Asperges!
Onlangs kwam in het nieuws dat de aspergetijd ook dit jaar opnieuw extra vroeg valt. Dit heeft alles te maken met groter wordende klimaatsveranderingen waardoor ook de natuur zich veel vroeger dan normaal ontspruit. Uiteraard voor de mens best fijn als het voorjaar zich al erg vroeg aandient en er een winter gewoonweg wordt overgeslagen, maar de natuur lijdt daar vreselijk onder en raakt ervan in de war.
Mede omdat we afgelopen winter nauwelijks vorstperiodes hebben gehad en het al zeer vroeg warmer werd, zijn ook de asperges veel vroeger dan normaal met hun kopjes boven de grond gaan uitsteken en moesten ze eerder worden geoogst. En liggen ze ook veel vroeger in het oorspronkelijk seizoen in de winkels. .Een klein voordeel is er wel: mede door de te vroege oogst zijn de asperges dit jaar wat goedkoper. Helaas betekent het wel flink wat kwaliteit inleveren: door de snellere groei/oogst zijn asperges van veel minder goede kwaliteit, hebben ze een hollere stengel en een lossere kop.
WAT ZIJN ASPERGES?
Asperges zijn echte delicatesse-groenten. Er wordt zelfs ieder jaar erg naar uitgekeken, en zodra de aspergetijd weer aanbreekt worden ze ook volop gegeten. Ze krijgen dan ook niet voor niets namen toebedeeld als ” de koningin der groente” en ” het witte goud”
De aspergeplant is een meerjarige plant die wel 10 jaar oud kan worden en stamt af van de lelieachtigen. Asperges die worden geteeld als groente zijn de jonge peulen van de plant. De bekendere witte asperge wordt volledig onder de grond geteeld en blijft dus weg van zonlicht. De groene asperge zien dit zonlicht wel, en verkrijgen daarom hun groene kleur. De groene asperges hebben we overigens aan de Amerikanen te danken. Lang geleden waren zij de eersten die de scheuten onder invloed van de zon groen lieten kleuren.
Groene asperges worden pas geoogst als deze 25 centimeter boven de grond staat. Witte asperges worden gepoot in een soort berg van zwarte aarde om ze zo goed onder de grond te laten groeien. De smaak verschilt ook nogal: de witte asperge is wat minder pittig van smaak dan de groene.
ZEER GEZOND SUPERFOOD
Ook de asperge kunnen we scharen onder het rijtje onbekende superfoods. De Latijnse naam voor de asperge is ” aspargus officinalis” wat geneeskrachtig betekent. En dat is zeer zeker geen onterechte benoeming. Asperges bezitten de stof asparagine, een stof die zeer heilzaam werkt voor het menselijk lichaam. Het werkt bloedreinigend,vochtafdrijvend,en kan zeer positief werken bij jicht,leverstoornissen, vermoeide hartkleppen, reuma en bij nier en blaasproblematiek.
Asperges zijn ook extreem rijk aan vitamine C. Daarnaast hebben ze veel mineralen en andere nuttige vitaminen in huis, en zijn ze ook ” slank” omdat ze zeer weinig calorieën bevatten. De groene asperges zijn meest gezond. Dit is mede te danken door de invloed van de zon.
Asperges bezitten echter ook een aantal zwavelhoudende stoffen zoals methaan. Dit zorgt er bij veel mensen voor dat zij een merkwaardige geur ruiken aan hun urine . Dit komt omdat het lichaam deze stoffen snel omzet in vluchtige verbindingen zodat het ons lichaam weer erg snel kan verlaten. Bij ongeveer 45% van de mensen is dit het geval, niet iedereen heeft het vermogen om deze zwavelhoudende stoffen om te kunnen zetten. Er wordt echter ook beweerd dat het wel bij iedereen gebeurt maar dat niet iedereen de opmerkelijke geur in de urine zal herkennen.
HOE BEREID JE ZE?
Asperges moeten om te beginnen altijd worden geschild. Ze zijn anders niet echt goed eetbaar. Als de schil eromheen blijft gaan ze zeer draderig worden van structuur en smaken naar een stukje hout. Zorg er dus voor dat er voldoende schil van de asperge af komt bij het schillen. Groene asperges behoeven niet te worden geschild, al is dit wel aan te raden als het groene asperges betreft met een zeer dikke schil.
Je kunt ze het beste afschillen met een speciale aspergeschiller of een dunschiller. Schil de asperge nét onder de kop tot aan de onderkant. Doe dit overlappend,zodat de schil goed wordt verwijderd. Snij vervolgens ” twee vingers dik” van de onderkant af. Dit stukje is namelijk ontzettend houterig en niet lekker.
Er bestaan speciale asperge-kookpannen. Deze zijn hoger dan een gewone pan waardoor de asperges rechtop erg goed kunnen worden gekookt. Je kunt ze ook gewoon in een normale pan koken,zorg dat ze net onder water staan. De schillen van de asperges kun je meekoken,dit levert meer smaak op.
Afhankelijk van de dikte zijn asperges binnen 10/12 minuten gaar gekookt.
VERSHEID
Verse asperges herken je aan hun enigszins lichte glans. Daarnaast kun je versheid ook voelen. Door met de vingernagel even in de stengel te drukken en te letten op het vocht wat eruit komt. Je kunt de versheid ook ” horen” door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven: hoor je een piepend geluid,dan zijn ze goed vers.
Vaak kom je op verpakkingen ook de letters ” AA” tegen. Dit betekent een dubbel-A kwaliteit. Dit is de beste aspergekwaliteit die je maar kunt wensen. De stengels hebben een doorsnede tussen de 20/28 mm en zijn tussen de 19/22 cm lang. De kop van de asperge is gesloten en de kleur is lelieblank en licht glanzend. Er gaan 12 asperges in een verpakking AA kwaliteit asperges.
WAT KAN IK ERMEE?
Tja,wat niet?
Asperges zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze werkelijk overal bij eten met wat specifieke voedingsmiddelen als uitschieter. Zo is een asperge gerold in een plakje gerookte ham een zeer populaire combinatie. Ook gekookte eieren en klontjes roomboter worden veel gebruikt.
Ook ontbreken diverse aspergesausjes niet. Veel gebruikte zijn botersausjes,Hollandiase saus, zalmsaus en hamsausjes.
Vis is ook een perfecte combinatie met asperges.
- Vijf grote eetlepels zuivere kokosolie ( Royal Green, de enige ECHTE )
- 30 gram biologisch volkoren boekweitmeel
- Twee grote eetlepels AWASE MISO + 100 ml warm water
- Een eetlepel kerriepoeder
- Een eetlepel paprika poeder
- Een eetlepel fenegriek
- Een eetlepel gedroogde verse basilicum
- Een klein snufje zwarte peper
Asperge….SAP!
Wist je, dat je een verrukkelijke zoete aspergesap kunt maken? KLIK HIER voor alle info + het recept!
Ik heb pas gehoord, dat je asperges het beste rauw kunt eten? Heb jij hier toevallig meer informatie over?
Heb nog geen witte op dit jaar, maar ik vind ze altijd wel erg lekker. Wel al een keer groene asperges maar die waren helaas nog best dradig..
Vijf minuten kooktijd vind ik voor witte asperges echt voldoende.
het sausje van Moniquen vin ik te kruidig, je moet de smaak van asperges niet overdonderen. ik maak een sausje van: klont roomboter, speltbloem en water.
maak daar een roux van en voeg wat verse dille of thijm toe. naar smaak wat zout en een klodder zure room. dan blijf je de asperges in zijn volle glorie proeven.
groetjes Ella