Edamame

Edamame zijn jonge sojaboontjes, die vooral in de Japanse keukens worden gebruikt. Ze worden vaak opgediend als bijgerecht en zijn veel gegeten snacks. Ze zien er langwerpig uit, gelijken het meest op de tuinboon in zijn schil. Edamame zijn nog niet rijpe peulen met daarin nog de erwten/bonen in wording van de sojaplant. Edamame zijn erg rijk aan ijzer en magnesium. Verder zijn ze zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Ze zijn erg rijk aan proteïnen wat het ook een perfecte aanvulling maakt op het bord van de vegetariër. Ze zijn erg rijk aan isoflavonen. Deze staan erom bekend klachten bij de menopauze te kunnen verlichten. Ze hebben een zoet/milde smaak met een pittige “bite”. Edamame kun je kopen in de meeste bio winkels, maar vooral bij de toko. Ze zijn vooral verkrijgbaar ingevroren uit de diepvries, maar enkele bio winkels verkopen ze vers.

SAM_2612

Verse, ongedopte biologische edamame

 

Ze zijn zeer gemakkelijk te bereiden: even aan de kook brengen in ruim water en ze na het koken nog wat bestrooien met Keltisch zeezout. Een heerlijke gezonde snack, maar ook een lekkere groente voor bij de warme maaltijd. De peulen zijn oneetbaar: deze moeten worden verwijderd. In Aziatische landen worden edamame bonen als snack gegeten. De peulen worden open gebeten om de boontjes er zo uit te krijgen.

 

 

Over de werkelijke gezondheid van soja is het laatste woord nog niet gezegd. Het wordt nog steeds erg betwijfeld, maar er zijn nog geen wetenschappelijk onderbouwde feiten bekend dat het ongezond zou zijn. Ook betreft het vaak niet gefermenteerde sojabonen, en daaruit afgeleide producten als sojamelk, en vegetarische producten. Vers en biologisch, niet genetisch gemanipuleerd blijft tot de dag dat er wetenschappelijk onderbouwde resultaten naar buiten komen, de beste keuze.

SAM_2682

 

Maak eens dit heerlijke taartje met edamame!  Klik hier 

Een reactie op “Edamame

  1. hoi Monique, ik las dat je die boontje eerst 30 min moet koken, omdat ze anders schadelijk zouden zijn. Ik heb ook het vermoeden dat ik ze voorgeschoteld heb gekregen in een restaurant hier in de buurt, als zijnde dopertjes. Maar ze waren veel te groot voor doperwtjes en ovaal van vorm. Ik had een GIGANTISCHE allergische reactie. Zou dit kunnen komen van eiwit in zulke soja boontjes, te kort gekookt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *