10 redenen om meer groente te eten!

Als ik iemand vertel, dat ik iedere dag minstens een kilo verse groente eet, krijg ik standaard verbaasde en vreemde blikken. Het is voor mij geen enkel probleem om aan meer dan een kilo vers gestoomde of kort gekookte groenten per dag te komen. Ik vind het namelijk het lekkerste wat er is. De echte, pure smaken van groente, dit met elkaar gecombineerd in puree’s of door salades, quiches, uit het vuistje…..ik vind het de hemel op aarde. Daar kan geen moorkop of tom pouce tegenop wat mij persoonlijk betreft. Geef mij maar een heerlijke gestoomde kobucha pompoen in zijn schil gelaten, of een paar heerlijke stukken gestoomde zoete aardappelen. 

IMG_0232

Ik leid een erg druk en actief leven. Daarin vraag ik veel van mijn lijf en mijn lijf vraagt automatisch veel terug van mij. Ik zorg voor voldoende goede energie, en die haal ik voornamelijk uit verse groente. HEEL VEEL verse groente. Ik lust werkelijk alles. Er is geen groentesoort wat ik niet lust. Ik vind het fascinerend hoe verschillend de smaken kunnen zijn. En hoe geweldig je daarmee kunt combineren. Dit zorgt er al jaren voor dat mijn dagelijkse pureetjes nooit gaan vervelen. Iedere dag smaakt mijn puree, die ik over de gehele dag opeet, weer anders door andere groentecombinaties. Meer over mijn puree’s en wat inspiratie vind je in dit artikel. 

TE WEINIG GROENTE

Alhoewel de schijf van vijf vorig jaar is aangepast, eten we nog steeds veel te weinig groente met zijn allen in Nederland. In Oktober 2016 werd nog geconstateerd dat we hooguit de helft binnen krijgen van wat we dagelijks nodig hebben. Het advies om 250 gram groente te eten per dag, wordt niet of nauwelijks gehaald. Slechts 2% haalt deze 250 per dag. Hoe komt dat toch. dat we gewoonweg geen interesse lijken te hebben voor al die prachtige groenten die ons iedere dag vers wordt aangeboden? Waarom halen we onze neus ervoor op, en lopen het straal voorbij, onze blik gericht naar de diepvries op zoek naar kant en klaar pizza’s? 

Om te beginnen hangt er nog steeds een “ spruitjeslucht” aan verse groente. We zien en ervaren verse groente gelukkig wel als goed en gezond, maar zetten het onder het kopje “ dit-eten-we-als-we-gezond-moeten-doen”. Het wordt gezien als een noodzakelijk kwaad, iets wat we vroegen MOESTEN eten. Een negatieve emotie kan er al snel voor zorgen dat je in je verdere leven geen groente meer aankijkt. 

Daarnaast denken erg veel mensen, dat ze al genoeg groente eten. Dat beetje ( vaak maar een groentelepel) groente wat er bij de avondmaaltijd wordt geserveerd geeft hun de indruk dat het ruim voldoende is. Veel mensen overschatten hoeveel groenten zij nu werkelijk eten.

Ook de voedselindustrie werkt niet erg mee om mensen meer groenten te laten eten. De kant-en-klaar producten zijn immers een stuk aantrekkelijker om in in je winkelmandje te kieperen na een lange drukke dag. Voorgesneden groente worden ook sneller gepakt dan vers. Nadeel is dat deze zijn voorbewerkt en chemisch gewassen om alles langer fris en knapperig te houden. Ook wordt er vaak veel aan toegevoegd. Als de voorgesneden groenten te lang blijven liggen, kunnen er zelfs bacteriën gaan vormen. Groenten uit pot en blik zijn ook populairder dan vers. Ook hieraan is veel toegevoegd, zoals conserveermiddelen, zout en suiker. 

IMG_0236

10 REDENEN OM IEDERE DAG ZOVEEL MOGELIJK GROENTE TE ETEN

Goed en wel, zul je nu vast denken. Maar waarom ZOU JE meer groenten eten? Nou, om de volgende redenen:

1) Het is een deur om mee in huis te vallen, maar het klopt: verse groenten zijn GEZOND. Ze leveren essentiële voedingsstoffen voor de mens. Dit zijn voedingsstoffen die we iedere dag nodig hebben om in leven te blijven en om alle functies in ons lichaam goed en soepeltjes te laten verlopen. Als we hiervan te weinig of niets binnen krijgen, krijgt ons lichaam problemen. In alle soorten groenten zitten weer andere vitaminen, mineralen en vezels. Door de goede balans van deze belangrijke voedingsstoffen in verse groente, krijgen wij voldoende van alles binnen, als je veel verschillende groenten per dag nuttigt. 

2) Het heeft een zeer positief effect op ons gewicht. Ik eet al jaren kilo’s groente per dag, en ik blijf al jaren prima op gewicht. Verse groente kun je ongelimiteerd eten. De meeste groenten bevatten weinig calorieën en natuurlijke suikers, maar zitten bomvol vezels wat ons een snel verzadigingsgevoel geeft. Verse groenten bevatten complexe koolhydraten ( langzame koolhydraten) waardoor we niet snel weer behoefte hebben aan voedsel. Als ik een bakje puree heb gegeten zit ik voor zeker vier uur vol. 😉  Dit voorkomt o.a dat je gaat snaaien tussen de hoofdmaaltijden door.

3) Groente is veelzijdig. Je kunt het op ieder moment van de dag eten. Ja: ook als tussendoortje, bij de lunch, als ontbijt. Ik ontbijt iedere dag met gestoomde groenten. Een betere start van de dag kan ik mij niet wensen. Door iedere dag weer met een andere soort groente te starten, vervelen mijn ontbijtjes nooit.

4) Veel verse groente zorgt voor een goede, soepele stoelgang. Een goede darmwerking/passage is van enorm groot belang voor je algehele gezondheid. In bijna alle soorten groente vinden we veel tot extreem veel vezels. Deze zorgen voor een goede darmpassage en zorgen voor gezonde darmen. 

5) Veel verse groenten eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De meervoudige koolhydraten in verse groente helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zorgt nauwelijks voor pieken. Er zijn bepaalde groentes, zoals de ( vrij onbekende) Okra, die zetmelen al afbreken voordat het de kans krijgt om als glucose de bloedbaan in te gaan. 

Recente studies hebben aangetoond dat de toevoeging van groenten in het dieet de kans op het ontwikkelen van diabetes kan verminderen. Dit toont duidelijk aan hoe nuttig het kan zijn (groene blad )groenten te eten in het beheersen van diabetes. Sommige groene groenten kunnen  niet alleen het risico op diabetes verlichten, maar ook helpen bij het voorkomen/ontwikkelen van diabetes. Enkel groentesoorten die perfect in een dieet passen voor diabeten:

  • Spinazie
  • Kool
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Komkommer
  • Kool
  • Sla
  • Lady Finger ( Okra)
  • Bittere pompoen (bittere meloen)
  • Mosterd en raapstelen

6) Terwijl we ons scheel en blauw betalen aan de kant-en-klaar producten, zijn verse groenten ( zeker seizoensgebonden!) relatief goedkoop. Ieder seizoen heeft bovendien zijn eigen aangepaste groenten die meer of minder belangrijke voedingsstoffen bevatten om ons door het seizioen heen te slepen. Zo bevatten kolen, die in het najaar/winter worden geoogst, veel meer vitaminen en mineralen die we harder nodig hebben in de maanden dat onze weerstand op de proef worden gesteld. De heerlijke verse zomerkoninkjes ( aardbeien) smaken niet alleen op hun best in hartje zomer, ze geven ons dan ook het beste in de zomermaanden. Zo heeft iedere groente uit een seizoen zo zijn voordelen voor ons lichaam. Dit is een prachtige speling van moeder-natuur. Voordeel is, dat seizoensgroenten vaak spotgoedkoop worden aangeboden. 

7) Verse groenten bevatten veel kleur. Dat is niet voor niets. De vele kleuren staan voor ieder zo zijn specifieke voedingsstof. Zo zijn groene ( blad) groenten enorm rijk aan antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan onoplosbare vezels. De groene kleur in groenten komt van het stofje chlorofyl. Deze stof heeft een enorme zuiverende en voedende werking voor het lichaam.Ze zeggen vaak “ de kleur van de groente verraadt de rijkdom” Dat klopt als een bus! Oranje groenten ( pompoen, zoete aardappel) bevat enorm veel beta- caroteen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen. Maar ook speelt het een rol bij gezonde botten, tanden, huid en de groei van kinderen.

Tomaten, paprika’s en rode pepers hebben een bijzonder sterke anti-kanker werking door de grote hoeveelheid van de rode kleurstof lycopeen. Deze stof wordt beter opneembaar als je het verwarmt of kort kookt. Lycopeen heeft niet alleen een kankerremmende werking (vooral prostaatkanker), maar beschermt ook tegen hart- en vaatziekten. Overigens is lycopeen maar één van de vele krachtige nutriënten die in deze rode vruchten voorkomen. Verse groente zijn dus niet alleen erg rijk aan mooie kleuren ( waar ik op zich al vrolijk van word) maar iedere kleur heeft ook zijn specifieke voedingswaarde. Door veel te combineren haal je het beste uit alles. 

8)  Verse groenten zijn puur. Er is niet ( biologisch) tot nauwelijks ( bespoten) aan geknutseld en er is niets aan toegevoegd. Hierdoor zijn de echte, pure smaken nog gewoon aanwezig. Je ontdekt een hele nieuwe wereld, als je van pot/blik/ zak naar echt vers en puur overstapt. Dit geeft aan hoe heerlijk de natuur smaakt. Niet naar fabrieken, maar gewoon naar de natuur!

9) Niets geeft mij zoveel voldoening, als alles zelf maken. Zelfs enkel verse groenten stomen geeft een voldaan gevoel. Echt vers is echt heel anders dan opgewarmde meuk uit een blikje! Je bord ziet er bovendien kleurrijker uit! Wat ook een stuk aantrekkelijk is om er meer van te gaan eten. Opgewarmde groenten uit blik ziet er voor mij persoonlijk niet erg aantrekkelijk uit….

10) Dagelijks verse groente op je menu zetten zorgt er ook voor dat je een stralende huid hebt, en een vitaal gevoel. Alles vers en intact zelf bereiden houdt bovendien je contact met de natuur in stand. We lijken nu enkel contact te hebben met pakjes, zakjes, blikjes en potten..

img_9382

RAUW, GEPUREERD, KORT GEKOOKT, GESTOOMD…

Groente kun je bereiden en consumeren hoe jij dat maar wenst. Ik probeer uit groenten altijd het beste te halen. Ik eet ze daarom zowel rauw als gestoomd. Sommige groentesoorten hebben een kooktijd nodig om de aanwezige giftige stofjes te vernietigen. Peulen bijvoorbeeld, of sugarsnaps. Ik eet veel rauwe groente gecombineerd met gestoomd. Ik vind rode bieten bijvoorbeeld rauw veel lekkerder dan gekookt, bovendien bevatten rode bieten rauw gehouden veel minder suikers. Ik eet erg graag puree, maar combineer dit altijd met “ hele” gestoomde/rauwe groenten. Ik hou er ook van om wat te knabbelen. Het maakt niets uit hoe je groenten eet: EET ze volop! Ze zijn lekker, gezond, veelzijdig, en een traktatie voor iedere dag! Plan groente in over alle drie de hoofdmaaltijden ( ontbijt, lunch. diner)  Eet voor ontbijt bijvoorbeeld gestoomde groenten die jij lekker vind, gecombineerd met een kom havermout met wat vers fruit. Het klinkt vast enorm vreemd, omdat wij dit niet gewoon zijn, maar in verschillende delen van de wereld is het eten van gestoomde groenten in de morgen net zo gewoonlijk als wij de boterham met kaas gewoonlijk vinden. Japanners beginnen bijvoorbeeld de dag met sushi en miso soep. In Noorwegen beginnen ze met vis! In Turkye begint men de dag met heel veel groente. Durf eens uit bepaalde stramienen en comfort zones te stappen, en zet veel meer groente op je menu. Beleg je lunch boterhammetje eens met extra tomaat, komkommer, sla, of eet een lekkere frisse salade die je zelf hebt gesneden. 

img_9033

Schep s’avonds je bord flink vol met gestoomde groenten uit het seizoen, eet als tussendoortje veel puree. Maak deze s’ochtend, en bewaar in een bakje in de koelkast. Steeds als er behoefte is aan voedsel, eet je wat van de puree. Laat je kind( eren) ook lekker mee genieten van de lekkerste puree’s! 

Meer lezen?

DO THE PUREE! 

Smoothies, suikerbommen?

Verpakte groenten…wat doet het met onze gezondheid?

Groente uit pot en blik….dat kun je OOK zelf maken! 

3 Reacties op “10 redenen om meer groente te eten!

  1. Wauw 1 kilo! Dat red ik echt (nog) niet, maar ik ben wel steeds meer groente aan het eten. In de ochtend, middag en avond en zo nu en dan ook tussendoor. Best even wennen maar wel erg lekker en goed voor mijn lijf.

  2. Hai goed voorbeeld doet goed volgen!!!!!!!!!!
    Ik probeer n a v jouw berichten je te volgen (ha ha niet stalken hoor)
    ik krijg van jou weer “lessen gezond eten en leven
    dit heb ik hard nodig!
    Dank je! En …..een goede doorzettingsvermogen

  3. Eens. De maatschappij stimuleert minder groente eten (door alle kant en klaar en verpakte voedingsproducten). Lekker om zo gemotiveerd te worden. Maar 500 gram groente per dag is wat er kan, daarna wordt het teveel. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *