten witte klei voor, en hoe groot zijn de verpakkingen.
    En wat kost dit
    Grt Diana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *