Agar agar

Mede door de gezondheidstrend van tegenwoordig is Agar Agar nu pas een beetje bekender geworden. Tot voor kort schoten mensen spontaan in de lach als je het nogal vreemde woord liet vallen. En al helemaal werd er niets van begrepen. Wat is Agar Agar nu precies en wat kun je ermee?

Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine . Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen, maar helaas zijn er een heleboel fabrikanten die van alles toevoegen. Daarnaast kun je het beste biologische varianten kiezen.

De bindkracht is twee maal sterker dan gewone (dierlijke) gelatine. Door het zeewier te drogen en daarna te koken lost het op in het kookwater. Dit kookvocht verandert na afkoeling in een jelly. Deze jelly wordt in Japan vaak verwerkt tot noodles, de jelly wordt dan in slierten geperst. Als we de jelly vriesdrogen krijgen we de Agar Agar die wij kennen.

SAM_0906

SUPERGEZOND

Agar Agar is supergezond. Het bevat geen vet, een flinke dosis mineralen en eiwitten, (waaronder ijzer en fosfor en magnesium) en het werkt zelfs zuiverend: het slurpt de vervuilende stoffen en zware metalen uit onze voeding. Het bevat ook amper calorieën. Het minpuntje is dat het bij een te grote dosis laxerend kan werken. Gebruik daarom ook per dag nooit meer dan 3 gram. Agar Agar heeft een natuurlijk E nummer : E 406. In tal van voedingsmiddelen kun je dit E nummer ook tegenkomen want het wordt ook industrieel veel gebruikt.

Je kunt Agar Agar kopen in diverse varianten. Zo zijn er vlokken en slierten, en de bekendste: poeder. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in welk soort hij/zij wilt gebruiken, maar over het algemeen werken alle soorten hetzelfde. Je kunt het, net als gelatine, direct gebruiken in warme vloeistoffen. De slierten moet je eerst even laten weken in koud water en daarna uitknijpen. Agar Agar stolt al op kamertemperatuur, het geeft dus direct resultaat. Belangrijk weetje: Agar Agar stolt moeilijker in zure of vette ingrediënten. Eiwit-afbrekende vruchten zoals kiwi en ananas pakt ook minder goed. Agar Agar werkt juist voortreffelijk in producten met veel calcium (zuivel)

GEBRUIK:

Breng Agar Agar in een beetje koude vloeistof aan de kook, blijf roeren. Voeg dit vervolgens toe aan je gerecht. 1 gram Agar Agar vervangt ongeveer 3 gram gewone gelatine. Reken ongeveer een koffielepel Agar poeder met een soeplepel Agar vlokken. De dosering verschilt per merk, maar globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof en zo’n 500 gram vruchten.

Wil je wat extra bindkracht, gebruik dan wat arrowroot extra. Dit versterkt elkaar enorm in bindkracht. Agar Agar kun je kopen in de biowinkel, maar is ook redelijk goed verkrijgbaar in diverse toko’s.

 

SAM_0649

 

 

9 Reacties op “Agar agar

 1. Leuke site, tijdje terug met Agar Agar een soort Gummi snoepjes gemaakt. Nu lees ik dat met o.a. zure voeding deze niet goed bindt. Dan weet ik gelijk wat ik verkeerd heb gedaan!
  Binnenkort eens testen met ander fruit 🙂

 2. Dank je wel voor de informatie over de agar agar. Nog een vraagje, hoe lang mag bijv. de jam nog koken na het toevoegen van de agar agar?

 3. Agar Agar, Arrowroot: zijn neem ik aan twee verschillende bindmiddelen? Is er verschil en zo ja, wat

  Groetsels
  Monique

 4. Ook een leuk voordeel van Agar Agar: Gelatine-gebonden gelei’s (bv in een standaard fruitvlaai van de bakker) smolt buiten in de zomerzon heel snel, mijn agar agar vlaaitjes (liter druivensap met 6 gram agar agar) bleven stevig! Tweede voordeel: Ik had een overschot aan fruit-gel in een bakblik geparkeerd, daarna met kruimeldeeg bestrooid en het geheel gebakken: Alles kwam vloeibaar uit de oven, maar eenmaal in de koelkast werd het gewóón weer een stevig en smakelijk geheel! 🙂

  Vraag: Hoe veel agar agar zou je moeten gebruiken om echt een gummibeer-stevigheid te verkrijgen met bv druivensap?

 5. volgens mij zit er ook heel veel jodium in, dus kijk een beetje uit als je het dagelijks gebruikt. Dan is 1 gram genoeg.
  Lisette

 6. Zo leuk dit, Agar Agar kregen we vroeger altijd in zakjes van mijn Indonesische oma. We vonden het een fantastisch exotisch woord en mijn moeder maakte er pudding van in al even exotische kleuren- achteraf geen idee of dat dubieuze kleurstoffen waren. Geweldig om dit nu in de ABC tegen te komen!

 7. ik heb ooit eens gelezen dat agar agar helpt tegen artrose , mijn vraag is hoeveel gram je kan drinken per dag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *