Rauwe cacao ( bonen)

Eerlijk = eerlijk: je moet er wel echt van houden, van die vrij bittere smaak. Ik persoonlijk ben er dol op. Ik hou echt van bittere chocolade. En cacaonibs, iets wat ook niet zo super wordt gewaardeerd, omdat ze vrij bitter smaken. Cacaonibs zijn niets meer of minder dan grof gemalen pure cacaobonen. De cacaobonen kennen we uiteraard van de chocolade, maar ze worden ook rauw en puur verkocht. Wat zijn daar de voordelen van?

WAT IS RAUWE CACAO?

Rauwe cacao wordt gemaakt van de noot van de vrucht van de cacaoboom. Deze boom wordt ook wel de theobroma cacao genoemd. We spreken van rauwe cacao als de cacao onder zeer lage temperaturen wordt bewerkt. Dit gebeurt via een koude persing. Door deze bewerking blijven alle goede en zeer gezonde voedingsstoffen behouden. De temperatuur komt tijdens deze persing niet boven de 40 graden.Rauwe cacao wordt bestempeld als een superfood. Het is zeer rijk aan antioxidanten en mineralen. Verder is het rijk aan koper en magnesium, dit stabiliseert de bloeddruk. Verder is het rijk aan calcium, ijzer en zink.

Er heerst nogal wat discussie over de antioxidanten in de rauwe cacao. Het is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen dat deze de vrije radicalen in ons lichaam kunnen bestrijden. Veel voedingsdeskundigen zijn ook sterk van mening dat het vrijwel onmogelijk is om de antioxidanten uit rauwe cacao op te nemen in ons lichaam. Wel is wetenschappelijk onderbouwd, dat rauwe cacao de bloeddruk stabiliseert.Hoe dan ook: het is een betere keuze om rauwe cacao/chocolade te kiezen dan gangbare cacaopoeder en chocolade. Deze zijn naast verhit ook verrijkt met tal van hulpstoffen (waaronder suikers veelal de grootste aanwezige) wat alle gezondere eigenschappen van cacao doet verdwijnen.

Er wordt tegenwoordig erg veel beweerd en geschreven over de goede gezonde stofjes in pure chocolade. En dat we daar dus best van wat mogen snoepen. Dit geldt dus echter niet voor de bewerkte pure chocolade, maar alleen voor rauwe cacao/chocolade die verder onbewerkt is gebleven. Een stukje pure chocolade, hoe hoog in cacao-percentage ook, hebben geen enkele gezondheidswaarde.

Rauwe cacao is verkrijgbaar in poeder en in reepje, als cacao-nibs (een soort hagelslag) en als een boter, en als rauwe boon om zelf te vermalen. Let wel goed op de ingrediënten in deze producten: sommigen zijn even zo goed bewerkt en verhit. Je kunt het kopen in de beter geselecteerde gezondheidswinkels en in de bio winkel. Je kunt rauwe cacao vrijwel overal in verwerken: in baksels en in smoothies. Let wel: als je rauwe cacao verhit gaan ook de goede gezondheidsvoordelen verloren. Gebruik je het dus om mee te bakken, dan zal dit geen echte toegevoegde waarde leveren aan je gezondheid.

De smaak van rauwe cacao is zeer bitter. Zeker als je bijvoorbeeld zelf bonbons of chocolade gaat maken geeft dit een zeer bittere smaak. Zeker kinderen waarderen deze bittere smaak niet. Hou je juist van bitter, dan zit je met rauwe cacao wel goed. Gebruik je liever toch iets minder bitter, kies dan voor magere biologische cacaopoeder. Deze heeft net als andere verhitte poeders geen echte voedingswaarde van hoge “superfood” betekenis, maar doordat het ontvet is en ook biologisch is vervaardigd geeft het wel minder vet en een mildere smaak.

Nu je hebt kunnen lezen dat rauwe cacao vooral ook rauw geconsumeerd moet worden om zo de goede gezonde voordelen te genieten, snap je ook dat het zonde is om rauwe cacao (poeder) te gebruiken om mee te bakken. Het verliest daarmee voor een zeer groot deel zijn voedingswaarden. Ook geeft rauwe cacao een zeer bittere smaak. Dit is voor de echte pure chocolade-fan uiteraard niet bezwaarlijk ,maar zeker kinderen kunnen deze zeer zware en bittere smaak niet waarderen. Je kunt van rauwe cacao heerlijke bittere chocolade maken, maar hou je het liever wat milder en meer “melk-achtig” van smaak, kun je voor magere biologische cacaopoeder kiezen.Daar is niet louter veel van op de markt. Het merk die meest verkrijgbaar is, is Joannusmolen. Deze leveren biologische magere cacaopoeder en is vrij goed verkrijgbaar. Deze magere cacaopoeder is gemaakt uit 100% biologische cacao en bevat 10-12% vet. Bijkomend voordeel is ook dat deze cacaopoeder fair trade is. Deze cacaopoeder is perfect inzetbaar in tal van baksels. Het geeft een mildere smaak en ook chocolade krijgt een meer melk-achtige smaak dan rauwe cacao.

RAUWE BONEN, DRIE SOORTEN

Met alleen de cacaoboon zijn we er nog niet. Er zijn namelijk verschillende SOORTEN cacaobonen, die zijn op te delen in drie hoofdsoorten:

CRIOLLO
FORASTERO
TRINITARIO
Je kunt de smaakverschillen goed waarnemen, ook al hebben de chocolade stukjes exact dezelfde cacaopercentages. Ik licht de soorten kort uit:
DE CRIOLLO:
Deze boon is afkomstig van de Criollo-boom, een boom die zeer zwak en kwetsbaar is. Het heeft om te beginnen erg veel intensieve verzorging nodig, omdat de bomen zeer onderhevig zijn aan ziekten. Maar daarnaast geven ze ook nog eens bar weinig cacaobonen. Ook zijn er maar weinig echte plantages waar de Criollo wordt geteeld. Slechts 5% wereldwijd bestaat uit Criollo-productie. Ze worden voornamelijk geteeld in Centraal / Zuid Amerika, Peru  en in Sri Lanka. Er zijn ook diverse sub-soorten, waarvan de PORCELANA meest bekend en gewild is. Dit maakt de Criollo soort meest uniek, meest bijzonder en…meest prijzig. Daar in tegen heeft de Criollo boon wel een zeer complex en delicaat smaakprofiel. Dit zorgt er o.a voor, dat we erg veel verschillende smaken kunnen waarnemen. De meest genoemde naast de chocoladesmaak zijn bessen, drop en tabak. De Criollo-boon is de Rolls Royce onder de chocolade-freaks en de chocoladespecialisten die beroepsmatig met zeer verfijnde chocolade bezig zijn.
FORASTERO:
Deze boon is, in tegenstelling tot de Criollo, juist een heel erg sterke boom. Het kan goed teken klimaat-omstandigheden, doet niet moeilijk over grondsoort, en is bestendig tegen allerlei omstandigheden. Het toont nauwelijks tot geen ziektebeelden. Het geeft ontzettend veel vruchten.  Zo’n 80% van de cacao-oogst wereldwijd bestaat uit deze forastero-bonen. De smaak wordt echter ervaren als vlak, met een zeer krachtige chocoladesmaak. De boon wordt daarom meestal vermengd met andere cacao-smaken. De forastero is industrieel meest gebruikt om bulk chocolade van te maken ( cacaomassa ) Het is relatief goedkoop en wordt voornamelijk gebruikt voor de goedkopere producties ( bijvoorbeeld supermarkt-chocolade )
TRINITARIO:
Deze boon kun je zo’n beetje beschouwen als de kruising tussen de Criollo en de forastero. Het is ook ontstaan door een kruisbesmetting die tegen het eind van de zeventiende eeuw plaatsvond in Trinidad. De boon bevat alle goede eigenschappen van de Criollo en de forastero, en de boom is minder gevoelig voor ziekten en andere omstandigheden dan de Criollo. Het is in de minderheid, met zo’n 15% van de cacao-oogst wereldwijd. Ook hierin zijn er weer sub-soorten, meest bekende zijn de Rio Caribe en de Carenero.
De meeste rauwe cacaobonen die voor consumptie worden verkocht zijn direct te consumeren, maar soms komt het voor, dat ze nog moeten worden gepeld. Rauwe bonen kun je zo opeten. Het heeft een zeer uiteenlopende smaak, en kan een bittere nasmaak geven. Het is daarom meest handig, dat je de bonen in de blender kort fijn maalt ( grove nibs) en dit door bijvoorbeeld smoothies / zuivel / toetjes verwerkt. Ook lekker op de boterham. Gebruik per dag ongeveer twee / drie rauwe cacaobonen.
Zorg ervoor, dat je BIOLOGISCHE rauwe cacaobonen koopt. Niet-biologische rauwe cacaobonen kunnen mogelijk zijn bewerkt met pesticiden. Wil je echt het neusje van de zalm, dan zijn de CRIOLLO rauwe cacaobonen de beste keuze, deze hebben ook meteen de beste smaak volgens kenners. Echte Criollo bonen zijn schaars en daarom niet overal verkrijgbaar. Ik vond  ze bij www.puurenfit.nl , je kunt ze via deze bestellink bestellen.  Ze kosten daar ook nog eens maar € 6,50 voor 250 gram, wat echt een hele goede deal is.
Je kunt van dee rauwe bonen uiteraard zelf rauwe cacaopoeder maken. Dit is niet alleen lekkerder en gezond, ook is het stukken voordeliger dan rauwe cacaopoeder kopen. Je betaalt voor een zak rauwe cacaopoeder van 250 gram circa € 8-9 euro.
Maak met de Criollo rauwe cacaopoeder dit v verrukkelijke en simpel te maken toetje eens! Gezond en lekker! Maal in de blender twee bananen, 50 gram havermout, 15 ml water en twee flinke eetlepels Criollo rauwe cacaopoeder tot een luchtige massa. Bestrooi wat extra met cacaopoeder. SMULLEN!

 

2 Reacties op “Rauwe cacao ( bonen)

  1. Dag M.,
    Heel blij met je artikel! Dank je wel.Maar ik vraag me nu af: hoe maak je zelf dan cacaopoeder van de cacaobonen? Gewoon fijn malen???

    • zeker! gewoon in de HS blender, zo gebeurd. Als je kort blendt, krijg je cacaonibs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *