Waarom de kleuren van groente bijzonder zijn!!!!!

Ik, als grote groente-eter, kan erg blij worden van een groot bord vol met verschillende groenten. Niet alleen omdat ik het erg lekker vind, maar ook omdat ik vrolijk kan worden van al die kleurenpracht op mijn bord. De kleuren van groente ( en fruit) kunnen erg mooi zijn, van diep rood ( rode bieten) tot fel oranje ( pompoen) en van diep groen ( bladgroente) tot hagelwit ( bloemkool)  Dit zorgt ervoor dat groente ook dient als een mooie decoratie op een bord. Veel topkoks gebruiken dan ook ontzettend veel soorten groenten om zijn gasten te imponeren. Een blaadje sla tussen twee boterhammen geeft net even dat beetje extra. Groente wordt daarom ook vaak gezien als bijgerecht of garnering. Maar wist jij, dat al die kleuren een functie hebben? Iedere kleur heeft namelijk zo zijn eigen specifieke voedingsstoffen. 

SAM_1816-1200x800

IEDERE KLEUR ZIJN EIGEN VOEDINGSSTOFFEN

In regel geldt: hoe méér kleuren op je bord, hoe groter de voedingswaarden. Iedere groente heeft zijn eigen kleur en zijn daarmee gelinkt aan verschillende stofjes die voor ons erg belangrijk zijn. Denk aan bepaalde vitaminen en mineralen, en antioxidanten. De ene gekleurde groente bezit nét even wat andere stofjes dan de ander en daarom is het ook zo ontzettend belangrijk, om gevarieerd te eten.
De kleuren in groenten ( en fruit) ontstaat door fytochemicaliën. Fyto duidt op de afkomst van planten, En alhoewel het woord chemicaliën nogal negatief klinkt zijn fytochemicaliën dus goede, gezonde chemicaliën die afkomstig zijn van de plant zelf. Er bestaan honderdduizenden  verschillende fytochemicaliën. en al die verschillende chemicaliën hebben weer zo hun eigen specifieke positieve effecten op onze gezondheid. Velen bezitten antioxidanten. Ik bespreek een aantal kleuren groenten:
SAM_1818-1200x800

GROEN

Groen is een kleur, wat ons een goed, gezond en veilig gevoel geeft. De levensmiddelenindustrie gebruikt deze kleur dan ook gretig om hun producten een gezond tintje te geven. Een groene verpakking verkoopt nu eenmaal beter dan een rode of blauwe. Die gezonde associatie met groen, dat klopt wel. Groene ( blad) groenten zijn inderdaad supergezond.  De groene kleuren in groenten komen van het natuurlijke kleurstofje CHLOROFYL. In de volksmond wordt dit ook wel bladgroen genoemd, wat de lading al meteen dekt. 
Chlorofyl is een kleurstof van planten die zich in chloroplasten ( bepaalde groep van organellen gevonden in de cellen van o.a planten en algen) bevinden. De groene kleur van chlorofyl is toe te schrijven aan de sterke absorptie van het rode en blauwe gedeelte van het spectrum. Alleen de groene kleur wordt teruggekaatst. Chlorofyl heeft in ons lichaam een beschermende werking.  Zo legt het een beschermend laagje in onze darmen. Chlorofyl maakt het lichaam basischer waardoor onze organen beter kunnen functioneren, ons immuunsysteem mogelijk versterkt en het heeft een zeer gunstige werking op ons zuurstofgehalte in ons bloed.Chlorofyl kan allerlei toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood en cadmium) maar ook PAK’s, dioxine, en aflatoxine,  alcohol en pcb’s. Zo kunnen deze deze toxische stoffen met de ontlasting afgevoerd zodat ze niet worden opgenomen in ons bloed. Als er één stof is die in het maag-darmkanaal toxische stoffen kan wegvangen, dan is het wel chlorofyl.* Of deze nu ontstaan door een gebrekkige spijsvertering of dat ze via de voeding of ons water binnenkomen Ik denk dat veel mensen wel eens gehoord hebben van de ‘superfoods’ chlorella, spirulina, gerste- en tarwegras of een ander ‘groen’ poeder. Dit zijn allemaal stoffen met het groene kleurpigment chlorofyl. De superfoods berusten allemaal een beetje op marketing, en je hebt dan ook al die dure hippe en bijzondere groene poeders niet nodig Haal je chlorofyl gewoon uit verse ( blad) groenten als spinazie, boerenkool, andijvie, groene zeewieren, tuinkers, en lekkere kruiden als peterselie, en koriander. Over het algemeen geldt: hoe donkerder het blad, hoe meer chlorofyl. Zo heeft een prei iets minder chlorofyl in zijn groene pluim zitten dan bladspinazie
SAM_1821-768x1152
 

ORANJE

“ worteltjes zijn goed voor de ogen!”    “ …Heb jij ooit een konijn met een bril gezien?” Het idee, dat wortels goed zijn voor de ogen stamt af van een fabel uit de Tweede Wereldoorlog. en was deel van de Engelse propaganda. Piloot John Cunningham slaagde erin om s’nachts twintig tegenstanders uit de lucht te halen. De Engelse luchtmacht melde deze overwinning als een prestatie wat was te danken aan wortelen. John Cunningham zou samen met zijn maten enorm veel wortelen hebben gegeten wat hen een zeer scherp zicht gaven. De realiteit was, dat de piloten een radar gebruikten. Vele burgers trapten echter in dit verhaal en de consumptie van wortelen vloog omhoog. Het verhaal dat wortels goed zijn voor de ogen was geboren.Tot vandaag de dag staat dit verhaal nog overeind. Nog steeds vertellen ouders hun kroost dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Zij worden gesteund door de vele wetenschappelijke onderzoeken die inmiddels zijn gedaan om dit verhaal sterk te maken. Hieruit komt naar voren dat wortels erg rijk zijn aan bétacaroteen, een stofje wat ons lichaam omzet in vitamine A. En ja, vitamine A is inderdaad goed voor ons zichtvermogen! Maar de hoeveelheden bétacaroteen in wortelen is zodanig klein dat we wel ontzettend veel wortelen moeten eten om een echt verschil te kunnen maken. Kortom: wortelen zijn gunstig voor ons zichtvermogen, maar geen middel om een goed en gezond zichtvermogen te onderhouden.
Toch is bétacaroteen één van de meest belangrijkste voedingsstoffen in oranje groenten. Het behoort tot de carotenoïden. Naast dat het in staat is om het in vitamine A om te zetten in ons lichaam geeft het ook onze weerstand een enorme boost en verbetert het de botstevigheid. Bétacaroteen kan een bijwerking geven. Als je erg veel binnen krijgt van deze carotenoïden, kan dit zorgen voor een oranje-achtige kleur van de huid. Dit ontstaat meestal op de handpalmen en voetzolen. Dit is gelukkig onschuldig en zal vanzelf weer verdwijnen. Oranje groenten horen iedere dag op het menu. Denk aan pompoen, wortel, zoete aardappel en geel/oranje bieten/ knolletjes.
SAM_2830-1200x800

GEEL

Gele groenten ( en fruit) duiden op de aanwezigheid van het mineraal kalium. Daarnaast bevat het veel carotenoïden, en luteïne, een stofje wat zeer gunstig is voor ons zicht. Deze luteïne vinden we in ruime hoeveelheden in verse maïskolven. Maar gele groente zijn vooral erg fijn vanwege hun vrij hoge gehalten aan kalium. Dit is een voor ons erg belangrijk mineraal. Samen met natrium reguleert het onze bloeddruk, Het zorgt er tevens voor dat zenuwprikkels goed worden geleid en onze spieren zich kunnen samentrekken. 
Gele groenten zijn o.a verse maïs, flespompoen en spaghetti-pompoen, koolraap, mei-knolletjes, spitskool, gele uien en gele paprika. 
IMG_1494

ROOD

Naast groene zijn rode groenten een zeer belangrijke gast op ons dagelijkse bordje. Veel rode groenten bevatten LYCOPEEN. We kennen dit woord van de tomaten. Die bulken van de lycopeen. Het behoort tot de bioactieve stoffen en hoort ook bij de carotenoïden-familie. Het komt inderdaad erg veel voor in tomaten en tomaat-producten en fabrikanten misbruiken deze gezonde claim dan ook vaak om hun ketchup of pastasauzen gezond en heilig te verklaren terwijl ze vol zitten met suikers. Lycopeen werkt als antioxidant en wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk kan beschermen tegen prostaatkanker.  Daarnaast zijn er diverse studies die aanwezen dat het kan helpen tegen hart en vaatziekten. Geen verkeerde gast op je bord dus. Echter: lycopeen in bijvoorbeeld tomaten zijn alleen zo gezond als deze zijn verhit. Pas dan komt de stof vrij. Verse tomaten dus vooraf even kort koken. 
Rode paprika bevat ontzettend veel vitamine C. Sterker nog, een rode paprika bevat ongeveer vier keer méér vitamine C dan een sinaasappel. 
IMG_5196

BLAUW EN PAARS

Blauwe en paarse groenten als kool, courgette, aubergine, bietjes en rode kool bevatten kleurstoffen die ANTHOYANEN worden genoemd. Dit is een zeer krachtige antioxidant. Het is een andere groep stoffen die vrije radicalen uitschakelt. Ze behoren tot de flavonoïden en er bestaan meer dan 250 verschillende. Ze komen overal in de plant voor, maar vooral in bloemen, vruchten en bladeren. 
IMG_6503
WIT
Wie aan witte groente denkt, denkt aan bloemkool. Het is in Nederland het meest gegeten verse stukje groente. In witte groenten als inderdaad die populaire bloemkool, asperges, kool, knolletjes ( radijsjes). knoflook. prei, pastinaak,  en champignons vinden we het stofje allicine. Het is een natuurlijk antibioticum wat voornamelijk veel voorkomt in verse knoflook. Het werkt zeer efficiënt tegen verscheidene bacteriën, waaronder de bacterie MRSA. Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt dus meestal bij het verhitten van knoflook. Allicine is van nature ook vrij instabiel. De typische geur van knoflook is afkomstig van de afbraakproducten van allicine. Het helpt tevens om de bloeddruk te verlagen. Zoals je kunt lezen bevatten witte groenten dus ook aardig wat gezonde stoffen, die belangrijk zijn voor ons. Er wordt veel gedacht, dat witte groenten weinig tot geen voedingsstoffen bevatten, maar dit is niet zo. 

IMG_2298-1200x800

HOE EET IK MEER GROENTE?

Goed, alles leuk en aardig Monique, maar …HOE DAN? Deze vraag krijg ik vaak gesteld betreft het eten van verse groenten. Veel mensen halen de ADH groenten per dag niet en weten ook vaak niet zo goed, hoe ze meer groenten kunnen eten. Ik heb daarom een uitgebreid artikel geschreven. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN.
 
MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?
 
SAM_1820-1200x800

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *