Waarom je beter geen ontgeurde kokosolie moet kopen

Tik “ kokosolie kopen” in op google en je krijgt miljoenen hits. Het toont, hoe groot de markt inmiddels is geworden. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, zoals koud geperst, raw, 100% biologisch, met smaakjes ( knoflook of kruiden) en geraffineerd. Al deze kreten en claims zijn niet beschermd, en wettelijk gezien geldt er geen enkele regel. Dit zorgt voor deze complete wildgroei, en kan een muzikant gewoon een handeltje beginnen in kokosolie en claimen dat dit de beste ter wereld is. Of kan een speelgoedwinkel potten kokosolie als kassa-meepakker verkopen. Er wordt ontzettend veel onder private labeling omgezet. Dit geeft ook meteen alle vrijheid, om zelf een verkoopprijs te bepalen. Dat is wat het juist zo ontzettend “sjoemelig” en unfair maakt voor de consument. Consumenten kunnen bij de muzikant bijvoorbeeld het driedubbele betalen, terwijl dezelfde pot kokosolie met het label van de speelgoedwinkel nog geen twee euro kost. 

SAM_2160

ONTGEURD

Er zijn ook zogeheten “ ontgeurde” varianten kokosolie op de markt. Dit is kokosolie, waaruit geur en smaak zijn onttrokken. Dit gebeurt, omdat veel mensen de kokosgeur en smaak niet zo kunnen waarderen. De kokosolie wordt via een bewerking ontgeurd. Dit gebeurt meestal op twee manieren:

DE CHEMISCHE METHODE

Dit is de meest ongezondste en meest gebruikte methode in de industrie. Via oplosmiddelen wordt de olie ontdaan van geur en smaak. Meest gebruikte oplosmiddel is hexaan. Dit chemische goedje is schadelijk voor onze gezondheid, voornamelijk op langere termijn. Na het bewerkingsproces kunnen er sporen/deeltjes achterblijven in de kokosolie. Dit eten wij dan gewoon op. Ook gebeurt deze bewerking onder hoge temperaturen waardoor er veel nutritionele waarden verloren gaan, en er niets méér of minder overblijft dan een bonk vet. 

DE MECHANISCHE METHODE

Deze ontgeuring gebeurt via waterdamp. Onder hete stoom worden geur en smaak verwijderd uit de olie. Vrijwel altijd gebeurt dit ook onder ( een te hoge) temperatuur waardoor er veel nutritionele waarde verloren gaat. Het komt qua voedingswaarde op hetzelfde neer als met de chemische methode.  Er zijn zeer weinig fabrikanten, die de temperatuur wel netjes onder een vastgestelde temperatuur houden, maar ook dan gaat er erg veel nutritionele waarden verloren. Wel zijn deze ontgeurde varianten vrij van ( sporen van) oplosmiddelen. 

AFVAL

Ontgeurde varianten zijn smaak en geurloos en zijn spierwit van kleur. Dankzij deze bewerking is het vrijwel niet meer te achterhalen of er gebruik is gemaakt van afval kokosolie. Dit is dan ook de reden waarom afval-kokosolie al-tijd wordt gebruikt om ontgeurde varianten te maken.  Er zijn maar weinig fabrikanten die uit zuivere koude-persing kokosolie ontgeurde varianten maken, omdat dit zonde is. Zodra de koud geperste olie immers wordt verhit, gaat dit  gegeven compleet verloren, en kunnen ze net zo lief afval gebruiken. Afval-kokosolie is olie wat bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie wordt gedropt naar de fabriek. Het is olie wat wordt gemaakt van “ afval-kokosnoten” zoals beschimmelde en verrotte kokosnoten. Dit wordt dankzij deze ontgeuring volledig vernietigd door de verhitting en bewerkingen. En maakt het niet zoveel uit of iets is verrot/beschimmeld. Voor deze afval betaalt men nog geen 50 eurocent per liter. Zelfs al wordt er voor een pot ontgeurde kokosolie nog geen twee euro gevraagd, dan verdient iedereen daar een flinke broodkorst aan. Wat wij eten, en wat dit kan doen met onze gezondheid, is niet belangrijk. Winst wel. 

SAM_2162

IK HEB EEN POTJE MET VET……

Afgelopen periode is er weer veel te doen geweest over de mogelijke schadelijke effecten van kokosolie. De Amerikaanse hartstichting deed in 2017 onderzoek, en beweerde dat kokosolie “ net zo slecht is” als roomboter. De heisa was vooral omdat de Amerikaanse hartstichting zich zorgen maakte over de vergrote kans op hart en vaatziekten en dat er geen wetenschappelijke onderzoeken bekend waren over positieve effecten. Alhoewel dit erg is opgeblazen, zit er wel een kern van waarheid achter. Het onderzoek gebeurde namelijk met gangbare potten kokosolie, die vaak inderdaad te hoog zijn verhit ( ondanks de vermelding koud geperst) en waaraan erg veel voedingswaarde verloren zijn gegaan. Het is zo’n beetje hetzelfde verhaal als met honing. In de media wordt dit ook gezien als goed, gezond, maar bevatten de gangbare varianten veel suiker door te hoge verhitting. Net als kokosolie heb je ZUIVERE HONING, direct van de imker, waar de gezonde claims WEL voor gelden. ZUIVERE kokosolie bevatten alle nutritionele voedingswaarde nog wel. Koude persing gebeurt onder de bepaalde 55/60 graden, en zeker varianten/fabrikanten die onder de ISO NORM werken, geven 100% garantie op eerste koude persing. Als de Amerikaanse hartstichting deze zuivere varianten eens zouden onderzoeken, zou de uitkomst vast anders uitpakken. Maar anderzijds, hun waarschuwing is niet geheel als onzin af te serveren. Wat we in de winkels kunnen kopen aan kokosolie mag vaak nog niet eens “ kokosolie” worden genoemd, maar een pot met vet. Deze varianten zijn inderdaad een risico voor hart en vaatziekten, zeker omdat we ook vrij veel gebruiken. We gooien grote klonten in de pan, gooien halve potten door onze baksels, smeren dik op onze boterham. Zuivere kokosolie wordt dan zelfs ook een ongezond verhaal. 

IMG_0924

100% PURE KOKOSOLIE?

zoals ik eerder schreef, zijn er geen wet en regelgevingen op kokosolie en kunnen fabrikanten claimen wat ze maar willen. Dit zie je vaak op de potten ontgeurde kokosolie. Er zijn maar weinigen, die vertellen dat het gaat om een ontgeuring. Zo kun je op veel potten ” 100% pure kokosolie” lezen en op een verkeerd been worden gezet. Want wat ze claimen klopt enerzijds, anderzijds totaal niet. Het is het bekende ” zak natuurlijke suiker” verhaal. Suiker wordt uit suikerbiet gewonnen. Een natuurlijk product. En dus mag suiker, ook na alle raffinages ( waar niets natuurlijks meer van overblijft) natuurlijk worden genoemd. Zo ook met kokosolie. Kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten, een product uit de natuur. ALLE POTTEN kokosolie die we kunnen kopen zijn daarom ” 100% en puur”. Maar dat zegt helemaal NIETS over wat er is overgebleven na bewerkingen en wat wij dus in de pot terugvinden.  ” Puur” …” raw”…” koud geperst”….het zegt totaal niets. Koude persing wordt nauwelijks gecontroleerd, en gebeurt vrijwel nooit onder de vastgestelde temperatuur. De enige 100% garantie geeft een ISO NUMMER op een pot kokosolie.

20216303_1409764165725796_90669119_o

Een persmachine goedgekeurd door ISO. Dit apparaat zorgt voor de vastgestelde temperatuur.

20180378_1409764172392462_96080789_o

Fabrikanten die onder de ISO NORM werken, worden streng gecontroleerd en kunnen dankzij de speciale persmachines ( zie hierboven) 100% garantie bieden op een éénmalige koude persing.

 

WAAROM LIEVER GEEN ONTGEURDE VARIANTEN?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je betreft ontgeurde kokosolie nooit meer nagaan of controleren of je goede kokosolie hebt. Er valt niets te controleren. De kokosolie is hard, spierwit of ranzig met een gele structuur. Hoe dan ook, of je nu een goed aangeschreven merk hebt, of een goedkoop merk, ontgeuring betekent BEWERKT. En daar gaan alle nuttige voedingszwaarden ( moleculen) door verloren. Je verliest ALTIJD, en dat maakt kokosolie meteen een stuk ongezonder. Het is spijtig voor de mensen die de kokossmaak en geur niet kunnen waarderen. Ontgeurde kokosolie staat gelijk aan het bekende pakje croma. Wat overigens ook nog eens voordeliger is. 

GEEN ONTGEURDE KOKOSOLIE, MAAR KOUDE PERSING OLIËN

Tja, je zal de kokossmaak en geur maar niet kunnen waarderen….wat dan? Kies dan voor een goede koude persing olijfolie, of avocado olie, of lijnzaad olie. Maar koop geen ontgeurde kokoslie. Dat is gewoonweg een ongezond idee, linksom of rechtsom.

NOG EEN LAATSTE TIP:

gebruik kokosolie, zuiver of niet, MET MATE. Gebruik niet meer dan een ” erwtje” om te bakken en hou het op een eetlepel per dag.

13 Reacties op “Waarom je beter geen ontgeurde kokosolie moet kopen

 1. Ik las laatst dat uit een onderzoek was gebleken dat er veel verzadigde vetzuren in kokosolie zitten. Klopt dit?

  • Ja, en verzadigd vet is ook het beste om in te bakken, heerlijk gezond

 2. Het is echt lastig om hier een objectief beeld van te krijgen, omdat er achter de schermen zoveel belangen bij betrokken zijn en zoals je ook aangeeft er helaas (nog) geen regels over keurwaarden zijn.

  Net als met olijfolie wordt ook hier van alles vermengd en verborgen en wordt het vaak als veel gezonder verkocht dan het werkelijk is.

  Heb je ervaring met Tropical Traditions? Zij waren een van de eersten op de Amerikaanse markt en zijn heel ethisch en bekwaam. Hun geraffineerde olie zou wel van goede kwaliteit zijn. Volgens mij alleen via internet te koop voor ons Nederlanders..

 3. Ik gebruik kokos olie om deodorant te gebruiken. Welke olie kan ik dan het beste gebruiken?

  • geen onthulde in elk geval……gebruik een zuivere of redelijke variant. Warme groet!

 4. Weet jij misschien ook hoe het dan zit met de ontgeurde kokosolie van Royal Green? Uit een andere kokosolie test van jou, ik geloof de meest recente, kwam Royal Green als beste uit de test, althans de gewone kokosolie.
  Is hun ontgeurde kokosolie dan ook niet goed? Of is dat een uitzondering. Als ik lees hoe hun controle op de productie van al hun producten is kan ik me niet voorstellen dat die dan slecht zal zijn.

  • Dag Miranda,
   De ontgeurde variant van RG is op de mechanische manier geproduceerd. Het is en blijft dus een ontgeurde variant waar veel is uit getrokken, RG of niet. Roy ( van RG ) wil deze variant voor zijn klanten aan bieden vanwege de enorme vraag . Maar ik persoonlijk sta er dus NIET achter.Wel is het één ” van de betere” onder de ontgeurde varianten omdat deze niet chemisch wordt bewerkt, maar het is wat het is. ONTGEURDE olie.

 5. Beste Monique, wij (81 en 78 jaar) gebruiken elke dag een bolle soeplepel virgin kokosolie per dag in onze ontbijt smoothy.
  Onze bloedwaarden zijn elk jaar optimaal.
  Even blij toen ik vandaag bij de Aldi kokosolie in het rek zag staan. Bij nader inzien bleek het ontgeurde kokosolie te zijn.
  Aldi weet dat de doorsnee consument niet goed geïnformeerd is. Hoe durven ze deze variant dan aan te bieden en te adviseren ipv
  boter op het brood. Zij zijn zelf wel bekend met de inferieure kwaliteit van deze “verkrachte” olie! Ook bij Aldi dus steeds controleren of ze je niet in de maling nemen.
  Harriecrijns.jouwweb.nl

 6. Hallo Monique,
  Ik gebruik ontgeurde kokosolie om in te frituren. Na jou verhaal gelezen te hebben zit ik als na te denken over een gezonde variant.
  Wat zou jij doen?

 7. Een interessante reactie van iemand uit een ander artikel over kokosolie:

  José
  8 maart 2018
  Hallo Monique
  bedankt voor je artikel.
  aangezien ik een merk gebruikte dat van afval gemaakt is volgens jou, besloot ik over te stappen naar Royal Green.
  Omdat de kunststof containers zoveel goedkoper zijn heb ik gebeld met het bedrijf dat ze levert :

  Frenchtop Natural Care Products BV
  Postbus 482, 1620 AL Hoorn, Holland
  Tel:
  +31 (0)226 364411
  Fax:
  +31 (0)226 355289
  Email:
  info@frenchtop.com

  De man die ik sprak [ben z’n naam helaas vergeten] heeft me heel vriendelijk te woord gestaan en me verteld, dat de geurloze kokosolie tot 100 graden vacuüm wordt verhit, zodat het bruine velletje om de kokosnoot er meteen uitgefilterd kan worden. Omdat dit met machines gebeurt is dit veel minder arbeidsintensief dan het handmatige proces van de kokosolie in de glazen potten, waar het velletje er handmatig wordt afgepeuterd 🙂
  Hij zei ook, dat deze ontgeurde versie net zo gezond is als die uit de glazen potten omdat de gezondheidsvoordelen niet verdwijnen door verhitting.
  Hij zei, dat het voor 85 procent of zo verzadigd vet is en de rest bestaat dan uit vitamines e.d. en dat het er bij kokosolie voornamelijk om gaat dat je hem veilig heel hoog kunt verhitten zonder ongezonde bijverschijnselen.
  Graag jou reactie hierop.
  Zou misschien toch fijn zijn als je die emmertjes ook eens zou testen?

  Hartelijke groeten
  José

 8. Waar zou je dan in moeten bakken? Olijf olie en ander oliën schijnen ook niet goed te zijn om te verhitten en dus in te bakken (en als Veganist ga ik geen boter gebruiken), en zijn de Biologische kokos merken dan ook slecht? (Ontgeurd of Koudgeperst) ik bedoel het hoeft niet gezond te zijn – want het gaat mij alleen om t bakken- als t maar niet ongezond of schadelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *