Wat is een onafhankelijk, kritisch health blogger??????

Ik ben betreft mijn werk een ” rupsje nooit-genoeg”. Ik wil veel, en veel tegelijk doen. Dit kost mij vaak meer dan het mij uiteindelijk oplevert, maar gedreven door passie kan niets of niemand je vaak tegenhouden. Anderzijds is dit ook goed, want het houdt mij scherp en gemotiveerd. Ik kan in mijn beroep en kunde ontzettend veel kanten op. Als natuurvoedingsdeskundige, gewichtsconsulente, voedingscoach en psygho- ( cognitief) gedragstherapeut en auteur zijn er vele wegen te bewandelen. Toch kies ik uiteindelijk weer voor de moeilijkste weg: de weg van de onafhankelijke, kritische healthblogger. 

Sinds 2012 timmer ik aan de weg als auteur, en blogger. De website is inmiddels uitgegroeid tot één van de best bezochte websites in Nederland, wat mij uiteraard meer dan trots maakt. Hard work pays off, in welke vorm dan ook. Ik ben tevens uitgegroeid tot social influencer, en onderhou een fijne connectie op social media met mijn fans en volgers. Ondanks alle liefde voor mijn werk, liep ik onlangs erg vast. Ik wist niet goed welke kant ik op moest. Wat deed ik eigenlijk? Dit ben ik eens onder de loep gaan bekijken. Wat was voor mij belangrijk? Waar haalde ik de meeste genoegdoening uit? Waar lag mijn echte passie? Al snel kwam ik op drie zeer belangrijke pijlers.

 

IMG_2364

PIJLER EEN: KRITISCH BLOGGEN

Al snel kwam ik tot de ontdekking, dat mijn grootste liefde het kritisch bloggen bleek. Het spitten, het uitzoeken, het ” je op glad ijs begeven” en de voldoening als je iets vindt wat diep onder de oppervlakte had moeten blijven, dit geeft mij de meeste gelukkige momenten. Mijn eigen persoonlijke overwinningen zijn voor mij de kroontjes op mijn werk. De kokosolie-zwendel, de claims van Appelsientje ongegrond verklaard krijgen , rechtszaken winnen bij de reclame code commissie, en zorgen dat fabrikanten hun claims of ingrediënten aanpassen, het zijn voor mij de krenten in de pap. Het is overigens een hardnekkig misverstand dat een kritisch blogger op zoek is naar dirt. Uiteraard wordt er gegraven, maar dit enkel in belang van onderzoek, niet belust op sensatie of ” kijk mij eens goed zijn”. Als je het hierom doet, dan ben je verkeerd bezig en zul je ook nooit echt goede resultaten bereiken in mijn beleving. Kritisch health bloggen is namelijk vooral erg dicht bij jezelf blijven. Niet iedereen kan dit, en niet iedereen is daarom geschikt om kritisch te bloggen.

Wat is kritisch bloggen?

We kennen inmiddels de vele bloggers op internet en social media. Het is het nieuwe reclame maken geworden. Vele bloggers laten zich rijkelijk betalen en/of inhuren om te bloggen over een bepaald product. De levensmiddelenindustrie heeft ontdekt dat reclame via bloggers veel efficiënter is dan peperdure reclamespots. Bloggers zijn mensen zoals jij en ik, zo wordt geredeneerd. En mensen zoals jij en ik staan het dichtst bij elkaar. Zelfs de grote spelers in de wereld van de voedingsindustrie ( Unilever, Coca-Cola) zetten in op bloggers. Het is een relatief goedkope manier om meer verkopen te genereren en geeft het beste resultaat. All is good, zou je denken. En er is ook niets mis met een beetje verdienen. Maar dankzij de afhankelijkheid die bloggers zich ook aan laten kopen als zij worden betaald, zijn de blogs niet oprecht, eerlijk en spontaan. Bovendien gaan ze vrijwel nooit de diepte in, dus in de kern van producten. Verder dan ingrediënten en voedingswaarden op neutraal vlak komt het nooit. Dit vinden aandeelhouders namelijk niet leuk. Als betaald blogger moet je je dus aan aardig wat regeltjes houden, wat voor de meeste bloggers geen probleem is. Het zal hun een worst wezen wat zij moeten schrijven, als ze er een leuk pakje geld voor terugkrijgen en gratis producten dan wordt er niet gemopperd.. Het gaat vrijwel altijd om vrij jonge types bloggers met een leuk koppie, een interessant uiterlijk en een leuk voorkomen. Witte tanden die je stralend toelachen, prachtige haren en een gestroomlijnd figuur. Afhankelijk zijn? Nou en?

 

Ik persoonlijk zou mijn werk als ( kritisch) blogger niet kunnen doen, als ik ervoor betaald zou worden. Hoe geloofwaardig ben je dan? Hoe eerlijk, open en oprecht ben je dan? Ik zou mij kapot schamen tegenover mijn fans en volgers. Mensen ( de consument) een leuk verhaal voorschotelen om zo een product te verkopen, ik moet er niet aan denken. Voor mij was als kind vroeger alles al zwart of wit. En niet geel of iets daar tussenin. Het is goed of fout. Zeker in geval van bloggen. Mensen hangen zeer aan oordelen van anderen. Dit is menselijk en bij sommigen is dit sterker ontwikkeld dan bij de ander waardoor bloggers vaak een ontzettende invloed kunnen hebben op het ( koop) gedrag van de consument. Gebeurt het bloggen op een pure, eerlijke en onafhankelijke manier, dan zijn bloggers een aanwinst. Maar de werkelijkheid is dat er maar vrij weinig ” echte ” bloggers bestaan

 

21104451_1479484288779429_1696044128_o

En de echte kritische ( onafhankelijke) bloggers zijn al helemaal schaars. Ik kan mijn collega’s op één hand tellen. Het vergt veel wilskracht, energie en moeite om de soms prachtige aanbiedingen te weerstaan die worden geboden. Fikse geldbedragen of omkoperij voor een paar positieve woorden in je artikel. Ik maak het dagelijks mee. Daarnaast levert het niets op, anders gezegd brengt het geen geld in het laatje. Ook daar moet je voor kunnen kiezen. Onafhankelijk kritisch health bloggen moet voor jou PERSOONLIJK veel opleveren om het te kunnen . Voor mij persoonlijk levert het liefde, voldoening en gelukkig zijn op. Ik draag op deze manier mijn steentje bij om de wereld gezonder en eerlijker te maken. Consumenten bewuster maken is nog zo’n prachtig resultaat van onafhankelijk kritisch bloggen. Omdat je niet meewappert aan de zeilen van de levensmiddelenindustrie kun je eerlijk zijn en de onderste stenen boven halen.

 

Die onderste stenen, die blijven voor de fabrikanten liever zo diep mogelijk onder de oppervlakte. Vaak wordt er gespeeld en gedraaid rondom wet en regelgevingen om een dans te ontspringen maar toch iets mooie en gezonds te claimen. Dit naar boven halen levert enorm veel weerstand op bij fabrikanten en het is daarom ook niet ongewoon meer geworden dat ik een boze of dreigende mail ontvang van een fabrikant. Dit boeit mij niet, zolang alles rechtmatig en eerlijk is geschreven. Ik hou van eerlijkheid. In mijn werk, maar ook in alle rechtvaardigheid naar de consument. Zodra je betaald krijgt voor  je blogs onder invloed van anderen, vind ik niet dat je eerlijk en rechtvaardig bent. En zeg nu zelf: wat heeft een consument daar aan? Daarom komen kritisch healthbloggers nauwelijks voor en ben ik een zeldzaam soort.

22396681_10214075216384735_1634627688_o

PIJLER TWEE: VLOGGEN

mijn tweede passie ligt in vloggen Ik ben op dit moment bezig om het eigen te maken. Ik moet wennen aan filmen, filmpjes maken en de kijker geboeid zien te houden. Alhoewel het lastig is, omdat ik mezelf nu eenmaal niet graag op de voorgrond zet, is vloggen iets geweldigs. Ik vind het een prachtige manier om mensen te bereiken. Om bepaalde zaken uit te leggen. Om meer connectie te leggen met fans en volgers. Het is iets wat ik op dit moment uitwerk. Komende tijd zal ik steeds meer vlogs gaan plaatsen op mijn you tube kanaal.  De vlogs zullen gaan over voeding en gezondheid, en wat mij bezighoudt wat interessant kan zijn voor volgers.

IMG_1064

PIJLER DRIE: PRODUCTEN ONTWIKKELEN

Iets waar ik stiekempjes altijd al van heb gedroomd is om producten op de markt te zetten. Dit heb ik hier en daar al gedaan, o.a met de prachtige kruidenpotjes van MAGNA HERBA , en ik heb wat producten ontwikkeld voor greensweet-stevia, maar echt een mooi product op de markt zetten……dat lijkt me fantastisch. Er zijn al erg mooie plannen, en ik merk, dat ik hier echt gelukkig van word. Iets moois op de markt zetten…

 

Met deze drie pijlers heb ik besloten verder te gaan. Alhoewel ik momenteel toch weer bezig ben met het schrijven van een boek, ligt mijn passie niet in het schrijven van boeken of het maken en bedenken van recepten. Dit vind ik uiteraard leuk, maar vooral in de beginperiode vond ik dit geweldig. De uitdaging is er een beetje af en ik leg mijn focus dan ook niet meer op recepten. Uiteraard zal ik altijd blijven bakken. Maar het is geen prioriteit meer. Mijn website staat inmiddels bomvol recepten, ik heb boeken vol geschreven, het is welletjes en ik zet dit op een lager pitje.

20187320_10213391394529616_882772406_o

Mijn drie pijlers hebben mij veel rust gegeven. Ik was verdwaald in mijn werk. Er lagen zoveel wegen voor mij en ik wilde teveel bewandelen, maar dat werkte niet. Ik werd er wat te passief van en raakte het plezier in mijn werk ook kwijt. Ik weet nu hoe belangrijk het is om doelen voor ogen te hebben en daar persoonlijk veel uit te halen. Hopelijk vind ik met mijn drie wegen voor mij het ultieme geluk. Ik ga ze in elk geval met veel enthousiasme bewandelen.

5 Reacties op “Wat is een onafhankelijk, kritisch health blogger??????

  • Ga alsjeblieft zo door Monique, ik word zo blij van alles wat je schrijft en duidelijk maakt.
   Ik ben je enorm dankbaar voor de ogen die bij mij geopend zijn en worden 😉

   Succes met alles!
   Wat “echt” en “puur” is blijft bestaan.

 1. Ik volg jouw passie met grote belangstelling. De energie die je er in wilt stoppen en je kennis uitdragen …. Geweldig Monique. Doorgaan zo.
  Veel levensgenoegen toegewenst en met een heel gezonde groet.

 2. Mensen zoals jij maken mij blij. Mensen zoals jij moeten er gewoon zijn. Daar zij mensen zoals ik dankbaar voor. Fijn dat je weet welke wegen je gaat. We zullen je blijven volgen en leren.

  Wendy

 3. Ik volg je blog nog niet zo lang maar word er erg blij van. Hoop dat er nog heel veel goede artikelen van je komen!
  Hartelijke groet,
  Noor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *