De ECHTE verhalen achter kokosolie

Kokosolie is, terwijl het zowel negatieve als positieve aandacht krijgt, gekomen om te blijven. We lijken langzaam maar zeker te zijn overgestapt van marganine, halvarine en andere ( vloeibare) bakproducten naar kokosolie. Kokosolie bestaat al jaren, maar kreeg ongeveer 3/4 jaar geleden pas de echte positieve aandacht en werd populair. Aan kokosolie worden zeer gezonde voordelen toegeschreven. Maar is dit nu allemaal ook zo? 

Ongeveer 4/5 jaar geleden ben ik ook kokosolie gaan gebruiken, niet alleen voor mezelf, ook in mijn recepten. Ik werk lactosevrij/koemelkvrij. Kokosolie leek mij destijds een perfecte vervanger voor de roomboter, die ik gebruikte. Nog steeds gebruik ik met veel tevredenheid kokosolie, maar ben wel overgestapt naar een ECHTE kokosolie. Dit heeft even geduurd, omdat deze leveranciers werkelijk op één hand zijn te tellen, en je gewoonweg geluk moet hebben er tegenaan te lopen. Tussen mijn eerste pot kokosolie ( Aman Prana) van 4/5 jaar geleden en de pot “ de witte parel” kokosolie van nu zitten nog heel erg veel andere potten kokosolie. In deze 4/5 jaren zagen we een complete wildgroei opbloeien.

packshot-kokosolie-ontgeurd    kokos-ol-von-ktc-500ml

Vooral de varianten uit de toko hebben dezelfde voedingswaarden als een pakje croma…..

Niet alleen de voedselindustrie wil een graantje meepikken van de populariteit, ook andere uitbaters ( toko’s en buitenlandse winkels) die eigenlijk al jarenlang potten kokosolie in een stoffig hoekje hebben opgestapeld, zijn gaan profiteren van de kokosolie-trend. Met gevolg, dat een complete wildgroei is ontstaan waarin niet al te beste soorten worden aangeboden, voor soms zeer hoge bedragen. 

Juist deze wildgroei heeft ervoor gezorgd dat er ontzettend veel verwarring heerst rond kokosolie. Ook zijn er vreselijk veel varianten op de markt gebracht die de voedingswaarde hebben van een pakje croma. Om aan de inmiddels bizarre vraag te kunnen voldoen, zijn er snellere, massale producties ontstaan. En allen claimen van alles en nog wat op hun verpakkingen. Van 100% kokosolie tot “ koud geperst”. Verpakkingen bezitten prachtige vrolijke illustraties van mooie kokosnoten, en de verhalen zijn zo mooi dat je het direct wilt geloven. Wat klopt ervan? En hoe zit het nu met ontgeurde soorten? Een verhelderend artikel waarin alles op een rijtje wordt gezet.

HOE WORDT KOKOSOLIE GEMAAKT? 

Om hierop een antwoord te geven is zeer gecompliceerd, omdat kokosolie op ontzettend veel manieren gemaakt kunnen worden. Er zijn inmiddels ( om versnelde producties op gang te brengen) zo ontzettend veel processen, dat daar geen echt standaard antwoord op kan worden gegeven. Er is geen enkele methode, er zijn er inmiddels honderden. Alle fabrikanten hanteren zo hun eigen methoden. We kunnen wel een algemeen antwoord geven, hoe kokosolie in de basis wordt gemaakt. Deze worden gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot, ook wel copra genoemd. Na een droogproces ( wat buiten, binnen of machinaal kan gebeuren) wordt hier olie uit geperst en daar begint vaak de diversheid aan productie-methoden. Vanaf dit punt kan het of compleet worden vernietigd ( door verschillende bewerkingen) of het kan minder worden bewerkt of zo natuurlijk mogelijk worden doorgewerkt zodat voedingswaarden meest bewaard blijven. 

Daarnaast kan er worden gewerkt met jonge kokosnoten direct van de pluk, of met “ afval” copra kokosnoten. Deze laatste wordt enorm veel gebruikt voor de massale producties. Deze soorten komen we dan ook vrijwel overal tegen. Er zijn maar weinig fabrikanten die veel duurdere en minder winstgevende producties hanteren door met echte kokosnoten te werken. 

Als je je bedenkt, dat om één liter echte kokosolie te kunnen persen, er gemiddeld 12 kokosnoten nodig zijn, en deze drie euro kosten, kun je begrijpen, dat er voor de massa-producties wordt gekozen voor afval-kokosnoten. Deze zijn al in te kopen voor 50 cent per liter.  Er gaan nog erg veel andere kosten overheen, zoals invoerrechten, loonkosten en transportkosten. Een liter kokosolie wordt zo wel erg prijzig en niet winstgevend. Goedkopere producties leveren én een snellere levering, en meer winst op. 

Toch zegt verkoopprijs niets over de kwaliteit, omdat veel wordt gestunt met prijzen om de concurrentie voor te blijven. 

Er bestaan dus nogal wat soorten. Grofweg zijn deze te verdelen in:

1) geraffineerde ( bijvoorbeeld ontgeurd) kokosolie

2) virgin kokosolie

Geraffineerde soorten zijn meest gangbaar. Het gedroogde vruchtvlees wordt zodanig bewerkt dat er een vermindering van voedingswaarden ontstaat of nog erger: zo goed als geen voedingswaarden meer overblijven. Dit noemen we de “ RBD” methode. Dit betekent “ refined, bleached, en deodorized” in Nederlands vertaald naar geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. 

Hoe deze RBD gebeurt, is cruciaal. En dit wordt dus inmiddels onder honderdtal methodes gehandhaafd. Wat zeer uiteenlopende soorten oplevert, met minder goede ( bijvoorbeeld dat een soort iets minder antioxidanten bevat) voedingswaarden tot amper voedingswaarden. 

De virgin soorten worden na de droging minder bewerkt. Maar ook hier vinden we heel veel verschillende bewerkingsprocessen met een goede tot minder goede voedingswaarde. Het “ probleem” ligt hier bij het verhittingsproces. Dit wordt door versnelde producties vaak veel te hoog gedaan, terwijl het wel verkocht wordt als “ koud geperst”. Daarnaast gaan erg veel producenten slordig om met bestrijdingsmiddelen, waardoor er dus wel “ virgin” op het etiket kan staan, maar de pot vol zit met allerlei chemische stoffen. De naam “ virgin” is niet wettelijk vastgelegd wat betekent dat iedere fabrikant deze mag gebruiken. En dit erg vaak onterecht is. We vinden ook op veel potten de benaming “ extra vierge” , Dit is onzin, omdat deze term helemaal niet past bij kokosolie, maar bij olijfolie. Lees je dus “ extra vierge” dan gaat dit waarschijnlijk om een marketingtruc. 

We lezen op veel potten “ 100% kokosolie, koud geperst” . Veel fabrikaten geven aan dat zij koud persen, maar geven dit niet aan qua temperaturen waaruit de olie uit de pers komt. De temperatuur die bij het persen ontstaat heeft te maken met de drukhoogte van de pers. Als je deze vraag stelt aan een willekeurige kokosolie-fabrikant kan geen van deze je dit vertellen. En daar ligt dan ook de crux, waar het fout gaat. 

WAT IS COPRA PRECIES?

Copra wordt verkregen door de bast van kokosnoten te verwijderen, in stukken te breken en het vruchtvlees te laten drogen. Dit drogen wordt gedaan op de plaatsen waar de kokosnoten worden geteeld. Copra is anders gezegd het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. 

14971732_1153941884641360_461381070_o

Deze beschimmelde/verrotte kokosnoten worden gewoon gebruikt en verwerkt …..

Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd, heeft dit vaak veel te lang buiten gelegen. De kokosnoten worden ook sterk vervuild door alle invloeden van buitenaf. Bovendien beschimmelen ze omdat ze niet in een droge ruimte worden bewaard. Ze zijn tevens zeer toegankelijk voor insecten, vogels, ongedierte en dieren die in een land aanwezig zijn rondom de plantages. 

Het eindproduct van deze processen geeft een kokosolie met een zeer bruine grauwe waas. Door deze te raffineren en te ontkleuren verkrijgt een kokosolie een spierwitte kleur. Dit wordt gedaan omdat wij graag een witte kokosolie zien. Dit verkleuren gebeurt onder een grote verhitting, wat ervoor zorgt dat alle voedingswaarden zo goed als volledig verdwijnen. Je bent anders gezegd net zo goed af met een pakje croma. Vanaf dit punt is ook voor zowel de opkoper ( fabrikant) als de consument niet meer te achterhalen of de kokosolie gemaakt is van beschimmelde en verrotte kokosnoten. 

Fabrikanten zijn uiteraard niet zo guitig als het komt op informatie verstrekken van hun bronnen. Dit zien we vooral terug op de verpakkingen. Er staan soms wel vijf of meer gezonde claims af te lezen, terwijl de werkelijk nuttige informatie achterblijft of wordt afgedaan met “ 100% kokosolie’. 

Je kunt er prat vanuit gaan, dat 90% van de kokosoliën die in Europa onder duizenden labels worden verkocht, een copra kokosolie betreft. Omdat er zo weinig tot geen ( juiste) informatie valt af te lezen op een verpakking, en de fabrikant zelf ook de lippen stijf op elkaar houden, is het erg lastig voor een consument om een copra variant te herkennen. Er zijn erg weinig fabrikanten die hun hele proces van kokosnoot tot kokosolie blootgeven, er valt dan ook erg veel te verbergen…Copra kokosnoten worden zowel voor ontgeurde als koud geperste varianten gebruikt. De verhalen van fabrikanten, dat copra enkel gebruikt zouden worden voor ontgeurde soorten is een fabel. 

Er zijn enkele fabrikanten die wel met jonge verse kokosnoten werken. Een bekende fabrikant is Aman Prana. Maar ook in dit bedrijf wordt er niet altijd netjes omgesprongen met de kokosolie. Zo wordt de kokosolie in plastic vaten getransporteerd, wat de kwaliteit achteruit doet gaan. Door massalere producties is de kokosolie, ondanks de verse kokosnoten en betere producties, minder gezond dan echt zuivere kokosolie. Aman Prana is echter wel het enige merk, die een eigen plantage heeft en zijn kokosnoten direct vanuit Sri Lanka naar Europa transporteert. De afkomst van de kokosnoten zijn dus wel bekend. Bij navraag en onderzoek kwam ik bij geen enkel ander merk op de informatie dat deze eigen plantages bezaten. 

url

KOKOSOLIE EN DE PHARMACEUTISCHE INDUSTRIE

Er is nog iets zeer opmerkelijks. Via mijn bron* heb ik het zeer indrukwekkende verhaal gehoord, over de invloed van de farmaceutische industrie. Deze is van zeer grotere invloed, dan wij denken, of doen vermoeden. Er bestaan namelijk ook medicijnen, die worden gemaakt met kokosolie. Deze worden ingezet tegen ziekten als Alzheimer, en Parkinson. Ook worden er erg veel voedingssupplementen van gemaakt. Wat er precies gebeurt, is dat de geperste kokosolie vanuit landen als Sri Lanka, de Filipijnen, en India worden gehaald. Vervolgens worden voor de farmaceutische industrie alle waardevolle voedingsstoffen uit de olie gehaald. Daar worden de capsules van gemaakt. Wat overblijft is “ copra-afval”. En deze afval…..wordt opgekocht door de vele fabrikanten, waar wij nu al die talloze potten kokosolie van kunnen kopen. Aan deze afval worden aroma’s en andere stofjes toegevoegd, om zo een echte kokosgeur, en/of kokossmaak te verkrijgen. En hebben we feitelijk een soort wisselwerking. De farmaceutische industrie haalt alles uit de kokosolie om te gebruiken ter bestrijding en tegen ziekten, maar anderzijds maken zij ons ook zieker, door het afval door te verkopen. Afhankelijk van een merk, en wat eraan is toegevoegd, kan kokosolie dus ongezond zijn. En is een pakje croma daadwerkelijk écht gezonder. Vooral de ontgeurde varianten zijn 9 van de 10 x gewone afvalproducten. Hoe goedkoper een pot kokosolie ( vierge of ontgeurd) wordt aangeboden, hoe meer kans dat het om deze afval gaat. Al wil ik ook hier weer de kanttekening zetten dat prijzen door fabrikanten zelf gemaakt kunnen worden en deze kunnen verschillen terwijl het om hetzelfde afvalproduct gaat. Die 90 %, waar ik het eerder over had, bestaat uit deze meuk. Mag het duidelijk zijn, dat al deze “ wildgroei-merken” verre van gezond zijn. En kunnen juist veel schade aanrichten aan de gezondheid. 

ONTGEURD

Omdat veel consumenten niet zo erg van de kokossmaak en geur houden, zijn er ontgeurde varianten. Dat zijn feitelijk, zoals je eerder hebt kunnen lezen, afval-producten. Hoe Aman Prana zijn ontgeuring hanteert is mij niet bekend. Om kokosolie te ontgeuren zijn er bewerkingen nodig. Hier ontkom je niet aan. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gedaan, maar meest gebruikte methoden zijn de chemische, met oplosmiddelen, en de mechanische,waarbij stoom wordt gebruikt.

De ontgeuring via waterdamp is minst schadelijk en meest natuurlijk gebleven. En behoudt het zo ook de meeste voedingwaarden. Echter: bij ontgeuring, in welke vorm dan ook, gaat er altijd wat aan voedingswaarde verloren. Er worden stoffen gehaald uit het product die naast geur ook nutritionele waarden hebben en ook wordt er hete stoom gebruikt. Dit heeft altijd een nadelig effect. Maar met een mechanische methode is het verlies minimaal.

Het wordt een minder gezond verhaal als een product via oplosmiddelen wordt ontgeurd. Een veel gebruikt oplosmiddel die wordt toegepast is hexaan. Naast dat dit proces allerminst natuurlijk te noemen is zijn er ook kleine risico’s dat er resten kunnen achterblijven in de kokosolie. Dan gebruik je kokosolie toch een stuk minder fijn. Verzeker jezelf vooral van een mechanische ontgeuring als je voor een ontgeurde variant kiest.

De meest ongezondste manier van ontgeuren gebeurt ook met de copra methode, waarover je in een eerder artikel alles hebt kunnen lezen. Omdat alles via raffinage wordt vervaardigd zal het sowieso al zijn geur en smaak volledig verliezen.

HOE KOKOSOLIE ECHT GEMAAKT ZOU MOETEN WORDEN

Zoals je waarschijnlijk wel kunt begrijpen, loopt geen enkele fabrikant te koop met zijn of haar productieprocessen. Sterker: de plantages waar de kokosolie wordt gemaakt ( met name in landen als Sri Lanka, de Filipijnen en India ) zijn “ no tres-passing”  gebieden. Eigenlijk kunnen we de ECHTE kokosolie nauwelijks tot niet kopen in Europa. Er zijn maar zeer weinig fabrikanten/ ondernemingen in deze landen, die massaal kunnen produceren. In de landen zelf kun je deze ECHTE kokosolie wel volop kopen. Veel mensen maken voor privé gebruik zelf hun kokosolie. Om massaal te produceren zijn de gelegenheden te klein. Massaproductie breekt altijd wat af aan de puurheid en originaliteit. Daarom verschillen de potten van DE WITTE PAREL ook wat met die van AMAN PRANA. Massaproducties vinden dus plaats met copra kokosnoten, en grotere fabrieken, waar alles wordt gefilterd en verhit. Hoe zou kokosolie nu echt moeten worden gemaakt, om echt van de bekende gezonde voordelen te profiteren? Een overzicht :

1) De kokosnoten worden na de pluk vier-zes weken gedroogd. Daarna worden de rot geworden noten eruit gehaald. Dit gebeurt bij de massaproducties niet. De rotte, beschimmelde noten gaan gewoon gezellig mee in de verdere productie. 

2) Stap twee is het openmaken van de noten. Dat heet “ husken”. Op een zeer scherp mes wat in de grond is gezet, worden de noten gekraakt, en worden de pitten eruit gehaald. Wij noemen deze pitten kokosnoten ( de bruine). Meteen na het husken worden de pitten open gehakt. Dit gebeurt, omdat de noten anders zouden gaan rotten, ze bevatten erg veel water, wat in de felle zon ervoor kan zorgen, dat de noot barst. Het kokoswater wat vrijkomt bij het openbreken van de pit, wordt opgevangen. Dit wordt gedurende vier uren opgedronken. Na enkele uren is dit water al niet meer drinkbaar. 

3) Stap drie is het schrapen van de helften. Dit gebeurt met een soort machine. 

4) stap vier is het uitstrooien van de rasp op tafels. Bij de massaproducties gebeurt dit vaak gewoon op een stuk oud zeil op de grond, of zelfs gewoon op de kale grond.  Met alle gevolgen van dien: veel kans op bacteriën en ander gespuis van de grond kan het rasp aantasten. Dit wordt drie/vier uren in de felle zon gedroogd. En heb je al kokosrasp.

5) Na het drogen wordt het naar “ de perskamer” gebracht. Daar wordt onder toezicht van meters alles geperst tot olie. De temperatuur blijft onder de 55 graden.In de massaproducties wordt er meestal boven de 55/60 graden verhit waardoor alle voedingswaarden eruit gaan. . Na het persen komen er veel kleine vezels vrij. Deze moeten eerst zakken, eer het kan worden gefilterd. Dit “ zakken” duurt ongeveer een week.

6) Na het filteren wordt alles direct in glazen potten gedaan. Klaar voor de transport naar Nederland. 

Zoals je ziet, gaat het er heel anders aan toe, dan in fabrieken. En kan hierin geen massaproductie plaatsvinden. Dit zorgt er voor, dat een product zeer zuiver en inmiddels erg uniek blijft. 

ktc-kokosolie-500ml

MENGEN MET ANDERE OLIEN

Heel veel soorten kokosoliën worden naar alle waarschijnlijkheid gemengd met andere ( goedkope) oliesoorten. Dit kan echter enkel worden gespeculeerd, omdat er, net als heel veel andere zaken betreft kokosolie, geen onderzoek naar is en wordt gedaan. Ik ben door twee bronnen in Thailand benaderd, en zij vertelden dat dit op grote schaal gebeurt. Zolang er geen onderzoek naar wordt verricht, kunnen fabrikanten hun gang blijven gaan en ons deze gemengde potten voor duizelingwekkende bedragen blijven aanbieden. Zeker ontgeurde varianten en goedkopere varianten zouden flink vol zitten met andere oliesoorten en maar weinig met kokosolie terwijl er op de pot ” 100% kokosolie” staat af te lezen. Dit mag, omdat niets wettelijk is beschermd. Ik kon geen tastbaar bewijs vinden. Daarom blijft ook dit gegeven een vaag vlak tot het eens wordt onderzocht.

GEEN WET EN REGELGEVING

Als we naar een gemiddeld potje kokosolie kijken, vliegen de rooskleurige claims je om de oren.  Van ” 100% puur” tot ” koud geperst”. De fabrikant is niet verplicht om eventuele toevoevingen in productie te vermelden, zo blijkt na navraag. Ik was benieuwd, of er een wet en regelgeving was op kokosolie en heb dit in November 2016 bij het NVWA ( Nederlands Voedsel en Warenautoriteiten) neergelegd. Ik heb na maanden aanhoudend bellen en mailen pas in April 2017 een telefonische bevestiging gekregen dat er geen echte wet en regelgeving BESTAAT voor kokosolie. Iets wat ik zelf al vermoedde. Anders gezegd mogen fabrikanten van alles claimen op hun verpakkingen. En zijn sommigen daarin ook erg fanatiek.

IMG_0599

Deze fabrikant propt zijn etiket behoorlijk vol met kreten/claims waar je je wenkbrauwen bij op kunt trekken. Op deze pot ( foto) kun je bijvoorbeeld lezen dat de plantage grenst aan de zee, en de kokosolie daarom zeer rijk is aan mineralen zoals jodium. Dit is natuurlijk klink-klare onzin. Maar niet alleen worden fantasie claims bedacht. Ook de term  ” 100% kokosolie” heeft een zeer breed begrip. Omdat fabrikanten niet verplicht zijn productieprocessen te vermelden, kan er tussen de geleverde kokosolie in vaten vanuit bijvoorbeeld Sri Lanka, India of Thailand en het eindproduct in de pot bij jou in je keukenkast erg veel meuk zitten. Bleken kleuring, toevoegingen van geur/kleur en smaakstoffen….De speeltuin is oneindig voor de fabrikant.

Op ” koud geperst” staan ook geen wet en regelgevingen. Dit gebeurt wel bij olijfolie. Maar voor kokosolie gelden er ook geen wetten en regels wat het mogelijk maakt om het te pas en te onpas op potten kokosolie te vermelden, terwijl de persing op veel te hoge temperaturen gebeurt. Er is totaal geen controle op. De persing gebeurt in de landen van afkomst. Er zijn maar erg weinig plantages waarbij dit correct gebeurt of waar dit wordt gecontroleerd. Na persing valt het nauwelijks nog te controleren, mits de vetzuren laboratorisch worden onderzocht ( de aanwezigheid daarvan) Kokosolie moet altijd worden geperst. Dit volstaat met ” vierge”. Door ” extra vierge” op de pot te vermelden worden er meer potten verkocht omdat extra vierge een goed en gezond imago heeft dankzij de olijfolie. Voor kokosolie geldt dit niet en berust het op pure marketing. Ik heb het NVWA  gevraagd of hier geen wet en regelgevingen op kunnen komen, maar dit moet ik zelf gaan organiseren. Kamervragen laten stellen, petities tekenen…..Het is een hele klus, om dat voor elkaar te krijgen.

Aanvulling juni 2017:

In November 2016 heb ik de vragen neergelegd bij het NVWA. Ik ontving afgelopen dinsdag dan eindelijk bericht, ruim zeven maanden later en vele mailtjes en telefoontjes verder. Dit is wat zij te melden hebben:

Schermafbeelding 2018-08-09 om 05.32.13

Wat er eigenlijk wordt gezegd, is dat er geen echte wet en regelgeving bestaat voor kokosolie, en deze vaak dan ook over één kam wordt geschoren van de wet en regelgeving voor olijfolie. Wel wordt er op toegezien, dat er geen misleiding plaatsvindt, en dat de producten voedselveilig moeten zijn. Maar dat is standaard, en niet specifiek gericht op kokosolie.

 

The good, the bad, the ugly

Wil je meer informatie?

KOKOSOLIE, IS DAT NU WEL OF NIET GEZOND?

KOKOSOLIE….DE FEITEN OP EEN RIJ

VIJF HERKENNINGSPUNTEN OM EEN ZUIVERE KOKOSOLIE TE HERKENNEN

VRAAG EN ANTWOORD OVER KOKOSOLIE

117 Reacties op “De ECHTE verhalen achter kokosolie

  1. Monique, je bent fantastisch! Al die moeite die je doet en dat je die deelt!
    Voor mij is de voedingsindustrie een groot doolhof waar ik regelmatig zo niet altijd in verdwaal…(weet niet of dat correct nederlands is)
    Ik noem het ronduit verschrikkelijk.
    Meer woorden kan ik er niet aan toevoegen.

    • ik gebruik altijd voor te bakken en braden een goede kwaliteit, ”maar neem voor gezichts-scrub een wat minder kwaliteit, want die meng ik met baking soda (zuiveringszout) voor een lichaam, en gezicht scrub.

    • Helemaal met je eens Frankie! Super, dat je het allemaal zo goed uitzoekt Monique????

    • Helemaal met Frankie eens! Wat ontzettend waardevol dat je het allemaal uitzoekt Monique: chapeau????

    • Dank je wel voor je onderzoek en het delen!! Ik weet dat hier veel tijd in gaat zitten maar het is zo fijn dat er mensen als jij zijn die de moeite daarvoor nemen! Wat een criminele bende is het toch……

  2. De Witte Parel is inderdaad een geweldig fijn product! En inderdaad, als je de pot open doet: heerlijke verse kokosgeur. Helaas ben ik doordat ik de DWP gebruik nu weer genoodzaakt om met olijfolie en roomboter te werken want de kokossmaak- en geur leent zich niet voor elk gerecht/recept. Gelukkig wel in de havermoutpap iedere ochtend!

    • Ik dacht dat ik DWP had maar ik ben in de war. Ik gebruik het van Naturland Fair (Olmuhle solling) en die is van Bart en niet van Bert, zie: http://www.kokosolienederland.nl/over-ons. Maar beiden zitten wel in Noord-Holland: de ene in Hoorn en de andere in Alkmaar/Broek op Langedijk.

      • Die gebruiken wij ook en heel tevreden. Ben ook benieuwd hoe deze in dit verhaal scoort.

    • Deze gebruik ik ook, ben net als Willie erg benieuwd of deze net zo goed is als DWP, bedankt.

  3. Bedankt Monique,

    Altijd als een product ineens een enorme hype is, heb ik mijn twijfels. Gebruikte het eigenlijk alleen voor mijn huid en haar. Was juist op zoek naar een goede voor het meer voor het eten te gebruiken. Maar ik blijf na dit gelezen te hebben bij een goede olijfolie, roomboter en lijnzaadolie.

  4. Ik gebruikte ook altijd een goede kwaliteit cocos olie, omdat het heel gezond zou zijn. Ik kon nergens, maar dan ook nergens iets negatiefs over cocosolie vinden. Behalve dan i.d.d. over de slechte kwaliteiten met schimmel.

    Nutritionfacts.org is een organisatie die zich bezig houd met het verzamelen van onafhankelijke studies over voeding. Toen ik het you tube filmpje “is coconut oil healty?” Van nutritionfacts.org zag, ben ik gestopt met cocos olie gebruiken.

  5. Mooi artikel heb je weer geschreven met veel informatie. Ik koop altijd die van aman prana en die bevalt heel goed. Ben nu wel erg benieuwd naar die van de witte parel.

  6. Ik heb hier een pot van Aman Prana waarvan de inhoud toch wel erg wit is. Als je door de pot kijkt lijkt de structuur heel grof, luchtbellen?

    • dit is mogelijk, indedraad. Zoals ik in mijn artikel aangeef, hanteert AP ook een massalere productie wat de kwaliteit nooit goed doet. Goed opgemerkt van je, overigens!

      • Welke cocosolie is wel aan te raden?
        Een collega gebruikt het om gezondheids redenen, vind het zo erg voor hem nu ik dit lees .
        Met vriendelijke groet lydia

        • Wat mij betreft maar eentje: de kokosolie van ROYAL GREEN.

          • ik zie ook Perfectly pure virgin van H&B staan, dat lijkt goed en goede revieuws, echter op hun eigen site. durf het niet eens meer te kopen nu je woorden, dat het gros eigenlijk ongezond is!! Royal green zou goed zijn, maar aman prada dan?? die is erg duur, maar is die ook al niet goed?? Ik ga gewoon in roomboter, olijfolie etc bakken, want ben te erg geschrokken… Graag reactie op mijn mail adres als je zou willen… mvg

  7. ben ook heel erg benieuwd naar je oordeel over de
    Biologische kokosolie van KokosolieNederland
    = van Nucifera Health & Quality BV,
    komt ook van de Filipijnen,
    is ook koud geperst,
    maar over waardes wordt niet gesproken

    • Je kunt zelf ook de klantenservice bellen, en vragen of er een eigen plantage is, waar de olie wordt verwerkt 9 in nederland?) en of er copra wordt gebruikt. Helaas zullen ze nooit prijsfgeven hoe het echt zit, maar wellicht levert het je wat handvaten op om verder te zoeken naar de ware achtergronden. Succes!

  8. Ik moest zo wennen aan de kokosolie uit de winkels. Mijn oma maakte altijd verse kokosolie. Met een mooie kleur en een fijne smaak. Heel anders dan fabrieksolie (ook de niet ontgeurde olie). Ik ben daarom erg zuinig op de selfmade kokosolie.

      • Lieve Monique, heel hartelijk dank voor de kokosolie de waarheid vertellen. Super!

    • Lieve Imc, mijn oma en ik zelfgemaakte altijd verse kokosolie mengen met bloemen of met alöe vera voor haarmasker alleen. Ik was erg verbaasd dat iedereen dagelijks kokosvet om in te bakken en om brood te smeren terwijl copra kokosolie of palm kokosolie in Indonesië gebruikt als motorolie. Ook kokoswater, wij drinken kokoswater van jonge kokosnoten van de boom direct, niet van de oude kokosnoten

    • Ik heb ook vaak omega&more; vroeger zat daar een boekje opmet info over de oorsprong. Ook weleens aman Prada gehad maar merkte geen verschil (behalve de prijs). Had toevallig nu eens hanoju geprobeerd en had zelf zonder dit artikel al geconstateerd dat ie me niet goed leek! Idd hard en brokkelig; geeft mij het gevoel dat er transfer oid in zit

  9. Wat heftig en waarom is het zoals het is?
    Willen we niet betalen voor wat de natuur ons geeft of…………..Ik gebruik zelf niet de duurste maar ook geen goedkope ontgeurde in plastic verpakte olie. Ik heb zo juist een mail gestuurd naar voorheen de Tuinen over het merk Perfectly Pure Coconut Oil. Ben benieuwd of ze reageren en wat dan het antwoord is. Ik heb een verwijzing naar jou artikel bijgesloten. Dank voor het onderzoek en het delen. Lieve groet Ingeborg

  10. Kunnen jullie de kokosolie van Body en fit ook testen?? Deze lijkt mij wel goed, maar er staat niet waar het vandaan komt.

  11. ons gezin gebruikt de kokosolie van Wouter de
    jong web:www.superfoodme.nl
    is deze dan wel goed?
    want deze komt ook van de filipijnen
    kunt u dat voor ons nakijken

  12. Zie dat op de pot van Aman Prana “extra. virgin” wordt gebruikt. Heb in het verleden div. soorten olie gebruikt voor de gezondheid van en waar AP aardig op inspeelt en voor een pittige prijs. Resultaat…?? ben nog steeds aan het zoeken…div. mensen in mijn omgeving met verschillende verschijnselen dit produkt aangeraden en zelfs zelf betaald onder niet goed geef dan maar terug garantie. Tot op heden geen resultaten geboekt. Dit in tegenstelling tot de aromatische olie die ik gebruik met redelijke tot uitstekende resultaten. Maar het ging dus om het stempel “extra virgin”dat bij olijf olie gebruikt wordt,… lol.
    groetjes,
    gerrit

  13. wij komen ierder jaar in SRI laka,
    de mensennverkopen daar hun eigen kokos olie vloeibare vorm. niets geen meuk
    van de rest wordt van alles hergebruikt!

    Mar het vreemde is dat bijna iedereen of vele verhoogd cholesterol hebben?
    de medischi zijn , nu bezig of de olie echt wel zo gezond is want alle fetten die stillen stollen ook in het lijf .
    en eten veel vis en rijst met groente

    • cholesterol wordt niet veroorzaakt door vetten. cholesterol is een goede stof die in het lichaam thuis hoort. alleen als men ontstekingen heeft in de bloedvaat
      wanden dan blijft die cholesterol daar aan plakken en krijg je verstoppingen dus het is zaak om een zo basisch mogelijk dieet te hebben.
      misschien hebben ze op de Filipijnen geen last van dat hoge cholesterol

    • Inderdaad Nicolet verwoord het goed. Er schijnt geen goed en slecht LDL en HDL cholesterol te zijn. Cholesterol beschermd de aderen, maar slechte vetten als in margarine etc en zeker transvetten daar moet je voor oppassen

  14. het is een mooi verhaal , alleen die laatste zin ., bron de witte parel,. is dat geen belangenverstrengeling ,. had dit misschien beter door een onafhankelijk persoon laten doen ., ga t voortaan wel zelf maken

    • Bert Droog IS onafhankelijk. Hij werkt en woont al ruim vier jaar in Sri Lankas en ik heb hem gevraagd te vertellen over zijn bevindingen. Ik promoot DWP niet opzettelijk, maar op FEITEN gebaseerd. Als het een slechtere kwaliteit was, had ik dit zeker vermeld. Ik ben hierin zeer kritisch.

      • En als de andere leveranciers wel transparant waren geweest dan was dat vast ook wel vermeld. Misschien worden ze nu wakker geschud en worden ze merr open qua info. Ben benieuwd naar deel 2

      • Een tijdje geleden dit merk gekocht maar na een aantal dagen smaakte de olie al ranzig. Geen idee hoe dit zou kunnen!

    • dat dacht ik inderdaad ook toen ik het artikel las, goed dat ze zegt dat het niet zo is, maar leuk om het een keer zelf te maken. Lukt dat? ik wil het ook wel een keer zelf maken. tips zijn welkom.

    • inderdaad is bert droog onafhankelijk, we zijn namelijk in januari in sri lanka geweest en hebben daar het fabriekje van bert bezocht, we kregen een rondleiding en hebben met eigen ogen gezien dat alles eerlijk en zuiver is! wij willen in ieder geval niets anders meer dan DE WITTE PAREL!!

  15. Hoi Monique, Ontzettend bedankt voor de informatie!

    Ik dacht dat ik na lang zoeken een goede had gevonden, de kokosolie van Body & Fit: https://www.bodyenfitshop.nl/superfood/kokosolie/body-en-fit-superfoods/kokosolie-extra-virgin/

    Ze zeggen: “Extra Virgin Kokosolie is de absolute topper onder de kokosoliën. Heerlijk bakken, wokken en braden doe je vanaf nu met Body & Fit kokosolie! De olie is 100% biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst. Geen bewerkingen of toevoegingen, niet ontbleekt, of ontgeurd.”

    Maar nu lees ik jouw artikel en komt het meer overeen met de meuk, het product is namelijk wit, brokkelig en vol met gaatjes. Ook ruikt het behoorlijk naar kokos. Ik heb ze een mail gestuurd met de vraag of het werkelijk wel een goed product is. Dit is hun reactie:

    “Onze kokosolie is biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst. We hebben ook een Europees biologisch keurmerk op de verpakking van de kokosolie. Skal Biocontrole zorgt ervoor dat biologische producten ook daadwerkelijk aan de biologische wetgeving voldoen. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.”

    Ik vind het nog behoorlijk verwarrend, want wat moet ik nou geloven… Heb jij een idee?

    Groetjes Maud

    • Ja, die van Body en Fit gebruik ik ook altijd. Zowel in de keuken als voor op de huid. Ben ook in vertwijfeling. Gezien de lage prijs en verschijningsvorm zal het wel niet goed zijn. Mijn vraag is ook of het schadelijk is. Ik heb nog 3 potten staan. Moet ik die nu weggooien?

      • even geduld…ik ben erg hard aan het werk aan het tweede artikel!

  16. In hoeverre vind je die andere soorten kokosolie ook een slecht product om te gebruiken?
    Hiermee bedoel ik dus schadelijk voor de gezondheid.

  17. ik waardeer heel erg jouw pogingen om mensen in te lichten over goede merken kokosolie. Maar als ik dan onderin lees dat de bron van de informatie komt van De Witte Parel, dan vraag ik me toch serieus af in hoeverre jouw informatie objectief is.

    • zeer objectief. Bert Droog loopt al ruim vier jaar mee in ” de wereld van de kokosolie” en heeft voordat hij zelf begon te produceren, heel veel research gedaan in Sri Lanka. Daarom weet hij er ook veel over te vertellen en heeft hij ook foto’s kunnen maken op plekken waar niet gefotografeerd mag orden omdat de misstanden niet naar buiten gebracht mogen worden. Dat Bert zelf kokosolie produceert, heeft met deze informatie NIETS te maken, al mijn woorden over DE WITTE PAREL kokosolie zijn uit eigen, oprechte, pure enthousiasme en ervaringen. Bovendien zit de kokosolie gewoonweg goed in elkaar en zijn er geen geheimen over de producties., wat je ook met foto’s en al in het artikel ziet. Bij de informatie zit dus voldoende fotomateriaal. Daarnaast heb ik zelf heel wat research verricht, heel veel fabrikanten benaderd. Zij vertellen allen een standaard verhaal, die je. als je het naast de beweringen van bert legt, helder worden. Het is geen zuivere koffie. Ook heb ik zelf erg goed de verschillende soorten onderzocht en beoordeeld. Er zijn echt degelijk veel verschillen, en als je deze bevindingen ook naast elkaar legt maakt 1+1 al snel twee.

      • Mijn diepe respect voor je goed onderbouwde verslag. Je hebt me verduidelijking gebracht.

    • dat is echt ontzettend moeilijk te traceren. Dit gebeurt volgens mijn bron in sri Lanka wel in de Filipijnen, maar in zijn omgeving heeft hij het goddank nog niet gezien.

  18. Hallo Monique,

    Mooi en uitgebreid artikel!

    Het merk dat ik mis in dit hele verhaal, en waar ik zelf heel tevreden over ben, is het biologische Cocoya Health van Nataos/ Ojibwa De Roeck (Moerzeke-Belgie). Dit is volgens mij een zeer zuivere kokosolie.

    • Hai Daniella!
      Ik heb in dit artikel een aantal willekeurige varianten beoordeeld. Ik heb na het publiceren van dit artikel echter zo gigantisch veel zelfde vraagstellingen ontvangen als het jouwe, dat ik besloot een extra artikel te gaan schrijven, waar ik nu hel erg druk mee bezig ben. Daarin beoordeel ik zoveel als mogelijk bekende varianten! Het artikel volgt!

      • Fijn dat u daar zoveel werk van maakt. Als er veel geld valt te verdienen zijn veel fabrikanten niet te vertrouwen en de klant is vaak een leek op het gebied van kwaliteitsherkenning. Ik gebruik op het moment omega % more. Ik hoop dat dat merk ook onder de loep wordt genomen in uw tweede artikel.

  19. Dank Monique voor je uitgebreide verhaal. Ik ben wederom zeer ontgoocheld dat we alsmaar belazerd worden door de voedselproducten. Hebben ze dan geen greintje verantwoordelijkheid? En waar is de overheid? In een land wat barst van de regels zou men toch veel meer aan voedsel veiligheid moeten doen via regelgeving, temeer omdat er alsmaar geroepen wordt dat de kosten in de gezondheidszorg de pan uitrijzen. Preventie blijft het sleutel woord. Hoe kunnen wij gezond leven als blijkt dat we aan alle kanten jn de maling genomen worden? Het is te gek voor woorden dat je telkens uitgebreid onderzoek moet doen om gezond voedsel te vinden. Dat zou standaard in de winkels behoren te liggen.

    • ik hoorde van een man die veel van de voedingsindustrie wist, dat roomboter het meest pure is dat er bestaat!!

      Ik haal het bij een boerderij met winkel, waar zuivel verkocht wordt.

      Ik ga meer bakken met roomboter, evt gemengd met olijfolie, als dat kan, maar ik ben na jaren en jaren kokosolie vol overtuiging te hebben gekocht, een beetje klaar ermee, Monique waarschuwt terecht denk ik voor vele troep op dat gebied.
      Schande dat de overheid niet meer doet op dit gebied.

  20. Wat een duidelijk en helder verhaal over kokosolie, goed dat je dit hebt onderzocht en zo goed op papier hebt gezet. Helaas vond ik de kokosolie die ik verkoop via http://www.cocomoon.nl niet in je verhaal terug, maar ik ben ook niet zichtbaar in de supermarkt en inmiddels ook weggespeeld door alle grote spelers die er op zijn gedoken nadat ik het geïmporteerd heb in 2011. Ik ben zelf in dat jaar tijdens een vrijwilligersproject in de Filipijnen bij een kokosolie fabriekje met dit product in aanraking gekomen, heb gezien hoe het daar op de ‘juiste’ manier wordt geproduceerd (alles met de hand, met gebruik van verse kokosnoten en zonder toevoeging van geur- of geurstoffen of chemische stoffen en zonder verhitting). Ik stuur je met alle liefde een pot op en hoop dat je dan, net als ik, tot de conclusie komt dat dit de kokosolie is met de hoogste kwaliteit en in zijn meest natuurlijke vorm die je in Nederland kunt krijgen.

  21. Een ware openbaring. Eigenlijk zou er veel meer kritisch onderzoek moeten gemaakt worden door pioniers zoals Monique. Alvast interessante kennis opgedaan voor mijn tapaté aroma- and foodpairing kookworkshops. Bedankt Monique

  22. Super artikel! Ik ben idd ook heel benieuwd of je meer weet van t merk Natural Heroes..

    Ik heb vorige week hun kokosolie binnengekregen.. 9,99 voor 500 ml.

    Meent ook 100% puur te zijn en al maar na dit artikel ga ik toch twijfelen..

    Ze zijn nieuw in NL (ca. een jaartje) en wanneer je zoekt op kokosolie komen ze gelijk als hoogste naar boven op google.

  23. Hallo Monique, bedankt voor de waardevolle infos en je onderzoekwerk.
    Ik begrijp dat je nu veel vragen krijgt: is deze wel OK? En internationaal kan je daar al helemaal niet aan beginnen..
    Ik ben echter wel nieuwschierig , onze `Dr. Georg Bio premium kokosolie`wordt verkocht als rohkost, (rauw) niet geraffineerd, niet gedesoldoriert, niet gebleekt en niet gehard, er staat zelfs op de pot: in de eerste Koude persing bij zelfs 38 ! graden Celcius hergestellt. een laurinzuur gehalt van bis zu 59,42 procent.
    Komt uit de phillipeinen bij kleine boerderijtjes vandaan.
    Daar kan niets tegenop wat ik tot nu toe gevonden heb, (en ik heb ook veel kokosolies geprobeerd) hij smaakt en ruikt (zoetig kokosgeurtje) ook voortreffelijk. Ik betaal voor een liter 30 franken (zo`n 28 euro) Wat denk je? http://www.keimling.de kan je ze kopen (of in veel bio/reformhuizen hier in CH) of http://www.drgeorg.com

  24. Beste Monique, om alles zomaar af te doen als “meuk” zonder iets alternatiefs te geven stoort mij een beetje. Ik heb na heel erg lang zoeken deze https://www.amanvida.eu/nl/ontgeurde-kokosolie-kokovita-bio.html#!description kokosolie gevonden. Ontgeurd omdat ik de geur van kokosolie niet lekker vindt. Amanvida zegt hierover – zoals je ook kunt lezen op hun website – “Kokovita werd semi-industrieel geperst, ontgeurd maar niet gebleekt en verder geraffineerd. Daarom is Kokovita gezonder dan de meeste andere bio kokosolie maar minder gezond dan extra vierge.” Dat het misschien minder gezond is dan extra vierge daarmee kan ik mij verenigen. Volgens jouw schrijven zijn het allemaal leugens. Is dat zo?

    • Dag Tineke,
      Om te beginnen : waar heb ik geschreven dat Aman Prana ( aman vida, noble House) leugens vertellen? Daarnaast heb ik een tweede artikel geschreven over de soorten ( de kokosolie jungle…welke wel/welke niet?) waar deze kokovita in is opgenomen. Daarnaast wil ik niet commercieel zijn de betere soorten de hemel in prijzen, want ik wil hierin wel neutraal blijven. Ik geef mijn oordeel op basis van onderzoek en bevindingen. En betreft of de fabrikanten leugens vertellen….ik persoonlijk ben van mening, dat 90% dit zeker doet. Er wordt ontzettend veel gesjoemeld in de wereld van kokosolie waar de consument absoluut geen weet van heeft. Geloof mij, ik ben erg vreemde zaken tegen gekomen. Warme groet!

  25. Heel nieuwsgierig ben ik naar het merk Omega & More, pure kokosolie van biologische teelt met laurinezuur 43,2 gram. Koud geperst met een milde kokosgeur. 2220 ml ongeveer 30 euro.

    Is daar iets over bekend?

    Maria

    • zie ” de kokosolie jungle…welke wel/welke niet” ( blogs)

  26. Hoi Monique, de voedselbanken autoriteiten verbieden toch etiketten die niet waar kunnen maken wat erop staat? Da homeopatische en andere kruiden…. Zouden we die niet in kunnen schakelen om dit aan te kaarten?
    Dan DOEN we ook nog wat! Ik heb er zelf geen onderzoek naar gedaan, maar kunnen de krachten bundelen….( dit is wellicht heel idealistisch hoor)

    • wat een leuk plan! Helaas gaat dit niet zo eenvoudig. Ik ben nu al weken bezig om de claims ” extra virgin” en ” koud geperst” wettelijk boven tafel te krijgen ( voor kokosolie) maar blijkt dat dit gewoonweg niet bestaat….fabrikanten hebben dus gewoon vrij spel.

          • Ik wil dit best motiveren.
            Ten eerste erger ik me mateloos hoe jij de toko’s en buitenlandse winkels door de slijk haalt.
            Dat deze uitbaten, en wat al niet meer.
            Vergeet niet dat er vele buitenlanders die hier in Nederland zijn neergestreken, de kokosolie al jaaaaaren kennen,
            lang voordat jij nog geboren moest worden,
            en geen Nederlander er weet van had.
            Bij vele volkeren en bij de Aziaten zoals ik,
            is het gebruik van kokosolie ons met de paplepel ingegoten.
            En nee, de kokosolie verstoft niet in de toko’s en andere buitenlandse winkels.
            Dit is bij velen een al jarenlang dagelijks gebruik!
            En niet wij, de al jarenlang gebruikers profiteren van de kokosolie trend,
            dit doen mensen zoals jij!
            Want voor ons is dit al jarenlang dagelijkse kost.
            Verdiep je eerst eens beter in de toko’s, buitenlandse winkels,
            en vooral in de al jarenlange gebruik van kokosolie door mensen zoals van mijn afkomst.
            Ik heb dit eerder vermeld aan je maar niet wij, de Aziaten, toko-eigenaars en andere buitenlandse winkels zijn de uitbuiters,
            maar mensen zoals jij die er een hype van maken en de werkelijke afkomst en mensen die dit naar Nederland brachten een veer in de kont steekt.
            Want wat jij niet wist en niet rondbazuint is dat de toko’s en buitenlandse winkels dezelfde merken en kwaliteit van kokosolie waar jij het over hebt ook aanbieden.
            Maar dan wel de helft, en soms voor 2/3 goedkoper dan die gezondheidwinkels en jou merk!
            Wees eerlijk en verdiep je beter in de herkomst en al jarenlange gebruiken,
            en hou het vooral eerlijk.
            Als je zo’n vernietigende boodschap durft te verspreiden over de toko’s,
            wees dan ook zo’n held en plaats mijn boodschap.

        • Inderdaad Mikos,

          Allemaal lariekoek!
          Dit heb ik Monique geschreven op Facebook, hier en in haar mailbox aldaar;
          ———
          Ik heb je verhaal gelezen,
          kom dit verkoop praatje ook overal tegen.
          Echter vrij snel aan het begin van het verhaal staat het me al tegen.
          Vooral het gedeelte waar je het erover hebt dat toko’s en andere buitenlandse winkels uitbaters zijn, en profiteren.
          Ook dat daar de kokosolie in een hoekje staat te verstoffen.
          Ik weet niet waar je deze gedachte en gegeven vandaan haalt,
          maar als Aziatische en meerdere Aziaten, weten en gebruiken wij al jaren voordat andere het bestaan ervan af wist van de kokosolie.
          Ik ken het al mijn leven lang en dat is 50 jaar.
          Net zoals vele Aziaten en andere volken met mij.
          Dit staat echt niet in een hoekje te stofferen, en zeker van dergelijke goede kwaliteit.
          En uitbaters?
          Dacht het niet.
          De kwaliteit die op zovele webwinkels en gezondheidwinkels wordt aangeboden, is in de toko vaak stukken goedkoper.
          En dit gaat zelfs over dezelfde merken.
          Jammer dat je dit op zo’n manier te grabbel gooit.
          Terwijl meerdere dankzij de Aziaten en andere buitenlandse producten niet eens het bestaan ervan wist.
          Ik snap best dat dit een verkooppraatje is,
          ook is er zeker weten verschil van kwaliteit te koop.
          Maar om dit op zo’n wijze te doen, daar zet ik mijn vraagtekens erbij.
          Kijk gewoon goed rond en informeer je goed.
          De manier waarop jij ons Aziaten en de Aziatische toko’s te grabbel zet is schandalig.
          En ik neem je dit zeer kwalijk.
          Prima dat jij je artikelen promoot, maar hou het eerlijk

          • Jammer dat je zo denkt. Want ik gebruikte al lang de kokosolie van de toko. Maar ik kreeg wel last van mijn lever en kreeg de olie steeds terug. Ik dacht er niet zo aan omdat ik dacht dat het zo gezond was. Tot ik het artikel van Monique las . Toen ging er een lichtje branden!! En nu gebruik ik geen kokos olie meer totdat ik de goede gevonden heb. Jammer van zo’n goed en heilzaam product met zo’n bijzondere werkingen. Waarom moeten ze de dat nu zo verpesten?????

  27. Ik gebruikte tot nu toe de ontgeurde variant van de Ekoplaza. Deze wordt niet genoemd. Maar hij is wel ontgeurd en zit in een plastic bak. Het valt me wel tegen als dit ook ‘afval kokos’ zou zijn, omdat ik in een winkel als de Ekoplaza verwacht dat de producten natuurlijk gewonnen/geproduceerd en gezond zijn…:-(

  28. Ik heb jou verhaal trachten te lezen, echter vrij snel aan het begin stond het me al tegen.
    Vooral het gedeelte waar je het erover hebt dat toko’s en amdere buitenlandse winkels uitbaters zijn, en profiteren.
    Ook dat daar de kokosolie in een hoekje staat te verstoffen.
    Ik weet niet waar jij deze gedachte en gegeven vandaan haalt,
    maar als Aziatische en meerder Aziaten, weten en gebruiken wij al jaren voordat jij het bestaan ervan af wist al de kokosolie.
    Ik ken het al mijn leven lang en dat is 50 jaar!
    Net zoals vele Aziaten en andere volken met mij.
    Dit staat echt niet in een hoekje te stofferen, en zeker van dergelijke goede kwaliteit.
    En uitbaters?
    Dacht het niet.
    De kwaliteit die op zovele webwinkels en gezondheidwinkels wordt aangeboden, is in de toko vaak stukken goedkoper.
    En dit gaat zelfs over dezelfde merken.
    Jammer dat je dit op zo’n manier te grabbel gooit.
    Terwijl je dankzij de Aziaten en andere buitenlandse producten niet eens het bestaan ervan wist.
    Ik snap best dat dit een verkooppraatje is,
    maar om dit op zo’n wijze te doen is niet gepast!

    • ik ben, om te beginnen, niet 24 uur per dag on line om al mijn berichten weg te werken. Om zo snel en rap van leer te gaan vind ik wat overtrokken. Dan je verhaal:

      Ik begrijp heel goed, dat jij je aangevallen voelt in je eigen gebruik van kokosolie en dat je dit wilt verdedigen. Echter heb ik echt heel goed onderzoek en research verricht. Je hebt gelijk betreft het aanbod in webwinkels versus de toko. Dit schrijf ik ook in mijn artikelen. Omdat er veel onder PL wordt gewerkt, kunnen fabrikanten hun eigen prijs maken. Zo heb ik in drie verschillende toko’s ( ik woon in Rotterdam waar het krioelt van de toko’s) prijsverschillen gemeten van maar liefst vier euro. Voor exact hetzelfde potje, zelfde merk ( KTC) Dit bewijst hoeveel er wordt gesjoemeld, ook in jouw geliefde toko’s.

      Jij trekt je afkomst en de invloeden van Aziaten op kokosolie in de rest van de wereld zeer persoonlijk. Terwijl dit helemaal geen kwesties zijn die ik aankaart en naar buiten wil brengen in dit verhaal. Het gaat over de MISSTANDEN. Ben jij bijvoorbeeld ooit bij een plantage op bezoek geweest waar die rotzooi gemaakt wordt? De arbeiders werken daar bijvoorbeeld onder ermbarmelijke omstandigheden voor een habbekrats. Je haalt de tand des tijds ook aan, ik citeer ” ik ken het al mijn leven lang! 50 jaar!” Het klopt, dat het jaren geleden ook op traditionele manier werd gemaakt. Dit gebeurt nu niet meer omdat er aan veel vraag voldaan moet worden. De olie wortdt versneld geproduceerd, te hoog verhit, in plastic vaten naar Europa gebracht waar het hier in fabrieken ook verder wordt bewerkt. Dat is niet te vergelijken met dat potje verse olie van 50 jaar geleden.

      Ik hou geen verkoop praatje en ik vind je bewering dan ook wat overtrokken. Ik heb maanden gestoken in dit onderzoek. Ik verkoop niets, ik verdien niets, wat ik wil bereiken is dat consumenten niet meer worden besodemieterd. Ik vind het jammer, dat jij dit totaal anders interpreteert, maar dat respecteer ik. Warme groet.

      • De waarheid is de waarheid. Dit heeft niets met discriminatie te maken. De toko´s kunnen de volgende keer voor de beste kwaliteit kiezen en dit vermelden. De prijs is dan hoger van een potje en zo geloofwaardiger. Dan stromen de toko´s vol met mensen die weten dat daar goede spullen te koop zijn. Zo kun je een probleem heel erg snel oplossen!

  29. Ben erg benieuwd hoe het is afgelopen met de beschimmelde pot kokosolie die laatst werd aangetroffen door een van je volgers. Heeft het betreffende bedrijf nog gereageerd? Groetjes Maike

  30. Super bedankt voor deze info!. Petje af hoor. Hoe meer info we hebben over van alles en nog wat hoe beter!..

    • Je bedoeld vloeibaar gemaakte olie? Dat komt op hetzelfde neer helaas.

  31. Hoi Monique,

    Als ik het goed begrijp vangen ze het kokoswater op en drinken ze het binnen 4 uur op. Wat zit er dan in de pakken ‘kokoswater’ in de winkels?

    • zie link onderaan het artikel, even op klikken 😉

  32. Ongelofelijk Monique, te lezen hoe wij als consumenten met open ogen in de feeërieke potten- en etiketten-presentatie van de voedselindustrie tuinen. Dank voor je research en inzet. Ik blijf je onderzoek nauwgezet volgen!

  33. MONIQUE, BEDANKT voor je onderzoek. Ga er maar aan staan, al die fabrikanten en producenten bellen.
    Tof, Petra

    • ik heb al navraag gedaan. Kom er in een artikel later op terug.

  34. Is het testen van de kokosolie in een laboratorium al gebeurd trouwens? Ben erg benieuwd…

    • nee, dat is onwijs duur, en lastig. Dus ik vrees dat daar nog een sponsor voor gevionden moet worden….

  35. Kokos daar ben ik echt super dol op! Maar dan wil ik natuurlijke kokos en geen zooi waar ik super allergisch voor ben. Dus ik ben zó blij dat je dit onderzocht hebt! En zo duidelijk uitgelegd. Jammer dat de industrie zo veel verpest en geweldig dat er ook een klein aantal merken zijn die weten wat voeding en lekkernij inhoud. Die wil ik! Waar kan ik bijvoorbeeld de Witte Parel kopen?
    Hartelijke groet!

  36. Misschien een stomme vraag…

    De kokosolie mag niet tijdens de productie boven de 45 graden celcius worden verhit om de voedingsstoffen te behouden, maar tijdens het bakken met kokosolie kom je toch ver boven de 45 graden?

    Verliest het dan niet zijn voedingsstoffen?
    Wat maakt dan het verschil? 🙂

    Ben erg benieuwd.

    • Dan spreken we over een hitte/smeltpunt. De kokosolie is dan al geproduceerd. Het gaat bij het persen inderdaad om deze essentiële voedingsstoffen. Warme groet!

  37. Goedemiddag Monique,
    Fijn dat je dit allemaal uitzoekt en deelt. Er is alleen een vergissing gemaakt met de prijs van de kokosolie van de Aldi. Die is namelijk geen € 2,99 maar € 4,99. Gezien jouw bevindingen is zelfs één cent al teveel, maar ik wilde dit toch even aan je doorgeven.
    Groetjes van Jasperina

    • Dag Jaculine!
      Dank je voor de melding. Tijdens het schrijven van dit artikel kocht ik de pot echter voor de aangegeven prijs. Waarschijnlijk hebben ze de prijs slim verhoogd dankzij de hype…Warme groet!

  38. Hallo Monique,

    Bedankt voor je harde werk. Ik ben op het moment de weg kwijt in, zoals jij het zo mooi beschrijft: de kokosolie jungle. Ik volg een ketogeen dieet terwijl ik een beetje probeer aan te komen.
    Ik waardeer het dat je veel aandacht hebt voor duurzaamheid en kwaliteit. Ik begrijp echter een fundamenteel stuk in je artikelen niet: je zegt dat er slechte varianten kokosolie zijn met geen tot weinig voedingswaarden. Als ik het goed heb gelezen is laurinezuur de belangrijkste relevante voedingsstof in kokosolie. Als het goed is bestaat kokosolie voor meer dan 50% uit laurinezuur en is stabiel tot 175 graden Celsius.

    Kan je uitleggen of verwijzen naar uitleg hoe kokosolie gedenatureerd wordt? Gebruikt de producent zulke hoge temperaturen om schimmels en dergelijke te doden als ze met copra werken? Is er ergens terug te vinden welke temperaturen ze ongeveer hanteren?

    Ik zoek een duurzame, verantwoorde, gezonde, maar toch niet al te dure bron van vet (#veeleisend). I.v.m. mijn levensstijl wil ik 250 tot 275 gram vet per dag consumeren. Ik heb een plastic emmer “Biologische kokosolie – GEURLOOS” van merk Soma “Het beste van de natuur”, van oiltrade.nl o.a. verkocht bij denotenshop.nl. Deze heb ik nu helemaal op en ik maak me een beetje zorgen.

    Met vriendelijke groet,

    Wil

  39. Ik hoop dat mensen zich realiseren dat veel kokos door apen worden geplukt. Ze worden behandeld als slaven. Gestolen van hun moeder die ze vermoorden of in gevangenschap geboren worden. Dan 24/7 aan de ketting. Ze worden geslagen en hard afgetraind op de “monkeyschool” zodat ze snel en veel kokos gaan plukken.
    In de onderste link kun je een lijst vinden van merken die slaafvrije kokosolie verkopen.
    https://www.animalstoday.nl/wie-plukte-jouw-kokosnoot-mak/
    https://vatdblog.wordpress.com/2015/11/20/kokosnoten-en-slavenarbeid/

  40. Hoi Monique,

    Vol bewondering lees ik vaak jouw reviews, ik vind het geweldig dat je dit doet en ik neem altijd veel mee en geef veel van jouw adviezen door. Nu heb je in 2014 een bericht over kokosolie geplaatst en je gaf aan dat de RAW kokosolie van de AH bij de middenmoot paste en omdat ik ook op mijn portemonnee moet letten, leek mij dit een goed alternatief. Je wilt natuurlijk de beste, maar je moet ook keuzes maken.

    Nu lees ik hier echter dat dit product afval is. Ik gebruik het inmiddels al die jaren voor allerlei dingen zoals bakken, deodorant, bodycreme en noem het maar op, heb ook net weer drie potten gekocht en nu lees ik dit.

    Ik ben nu eigenlijk best bezorgd. Denk ik dat ik het aardig doe, blijkt dit dus helemaal niet zo te zijn.

    Groetjes, Yvonne

    • Dag Yvonne, om welke variant gaat het? Als ik in mijn eerdere blog heb aangegeven dat het om een middenmoot gaat, dan gaat het ook om een middenmoot. RAW zegt overigens niets. Dit betreft een marketingtrucje omdat de claim niet is beschermd en dus te pas en te onpas gebruikt mag worden. Warme groet!

  41. Wat een super interessant artikel weer Monique, bedankt! Ik weet het e.e.a. over kokosolie maar wat ik hier lees daar ben ik echt verbaasd over en een tikkeltje boos.
    Dat er zoveel met ons eten gerommeld wordt om er maar meer geld mee te kunnen verdienen, wat triest..
    Gelukkig dat er mensen zijn die zich hiervoor inzetten en hopelijk kunnen wij ook samen dingen veranderen.

    Zelf koop ik het liefst kokosolie tijdens mijn reizen bij kleine (familie) bedrijfjes waar ik soms ook het productie proces kan zien.

    Ik wou dat ik je artikel kon delen op mijn website, maar die is in het Engels. Mocht je (ooit) ook iets in het Engels schrijven, laat het me dan alsjeblieft weten!

    Ik ga me aanmelden voor je FB groep en kijk uit naar alle interessante dingen die je met ons deelt.

    Groetjes,
    Erika

  42. Perfectly Pure Virgin Coconut Oil Bio

    Ik gebruik al een hele lange tijd deze kokosolie maar nu vraag ik me toch echt af of deze wel of niet van een goede kwaliteit is.

    Hopelijk heeft iemand voor mij een antwoord.

  43. Hai Monique, je schrijft dat Amanprana een eigen traceerbare plantage bezit, maar ik lees net dit op hun website:

    ”Amanprana has opted not to own plantations. We believe that foreign-owned plantations contribute to poverty in developing countries. Gardens and lands belonging to families also frequently supply the food those families require. In exchange for the land, they are paid a wage that they must use to buy their food. The profits made by Western companies are taken out of the developing nation. The Amanprana Fair Trade project ensures that around 300 families in the Philippines and Sri Lanka are employed.”

    Gaat het om een fout in het artikel? Of is er ergens iets veranderd?

    Groetjes,
    Erika

  44. Beste Monique,

    Hartelijk dank voor al het werk dat je verricht hebt.
    Eerder heb ik op jouw website gelezen dat “Santa Maria 100% virgin coconut oil” 1 van de betere soorten is maar wel duur.
    Nu kom ik dit product niet meer tegen bij de kokosolie die jij aanraadt.
    Is er iets negatiefs mee of vindt je het gewoon te duur?
    Op buitenlandse websites heb ik over dit product veel goede zaken gelezen.
    Onder andere dat er nog enzymen inzitten en antioxydanten etc.
    Ik zou graag jouw mening willen horen over dit product.
    Alvast bedankt voor de moeite,
    hartelijke groeten, Mieke

  45. Kan iemand mij vertellen of kokosolie ook helpt tegen pigmentvlekken?

  46. Maar stel je koopt een goede dure kwaliteit kokosolie, om de reden dat hij niet boven de 55 graden is verhit en dus nog alle voedingswaarde bevat, vervolgens ga je er dan zelf mee bakken, frituren, dan word de olie alsnog hoog verhit, ver boven de 100 graden, dan zijn er alsnog alle voedingsstoffen uit door je eigen bereiding, dan had je net zo goed een goedkopere kunnen kopen.

  47. Hallo Monique,
    Wat goed wat je allemaal doet!
    En inderdaad zoals hierboven gevraagd wordt, stel je koopt een goede koos olie en je gaat erin koken hoe zit het dan met verhitting en vraag 2 waarom moeten het kokos vlees gedroogd worden? Ik las nl dat je zelf kokos olie kunt maken door het kokos vlees fijn te snijden en te blenden…..
    https://www.youtube.com/watch?v=h95fAV-SdDQ
    Ik neem aan dat dit niet goed gebeurd?
    Groetjes

  48. Ik zou ook willen weten wat de footprint is van de kokosolie. Onze gezonde hypes betreffen ook hier weer een product dat van de andere kant van de wereld moet komen.
    En neem je de arbeidsomstandigheden daar ter plekke ook mee? Wie betaalt de prijs voor onze gezondheid?
    Dat zou een compleet onderzoek zijn.
    Het zou fair zijn als die factoren ook in de prijs verrekend worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *