KOKOSOLIE….lees hoe het echt zit en koop geen afval meer

Alhoewel mijn zelf-onderzoek naar en rondom kokosolie al ruim acht  jaar duurt, en ik inmiddels een halve website vol heb staan met artikelen, blijven de vragen dagelijks binnen stromen. Het is een voorbeeld van de enorme populariteit, wat het anno 2024 nog altijd geniet. Kokosolie wordt nog steeds gezien als het meest gezonde alternatief op bakvet / bakproduct, bovendien is het 100% plantaardig, wat het voor de “ veganistische golf” een zeer interessant product maakt. Ook de voedsel en levensmiddelen industrie verdient flink aan kokosolie, zowel industrieel verwerkt als afgevuld in potten, flesjes en emmers.

Kokosolie is, in zijn meest zuiverste vorm, een gezond alternatief om mee te bakken, braden en verleent zich perfect voor talloze recepten als basis. Zeker in veganistische alternatieven wordt kokosolie te pas en te onpas als basis-ingrediënt gebruikt.

MEESTE ONGEZOND TOT ZEER SLECHT VOOR DE GEZONDHEID

Helaas is maar weinig wat op de markt verkrijgbaar is, zuiver. Echte, zuivere kokosolie vraagt namelijk nogal om wat investering. Zo moet de pers-warmte tijdens het persen van de olie onder een bepaalde temperatuur blijven die alleen kan worden gemeten met speciale machines / apparatuur. Deze machines moeten voldoen aan zeer strenge eisen van de ISO. Niet alleen apparatuur / machines, maar ook de kleinere zaken als vaten, emmers, buizen, glaswerk, enzovoort moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Zo moet alles waar de olie doorheen gaat zijn gemaakt van RVS. Hygiëne staat ook hoog op de lijst van de ISO. In de landen waar kokosolie wordt geproduceerd ( India, de Filipijnen, Sri Lanka ) is er nauwelijks tot geen budget om aan al deze eisen te voldoen. Er bestaan daarom wel 25 x zoveel meer “ rommel-plantages “ over de gehele wereld, dan plantages die onder ISO NORMEN werken.  Niet alleen werken deze plantages ongecontroleerd, ook zijn de werk-omstandigheden vaak schrijnend en worden mensen uitgebuit. Er overlijden bijvoorbeeld jaarlijks veel mensen die op zo’n plantage werken. Ze kunnen uit kokosnoot-bomen vallen tijdens de pluk, ze kunnen zich verwonden aan scherpe voorwerpen om de noten te “ husken “ ( = het openmaken van de noten met een zeer scherp mes) of kunnen overlijden aan teveel inademen van giftige stoffen die vrijkomen tijdens het verbranden van kokos-afval.
Hoe en op welke temperatuur de olie wordt geperst is een vraag. In sommige landen wordt de olie in grote wok-pannen onder een vuurtje verhit, andere plantages persen de olie in zeer slecht onderhouden machines, of zeer verouderde handmatig-bedienbare machines. De hygiëne laat vaak te wensen over. Er wordt niet gecontroleerd. Er zijn  vaak geen certificeringen of rapporten aanwezig. Deze olie wordt massaal geproduceerd om aan de grote Europese vraag te kunnen voldoen. Werkomstandigheden en kwaliteit van de olie is niet belangrijk. Dit wordt immers in fabrieken in Europa verder bewerkt. Zeker ontgeurde varianten kunnen uit pure afval worden geproduceerd, omdat dit na bewerking  / raffinage nooit meer is te achterhalen.
Ook wordt de olie meestal vervoerd in plastic vaten. Dit tast de olie aan, en kan zeker de kwaliteit beïnvloeden. De olie kan lang doen om in Europa aan te komen. Als de olie zo lang in plastic vaten zit, doet dit een enorme afbreuk op de kwaliteit. De vele plantages werken op deze manier onder de bovengenoemde omstandigheden. Er is nergens controle op, en de plantages zijn dan ook “ een diep weggestopt geheim”. De meeste plantages zijn niet traceerbaar en is verboden voor “ nieuwsgierige aagjes”. Er zijn maar weinig plantages die zijn te traceren, en die hun plantage gewoon openstellen voor bezoekers. Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met alle fabrieken. Die staan ook nooit te juichen als iemand een kijkje in hun “ keuken” wil nemen. Omdat wat daar gebeurt niet voor nieuwsgierige ogen bedoeld zijn.

VIRGIN EN COPRA

Er zijn vele plantages, die de zogenoemde copra kokosolie produceren, anders gezegd is dit afval. Daaronder kunnen we de verrotte en beschimmelde kokosnoten scharen. Dit wordt nooit weggegooid, maar wordt verscheept om in veevoeder verwerkt te worden. Deze copra-olie heeft geen vergunning nodig om te exporteren. VIRGIN kokosolie wel. Deze VIRGIN kokosolie wordt voor menselijke consumptie gebruikt, en heeft een vergunning nodig om te mogen worden gexeporteerd naar Europa. COPRA OLIE wordt zowel in Europa als in Nederland gemaakt, het afval ( verrotte / beschimmelde noten )  wordt na aankomst meteen gemalen en tot een olie gebracht. Dit noemen we raffinage.  Echter……het wordt niet alleen als veevoeder gebruikt, veel gaat ook door naar verdere bewerking om het geschikt te maken voor menselijke consumpties. Er is veel vraag naar kokosolie. Een vergunning aanvragen kost voor de vele plantages ook veel geld en als de prijs net zo goed wordt betaald voor copra ( afval) wordt er verder niet omgekeken naar hoe het verder wordt verwerkt. We kopen dus ook vrij veel afval, wat aanvankelijk is bedoeld om in veevoeder te worden verwerkt. Ook is het mogelijk dat veel van deze afval olie gaat naar de cosmetica industrie.
VIRGIN betekent, zoals je eerder hebt kunnen lezen, voor kokosolie niets. De naam VIRGIN is echter opgesteld om het onderscheid te kunnen maken in de landen van afkomst tussen afval en verse noten. Voor VIRGIN moet er een vergunning aanwezig zijn om te mogen exporteren voor menselijke consumptie. Daar wordt echter totaal NIET GEKEKEN naar pers-temperaturen. Tenzij er een PARAMETER-TEST plaatsvindt. Maar dit is niet verplicht, om de vergunning te verlenen. Een parameter test kan wat betreft kokosoliën meten hoe goed de zuiverheid is gebleven bij / na persing en de kwaliteit van de nog aanwezige voedingswaarden.  Anders gezegd: VIRGIN olie geeft enkel het ONDERSCHEID aan tussen afval ( copra ) en olie geschikt voor menselijke consumptie. Zelden ( zeg maar nooit…) wordt er een PARAMETER-TEST toegepast die op papier een gecontroleerde juiste pers-warmte kan weerleggen. Vraag er maar eens om bij je kokosolie-leverancier. Grote kans dat zij niet eens weten waar jij om vraagt.
Een gemiddelde vergunning kost zo’n 250.000 RS , wat neerkomt op zo’n € 1500 euro. Dit is in Sri Lanka gelijk aan een maandsalaris voor één werknemer voor acht maanden. Je begrijpt dat dit niet rendabel is en er heel veel wordt gesjoemeld.
Tenzij een fabrikant / leverancier zijn papieren ( rapporten, certificaten ) kan weerleggen, plus de traceerbaarheid van zijn plantage kan geven, en kan garanderen dat er onder ISO normen wordt gewerkt, kun je spreken van een 100% zuivere kokosolie. Helaas zijn dit zeldzaamheden. Probeer het maar eens. Kijk eens op jouw pot kokosolie ( uitgezonderd Royal green ) en probeer maar eens de plantage te traceren, de fabrikant te benaderen om naar certificeringen en rapporten te vragen…..deze kan een fabrikant nooit geven omdat deze er simpelweg niet zijn. De meeste fabrikanten werken onder een private labeling. Zij nemen kant en klare afgevulde potten af van de Europese fabrieken, plakken hier een label om, en rekenen hun eigen prijs en zetten er hun eigen nonsens op. Dit mag. Er is namelijk geen enkele wet en regelgeving op kokosolie. Fabrikanten weten zelf dus niet hoe de kokosolie wordt geproduceerd. En of het onder een juiste temperatuur is geperst. Dat laatste is meest cruciaal voor de kwaliteit en voedingswaarde van kokosolie.
Wordt olie te hoog verhit via persing, verliest het bijna al zijn voedingswaarden. En blijft er een bonkje dood-vet over. Deze persing moet dus zeer nauwkeurig worden genomen, iets wat zelden tot nooit gebeurt op plantages. Gevolg: vele potten dode olie die wij als malle pietjes kopen in de veronderstelling gezond bezig te zijn.  Ik heb eerder een zeer uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp. Daar laat ik ook andere deskundigen aan het woord. KLIK HIER om dit artikel te lezen.
We kunnen in principe kort en krachtig zijn: echt 100% zuivere kokosolie is nauwelijks verkrijgbaar. Als dit zo was, zou kokosolie onbetaalbaar worden, en de landen van afkomst het niet overleven. Ja, ook hier is het weer ALL ABOUT THE MONEY. Zoveel mogelijk winst behalen uit een hype. Dit gaat wel ten koste van de gezondheid van vele mensen.
Want al die potten kokosolie worden gezien als gezond. Kokosolie heeft een gezond imago. En in zijn 100% zuivere vorm kloppen al die mooie verhalen op internet ook. Maar daar wringt nu net ook de schoen. Er ZIJN nauwelijks zuivere kokosolie-soorten verkrijgbaar. Wat wij dus consumeren, is niet gezond. Ook wordt, vanwege de vele gezonde claims, vaak teveel per keer gebruikt waardoor het verzadigde vet-percentage gevaarlijk hoog op kan lopen. Wat we meestal eten is een dood bonkje vet. Bovendien: als je eens 100% zuivere kokosolie hebt geproefd, snap je dat de rest eigenlijk helemaal niets met kokosolie te maken heeft.

VEEL COWBOYS OP DE MARKT

Er zijn ontzettend veel potten  / emmers / flesjes kokosolie op de markt. Vrijwel alle flesjes zijn geéxporteerd naar Europa vanuit de landen, waar kokosolie veel wordt geproduceerd. ( Sri Lanka, India, Filipijnen) Omdat in deze landen de temperatuur nooit onder de 22 / 25 •C komt, wordt kokosolie daar in vloeibare vorm verstrekt. De flesjes zijn dan handig in gebruik. Kokosolie wordt in deze landen nét zo gebruikt als bijvoorbeeld olijfolie. Olijfolie kunnen wij hier alleen maar in flessen kopen, of in tinnen kannen. Kokosolie is in landen van afkomst meestal alleen verkrijgbaar in fles. Deze flesjes kunnen we veel vinden in toko’s, in supermarkten en andere winkels worden potten en emmers verkocht.
Al deze potten moeten natuurlijk worden verkocht. Etiketteringen, en informatie op websites van leveranciers worden daarom zo sprookjesachtig mogelijk gemaakt. Illustraties van prachtige hagelwitte kokosnoten, mooie verhalen, maar bar weinig tot geen achtergrondinformatie van afkomst en productie. Omdat het in Europa niet overal wettelijk is om de afkomst op de verpakking te vermelden, is de speelruimte groot om van alles te claimen. Daarnaast is er geen wet en regelgeving bekend bij het NVWA. Dit betekent in Nederland, dat iedere cowboy zijn pot op de markt mag zetten, er veel nonsens op mag zetten ( koud geperst ) zonder dat deze zijn gecontroleerd. Deze cowboys beleden momenteel de kokosolie-markt in Nederland.
Niet alleen is de informatie op de pot vaag, onvolledig en niet traceerbaar, ook de informatie op de meeste websites van leveranciers bestaan voor een groot deel uit sprookjes. Deze achtergrond informatie wordt meestal standaard gegeven door een PRIVATE LABELING leverancier. Dit zijn leveranciers, die alle potten, die in Europa zijn afgevuld en bewerkt, verspreiden. Iedere cowboy, ook jij en ik, kunnen deze batches inkopen. Het gaat om etiket-loze afgevulde potten. Er wordt een eigen label op geplakt, die wettelijk gezien  zou moeten  kloppen in voedingswaarde, en in Nederland is het verplicht dat de fabrikant zijn adres op de pot zet. De afkomst van de olie wordt ook meestal wel op de pot gezet, maar daar stopt het. Geen adresgegevens van een plantage, heel soms een adres van een private label-leverancier. In mijn zelf-onderzoek blijken er overigens veel “ dekmantel-websites” te bestaan die claimen private label-leveranciers te zijn, maar de echte zaken achter de schermen via andere websites worden gedaan. Ik heb ooit zo’n website achterhaald, het bleek ergens in een vage steeg te zitten, waar verder totaal geen activiteiten plaatsvinden. Op deze manier worden consumenten om de tuin geleid, dit geldt overigens niet alleen voor kokosolie. Adressen van fabrieken? Dit wordt nooit vermeld, omdat zij daar niet van “ potten-kijkers “ houden. Letterlijk en figuurlijk. Wat daar gebeurt blijft dus zorgvuldig achter gesloten deuren gehouden.
Als de geperste olie in vaten vanuit de plantages naar Europa worden geëxporteerd, is er een vergunning afgegeven. Dat heb je hierboven kunnen lezen. VIRGIN wil zeggen, dat het een olie is wat geschikt is voor menselijke consumptie. Het wordt inderdaad onder een bepaalde temperatuur geperst, maar daar is 9/10 totaal geen controle op. Zolang er geen rapport is te weerleggen dat de perswarmte op een juiste temperatuur is gebleven is het een wilde gok of dit daadwerkelijk is gebeurd. Een PARAMETER TEST kost in deze landen ontzettend veel geld, en wordt daarom ook nauwelijks toegepast. Wordt er gewerkt onder ISO norm, is dit standaard verplicht gesteld. Ook in Europse fabrieken gebeurt er veel met de olie. 100% kokosolie op de pot neerkrabbelen zegt helemaal niets over de werkelijke zuiverheid. Het zegt enkel, dat de olie wordt gemaakt uit kokosnoten. Maar zover is iedereen wel.
Websites dus, bijna alle informatie komt op hetzelfde neer. Extra Vierge, raw, koude persing, 100% natuurlijk, 100% puur, het zijn nogal wat claims die ons om de oren wordt geslingerd. De vraag blijft waar deze claims kunnen worden onderbouwd. Ik heb in mijn zelf-onderzoek oneindig veel fabrikanten en leveranciers aangeschreven, gebeld en benaderd. Niemand kon mij uiteindelijk rapporten overleggen, soms waren er certificeringen beschikbaar die alleen vertellen dt de olie zijn vergunning heeft gekregen. Daar kun je verder helemaal niets mee zolang de plantage niet te traceren is, om te bekijken hoe het er daar aan toegaat. Ook verdere productie wordt onder het kleed  gehouden. Bottom line: vraag je het een leverancier, zullen zij alleen maar hun eigen verkregen informatie verstrekken. Omdat zij net zoveel weten als jij een ik, als het aankomt op pers-warmte, traceerbaarheid en productie-processen….

POTTEN MOETEN VERKOCHT WORDEN

Iedere fabrikant wil uiteraard winst maken. Omdat vrijwel alle potten via een private labeling worden verstrekt, kan een fabrikant zijn eigen etiket samenstellen en zijn eigen prijs bepalen. Er worden ook wel merk-oliën vanuit het buitenland geëxporteerd, deze vinden we vooral in toko’s. Het merk KTC is hier een goed voorbeeld van. Dit merk is erg populair in de vele toko’s. In Nederlandse winkels en webwinkels vinden we echter 9/10 x een kokosolie onder private label. Het is goed mogelijk, dat je bij website A € 15 euro betaalt voor een pot, en bij website B voor exact dezelfde pot € 5 euro. De batches worden door heel Nederland verspreid ingekocht. Leveranciers maken soms ook hun eigen verhaal op een website. Ze vertellen bijvoorbeeld dat hij kokosolie 100% zuiver is en niet bestaat uit COPRA afval / resten. Of dat het gaat om “ rauwe” olie en koud geperste olie. Of dat de olie biologisch is, allemaal claims die de consument doet zwichten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, weten vrijwel alle leveranciers niet veel méér dan dat ze op een papiertje krijgen aangereikt, maar om te verkopen is een beetje overdrijven toegestaan.
Soms gaat dat vrij ver. Zoals deze leverancier beweert dat ontgeurde kokosolie 100% gelijk blijft in voedingswaarden m.b.t koud geperste virgin kokosolie. Dit is nonsens, of het nu chemisch of mechanisch wordt ontgeurd, er wordt iets uit getrokken, waardoor een vetzuur-samenstelling sowieso verandert. Ook wordt COPRA vaak aangehaald als “ the bad stuff “ terwijl ze geen flauw idee hebben of dit in hun eigen potten kokosolie is verwerkt. Zolang er geen rapporten aanwezig zijn blijft dit gissen. PS: nadat ik de leverancier erop heb aangesproken, heeft deze zijn tekst verbeterd.

100 % ZUIVER, REDELIJK, EN AFVAL

Vrijwel dagelijks ontvang ik vragen met foto’s van potten kokosolie, begeleidend met de hamvraag of ” deze goed is”. Als je al het bovenstaande goed hebt gelezen en begrepen, snap je beter dat dit onmogelijk is om te kunnen analyseren op een bloot oog. Daar moet je flink wat graafwerk voor verrichten, om de onderste steen boven te halen. Afgelopen jaren ( vanaf 2014 ) heb ik geprobeerd, om zoveel mogelijk potten te analyseren. waarbij ik de meest verkochte potten in Nederland ben nagelopen. Dit was naast zeer intensief en langdurig werk, ook bijna onmogelijk werk. Ik stuitte op veel éénzelfde en éénzijdige standaard informatie. Daarnaast kunnen fabrikanten veel ” verspringen” van pot naar pot , of beter gezegd batch naar batch waardoor de kokosolie telkens anders kan zijn in samenstelling, vanwege andere productieprocessen. Wat tegenwoordig ook veel gebeurt is dat leveranciers veel van elkaar overkopen, als een leverancier het voor gezien houdt en zijn voorraad kwijt moet. Dit gebeurde onlangs nog met een Duitse kokosolie, die werd opgekocht door het PL bedrijf achter onder andere ALDI. Deze potten, eerder verkocht voor gemiddeld zo’n € 25 euro, staan nu met een ander etiket bij de Aldi voor nog geen € 10 euro. Dit laat tevens zien, dat iedereen zijn eigen prijs kan bepalen.

Sterker: vaak worden prijzen flink aangeschroefd omdat de consument dan denkt een zeer goede kwaliteit te kopen. Waarom kost het immers anders zoveel? De prijs zegt NIETS. 

 

Alhoewel ik in 2014 heb geprobeerd een soort lijstje te maken tussen ” goed, slecht en bagger ” is dit onmogelijk, omdat de markt erg beweegt. Er wordt veel gespeeld met labels en prijzen. Zolang er geen enkele wet en regelgeving bestaat, en er geen controle is, blijft de markt van de kokosolie een grote speeltuin waar flink kan worden verdiend. Met de consument als inzet. Lijsten met analyses maak ik dan ook niet meer. Dit is naast veel nutteloos werk, ook niet realistisch meer omdat leveranciers met grote regelmaat veranderen. Het is logisch: als een leverancier ergens een veel goedkopere batch in kan kopen, zal hij gek zijn om dit niet te doen. De markt is afgelopen vijf jaar gigantisch gegroeid omdat de vraag groot is. En dat betekent ook een kokosolie-oorlog.  Lijstjes werken maar kortstondig, en verwarrend omdat ze jaren later nog op kunnen duiken. Ik heb daarom besloten om één zeer duidelijke stelling te maken. De achtergrondinformatie heb je hierboven kunnen lezen. Verder stel ik DRIE CATEGORIEN  voor:

100% ZUIVER

REDELIJK

AFVAL

100% ZUIVER

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, komen 100% zuivere kokosoliën eigenlijk nauwelijks tot niet voor in Nederland. Het vergt een enorme investering, die in de landen van afkomst erg lastig zijn om te betalen. Bovendien vraagt de markt om massa-productie, wat veel druk legt op de plantages. Ik heb welgeteld  drie 100% zuivere soorten kokosolie gevonden in Nederland. Dit zijn kokosoliën, waar ik 100% zekerheid heb dat alles KLOPT. Het merk ROYAL GREEN is de koploper.

ROYAL GREEN

KLIK HIER voor alle achtergrondinformatie.  Deze kokosolie van RG is 100% zuiver. En klopt aan alle kanten. Er zijn kleine verschillen m.b.t de kokosolie van TWP. Om te beginnen werkt Roy Jongens, de drijvende kracht achter dit power-merk, met meerdere speciaal geselecteerde plantages in de Filipijnen. Dit geeft de gelegenheid om meer te kunnen produceren. Royal Green verkoopt al sinds 2008! Kokosolie. Ver voordat het een hype was. Roy Jongens werd verliefd op het ingrediënt en gezonde eigenschappen toen hij in de Filipijnen was. Ze werken nog steeds met exact dezelfde plantages aan de zuiverste kwaliteit beschikbaar. De olie wordt verder op vrijwel dezelfde wijze geoogst, en geperst (ISO22000). De persmachines zijn allemaal aangekocht door Royal Green zelf om zo te kunnen garanderen dat de kokosolie raw blijft. Roy vult echter zijn olie niet direct bij de plantage af, maar vervoert deze in speciale RVS tanks, waar streng wordt gelet op de olie tijdens exploitatie naar Nederland. Roy werkt samen met een aantal sociale werkplaatsen in Nederland en Belgie waar hij zijn eigen (afvul)machines heeft staan om zijn olie net zo puur en zuiver af te vullen in potten. Het volledige proces wordt onder de ISO norm gewerkt. De kokosolie van RG heeft een 100% zuiverheid, ook wordt iedere batch die de fabriek verlaat geanalyseerd. De kokosolie wordt voortdurend getest (op 20 parameters). Alleen zo kan de zuiverste kwaliteit gegarandeerd worden. Getest en bewezen zuiverheid dus. Wat het aan voordeel oplevert is dat RG veel meer voorraad heeft en dus beter verkrijgbaar is. Je vindt deze kokosolie dan ook in biowinkels en vele webwinkels. Omdat RG zijn eigen merk hanteert, en daar 100% garant voor staat, kan er met de olie niet worden gesjoemeld.

REDELIJK

Omdat er zoveel productieprocessen zijn, is het een waar oerwoud voor de consument om een ” beetje redelijke” kokosolie te bemachtigen. Wat versta ik onder REDELIJK? Wel, een kokosolie die er in de pot aardig uitziet. Niet spierwit, niet spiegelglad, niet chemisch van geur en smaak. En op het etiket aardig wat nuttige informatie. Laat ik duidelijk benadrukken, dat al deze redelijke varianten NIET 100% ZUIVER xijn, immers heb je kunnen lezen dat dit bijna niet voorkomt. Wel kan een bepaald productieproces beter verlopen dan de ander waardoor er een betere kwaliteit bestaat. Hier heeft het ook weer ALLES te maken met hoe warm de olie wordt geperst. Wordt het kriebels-hoog verhit, dan kan de olie terug-gestold nooit zijn grijs-grauwe kleur behouden en zijn kraterige ” levende” structuur. Alles wat dus een mooie, grijs-grauwe kleur heeft, een kraterig ” levende” structuur, en een echte kokosnoot geur ( de geur die je ook ruikt als je een verse kokosnoot opent ) kun je onder ” redelijk” plaatsen. Maar onthoud, dat dit NOOIT 100% ZUIVER is, en ook hier de vraag blijft hoe het is geproduceerd. Het is daarom sowieso wijs, om ALTIJD de leverancier aan te schrijven van je pot kokosolie voordat je besluit tot aankoop over te gaan. Lees je ook in op internet.

Onder ” redelijk” zit nog een graad. De minst redelijke. Deze zijn meestal pittig geprijsd, waardoor de consument denkt een goede kwaliteit in te kopen. Je kon eerder al lezen dat een prijs niets zegt, en je daar dan ook niet op af moet gaan.

 

AFVAL

Tja…..wat versta ik onder afval? Sowieso alle ontgeurde varianten. En de varianten die bij de toko voor een habbekrats in jouw ogen, maar nog erg duur worden verkocht. In de landen van afkomst waar deze merken worden verkocht, kost het meestal nog geen euro. Kun jij nagaan, hoeveel de toko er nog op verdient. Let ook op geraffineerde kokosoliën. Deze zijn meer in de omloop dan je denkt. Action heeft bijvoorbeeld flinke geraffineerde exemplaren in hun schappen. Een bonk vet, en vrij duur betaald. Koop dan liever een pakje Croma.

 

NOG EVEN DIT:

Voordat ik weer een tsunami aan aannames en meningen over mij heen krijg: ik wordt niet betaald voor mijn informatie. Dit artikel is gebaseerd op mijn zelf-onderzoek. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Laat ik dit helder hebben . 

MATIGHEID

Zeker de ontgeurde kokosolie is mij een doorn in het oog. Dit gaat sowieso altijd om kokosolie waar veel uit is gehaald. Mijn nekharen gaan overeind als ik weer lees hoe iemand gelooft in de gezonde voordelen van zo’n ontgeurde pot meuk. Als je niet van kokos-smaak en geur houdt, koop het dan niet. Kies dan bijvoorbeeld voor olijfolie. Blijf ALSJEBLIEFT van ontgeurde ellende af. Ik noem dit leeg getrokken dood vet. 
Een ander veel gemaakte fout is de mate waarin kokosolie wordt gebruikt. We gooien hele klonten in de pan, roeren het door onze koffie, gooien hompen tegelijk door baksels, en lepelen het zelfs rechtstreeks uit de pot. Omdat het vaker wel dan niet om dood en leeg-getrokken vet gaat, kan het overmatig gebruik nare gevolgen hebben voor de gezondheid, in plaats van goed. Dit geldt overigens ook voor 100% zuivere kokosolie. Kokosolie is een VET soort. Gebruik dit dan ook met mate. Eet jij tenslotte een half pakje roomboter in één keer op? Dit doe je, als je flink wat kokosolie consumeert. Gebruik het met gezond verstand, gebruik per dag nooit meer dan 10-12 gram vaste kokosolie.

WELKE ?

Ik snap heel goed, dat je na het lezen van bovenstaande wat verdwaald raakt. Want hoe herken je dan een zuivere olie? Nou, eigenlijk is het een simpel verhaal: er zijn ZEER WEINIG zuivere soorten verkrijgbaar. De rest …..helaas valt dit onder afval of “ redelijk” Eerst heb je 100% zuiver. Daarna zit er tussen redelijk en afval ONTZETTEND VEEL variaties. Want er zijn oliën die best te doen zijn, oliën die niet te doen zijn, en oliën die ronduit bagger zijn. Ik heb een zeer uitgebreid artikel geschreven hoe je een goede olie kunt herkennen. KLIK HIER
Wat kun je zelf doen?

* Traceer je pot. Vraag bij de leverancier certificeringen aan, en of hij de perswarmte in een rapport kan overleggen.

* Waar komt de olie vandaan? Welk land is niet genoeg, de traceerbaarheid van een plantage wel

* Let goed op de kenmerken die ik in DIT ARTIKEL bespreek

* Prijs zegt niets. Iedereen kan en mag zijn eigen prijzen stellen. Laat je dan ook niet misleiden door een hogere prijs. Dit zegt totaal niets over de productie en de kwaliteit.

* Wil je 100% zekerheid van 100% zuiver? Dan is ROYAL GREEN  een beste keuze.  Ik kan hier 100% mijn “ zegen” op geven. Alles klopt, van certificering tot de juiste pers-warmte, van ISO normen tot de juiste voedingswaarden.

* Laat de ontgeurde varianten sowieso staan. Dit is 100% geen gezonde olie. Hou je niet van de kokosgeur en de smaak, kies dan voor een goede olijfolie. Maar laat de ontgeurde meuk ALSJEBLIEFT staan. KLIK HIER  voor meer informatie over ontgeurde kokosolie.

VOORBEELD

Omdat de meeste vragen gaan over het herkennen van een zuivere kokosolie, wil ik tot slot een voorbeeld geven, zodat het hopelijk echt duidelijk wordt. Ik heb twee potten kokosolie gekocht in twee verschillende supermarkten. Ik kocht een pot kokosolie van het merk COCOMATE bij de Jumbo voor € 6,15  ( 500 ml ) en ik kocht een pot kokosolie bij PLUS van het merk BIOFOOD voor € 7,85 ( 500 ml ) Dit zijn soorten die in supermarkten vrij duur worden verkocht, naast de ontgeurde varianten die je scoort voor nog geen € 3 euro in de meeste gevallen. De prijs kan jou de indruk geven, dat deze kokosolie vast ” zuiver” is, want waarom betaal je immers zoveel meer? Nou….zoals ik hierboven aangeef, heeft een verkoopprijs totaal geen waarde. Iedere verkopende partij mag en kan zijn eigen verkoopprijzen bepalen. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in verschillende supermarkten, waar exact dezelfde potten / merken worden verkocht maar wel onder sterk afwisselende prijzen. Je kunt bij supermarkt A soms wel tot €3/4 euro minder betalen voor exact dezelfde pot als bij supermarkt B.

Hierboven zie je de pot kokosolie die ik bij Jumbo kocht. Wat opvalt aan deze variant is het etiket. En de kleur van de kokosolie. Op het etiket zien we de bekende claims als ” biologisch” en ” koud geperst ” maar….ook een batchnummer, een productiedatum en een traceerbaar adres in Sri Lanka, waar deze olie waarschijnlijk wordt geproduceerd. Dit is opmerkelijk en daarom is dit zeker een kokosolie die je best kunt vertrouwen. Ook als we gaan kijken naar de kleur van de kokosolie zien we dat het wat verkleuring geeft wat nog meest lijkt op bruine / groene schimmel. Wees gerust, dat is geen schimmel, maar nog beter, een goed teken. Het bewijst namelijk wel dat de olie op een koude temperatuur is geperst en niet fabrieksmatig wordt gefilterd. Deze vlekken kunnen voorkomen als de filtering niet al te goed is verlopen, maar verder kan het voor wat betreft de kwaliteit van je kokosolie geen kwaad. Ruik wel altijd even an je kokosolie als je deze vlekken ziet, soms kan het wel bederven onder bepaalde omstandigheden. Terug naar deze kokosolie kunnen we concluderen dat het om een REDELIJKE variant gaat. De kokosolie is traceerbaar en de para testen zijn opvraagbaar. Dit kost overigens wel altijd een lange adem, want vanuit plantages zelf wordt niet zo snel gereageerd.

Deze pot kocht ik bij PLUS, voor een aanzienlijk hoger bedrag. Op het etiket zien we veel claims, maar verder geen enkele informatie van afkomst, batchnummer, productiedatum …. anders gezegd gaat het hier om een fikse private labeling, die waarschijnlijk in geheel Europa rond gaat. De consument kan alleen via de leverancier zelf, in dit geval DAMHERT, navraag doen naar o. a een parameter-test. Er is geen enkele controle naar de consument toe of deze kokosolie nu wel onder de juiste temperaturen is geperst, waar het vandaan komt, en of het is te traceren. Dit gebeurt veel. En kunnen exact dezelfde potten met nét even een ander label erom grote verkoopprijs-verschillen geven. De potten worden in Europa massaal geproduceerd, en naar PL-opkopers toe gesluisd zodat deze hun eigen label erop kunnen plakken. En dus ook hun eigen prijzen kunnen door rekenen, zoals je hier ziet. Grote kans dat dezelfde pot elders voor € 3/4 euro wordt verkocht met een ander label erom. Ook de kokosolie zelf ziet ” behoorlijk wit” en is ” behoorlijk hard” wat beide tekenen  kunnen zijn dat de olie niet op een juiste temperatuur is geperst. Aangezien dit nergens is te achterhalen hebben fabrikanten een grote speeltuin waarin ze veel kunnen omzetten.

 

Resumerend : 

Wat kun je opmaken uit dit voorbeeld:

  • een verkoopprijs zegt NIETS over de inhoud
  • er is meer onder PL dan onder echte bedrijfsnamen verkrijgbaar
  • er ontbreekt veel nuttige informatie voor de consument
  • gemaakte claims zijn wettelijk toegestaan maar hebben 9/10 keer geen enkele meerwaarde

 

BIOLOGISCHE KOKOSOLIE BIJ DE ACTION….
Een ander voorbeeld :
Ik kreeg opvallend veel vragen over een kokosolie, die naar alle waarschijnlijkheid bij discounter ACTION verkrijgbaar is en momenteel nogal viraal gaat over social media. Het gaat namelijk om een BIOLOGISCHE variant wat maar € 3,25 moet kosten per pot. Iedereen lijkt er lyrisch over want het is biologisch. Oplettende volgers van mij zijn echter wat spitsvondiger en hebben mij hier op geattendeerd, en gevraagd of ik daar eens naar kon kijken. Ik ben uit nieuwsgierigheid meteen op mijn fiets gesprongen en naar de Action gereden, waar ik inderdaad best aardig wat rijen aan potten biologische kokosolie zag staan voor die nogal belachelijk lage prijs. Wat mij meteen opviel, was dat de niet-biologische variant, van hetzelfde merk en al langer verkrijgbaar, voor exact dezelfde verkoopprijs werd aangeboden. Ik kocht een pot bio-kokosolie. Maar zag uiteraard al meteen, dat het helemaal niet zo mooi is als het lijkt.  Hoe zit het ?
Kokosnoten worden nauwelijks tot niet bespoten met pesticiden/ bestrijdingsmiddelen. Dit is niet nodig omdat de kokosnoot erg gesloten is en weinig vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Pas als de noot wordt gekraakt wordt het zeer kwetsbaar. Plantages worden heel soms via een vliegtuig boven de plantages besprenkeld met een bestrijdingsmiddel, om de bomen, struiken en bodem te beschermen tegen nadelige invloeden van buitenaf, maar dit gebeurt alleen als dit nodig blijkt. De bestrijdingsmiddelen dringen overigens nauwelijks tot niet door in de noot.
Wat zegt het biologische keurmerk dan? In ieder geval niet dat de kokosnoten biologisch zijn, want dat is in wezen iedere kokosnoot. Wel zegt het dat het een 100% garantie geeft dat er niet met bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt. Wat zelden tot bijna nooit voorkomt. Biologisch verkoopt, en daarom wordt het keurmerk in geval van kokosolie soms een beetje misbruikt. Kokosnoten zijn altijd biologisch. Wel kan de verdere bewerking / productie dus van invloed zijn. En dat is wat betreft deze pot biologische kokosolie vrij opmerkelijk, gezien het om GERAFFINEERDE kokosolie gaat. Mag dit dan als er een groen bio-logo op staat ? Het antwoord is JA. Biologische raffinage is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal sleutel technologieën:
– scheidingsthechnologie , dat is een extractie, persing, filtratie centrifugale enzovoort 
– biochemische of biotechnische Synthese, bijvoorbeeld fermentatie of vergisting met gebruik van gisten, schimmels, enzymen enzovoort 
– thermochemische synthese, zoals vergassing, hydrothermal upgrading, pyrolyse enzovoort
De bio-raffinage oplossingen zijn hard nodig om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Met deze innovaties kan namelijk de CO2-uitstoot in de transport en chemie sectoren verminderd worden. Wereldwijd stoten deze sectoren nu grofweg een derde van alle CO2 uit, waarbij elektrificatie niet genoeg is om deze uitstoot te verminderen. Door fossiele grondstoffen voor brandstoffen, chemicaliën en materialen te vervangen voor biologische hernieuwbare alternatieven, kan die uitstoot drastisch verder verlaagd worden. Ook levert dit grote economische kansen en werkgelegenheid in landelijke gebieden op. Milieu-wise is zo’n bio-raffinage dus wel een betere keuze op de niet-biologische raffinage, MAAR ZEKER NIET GEZONDER. Geraffineerde kokosolie is nooit gezond, welke kant je ook kiest. Het betekent, dat kokosolie extra bewerkingen ondergaat om het beter geschikt te maken om mee te koken en te bakken, en ook zorgt het voor een wegname van de kokossmaak. Het varieert in productieproces maar meestal betekent het ontgommen, neutraliseren, bleken en ontgeuren.
Ongeraffineerde soorten hebben dan wat betere papieren. Zaken als vitaminen, mineralen, polyfenolen en fytosterolen blijven veel beter behouden. Nadeel is wel dat ongeraffineerde kokosolie een minder hoog hittepunt heeft, als je er graag mee bakt, en de kokosgeur en smaak aanwezig kan zijn.
Mijns inzien is ook deze biologische geraffineerde kokosolie geen beste deze om te maken voor je gezondheid, maar wel beter voor het milieu. Als je toch voor geraffineerde meuk kiest, kies dan op zijn minst wel de biologische varianten. Ik persoonlijk gruwel van deze industriële meuk, en geen haar op mijn hoofd, die deze kokosolie dan ook in gebruik zal gaan nemen, het gaat naar het afhaalpunt bij mij in de buurt. Ook smeer ik deze rommel niet op mijn huid of in mijn haren.

42 Reacties op “KOKOSOLIE….lees hoe het echt zit en koop geen afval meer

  1. Beste Monique, ik gebruik vaak MCT olie van Mattisson. Dat is kokosolie die vloeibaar is. Is dit wel gezond om te gebruiken?
    Vriendelijke groet Bea

  2. Bedankt Monique, na jaren twijfelen wil ik graag weer eens kokosolie gaan gebruiken, jouw uitgebreide artikel helpt me helemaal op weg.
    Bedankt!

  3. Ik koop de kokosolie van The White Pearl wat ik wel wil melden is dat Royal Green ook zeer goed is ook met zijn supplementen Puur natuur Probeer eens met zijn alle biologische producten uit de geiten wollen sokken Hoek te halen Het is gewoon gezonder en eerlijker

  4. Hoi Monique. Uit je eerdere artikelen heb ik begrepen dat ontgeurde Royal Green ook uitstekend is al heeft het niet alle gunstige eigenschappen van de niet ontgeurde versie. Misschien heb ik iets gemist bij het doorlezen. Hgr. Piet

    • Ik koop ook altijd Royal green ontgeurde. Ik houdt niet van koko’s smaak namelijk. Ik ga ervan uit dat deze ook redelijk goed is.😉

      • Ik verkoop de White Pearl olie en kreeg een reactie van iemand die vond dat hij niet zo naar kokos smaakte. Dat zou kunnen komen omdat deze helemaal ongeraffineerd is en er dus nog zoveel mineralen inzitten, dat de smaak van het laurineziur wat wegvalt.

    • Klopt. Het is één van de varianten die via de stoom-methode wordt ontgeurd. Maar het is wat het is: kokosolie waar iets is uit getrokken. Warme groet!

  5. Best Monique, ik vind het heel bijzonder dat jij alles uitzoekt,ik neem mijn petje voor je af.Volg je al een lange tijd en ik ben blij jou site gevonden te hebben.Voor jou is dit echt een passie en hoop dat je er nog lang mee door gaat.een dikke knuffel van Marianne en nog veel succes met het uitzoeken van alle producten.

  6. Dank voor de nauwkeurigheid waarmee je producten onder de loep houdt! Velen met mij doen hier hun voordeel mee!

  7. Beste Monique,

    Wat een waanzinnig verhaal weer. Ik wist er al best iets van dacht ik maar begin nu toch WEER te twijfelen 🙁 Ik gebruik Valle Del Sole organic virgin en dacht aan het label te zien dat dit ok is… Nu weet ik het niet meer. HELP please (dat het in plastic zit vind ik niet tof maar dit nam ik voor lief)
    Dank je voor je ZEER informatieve site!

    • AFVAL dus 🙁 🙁 🙁 ik ga over op Royal Green en gebruik de 3 potten die ik nog heb als body lotion….

      • In één van de kokosolie artikelen (weet niet meer in welke) staat dat afval kokosolie ook zeer ongezond is voor je huid en dus voor je gezondheid

  8. ik vertrouw je volledig super dat jij al het onderzoek doet helemaal blij mee dank je wel

  9. Ik vind de extra vierge van Aman Prana ook geweldig. Die naam zie ik nergens terugkomen?

    • Van deze van Aman Prana dacht ik ook dat ze zuiver is. Of is dit toch niet zou? In België veel aanwezig in de winkels. Dank voor jouw fantastische speurwerk en het delen van deze info!

  10. Helaas verkoopt de aldi niet meer de puur en koud geperste kokosolie. De potten hebben nu ook een ander etiket. Je ziet duidelijk dat het een andere kwaliteit is…

  11. De cooking Spray kokosolie van body en fit ( gebruik hem voor de airfryer) is dat ook afval dan.

  12. Die grote glazen potten van Royal Green doen het vervolgens prima als bewaarpotten voor havermout, linzen, noten enz. 🙂

  13. Hallo Monique,

    Fijn dat het zo uitgebreid is onderzocht en wordt uitgelegd. Was er zo blij mee dat ik de link bij mijn eigen blogpost over kokosnoot eten heb geplaatst (als je dat goedvindt, anders haal ik het wel weg). Goed dat er meer bekendheid over kokosolie komt.

    Groet

  14. Ik gebruik kokosolie van Amanprana in de veronderstelling gezonde olie te gebruiken.
    Zat die ook in je onderzoek?
    Ben zeer benieuwd naar het resultaat.
    Alvast bedankt

    • nogmaals , ik heb geen ” onderzoek” meer gedaan op de vele soorten. Ik heb daarom juist de herkenningspunten uitgelicht zodat je dit ZELF goed kunt controleren. Succes!

  15. Hi Monique,

    Ik heb sinds kort je site ontdekt, super leuk!!!

    Ik vroeg me af wat je vind van Demeter kokosolie.

  16. Hoi 🙋‍♀️, heb even gekeken op de site van Royal Green, maar die verkoopt ook alleen nog maar de ontgeurde en extra vergine kokosolie… de ongeraffineerde is daar blijkbaar ook niet meer te verkrijgen?!

    • Beste Meta, in eerste instantie ‘schrok’ ik een beetje van jouw berichtje (ik gebruik de Royal Green kokosolie al sinds het artikel van Monique) maar ik zie op de site maar één ontgeurd product (dat schrijven ze ook) én het ‘gewone’ NIET ontgeurde product namelijk de: Extra Virgin Kokosolie. Deze laatste gebruik ik altijd en ruikt (zwak) heerlijk naar verse kokos(olie). Het ontgeurde product heet: Geurloze Kokosolie
      Premium gecertificeerd biologische kokosolie. Groet, Hans Willems

  17. Ben ooit met kokosolie begonnen maar niet lang gebruikt omdat ik het gewoonweg niet vertrouwde. Ik kook nu gewoon met goeie olijfolie.
    Wat ik mis in jouw verhaal Monique, wat overigens zeer uitgebreid is hoor, dat er apen worden gebruikt om de kokosnoten uit de bomen te halen. Deze dieren worden verschrikkelijk misbruikt. Totale dierenleed.

  18. Hallo Monique,
    Ik vind niets terug ovet de kokosolie van de Notenshop en Pit en Pit , klopt dat?
    Kun jij misschien toch iets over deze kokosolie vertellen?
    Hartegroet Els

  19. Beste Monique,

    Wij gebruiken al jaren de kokosolie uit de glazen potten van 1000ml van Omega & More.
    Heb je dit merk toevallig een keer onderzocht in je enorme zoektocht naar goeie meuk?

    Ik hoor t graag van je

    Hartelijke groet,
    Marianne

  20. Erg hoge verzadigde vetten in kokos.
    Dit is een slechte cholesterol (Omega 6)
    Is kokosolie dan niet slecht?
    Beter is Omega 3.

  21. Hoi Monique,

    Ik heb ook wat onderzoek gedaan naar een paar merken. Kan ik je daar over mailen (welk mailadres)? Als ze dan goed blijken te zijn kunnen we dat hier melden.

    Groeten Mark

  22. Hallo Monique

    Om de paar jaar check ik jouw pagina of er iets veranderd is en de informatie is zo helder en duidelijk (en ik gebruik nog steeds al die jaren de goede kokosolie, dank zij jouw onderzoek destijds) dat ik me afvraag of mensen al die artikelen van je wel gelezen hebben?
    Want best eigenwijs van mij om te zeggen, maar ik heb totaal geen vragen over wat voor merk ook, want ik kijk niet naar andere merken.
    Jouw uitleg kon niet helderder zijn en is het nog steeds.

    Dank je wel voor alle moeite die je gedaan hebt.

    groetjes

    • wauw! Wat werd ik vrolijk en blij van je ontzettend leve bericht! Daar doe ik het voor ! Dank je wel !

  23. Hoi Monique,
    Ik gebruik de kokosolie van Puur&fit, deze is toch ook goed ?
    Liefdevolle groetjes Eliane,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *