Waarom 250 gram groente per dag niet voldoende is….

Het Voedingscentrum, een kenniscentrum voor voeding en gezondheid in Nederland, adviseert ons om 250 gram groente per dag te eten. Dit hebben zij vastgesteld via een ADH. Een “ Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid” is een maat om aan te geven hoeveel van een bepaalde voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden vastgesteld door de Gezondheidsraad, voor vrijwel alle vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende ADH’s voor verschillende bevolkingsgroepen. De ADH behoeften van een man is bijvoorbeeld anders dan van een vrouw, of een kind. Per persoon kan deze behoefte ook sterk uiteenlopen . Dit heeft weer te maken met gewicht, stofwisseling en bijvoorbeeld erfelijke factoren. Daarom is er een ruime marge opgebouwd.

IMG_8846-1024x768

GEMIDDELDE BEHOEFTE

ADH is min of meer een aanduiding die voldoet aan de gemiddelde behoefte van de Nederlandse bevolking, met daar bovenop nog een ruime marge, om rekening te houden met de spreiding van de behoefte in de bevolking. Volgens de definitie zou de ADH de behoefte van 97,5% van de bevolking moeten dekken. Dit houdt in, dat 2,5% van de bevolking meer nodig heeft dan de ADH. Maar daar staat tegenover dat het merendeel van de bevolking aan minder ook voldoende zou moeten hebben.
Als je langer dan enkele weken minder vitamines binnenkrijgt dan de ADH, dan betekent dat niet direct dat er sprake is van tekorten. De kans is dan groot dat jij tot de 97,5% van de bevolking behoort die met minder ook meer dan voldoende heeft. Dit is ook meteen de reden dat mogelijke tekorten nooit zonder meting kan worden vastgesteld, en je dit altijd bij vermoedens moet laten controleren. Er is dan een zogenoemd vitaminestatus-onderzoek nodig. Dit onderzoek onderzoekt hoeveel een vitamine beschikbaar is om normale functies van het lichaam te laten plaatsvinden.
We vinden vaak een andere aanduiding dan ADH op verpakkingen terug: de ADEQUATE INNEMING. ( AI) De AI is een NIVEAU van inneming dat voldoende is voor ( vrijwel) de gehele bevolking. Er is vaak sprake van onvoldoende informatie om de gemiddelde behoefte te bepalen.
Gezondheidsraad

DE GEZONDHEIDSRAAD ALS UITGANGSPUNT

De Gezondheidsraad heeft sinds 2000 verschillende voedingsnormen herzien. Dit is dus op dit moment van schrijven 18 jaar geleden. De Raad houdt rekening met nieuwe herziene inzichten. Een deel van de huidige Nederlandse voedingsnormen voor microvoedingsstoffen stamt nog uit 1992. Niet echt up-to-date. Als de richtlijnen van de GR verouderd zijn worden de voedingsnormen van de Nordic Council ( NC) gebruikt. Wanneer die er niet zijn, worden de recent vastgestelde voedingsnormen van de EFSA gebruikt. Wanneer tenslotte de EFSA nog geen norm heeft vastgesteld, worden de voedingsnormen van het Amerikaanse Institute of Medicine ( ICM) leidend.
IMG_1500

250 GRAM GROENTE PER DAG?

De ADH voor groenten staat op dit moment op 250 gram per dag. Er is uit gegaan van vastgestelde hoeveelheden vitaminen en mineralen in de verschillende soorten groenten. Maar kloppen deze hoeveelheden nog wel? Als er IETS  veranderd is in de laatste tientallen jaren, is het ons voedsel. Met name hoe het groeit, en wordt bewerkt. Os huidige voedsel wordt voor het grootste deel kunstmatig geproduceerd. Dit heeft afgelopen jaren vele oude en nieuwe welvaartsziekten opgeleverd als obesitas, diabetes en hart en vaatziekten Historisch gezien is er zoveel veranderd in ons voedselpatroon dat het meer een logisch gevolg is, dat we zieker dan ooit zijn geworden.
Het Nederlandse Voedingsstoffenbestand ( NEVO) houdt regelmatig studies naar achteruitgang van voedingsstofgehalten in groente en fruit. Ook andere landen houden zulke databases bij In Amerika en Engeland zijn de voedingswaarden van verschillende gewassen uit deze databases door de jaren heen met elkaar vergeleken. Beide onderzoeken lieten een daling zien in voedingsstof-gehalte van verschillende gewassen. Een Deens onderzoek naar mineralengehalte in groente liet echter weinig verschillen zien in het voedingsstof-gehalte. Het is zeer lastig vast te stellen, omdat er erg veel factoren meespelen. Een constatering dat de vitamine en mineralengehalten dalen kan ook andere oorzaken hebben, zoals verschil in methodiek, gebruikte plantenrassen, of bemesting. Er wordt tot de dag van vandaag nog steeds veel onderzoek naar gedaan.
De belangrijkste oorzaak voor een niet optimale inname van vitamines en mineralen heeft eigenlijk heel erg weinig te maken met dat ons voedsel mogelijk minder voedingsstoffen zou bevatten. Op dit moment wordt er 250 gram groente aanbevolen, dit is in regel vrij weinig. Zolang dit zo blijft, zal ook de bijdrage van vitaminen en mineralen door groenteconsumptie ver onder de maat blijven.
IMG_9034-1200x800

WAAROM DAGELIJKS MEER GROENTEN ETEN?

Als we pleiten voor een ADH van 400-450 gram groente per dag, komen we in de goede richting. Er zijn erg veel argumenten te bedenken, waarom we méér( verse!) groenten per dag zouden moeten eten:
– Ons voedsel wordt steeds vaker, meer en veelvuldig in fabrieken geproduceerd
– Ons voedsel groeit steeds minder vaak onder invloed van zonlicht, maar kunstmatig licht. Ook worden groenten veel minder vaak in de volle grond gekweekt, denk bijvoorbeeld aan tomaten.
– De landbouw is intensiever geworden waardoor de grond steeds verder uitgeput raakt. Essentiële mineralen verminderen sterk. Dit heeft mogelijk effect op de producten die op deze gronden verbouwd worden. Dit kan mogelijke verminderingen van mineralen opleveren in de groente.
– Groenten ( en ook fruit) reizen soms de halve wereld over. De voedingswaarden en nutriënten nemen hierdoor af. 
– Het toenemend gebruik van pesticiden en insecticiden op het land zijn zorgelijk. Deze gifstoffen hebben mogelijk effect op uiteindelijke voedingswaarden en de samenstelling. 
Niet alleen om bovenstaande argumenten zouden we méér groenten moeten eten. Door structureel méér groente te eten, blijven wij meer verzadigd, waardoor we minder eten. Fabriek-voedsel bevat grotendeels lege energie. Anders gezegd kunnen we veel meer eten van lege energie, omdat we minder  tot nauwelijks verzadigd raken. Dit resulteert tot meer eetmomenten per dag, tot uiteindelijk de hele dag door, wat nu steeds vaker gebeurt. Dit heeft ook veel te maken met het huidige voedselaanbod, en de goedkopere prijzen. Grijpbaar maakt bemind. Hoe meer lege calorieën we binnen krijgen, hoe schadelijker voor de gezondheid, omdat het gevaar op de loer ligt dat we gaan over-consumeren. Het eten van verse groente kan oneindig. Door de aanwezigheid van vezels en volume geeft groente veel sneller een verzadigingspunt. De geleidelijke afgifte van energie uit groente zorgt ervoor dat we een poosje geen honger/trek-signaal ervaren. Veel groente eten is dus niet alleen maar gezond, maar ook goed voor een goede balans in gewichtsbeheersing.

IMG_1534

JA, MAAR….HOE DAN?

Ik heb persoonlijk geen enkel probleem met het veelvuldig eten van groente. Ik eet per dag ruim anderhalf tot twee kilo. Dit lijkt  ongelofelijk veel, maar over de gehele dag genomen kun je dit prima inplannen. Ik vraag ook wat meer van mijn lichaam dan de gemiddelde Nederlander, ik sport fanatiek en ben vaak aan het werk. Ik verbruik deze anderhalf tot twee kilo dan ook. Belangrijk is, om tenminste aan een echt goede ADH vitaminen en mineralen te komen die zijn aangepast aan jouw levensstijl. Dit begint bij 400-450 gram per dag in mijn opinie en niet bij 250 gram. Het VC heeft als argument aangegeven dat 250 gram consumenten meer zal aanmoedigen meer groenten te eten dan 400-450 gram. Daar zit wat in, maar ik heb een andere mening. Door méér groente te gaan eten, en zeker als dit JUIST wordt gestimuleerd, kunnen mensen daar veel meer gezondheidsvoordelen aan overhouden dat 250 gram als maximale grens aan te stellen. Een paar porties groentepuree is gezonder en voedzamer dan een bordje patat. Een bakje gestoomde groente als tussendoortje is gezonder dan een koek, reep of snoep. Maar goed, daar zullen erg veel sponsors bij het VC nu juist niet mee eens zijn…….Mensen afhankelijk houden aan winstgevend fabrieksvoer is nu eenmaal winstgevender dan een stronk broccoli.
Goed, jij wilt dus echt erg graag meer groente gaan eten, maar hoe je het ook probeert, linksom of rechtsom lukt het je uiteindelijk nooit. Drukte, gedoe ( snijden, koken pppfffttt…) en natuurlijk omdat fabriek ( suiker!) voer nu eenmaal lekkerder smaakt zijn al genoeg valkuilen om de handdoek zeer snel in de ring te gooien. Ik heb daarom een tijdje geleden al een zeer uitgebreid artikel geschreven vol met tips en adviezen om meer groenten binnen te krijgen. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN.

7 Reacties op “Waarom 250 gram groente per dag niet voldoende is….

 1. Ik probeer ook meer groenten te eten. Maar merk,dat een maaltijd met alleen groenten,bv bataat en een salade ook iets “stevigs nodig heeft om te vullen. Dus gaan er boontjes en soms een stukje vlees bij.Dat mindert de groente.

 2. ik ben het helemaal met je eens op 1 punt na hoe meer groenten je eet hoe meer pesticiden en andere gifstoffen die in de bodem zitten (het milieu ) je binnen krijgt.

  • En dat is dan ook precies waarom ze altijd zoveel nadruk legt op het belang van het eten van biologisch/organisch voedsel: natuurlijk, onbewerkt en onbespoten. Dan loop je automatisch ook alle “verrijkingen” van het moderne (gemaks)voedsel mis…

   • Dat moet je dan wel allemaal kunnen betalen natuurlijk. Hier in de buurt is trouwens alleen een supermarkt en die heeft maar een zeer beperkt aanbod biologische groenten.

 3. Geef iemand verse doperwten en ze zijn verbaasd over de grote. Zijn echt niet te vergelijken met diepvries of pot erwten.

 4. Monique van mij krijg je 2 dikke duimen voor het stuk over, WAAROM 250 GRAM GROENTE PER DAG NIET VOLDOENDE IS….
  Alleen er groeien zoveel meer groenten dan tomaten op steenwol.
  De Tomaat van Nederlandse “bodem” word vaker gebruikt als voorbeeld waardoor deze snel in het …….hoekje komt te staan. Wat ik heel jammer vind. De volgende en wellicht meerdere groenten en ja ook bloemen worden geteeld op steenwol substraat zoals : komkommers, paprika’s, aubergines, aardbeien, rozen en gerbera’s ……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *